November-06

Hej det här är THE CRIMES efter vad som känns som evigheter. Här är vår intervju. Vi är ledsna för att det tog en stund. Vi skulle vilja ha en länk till var intervjun kan läsas. Än en gång, tack för ditt intresse. Vi hoppas att vi träffas någon gång…..hej då  ,
THE CRIMES

Historia?
-Holgo: Jag och King Sven bestämde oss för att bilda bandet 1999. Vi hade två annonser ute en i en tidning och en i en musikaffär.. Det var så vi träffade Marcy och vår första trummis Ole. Vi spelade in vår första skiva som kom ut på Halb7 Records, Tyskland och vi spelade några gigs. Vår första konsert ägde rum i mars 2000
Ole stack 2 år senare och vi blev introducerade för en ny trummis som hette Consigliere Bud. Vi spelade in vår andra skiva "Nobody cries forever" i vår replokal. Den kom ut i Japan på Revel Yell Music. Vi är lite av ett do-it-yourself band. Hur förstod du att vi inte är 20 år längre??????Ha ha ha men tack för recensionen ändå. Vi killar faktumet att vår musik innehåller olika stilar och att den har en rå punschig energi. Det gör skivan mer intressant att lyssna på. 
Bud: Jag kan fortfarande inte förstå recensionen men jag uppskattar den verkligen. 
Sven: Recensionen låter bra! Jag gillar bra recensioner. Men dåliga recensioner kan vara väldigt roliga också!!!

Finns det något annat band ni jämförs med?
-Holgo: Vi får en massa recensioner där vi jämförs med  Hives. Jag vet inte men det är troligen för att vi bär kostymer också. Vår musik är lite råare än deras och mer baserad på tidig punkrock.
Bud: Några (snälla) människor har sagt att vi låter som The Sonics.  
Sven: Jag började att gråta när jag hörde det! Jag älskar The Sonics!!! En del människor säger att vi låter som Devil Dogs. Det är också skitbra! Men jag tror vi har lite av båda banden it The Crimes.

Bryr ni er om recensioner
-Holgo: Ja, självklart. Jag älskar att läsa dem alla, det dåliga och de fula. 
Sven: Självklart! Men vi bryr oss inte om dem när vi skriver låtar, skriver nya låtar. Recensioner kommer inte att ändra vår musik/stil. 

Ni har influenser från många olika stilar, är ni väldigt olika varandra musikaliskt? 
-Holgo: Ja, jag tror att det är orsaken. Vi har alla fokus på olika typer av musik. Jag är troligen mer inne i 70-tals punk och indiepop(ibland) . King Sven lyssnar på en massa minimalistisk garage rock n roll trash. Bud gillar en massa jazzmusik från 50-talet och framåt(mer eller mindre) Från tidig rock n roll till punk, mod , beat, tidig ska och reggae, glam och så vidare.   Varje era av musik är värd att ha en öga/öra för. 
Bud: Glöm inte Slayer! Och Miles Davis' "Directions in Music"...

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Sven: Rå, vild och sexig!
Holgo: Jävligt ***** het (fyll I det som passar dig).

Bud: Jag gillar den!

Hur är det att bo i Tyskland?
-Holgo: Jag har aldrig bott någon annanstans. Så vad kan jag säga? Låt oss säga att det kunde ha varit värre. Jag gillar Tysklands landskap från bergen till sjöarna. Det finns en hel del trevliga hörn. Men jag är mil ifrån några nationalistiska känslor. 
Bud: Med fakta och med tanke på länderna omkring så är detta ett underbart land att leva i måste jag säga.
Sven: Jag älskar Hamburg! Jag tror aldrig jag flyttar härifrån!

Vad gillar ni regeringen?
-Holgo: Det verkar som om regeringen inte riktigt ser problemen i landet som till exempel arbetslösheten. Skatterna blir högre och på samma gång blir folk mer och mer frustrerade. Det är en farlig mix och det tar folk till högerpartierna. Men jag hoppas att de högervridna fittorna kommer att försvinna snart när de har bevisat att deras politiska åsikter inte är värda något. Jag hoppas det händer väldigt snart!
Bud: Jag tror att inom snar framtid hela vårt samhälle kommer att gå upp i flammor om det inte blir någon ändring i den politiska direktionen. Det betyder att utan att uppmuntra någon speciell reform så är vi illa ute(eller åtminstone lurade av staten mer än förut)  .

