Damaged UK är ett nytt band för mig och jag gillar verkligen deras sätt att spela punk. Jag har alltid älskat engelsk punk och det här är inget undantag från det. November-2022

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när niinte spelar musik, vad jobbar ni med och i vilka åldrar är ni i?

Damaged består av 6 medlemmar

(Luc Sweetman - sång)

(Harri Lowe - gitarr och sång)

(Dan 'Kenny' Tait - gitarr och sång)

(Aston Brooks - gitarr/keyboard)

(Dave 'Taff' Williams - Bas)

(Luke 'Tweek' Green - trummor)

Vi är alla mellan 26-32 år och har spelat musik sedan tidiga tonåren. Vi är alla hårt arbetande musiker som tillbringar mycket tid i Last Stand Studio, med gitarristen och producenten Harri, som arbetar med ett brett utbud av musik, som vi inte kan vänta med att dela med dig. Vi tog mycket inspiration från tidiga punkband som GBH, UK SUBS, Minor Threat, Ramones, Misfits, Vice Squad och så många fler.  Men punken är inte det enda vi inspireras av, vår musiksmak är överallt, från Hip-hop, Funk, Heavy metal och Goth.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Berätta gärna lite om varje medlem? Tidigare band?

Vi kommer från ett brett spektrum av musikaliska bakgrunder och band. Framför allt - Novastatus, Dead Reynolds, Return To Rome, Czapa, Vihara. Bandet startade ursprungligen 2010 och grundades av Dan, Tweek & Luc. Vi har arbetat med många briljanta artister genom åren men kom till vår rätt när vi arbetade tillsammans med gitarristen Aston. Harri & Taff arbetade med bandet som stand-in-musiker i många år innan de gick med som heltidsmedlemmar 2020.

 

Damaged UK är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så? Var ni tvungen att lägga in UK till slut?

Ursprungligen gick vi under namnet 'Kennedy Smile'  Bytte 2012 till Damaged, efter albumet med 'Black Flag' med samma namn, ett band och album som inspirerade oss mycket. Inget tvång var inblandad när vi lade till "UK". Det gjordes när vi började få mer erkännande för att undvika förväxling med ett gammalt australiskt band med samma namn. Vi var inte rädda för att ett annat band skulle ha samma namn, men vi fick lite motreaktioner från fans av det ursprungliga bandet före tillägget.

 

Ni kallar er skiva Kill the Bill....var kom det ifrån?

Namnet valdes av Dan och Luc och kom från en politisk protestslogan. Parollen kom i bruk under protester mot en del av den brittiska lagen som kallas när polis, brott, domar och domstolar som planerade att införa en rad antiproteståtgärder för att begränsa människors förmåga att fritt protestera och öka polisens befogenheter under fredliga protester. Budskapet i sloganen speglade budskapet bakom albumet, framför allt i "My Enemy" & "Scum", och blev därför namnet på albumet.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som ett fysiskt släpp? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

Vi har vår musik tillgänglig online på alla streamingplattformar, men att äga något fysiskt och kunna ha den personliga kontakten med det betyder allt för oss. Som 90-talsbarn växte vi alla upp med att byta cd-skivor och dela band vi har hittat. I dessa tider får streamingtjänster som Spotify cirka 10000 låtar uppladdade per dag, så det kan vara så svårt göra dig hörd. Det är viktigt att hålla ett dokument över de saker du har gjort och vara stolt över det arbete du har lagt ner. En fysisk kopia av en skiva är något som du kan behålla och dela för alltid. Fysiskt värde med uppväger alltid digitalt värde, enligt vår mening. Men vi förstår och respekterar också att inte alla har tillgång till våra CD-skivor eller till en CD-spelare så vi har också allt tillgängligt online. Vi hoppas bara att om fansen gillar det, och de vill äga en CD, så kan de få en.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då?

