Crisis what Crisis började att spela ihop 1993 och de spelar fortfarande…här har de svarat på mina frågor om gruppen i september-2009.  

 

Historia?
-Vi började att spela ihop efter en spelning med Rage against the Machine i Köln 1993. Robert gav med en kassett med ideér och veckan fetre träffades vi och tyckte det skulle vara coolt att göra punkmusik i samma stil Dead Kennedys, Rage against the Machine och NoFX. Detta var Back from the Loo  kapitlet. Politik och oberoende ahr varit mina stöttestenar. Vi startade vårt eget bolag "Friendly Cow Records" och släppte bara vinyl-skivor. För detta fick vi en massa cred men det var omöjligt att överleva som band/bolag på detta. Vi turnerade i Tyskland och spelade ihop med band som Cro-Mags, Oi Polloi, Police Bastards. Efter ett tag tyckte vi att det skulle vara coolt att ha en hel turné med andra band. Vi kollade med tidningar som MRR och Punk Planet och fick tag på Doc Strange och många andra människor i USA. Sedan gjorde vi turneér I Tyskland och Europa med band som Schleprock, Radiobaghdad och Fixtures som organiserades av oss själva.

1997 ”splittrades” vi eftersom vår basist slutade och så var vi bara tre.Vårt nya namn blev Crisis What Crisis. Turnén med Captain Not Responsible var den första som tremannaband och vi ändrade musikstil lite grand. Men senare blev vi softare. Superbomber var starten för den melodiska punken. 2003 då gjorde vi en Brasilienturné och spelade med band som AR-15, Nitrominds och Acao Direta. Det var en riktigt trevlig sak. 2007 så lämnade vår trummis sedan länge Thomas gruppen och in kom Seb och resultatet därefter blev Bad Toast.Vi gjorde vår första video med namnet  a real amazing thing. In 2007 our long time drummer Thomas left the band and Seb joined it. Result was Bad Toast. A more open, more hard and back to the roots record. We did our first video to the title Taking off and are still fully satisfied with it. Texterna har inte ändrats så mycket genom åren , lite mer personliga saker har kanske kommit in men de är fortfarande fulla av kritiska politiska texter, mord och dödande i världen.  
 

Snälla berätta lite om varje medlem, familj, intressen, ålder, arbete och något hemskt om varje medlem? 
-Ralf spelar bas och sjunger, han är 46 och grafisk designer. Han spelar just nu i Crime Appeal också. Han är singel och hans intressen är musik och punk. Seb är trummis och den som gör artwork. Han producerade Bad Toast och hans influenser gjorde så att vi ändrade musiken på Bad Toast. Han är datatekniker och han gör filmmusik också. Hans före detta band var Terremoto Party. Jag är 41 och singel. Jag spelar gitarr för CWC och BftL och mina intressen är punkmusik, politik,resande och att gå på spelningar.

Friendly Cow, är det ert eget bolag eller hur är det?
-Yep, efter vinylfloppen så fick vi en succé med ett distributionsdeal. Men när boomen var över 9//98 så började det bli svårt att sälja mot strömmen, Att sälja är inte allt men ifall man får betala mer än man får igen(inte för att snacka om psykisk makt) Bra kontakter och att leva på punkkänslan ger mycket tillbaks men ifall man kommer upp i vår ålder så blir det andra saker som blir viktiga
 

Hur ser du på nedladdning och mp3, känner du att du måste ha den fysiska CD(som jag gör)?

-Jag tycker nedladdning stödjer den riktiga scenen. Folk vill förstås ladda ner allt – men så sprider man musiken till alla andra och de kanske gillar det och kommer på en konsert med bandet. Ifall konserten är bra kanske de köper en t-shirt eller något av bandet, Det visar sig nog på mindre bolag än på större men de gråter alltid över hur mycket de förlorar men de får in pengar på andra produkter(löjliga ringsignaler och andra saker osv).
 

Ni har lite ska i er musik ska i er musik på ett bra sätt, har ni alltid haft det?  
-Nej, det är första gången. Jag är den ende som älskar kombinationen av ska och punk i samma anda Mighty Mignty Bosstones, Rancid, Hog Hoggidy Hog a.m.o.
 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-För mig är det ett sätt att leva. Punk är inte bara musik. Medvetenhet och handlande är viktigt för mig i det dagliga livet.

 

Var det lättare för en punkare att förr i tiden chockas sina föräldrar än vad det är idag att göra samma sak?
-Att chocka har aldrig varit vår grej. Den som gillar det så tycker jag att det är mer för skådespelare(även om jag vet folk som gillar och vill det).  
 

Hur är musik och punklivet i Tyskland just nu?
-Det har blivit hårdare, för många band men riktigt bra band. Spelningar där bara 3-5 människor är vanligt.