Tycker du att politik och musik går hand i hand?
-Holgo: jag är inte säker , det har funnits så många band som sjunger om politik utan att säga något nytt eller viktigt. Det är hårt att få ner en politisk åsikt på tre verser och en refräng utan att låta löjlig. Och ifall man har något viktigt att säga bör man tala om det utan att dölja det under två distade gitarrer. Gitarrer är inga vapen längre.Även Tony Blair har varit med i ett rockband. Å andra sidan ifall du känner för att skrika ut något politiskt – ko igen, varje hjärta har en revolutionär cell!
Bud: Jag bryr mig inte om det. I Tyskland finns fortfarande (gamla) kritiska låtskrivare, som Wolf Biermann till exempel och de kan jämföras med 60-talets amerikanska folksångare. En man med sin gitarr som sjunger om orättvisa.
Men jag vet inte riktigt om dessa killar kan nå någon eller något med sin musik idag. Jag tror nog inte det. Å andra sidan så tror jag det, för på ett sätt så kan en simple rock/pop låt vara en hymn för nästa generation av ungdomar att försöka ändra situationen i landet.  Påminn oss bara om alla våra ex-östtyskar som en gång i tiden fick ner muren 1989 och de hör Scorpions Wind of Change i sina huvuden. 

Bästa politiska band?
-Sven: För mig är det bästa politiska bandet Dead Kennedys. Men jag bryr mig inte om det “nya” Dead Kennedys utan Jello Biafra. Det finns en massa bra politiska band och artister. Men jag gillar inte när någon säger till mig vad jag skall göra eller inte göra.   „
Holgo: Troligen Billy Bragg. Jag tror att han verkligen vill få folk att förstå vad han sjunger. The International Noise Conspiracy är bra också. Men de ser lite för trendiga ut. Jag är inte söker på att folk lyssnar på dem för deras politiska texter eller bara för att de är sååååååå hippt klädda. 
Bud: Just nu, är det bästa politiska bandet The Movement från Köpenhamn/Danmark(hej till Lukas och killarna, tack!) eftersom deras autentiska “klass krig sammanhållning 100 % anti-fascist” grej vid sidan av den fantastiskt musik de gör. Efter vad jag har hört så har de mer och mer problem med nynazister i Danmark, så det är bra att få höra en röst emot de jävla skithuvudena. 

 
Finns det några bra band i ert hemland nu ?
-Holgo: Visst det finns en massa i olika genres.

Vad vet du om Sverige?
-Sven: Jag har aldrig varit i Sverige. Men jag har hört att Sverige har de allra vackraste flickorna i världen.  Jag har också hört att de flesta TV-programmen inte är dubbade och det är en förklaring till varför så många svenska är bra på engelska. Sverige har ett bra socialt system också. Det är vad jag har hört!
Holgo: Inte mycket. Jag var i Stockholm förra december. En underbar stad med massor av vackra människor. Så bra så det smärtade. Ha ha  ha... Jag hade en jättebra tid där jag mötte en massa nya vänner.
Bud: Jag har varit i Sverige några gånger , Mest i Malmö, Lund och Stockholm (skitbra jazzklubbar!) och upp på östkusten i Finland. Det är alltid trevligt att vara i det landet, förutom när jag hade en liten tullkontroll av några svenska tullare, jag bar en påse fylld med whiskey att ta med in haha. Men förresten en gammal vän till mig, Martin, flyttade från Tyskland till Stockholm för några år sedan. Hoppas att få träffa honom nästa sommar och göra en liten segelutflykt igen…Det bästa man kan säga om Sverige är bastu(som finns i hamnar)

Har du hört några bra svenska band?
-Holgo: Det verkar finns bra band i varenda. Jag undrar var alla kommer ifrån.   
Sven: Sverige har en massa coola band. Mina favoriter är Psychotic Youth!

Vad betyder punk för dig och är det bara en livsstil eller är det ord?
-Sven: Punk betyder att man kan göra vad man vill utan att skada någon annan. Jag gillar ideén att vara emot det vanliga och att vara aktiv och spela i ett band, göra ett fanzine, bolag, mailorder, organisera spelningar, punk är inte en livsstil för mig, mer en attityd! Att tänka hjälper! 
Holgo: Jag älskar fortfarande energin i musiken och den passar perfekt som ett soundtrack till mina sena tonår/tidiga 20 årsåldern. Även om det var tio år efter den riktiga boomen. Jag gillar också idén med DIY. Bilda ett band, organisera konserter för dig själv och dina vänner, vara kreativ. 
Men jag gillar inte det som nästan kan liknas vid religion när man snackar om punk. Som punk var så eller så. Alla måste ha sin egen filosofi om den. Efter att ha sett en poster som beskrev ett band och deras musik så här ”punk rock style” och en vän till mig sade ”det är fel, punkrock var aldrig en stil , det var en rörelse! Jag tycker att han hade rätt. Och det är så jag känner om detta också. 