Tidigare har vi spelat låtar från band som "Black Flag och GBH" Men för att återgå till vår blandade musiksmak bestämde vi oss för att hålla oss till två väldigt coola låtar som du definitivt inte skulle förvänta dig. Så viktiga som budskapen i vår musik är, vi vill att människor ska ha kul när de ser oss live och vi vill inte ta oss själva på allvar och låta "Preachy". Vårt förstahandsval av covers är "Beastie Boys - Fight for your right to party" som alltid har fått publiken att röra på sig och varit väldigt roligt för folk som kanske inte känner till våra låtar på spelningar. Vi bestämde oss för att ge det en tyngre känsla och verkligen öka basgången. Och folk gillar det verkligen!  Vi har också spelat "Electric six - Gay bar" då och då i slutet av våra shower eftersom den låten har ett fantastiskt riff.  Vi är alla stora anhängare av HBTQ-samhället och älskar att fira det med den här roliga låten i vårt set.  

 

Berätta gärna lite om följande låtar

Skeptik

Skeptik handlar om att vara medveten om de krafter som styr dig och vara villig att ifrågasätta allt och inte bara ta vad de säger fast.  Vi har ett högerparti i Storbritannien som heter "Torypartiet" som inför mycket lagstiftning som gynnar de rika, genom att undvika problem som drabbar arbetarklassen.  Nyligen godkände ett lagförslag om rävjakt i Storbritannien som tillåter att dessa djur dödas i underhållningssyfte. Ytterligare en sak som ger dem en meningslös känsla av makt.

Anti-Zero

Anti-zero skrevs ursprungligen 2016 och var en högljudd och framåtriktad attack på '1%' Ett öppet brev till de rikaste och mäktigaste människorna som kontrollerar allt vi tror på och litar på. Anti-zero är vårt uppror, det är vårt sätt att säga att vi inte håller med om det de berättar för oss och vi är medvetna om de lögner som matas till oss. Inte bara i Storbritannien utan över hela världen.

No kontroll

No Control är en låt som kom till på grund av den växande sociala medvetenheten om djurförsök och övergrepp, som framförs av kosmetiska och modemärken.  Vi ville skriva något väldigt tydligt och rakt på sak, utan att behöva lägga ut texterna, eller slänga in en medryckande melodi. Låten har ett budskap, att det här måste förändras och vi kommer inte att stå för det. Den andra halvan av låten faller in i en mörk, ryggradskylande uppbyggnad, med ett citat från en film från 1958 (The Fly.) Tanken var att ingjuta rädslan för vad som händer i vår musik, innan vi slog till lyssnaren med ett enormt sammanbrott och avslutade albumet på med en mörk, oroväckande känsla.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också? Det känns som att ni verkligen är politiska med anarkistiskt tänkande, har jag rätt?

Ja, musik ger dig en röst och ett sätt att bli hörd. Speciellt att vara i ett punkband, uttrycka dina åsikter och försök att förändra världen. Det är det bästa sättet att få ut lite frustration, hoppa runt på scenen och sjunga din musik tillsammans med publiken som absolut rockar! Tung musik är inte det enda vi gillar men det tar absolut udden av en dålig dag. Vi är ett väldigt politiskt band, och mer upproriska än anarkistiska  Vi vill att vår röst ska höras, snarare än att slösa pengar på droger eller bli bortkastad. Vi spenderar allt vi kan avvara i studion, repeterar och kommer till spelningar. Att se till att vi lägger allt i våra liveframträdanden, tar in nya fans och får dem att känna att de är en del av vårt kollektiv.   

 

Tror du att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har de ändrat dig?

Absolut, de flesta musiker och musikälskare har en låt som har påverkat dem på ett eller annat sätt, vare sig det är ett förhållande, mental hälsa eller en åsikt som de också kan dela, texter ger människor något att få kontakt med och hjälper dem att känna att de inte är ensamma.

