Ragnar från gruppen Crash Nomada skriver att denna intervju föll mellan stolarna som han uttrycker det men nu är den här i alla fall. Mars-2019

 

Lite historia om gruppen? Varför tog det så lång tid mellan skivorna?

Sara:Det är ett enormt projekt att göra en så här ambitiös och genomarbetad platta.

Ragnar::Den här gången ville vi göra en skiva på traditionellt vis med producent, mycket förarbete och inspelning live i studion. Och det har tagit tid, vi har haft över 40 låtar under fem års tid, varav 10 valts ut till albumet.

John:Själva inspelningen tog bara tre dagar, vi satte allt live i studion.

 

Berätta lite om varje medlem, band före och band bredvid?

Jag heter Sara Edin, spelar fiol, och är frilansmusiker sen 1990-talet. Spelat med ...många! Just nu är jag fast medlem i ett annat band, svart kabaret, Lindy & Bon Bon Band.

Jag heter Ragnar och började spela i punkband i börja av nittiotalet. Har efter det spelat med olika band och som gatumusiker. Har primärt spelat med gänget i Crash Nomada sedan 2003.

Jag heter John, jag var med från starten 2003, då lät det annorlunda, det var kul men vi är bättre nu.

 

Jag kan höra mycket folkmusik och gypsypunk etc, hör jag rätt? Men jag tycker att ni har en hel del raka punklåtar nu också?

Ragnar: Ja precis. Vi har alltid gillat att blanda stilar och intensitet, en del låtar blir mer renodlat folkiga och en del låtar kanske lite rakare och punkiga men ändå med akustiska instrument.

Sara: Det är alltid bäst att spela just nu. “Förr” är bara ett minne och framtiden är en fantasi.

 

Crash Nomada, är ni nöjda med namnet? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, vilket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

Ragnar: Ja det är vi. Det vi tycker är bra med vårt bandnamn är att det funkar på många språk och trots att det egentligen inte betyder något förhoppningsvis ändå ger en fingervisning om musiken på något sätt. Crash som något intensivt och explosivt och Nomada som en blandning av nomad och armada, något nomadiskt och rörligt men också lite nautiskt piratigt.

 

Vad är det bästa med att spela live?

Sara: Att det händer precis där och då, vi är alla tillsammans, bandet och publiken, och kopplar ihop våra hjärnvågor i musiken.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

Sara: Varsomhelst där ljudet är bra och publiken är med är det bra att spela.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

Ragnar: Intensivt, dansant och förhoppningsvis intressant.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Sara: En attityd av självständighet, frihet och energi.

Ragnar: För mig handlar det i grund och botten om snabb och stökig musik som berör och är engagerad. Begreppet livsstil orkar jag inte med.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?  SD KD M?

Ragnar: Ur ett globalt perspektiv är det toppen att bo i Sverige politiskt. Vi har demokrati och yttrandefrihet. Sen är förstås högerpopulismen oroväckande.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

Ja vi brukar spela en del utomlands, främst i England men även andra länder i Europa.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än svenska?

Ragnar: Vi skrev en del på engelska förut och sjunger även lite på spanska och tyska ibland. Men på den nya skivan är det svenska som gäller. På den nya skivan har jag velat berätta berättelser mycket mer än tidigare. Berättelser som är förankrade i samtiden men ändå kan vara historiska. Många av texterna handlar om Europa och världen, men även om historiska personer, mytologi och religion. Exempelvis i låten Mälaren sjunger jag om den sjön och platsen och vad den betyder för mig, men låten handlar också om resor, migration och vikingar.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Vilken är er mest politiska låt?

Ragnar: Jag brukar undvika ordet politik i musiksammanhang även om jag förstår att det ofta används i positiv bemärkelse. Det är ju bara ord egentligen, men jag föredrar att säga att vi är socialt engagerade. Konst kan aldrig vara politik, det politiska borde bli mer konstnärligt, men inte göra oss konstnärer till politiker. Då får man ofta slentrianideologiskt och plakatpolitiskt tråk. Jag har velat berätta berättelser som är på riktigt, nästan journalistiskt, på den här plattan, och för mig säger de berättelserna i sig mycket mer om samhället och världen än politiska slogans eller tomma ställningstaganden på sociala nätverk. Vår mest politiska låt är nog låten Det här är ditt liv på senaste plattan. Just för att den är emot den samtida identitetspolitiska vurmen för att politisera och applicera ett ideologiskt raster på tillvaron. Om livet och musiken ska reduceras i låsta ideologiska förklaringsmodeller tappar vi magi och kreativitet.

 

Bästa politiska band/artist?

Sara: Kanske Victor Jara, som mördades av juntan i Chile 1973.

Ragnar: Ja precis, i den mån begreppet politik i samband med musik är positivt för mig är det hos sådana hjältar som kämpat mot exempelvis förtryckarregimer.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

Ragnar: Absolut. Annars skulle vi inte ägna oss åt det som art, ur ett strikt evolutionärt och naturvetenskapligt perspektiv. Rent historiskt, under större delen av homo sapiens tid på jorden har musik/sång/dans i rituell form varit totalt integrerade i vår tillvaro och i hela kosmologin kring vår överlevnad. Och därmed varit en mäktig faktor för förändring, utveckling och meningsskapande.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det? Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?

