Foto:Anna Ledin Wirén

Dålig Isolering är en ny grupp med tre tjejer i åldrarna 15-16 år. Mycket energi och spelglädje finns där. Här svara de på frågor från mig i slutet av juli 2022.

 

Berätta lite historien om Gruppen och om medlemmarna?

-Det började med att Vega (jag) och Nora spelade in covers i repan i Skarpnäck med hjälp av våra farsor, ungefär ett år innan bandet bildades. Sedan när vi hade slutat med det skrev jag till Nora på Instagram och frågade om hon ville starta punkband (jag var uttråkad och kände ett behov av att göra något meningsfullt och STORT), Nora svarade självklart ja och någon vecka senare sågs vi i repan och skrev vår första låt (Rassepolitik). Vi fixade en trummis som varade under ett tag, men efter några månader kom Nils in i bandet istället. I samband med det bytte vi även replokal till en i Kulturama.

 

Vad får tre 14-åringar till att spela en så pass omodern musik som punkmusik?

-VI ÄR 15 OCH 16 ÅR!!!!!! Jag och Nora är uppvuxna med punkfarsor men vi alla har inspirerats av punk sen tidigare. Vi alla kände ett behov av att utrycka vad vi på riktigt trodde på och kände, ett visst sug efter att vara rebell spelade självklart också roll.

 

Hur kom det sig att ni fick kontakt med Grönpeppar Records?

-Grönpeppar skrev till oss efter vår första spelning hösten 2021, vilket för oss då var overkligt, vi kunde inte tänka oss att redan släppa på Spotify. Men sen när det blev aktuellt hörde vi av oss igen och han var fortfarande pepp!

 

Ni vill inte ge ut låtarna fysiskt först läste jag någonstans…varför inte? Jag vet att ni är uppväxta med musik via nätet men är det inte en speciell känsla att hålla i något fysiskt som ni gjort?

-Under den tiden hade vi inte pengar till det tyvärr, även fast vi gärna ville släppa vinyl. Men sen snackade vi ihop oss med Grönpeppar och kom fram till att cd vore fett att släppa! Den finns på deras hemsida och vi planerar att sälja på spelningar framöver.

 

Lyssnar ni mycket på gammal svensk punk, jag beskriver er som ett modernt Mögel(ett tjejpunkband från 1980-talet)

-Vi lyssnar alla delvis på punk, även fast vi tar inspiration ifrån många andra genres också! Ebba Grön, Soundgarden och Hårdgnissel är några av dem vi lyssnar och får inspiration ifrån!

 

Foto bilder 2-5(Staffan (@baffalaffa på insta

Finns det några riktigt bra nya band som ni lyssnar på nu?

-Hårdgnissel (riktigt grymma)! Trubbel, Vidro, The Baboon Show, Sardo Numspa och Borgerlig Begravning.

 

Vad betyder punk för er , är det bara en musikstil eller är det en livsstil?

-För oss är punk en livstil, det handlar framförallt om politik, åsikter och uttryck! Gemenskapen är också viktig och hur vi i punkscenen stöttar varann.

 

Får ni skit av äldre punkare för att ni spelar punk(bara för att det är deras musik) eller tycker de om er?

-Majoriteten stöttar och tycker om oss, även fast det alltid finns några gubbstruttar som tror dem kan så mycket mer än oss, tex när dem frågar ”vet du hur en distpedal fungerar” fnittrande - klart som fan vi vet!! Men vi är tacksamma för den support av den äldre generationen som vi fått, det var inte vad vi hade räknat med!

 

Att ha texter som handlar om viktiga saker, är det viktigt?

-Självklart! De flesta av våra låtar handlar om viktiga ämnen för att vi vill förmedla något och göra skillnad i världen, men vi har också lite ”skämtlåtar” som kanske inte direkt är skrivna för förändring, utan snarare bara för att vi vill ha jävligt kul (Pär är ett exempel på en sån låt)!

 

Jag förstår att ni ogillar Jimmie Åkesson etc, är politik intressant eller är det bara något nödvändigt ont?

-Politik är jätteviktigt! Och det är just därför vi skriver om det, Vega är även politiskt engagerad på fritiden, så det är något åtminstone jag (Vega) tycker är väldigt intressant.