Luc: Ett bra exempel för mig, Är bandet 'Rancid'. I deras sång - 'Arrested in shanghai' sjunger Tim Armstrong: "Mitt enda vapen, jag kallar poesi."  Vi har haft många fall genom åren av människor som lyssnar på våra låtar och lär sig mer om ämnen vi har diskuterat, pratar med oss efter spelningar och delar sina egna erfarenheter med oss. Vi har också låtit fans tatuera in egna texter som "Break my wings and watch me fly". Från en låt som heter "Skate or die" handlar det om att aldrig låta världen slå ner dig, folk gillar den texten mycket.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

Bra fråga. Den brittiska punk- och undergroundscenen har ett fantastiskt nätverk av band och musikälskare som vill vara på dessa spelningar, punk är en genre som aldrig kommer att dö när det alltid finns något att vara arg på! Vi spelar med många olika typer av band och älskar att höra alla otroliga skapelser som kommer ut ur scenen. Till exempel är Taffs andra band - Czapa, ett Punk/Regge-inspirerat band som sjunger på polska. Vi försöker komma upp på scenen med många av de stora old school-punkbanden som spelar i England och många av de vi har vuxit upp med att lyssna på har vi också kunnat dela scen med. När det gäller det mest märkliga bandet? Vi spelade en gång en show i Birmingham med ett band som sjöng om världen ur en kycklings perspektiv och rörde sig runt på scenen som djur.

 

Hur skulle ni beskriva din musik med tre ord för människor som inte har hört er?

Unikt, passionerat & snabbt.

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Damaged UK gjorde en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

Vi älskar alla en öl. Och vi växte alla upp med att dricka de starkaste öl vi kunde köpa, till det billigaste priset och vaknade alltid med de värsta baksmällorna! Så om vi gjorde en öl? Vi skulle kalla det GRAVES. Efter en gammal låt. Det skulle vara disigt, starkt, trippelhop och låta dig känna dig död på morgonen!  

 

Och hur är det att bo i England nu? Rasister, Brexit, covid?

Covid har förstört livemusiken jättemycket, för band som försöker ta sig någonstans, och för de många arenor som har stängt på grund av det.  Men hur tufft det än blir så förstör det inte andan hos de nyare banden som vill ge det sitt bästa. Brexit är en komplex fråga som plågat Storbritannien i många år nu. Tillsammans med det har kommit mycket rasism och fientlighet, särskilt mot dem som inte är vita, som härrör från debatter om invandring och hur den har framställts i media. Det har också haft en enorm inverkan på livemusikscenen, med band som nu måste gå igenom extra åtgärder för att spela shower utomlands. Vi hoppas bara att dessa frågor börjar lätta med tiden när landet anpassar sig till denna förändring och regeringen slutför allt.  Som band står vi inte för rasism, och vi omfamnar varje ras och nationalitet. Rasister har ingen plats nära oss, eller på våra spelningar.  Vi hoppas bara att nästa generation växer upp utan att vara så sluten och okunnig. Tyvärr kommer den här världen alltid att ha människor som är så, och inte så mycket kan göras för att ändra sig, hur hårt du än försöker. Men det är viktigt att hålla dem som upplever rasism nära och hjälpa till och stå med dem när du kan. Det är en djupt rotad fråga i det här landet, där rasismen visas av polisen och många av makthavarna, men man vidtar ständigt åtgärder för att stoppa detta genom protester och genom att låta de drabbade komma till tals. Vi uppmuntrar alla att lyssna när du kan på dessa människor och säga ifrån inför rasismen, i stället för att låta den gå dig förbi eftersom den kanske inte är riktad mot dig.

 

Vilken är er egen favoritlåt bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

Favoriten bland våra fans är "Snakes And Diamonds" och det är förmodligen också den vi tycker om att spela mest live också.  Den första raden i refrängen "Sätt regeringen på minimilön, och då får vi se förändringen!" Går alltid bra. Det finns ingen bättre känsla än att se vänner och fans sjunga med i den med oss. Och tro på orden.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

Ärligt talat har vi kommit så långt som musiker, spelat i olika band och med den erfarenhet vi samlat på oss längs vägen.  Vår musik låter nu bättre än någonsin, stram och mycket väl inövad. Från scenframträdande, till självförtroende i hur vi spelar.  Vi har kommit till vår rätt som musiker och verkligen börjat bli det band vi ville vara, när vi började som unga. 