Ragnar: Kul att du gillar omslaget, tack. Det bygger på ett foto av fotografen Attila Urban, som trummisen i bandet, Toro, har utgått ifrån och formgivit hela omslaget kring. Om man tittar noga så hittar man element och teman från alla låtar på skivan i symbolerna och grafiken i hela omslaget.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?

Ragnar: Ja absolut, både och. Delvis för att vi såklart är vinyl och CD-vurmare. Men även om man inte är det och bara lyssnar över internet så tycker jag ändå att det behövs en fysisk entitet för att ett släpp ska kännas på riktigt.

 

Ni har inga texter med på er CD....varför inte? Vad handlar låtarna Bomullskrona och Stenålderssjäl om?

Ragnar:  Det är faktiskt något vi ångrar lite. När vi formgav omslaget så funderade vi på det men lade ner den idén. Nu när skivan är släppt har vi märkt att det har varit stor efterfrågan på att läsa texterna och många har uppskattat dem vilket är jättekul. Vi har lagt upp dem på hemsidan i alla fall. Stenålderssjäl är en civilisationskritisk låt. Det är tveksamt om vår historia under de senaste tiotusen åren, det som kallas civilisation, egentligen varit så bra för oss eller planeten. Övergången från att i hundratusentals år levt som nomadiska samlare och jägare till att bli fastboende har i de flesta avseenden lett till katastrof. Men inte bara materiellt sett, utan jag tror även att vi har tappat kopplingen till något fundamentalt inom oss. Låten Stenålderssjäl handlar om detta inom ramen för en treminuters rockdänga. Vari ligger framstegen med all så kallad civilisation och information om det oftast leder till förtryck och fake news? Men bortom ytterligheterna av å ena sidan religiös fundamentalism och å andra sidan sekulär konsumtionstomhet tror jag att vi alla kan knyta an till en uråldrig spirituell medvetenhet som vi bär med oss. Ordet spirituell är kanske inte optimalt och inte ordet själ heller, men de funkar i brist på andra ord. Vi kan skapa något av ingenting, i vänskapen, i mötet med andra och i musiken exempelvis. Det behövs inte så mycket mer. Bomullskrona är en cover på låten Cotton Crown av bandet Sonic Youth, med svensk översättning av texten. Den texten är ganska mystisk och suggestiv. Den kan handla om olika saker och det är det jag gillar med den, dess mångbottnade skeva blandning av mysticism, religion, berusning, kärlek och undergroundkultur.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk? Kan tänka mig att det är ganska blandat?

Ragnar: Vår publik är väldigt bred, vilket vi är otroligt glada för. Man blir lycklig av att se den blandningen av folk som kommer på våra gig. Det är folk från punk/hc/rock-hållet förstås men även hippie/reggaescenen och såklart alla från folk- och världsmusikscenen. Och inte att förglömma, genren vanligt folk som typ gillar att gå ut och ta en öl och lyssna på bra musik live. Åldersmässigt är det allt från ungdomar till pensionärer. Vi saknar kanske urbana hipsters i publiken, men de kan man väl vara utan.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

Jag ska försöka blanda genrer lite bland allt jag lyssnar på just nu… favoritplattor för alltid är så svårt…. mina favoritplattor/artister just nu i början av 2019: Marianne Faithfulls nya, Sleaford Mods senaste, sen har jag precis kommit över lite klassiker på vinyl, Why med Discharge, Juju med Siouxie Sioux, och en fin samlingsplatta med grekisk rembetikomusik.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

Ragnar: Det är kul, mejlintervjuer tar ju tid men då hinner man formulera sig hyfsat. Direktsändning kan vara lite mer stressigt och bli stolpigt.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var yngre?

Sara: Ja. Jag är otroligt mycket snällare och lyckligare idag än när jag var yngre för jag har spelat flera tusen konserter sen dess.

Ragnar: Ja,musik är ett bra sätt att skapa en meningsfull tillvaro. Har man det så blir man en bättre människa. Att vara arg kan också vara bra och meningsfullt, speciellt om det kanaliseras musikaliskt. Har för mig att John Lydon sjöng “anger is an energy…” på nån PIL-platta. Men det är farligt om ilska blir ett tillstånd snarare än en energi.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

Ragnar: Blev intervjuad efter ett gig i Holland för länge sedan då frågade de om jag rakade armhålorna. Jag svarade att jag bara rakar den vänstra.

Sara: Det var med ett annat band, en duo jag hade med en kompis, i en radiointervju : ”Hur kommer det sig att ni är tjejer?”  Jag svarade : ”Vi är födda såna”

 

Framtidsplaner för bandet?

Ragnar: Spela lite live, göra nya låtar… Kanske blir lite dansigare och mindre texter denna gång vi får se.