 

Vad vet du om Sverige?
-Snygga människor, vackert landskap – vi körde en gång genom Sverige när vi skulle spela in en singel i Oslo. Jag känner till Lund och har varit på en karneval där(måste ha varit 1983. Bra deckarförfattare
Burning heart and
Millencolin - No Fun at All. Thoughts of a 7 seconds.


Har du hört några bra svenska band?
-Självklart, Vi har spelat med Movements(Är inte de från Danmark ?/red) en gång i Köln –riktigt bra band!

Finns det några bra band i Tyskland just nu?
-Det är tråkigt att Bubonix splittrades för några månader sedan.
Det var ett stort hopp. Coola människor med ett bra budskap och bra texter. Och riktigt bra musik.
 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Punk i hjärtat.
 

Crisis what Crisis, hur kom namnet fram?
-Det var inte lätt. Namnet för det var Back from the Loo. Och vi bestämde oss för att göra det den demokratiska vägen( det tog oss veckar). Men det skulle vara en beskrivning på läget i vårt land av politik, utsläpp och krig på den här.
 

Hur är det att leva i Tyskland, politiskt menar jag?
-Det är val på intågande och jag hoppas att vänstern får många röster.
Men väl där så ändras nog inte så mycket. Precis som förr. Det har aldrig varit så att ett parti har haft mina tankar. Det har alltid varit ett val av det mins dåliga men jag tycker det är viktigt att röstabättre än att skriva ett stort kryss och inte tillåta ett parti f din apengar – men i fall bara några gör det så det inte värt det). En viktig process är den kontrollerande staten.

 
Är ni intresserade av fotboll, ifall ni är det, vilket lag gillar ni?  

-Det är lite pinsamt för jag är ett fan av Bayern Munchen och du kan förstå att inte så många punkare gillar dem. Men jag blev ett fan när jag var 4 eller 5 år och har inte ändrat sedan dess.  
 

Nu är det männens tur efter som både kvinnorna och U-21-killarna har vunnit sina europeiska mästerskap?  
-Och U17. Jag gillar att kola på fotboll men jag hatar bråken vid matcherna. Jävla nazisttendenser som kommer tillbaks. Det har varit ett stort problem som har kommit tillbaka och bara för detta gillar jag inte fotboll eftersom de inte bryr sig  och bara letar efter pengar


Era texter, vad handlar de om.? Tycker du att texter kan vara om andra saker än kärlek och som betyder något(Jag vet att kärlek betyder något)?

-Det har ändrats genom åren. Kärlekssånger kan finnas bredvid Fuck berlusconilåtar. Varför inte?  
 

Politik och musik, går det hand i hand?
-Inte nödvändigtvis. Som människa skall man vara medveten om när man influerar många människor.
Du är skyldig. En del bryr sig andra inte


Vad är det bästa politiska i musikväg just nu?
-Jag tycker att det är viktigt med båda, punkband som spelar runt hornet för att behålla sin känsla, kulturen att punken lever etc. Pearl Jam som har spenderat pengar på Nature preserve och slagits mot biljettförsäljare.  


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste saker i livet?
-NoFx ribbed, AC/DC Back in Black, Dead Kennedys Plastic Surgery disaster, Mr. Bungle Disco Volante, Bad Brains I against I , det finns några. Spelningar: No means No, DI, Mr. Bungle, Pearl Jam, Gray Matter; De viktigaste ändrar sig men är just nu. Min bror/familj, hälsa, musik men detta är bara några av sakerna. Det kan vara andra saker i listan också. ;
 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?
-Den första 7" Pink Floyd Another brick, 12" AcDC Highway to Hell;
Senaste kommer jag inte ihåg. Jag är samlare. Jag tror det var Guttermouth..
Dyraste. Less than zero w/ Slayers in a gadda da vida.


Den mest pinsamma skivan i samlingen?

Nej, det finns några roliga skivor – till de mesta av mina vinylskivor har jag en historia.

Varför sjunger ni inte mer på tyska?
-Tyska är ett pinsamt språk att sjunga på. Det finns en låt på tyska på Bad Toast men det var tillräckligt. Det har alltid låtit hårt och tekniskt(det kanske är bara jag som tycker så). Vi har gjort låtar på franska, portugisiska och italienska(självklart anti-Berlusconi-låten).
 

Framtidsplaner för bandet?
-Ta det lugnt just för tillfället.


För dig själv?
-Hoppas att det blir ett bra val i slutet av September. Och en bättre värld i framtiden.  

 

Visdomsord?
-Jag lämnar det till andra.
 

Nåt att tillägga?
-Tack för supporten och tack för supporten alla andra som går till spelningar och som köper punkskivor från små bolag och agerar på ett sådant sätt.