 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste saker i livet?
-Holgo: Skivor: 1. London Calling (The Clash) 2. Radios Appear (Radio Birdman), 3. DGeneration (Dgeneration), 4. Rust never sleeps/Live rust (Neil Young) 5. Ziggy Stardust/Diamond dogs (David Bowie) för att nämna några.... Ifall du frågar mig imorgon kan det vara 5 andra. 
Sven: 1. The Sonics ˆ Here are the Sonics, 2. Devil Dogs ˆ We 3 Kings, 3. Ramones ˆ It‚s alive, 4. Elvis Presley ˆ My own hit compilation, 5. Geno Washington & the Ram Jam Band ˆ Live in the sixties (3 CD set)
Bud: Skivor - 1. Miles Davis - Seven Steps to heaven; 2. Slayer - Reign in blood; 3. Run DMC - Raising hell; 4. Beatles - Revolver; 5. Richard Wagner - Tannhäuser (med Sir George Solti).
Concerts – De flesta är bra faktiskt.

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?
-Sven: Jag kommer inte ihåg den första skivan jag köpte själv. Jag tror det var Blondie eller Smokie 7‰. Den senaste skivan jag köpte var i alla fall en new New York Dollsskiva. Den dyraste skivan jag har köpt måsta vara originalet till The Ventures ˆ Slaughter on 10th Ave. 7‰. Jag betalde 15 dollar för den.
Holgo: Den första vinylskivan jag köpte var "Live killers" av Queen Den senaste skivan jag köpte var "Kiss of death" med Motörhead och "Zeno Beach" av Radio Birdman.
Jag betalde en gång 30 euros för en kopia av Strummers Global A Go Go, eftersom jag ville ha vinylen istället för CD:N. Men de flesta av mina skivor har inte varit speciellt dyra men efterhand har de säkert växt till sig i pengakraft.
Bud: Den första jag köpte själv var en skitdålig NY-breakdance-compilation (jag var ungefär 12...), men sedan följde förhoppningsvis mer rock och heavymetal klassiker. Hela jazzkabinettet från 60-talet och dess universum kom till mig genom pappa mycket tidigare.  Den senaste skivan jag köpte var Slayer - Illusion of Christ; Mando Diao - Ode to Ochrasy; Bobby Womack/J.J.Johnson - Across 110th street (Soundtrack); Motörhead - Kiss of Death.
Förra året spenderade jag 42 EUR på en originalvinyl av Deep Purples's "Live in London 1974" eftersom jag hade tappat bort den jag hade...

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-Holgo: Jag har sålt alla mina pinsamma skivor men jag har kvar den andra Marillionskivan (Fugazi) hemma hahaha.... troligen mer för omslaget än för musiken.
Sven: Jag har sålt alla mina dåliga skivor & Cds. Jag är ingen galen samlare. Men jag äger fortfarande Mrs. Millers Greatest Hits. Skivan kom ut på 70-talet. På den tiden var Mrs Miller ungefär 70 år gammal. Hon sjunger, A hard days night, Downtown på ett väldigt bisarrt sätt!

Ni är på ett japanskt bolag, är det bra och varför inte ett europeiskt?
-Sven: Vi skickade ut ungefär 30 demos till olika tyska och europeiska bolag utan att vara framgångsrika. Bolag som släppte traditionell punkrock sa att vi lät för mycket garagepunk och Garagepunkbolagen sade att vi var för punkiga. Vilken skit! Så vi hittade Mune på Revel Yell Music som släppte  “Nobody cries forever” i Japan. Han är en väldigt trevlig kille som gör sitt jobb. Skivan är väldigt svår att få tag på här i Tyskland och  jag vet inte hur det är i Sverige. Så ifall någon är intresserad av att släppa den i Europa så kan ni kontakta oss!!!
Bud: Det är ett väldigt trivsamt bolag. Och så får vi de där omslagen med japansk skrift runt CD:n som jag känner igen från dyra importerade jazzskivor som jag köpte någon gång. Jag är stolt över det.