 

Och har er åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för er, bara en musikstil eller en livsstil?

Luc: Bandet "H20 - Look What Happened" sammanfattade det bäst. "Och nu handlar den största delen om bilden och inte konsten." Jag tror att det alltid varit på samma sätt. Punkband kommer att sjunga om något som betyder något, och andra punkband kommer att sjunga om att bli bortkastade. Ingenting har förändrats där, även om vi ser band blomstra och komma någonstans med ett fantastiskt ljud och lysande texter. Band som inte bryr sig om sitt "utseende". Ett av de bästa exemplen på detta är ett nytt kommande band på den brittiska scenen som heter 'The Meffs'. Vi spelade en show med dem i Danmark 2021. Och de fullkomligt blåste bort oss med sin musik, sin passion och sitt driv. Punk kommer alltid att vara ett mode för vissa, en livsstil för andra och rolig musik för andra. För oss betyder det självuttryck, självförtroende och solidaritet. Den största tanken på punk? Det är en scen för alla.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

Otroliga vyer, sevärdheter som människor runt om i världen inte ens kan föreställa sig.  Du har några av de mest fantastiska musikerna och formgivarna.  Rent, vackert och mycket mer intressant än Englands landsbygdsområden. 

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

Totalitär har ett fantastiskt sound, sjukt trummande och att de sjunger på svenska är ännu häftigare. Några fler otroliga svenska band vi älskar är Refused, Royal Republic och The Hives, som vi tar mycket musikalisk inspiration från, till ett av våra nästa album. Vi har aldrig varit där men vi kan inte vänta med att åka dit. Det vore en dröm att spela spelningar i Sverige. Ditt land och er musikscen rockar. 

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, åldrar?

Vi får alla åldrar att visa sig, old school punkrockare. Och tonåringar som vill höra något nytt och oapologetiskt. I de sociala mediernas tidevarv är många av de nya ungarna medvetna om politiska frågor och att se ett band sjunga och rasa mot samma sak som dem är fantastiskt.

 

Vad är det bästa med att spela live?

Det bästa med det är att se människor som tror på dig och stöttar ditt band. Utan fansen skulle det vara omöjligt att fortsätta.  Känslan man får när man spelar spelningar med vännerna man växte upp med, misslyckas aldrig med att sätta ett leende på läpparna.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under en livespelning med ert band?

Vi har definitivt haft några genom åren! Från att basister glömde att ansluta till förstärkare, till att ljudet stängdes av för att vi svor för mycket i början. En som verkligen håller fast vid oss är när vi tillägnade "Electric six - Gay bar" till "Anti Nowhere League." under en show, reaktionen var ovärderlig.  Folk uppmanade oss att packa ihop och lämna spelningen snabbt. Men vi brydde oss inte, de skrämde oss inte. 

 

Finns det några bra band i England idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

Om vi pratar punk? Kolla in "The Meffs", de släppte precis sin nya låt genom "Fat Wreck Chords". Kolla in dem! Ett av de mest hårt arbetande och passionerade banden vi känner till är också 'Piston Dreams' Deras sångare Estee är en av de mest passionerade och hårt arbetande musikerna vi någonsin har träffat. Om du letar efter posthardcore, kolla definitivt in Ruled By Raptors från nordöstra England, väl värt en lyssning! Och för old school-band? "GBH" är alltid ute och spelar show efter show, ett av de bästa banden vi någonsin haft nöjet att spela med. 