 

Hur tycker ni att det är att bo i Sverige annars?

-Vi är väldigt lyckligt lottade som lever i ett land utan krig och svält, vilket vi är tacksamma för, men vi vet också att mycket inte är perfekt för alla även här i Sverige - och det är just det vi vill förändra! Vi skriver också om globala problem.

 

När ni har spelningar, är det mest fritidsgårdar eller var spelar ni?

-Ungdomshus för det mesta! Vi har spelat mycket på Kafé 44 bland annat.

 

Att spela den här sortens punk i Sverige, hur är det? Spelar ni konserter mest med andra punkband eller hur är det? Vilket är det mest udda band ni gjort en spelning ihop med?

-Vi spelar oftast med andra band för att locka en större publik. Vi har aldrig direkt spelat med ett ”udda” band, men däremot har vi spelat en del med rätt så mycket äldre människor, vilket känns lite skumt och tråkigt - vi vill ju spela med folk i vår ålder! Men men! Vi tackar ja till alla spelningar vi får!

 

Om ni fick välja fem band att ha en konsert tillsammans med er, vilka fem hade du valt om du fick välja vilket band som helst, döda eller levande band?

-Ebba Grön! Vidro! De lyckliga kompisarna! Nirvana! Iggy pop and the stooges!

 

Köper ni mycket skivor själva? Första skivan du köpte, den senaste och den dyraste du någonsin köpt? Eller är det bara Spotify?

-Klart vi gör! Noras första: Borgerlig Begravning Noras senaste: Sardo Numspa (För Alltid) Dyraste skivan: KSMB (aktion) Nils första: Nirvana (Nevermind) Nils senaste: Nirvana (In utero) Nils dyraste: Red hot chili peppers (Blood sugar sex magik) Vegas första: Thåström (Beväpna dig med vingar) Vegas senaste: Beatrice Eli (Die another day) Vegas dyraste: Nirvana (Nevermind)

 

Vilka tre ord beskriver er musik?

-Riot grrrl, kreativt skapande (även utöver musiken), ösigt/energirikt

 

Blir det mycket intervjuer eller är detta första?

-Vi har haft några intervjuer innan!

 

Vem gör texterna?

-Vi skriver alla låtarna tillsammans men de äldre låtarna är skrivna av Vega och Nora. Ibland skriver någon av oss en låt hemma och så kommer vi på den instrumentala biten tillsammans i repan!

 

Varför en låt på engelska? Är det svenska som gäller i de flesta andra låtar ni gör?

-Vi ville testa något nytt och blev nöjda med resultatet! Men också för att låten handlar om USA och därför kände vi att det blev tydligare om vi sjöng på engelska. Oftast skriver vi på svenska!

 

Har ni många mer låtar än de ni släppt på er debutskiva?

-Vi har tre till låtar som vi kör på gig, men vi håller på att skriva fler låtar till en till EP framöver.

 

Blir det mycket spelningar nu eller?

-Vi har tagit en paus under sommaren men i höst är vi 100% tillbaka igen med förhoppningsvis måååånga spelningar! Vi har redan några inbokade!

 

Vad är det bästa med att spela live? Vad är er styrka live?

-Adrenalinkicken och energin vi får från publiken är ljuvlig! Vi är ofta rätt skämtsamma på scen och bjuder alltid på mer än bara musik! Vilket folk verkar uppskatta!

 

Vad är annars framtidsplanerna med bandet?

-Få fler spelningar, släppa mer, släppa vinyl och fortsätta ha jävligt kul!

 

För dig själv?

Nora: Vill gå musik på gymnasiet! Spela mer med bandet och se DLK live!

Vega: Har kommit in på en musiklinje och hoppas på att utvecklas mycket musikaliskt, drömmer om att spela framför stora publiker både med bandet men också som soloartist i framtiden! Vill också bli en framgångsrik låtskrivare inom olika genrer.

Nils: Vill tågluffa i Europa i framtiden! Vill se mer konserter, speciellt Green Day!

 

Visdomsord?

-Våga gå din egna väg! Våga vara rebell! Våga bryta normen! MVH DÅLIG ISOLERING