Har ni gjort något mer än Nobody cries forever? Ifall ni har det hur kan jag få tag på det?
-Holgo: Vår första fullängdare (Rosaries And Sexy Bees) kom ut på ett litet tyskt bolag på vinyl.
Skivan är nästan slutsåld. Vi säljer lite kopior på våra konserter och på vår hemsida www.thecrimes.de Vi har gjort en splitsingel med Hamburgs nummer 1 punkdinosaurier Razors och några låtar på diverse samlingar.. MEN VI SÖKER FORTFARANDE FÖR BOLAG SOM KAN SLÄPPA VÅRA BÅDA SKIVOR ÖVERALLT PÅ DEN HÄR PLANETEN! Kontakta oss.

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-Holgo: Nej, inte för många hittills, så det är inte tråkigt ännu. 

Sven: Det kunde vara mer! Det är trevligt att se att någon är intresserad av The Crimes. 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?
-Holgo: Fråga: Varför åker en såpass talangfull basist runt med dessa 3 idioter? Svar: Tack, det är bara för att jag älskar dem.
Bud: Question - "Varför är ditt trumljud så fantastiskt?" Svar -
"Det är troligen för att jag stolt spelar på ett gammalt ROGERS trumset som byggdes 1965, fantastiskt trumset(tack så mycket).
Sven: Ingen aning! Jag är alltid öppen för konstiga(dumma) frågor!!!!

Finns det någon chans att se er här hos oss snart?
-Holgo: Jag träffade Tobbe från Zorch Production/Sweden
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=90
699723 . Vi håller kontakten och han verkar ha lite planer. Men det är för tidigt att prata om det redan. 
Bud: Jag hoppas verkligen det.
Sven: Ifall Sverige vill se, är vi redo att komma!

Var är bäst att spela?
-Holgo: Jag gillar de store städerna som Berlin, Hamburg och Köln. Men södra Tyskland har en stor potential och där finns en massa intresserade lyssnare som troligen inte är så bortskämda med konserter med alla dessa konserter varje dag som alla ungar I de store städerna är. Kassel har alltid varit ett bar ställe att spela i. Jag skulle vilja åka på turné till Spanien…en dag. 
Bud: Tyskland är ett bra land att resa I när de bra klubbarna är schemalagda. Men jag vet inte riktigt var de bästa ställen i Skandinavien är så förhoppningsvis kan vi kolla in det vid nästa tillfälle. 

Hur är en bra spelning med er?
-Holgo: Det roliga startar med att vi hyr en bil och lägger in allt vår skit i vanen på kvällen. Solen skiner och vi är alla på gott humör, kör till spelstället utan att skrika och gorma till varandra. Vi kommer dit i tid och den vänliga promotorn välkomnar oss med några drinkar och mat. Ägaren till lubben är glada att vi kommer till hans klubb. Soundchecken är kort och effektiv-låter skitbra. Mycket mer folk dyker upp än vi hade väntat och de köer allt vår merchandise. Vi spelar ett fantastiskt gig och publiken är galen. Och de dansar och skriker. Efter fem extranummer har vi en skitbra fest med en massa fans backstage. Promotorn är glad för hela kvällen och han vill ta över managerrollen i vårt band(men vi är ledsna-tyvärr). Vi får mycket mer pengar än vi väntade oss eftersom promotorn fortfarande är fascinerad. Nästa dag vaknar vi upp med en stor baksmälla. Vi åker hem utan att skrika och gorma till varandra.

Men tyvärr händer inte detta oss så ofta.  
Sven: Exakt!
Det finns inte mycket mer att säga. Att vara på vägarna med The Crimes är alltid skitroligt!! Jag äslkar det!! 

Varfrån kommer namnet?
-Holgo: Först av allt har namnet ingen djupare mening. Jag kom på det och vi gillade det allihop. Det är viktigt för oss med namnet på bandet är THE CRIMES(tänker på artikeln) Vi vill inte bli tagna för att vara 70-tals punkbandet Crime från USA.

Framtidsplaner för bandet?
-Holgo: Vi fortsätter rulla….Planerna är mer konserter nästa år och vi kommer också att spela in vårt nästa album tidigt 2007. Håll dig informerad på www.thecrimes.de
Bud: Fortsätta producera bra musik.

För dig själv?
-Holgo: Ja, jag har lite planer men det är en annan historia. Familjeaffärer hahaha ..
Bud: Förhoppningsvis och till slut komma in I det jag vill göra.
Sven: Bara överleva!

Visdomsord?
-Sven: Fortsätt vara sexig!
Holgo: Låt aldrig någon i hela världen säga att du inte är sexig.  Glöm inte att det handlar om att låtsas. Håll ditt huvud över vatten ytan!