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

Vi kunde slåss mot varandra om den här i timmar! Men en som alltid har varit i turnébussen och aldrig lämnat, är Bad Religion – The Empire strikes first.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker som gäller för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

När det finns möjlighet att köpa en skiva från ett band på en spelning, alltid.  Vi kollar in mycket ny musik på nätet, det är det bästa sättet att hitta nya band idag, speciellt om du inte bor nära en stad och om du hittar något du gillar? Köp en skiva från bandet, det hjälper dem mycket!

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt?

Dan: Min första skiva var 'MCR - Black Parade' Bandet påverkade mig mycket när jag växte upp.  Och de senaste jag fick var begåvade där "Enter Shikari - Mind Sweep" och "Ozzy - Bark At The Moon" Jag snubblar bara över skivor, så min samling bara växer och jag har ingen aning om var de kommer ifrån! 

Luc: Första skivan var "Billy Idol – Rebel Yell" Jag tyckte att killen hade några ganska tunga spår då.  Den dyraste skivan jag köpte var en vinyl av 'Patti Smith - Easter'  Det senaste jag har plockat upp var "The Damned - Phantasmagoria"

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ninågonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

Recensioner är bra, de ger människor en chans att lära sig om något de inte känner till.  Även om det är viktigt att också göra dina egna åsikter och inte påverkas för mycket av en recension. Vi blev nyligen recenserade av en av de roligaste killarna någonsin, 'Mike'. Vi spelade en show i Camden - London.  Och den här killen kallar det "Gents Reviews" - Han står i badrummet och granskar hur bandet låter därifrån.  Tack och lov tyckte han att vi hade några ganska bra beats.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nu och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Det här är en fantastisk fråga. Det finns så många att välja, men utan inbördes ordning:

Black Sabbath

The Damned

Ramones

Motorhead

Nirvana

 

Framtidsplaner för bandet?

Vi har några fantastiska spelningar på gång, vi ska snart spela med "XSLF" från Belfast Irland.  Nästa år är det 13 år med Damaged, och vi släpper ett helt album med titeln 'KS13' Med olika låtar som vi aldrig har släppt och några nya tillägg med några fantastiska gästspel från artister i vår gamla hemstad Peterborough. Med flera musikvideor och spelningar som kommer upp 2023 kommer vi att göra det till vårt mest ambitiösa år hittills. Och vi kan inte vänta med att dela allt med dig.

 

Visdomsord?

För andra band där ute, fortsätt att köra på. Mycket kommer att komma din väg men det är hur du hanterar och driver igenom de tider som verkligen håller dig samman. Fortsätt att lägga allt i din musik och ditt budskap och fortsätt arbeta med att förbättra med allt du gör. Det kan vara långsamt till att börja med men allt som krävs är att en person tar din musik till sig för att verkligen göra skillnad.  När det gäller fans och lyssnare, stöd dina favoritband hur du än kan. Fortsätt gå till spelningar, även de små och visa dem hur mycket de betyder för dig, det är det som håller dem igång. Även om de strömmar sina låtar och kommenterar sina inlägg, hjälper det att få ut dem till fler människor och hjälper dem att växa. Lyssna på vad musiken säger, var öppen för att lära dig om nya saker och använd din röst för det du tror på.

 

Något mer att tillägga till intervjun?

Tack så mycket för den här intervjun, Peter, det har varit så roligt! Vi uppskattar all din tid och alla för läsning. Ifall ni gillar det här, vänligen kontakta oss via våra sociala mediekonton, vi skulle gärna chatta med dig! Vi hoppas kunna komma till er i Sverige en dag! Allt vårt bästa!

Luc, Dan, Harri, Tweek, Taff & Aston.

 

Länk till våra socialamedier:

 

www.facebook.com/dmgduk

För instagram @dmgduk

 

Boking och andra förfrågningar

Maila oss på damagedbandofficial@gmail.com

 

All musik inspelad och mixad på

Last Stand Studio UK

Laststandstudiouk@gmail.com

www.facebook.com/Laststandstudiouk