CoNfeSSiON

Confession är ett nytt svenskt punkband och här har Adam som är sångare i bandet försökt knyta ihop mina frågor till denna lilla intervju. De har precis släppt en liten mini-CD som var utgiven som riktigt skiva och inte en bränd skiva, mycket trevligt. Kolla in gruppen genast…augusti 2005

 

Historia

-Tommy kontaktade mig och frågade om jag ville repa och spela in några låtar med han och resten av bandet. Tror att det var Johan och Tommys idé att dra igång det. Vi repade in 11 låtar förra sommaren och spelade in dom. 3 av dom finns med på våran demo. Tog några spelningar. Gjorde en ny inspelning som resulterade i våran E.P.


Berätta lite om varje medlem i gruppen, ålder, jobb, familj, intressen
och något hemskt om varje medlem?

-Adam Nilsson, ålder 25 år, familjen i Småland, bor med min flickvän i Sthlm, gillar att spela TV-spel och lira punkrock.

Johan Ottosson, ålder 26 år, bor i Småland, gillar punk och my peeps!

Niklas Joelsson, ålder 22 år, bor i Småland, flickvän, gillar karaoke!

Martin Nilsson, ålder 22 år, bor i Småland, jobbar som snickare, gillar pilsner, punk och poesi.

Tommy Tifft, ålder 23 år, bor i Malmö, pluggar och jobbar på Glassfabriken, gillar days of our lives, wrestling och Kris Kristoferson.

Varför startade ni gruppen?

-För att spela punkrock!


Varför denna typ av musik?
-Alla i bandet har alltid varit punkare. Skulle vara helt onaturligt att lira något annat.

 

Jag tycker ni har lite drag av 77-punk, kommentar? Är det något ni lyssnar
på?

-Ja, det e ju musiken som i alla fall jag och Johan växte upp med. Både den svenska och engelska 77 punken. Vet inte hur man skulle kunna lira något annat. Jag tycker att det hörs i låtarna med oss som drar sig mer åt HC hållet också att vi e ett 77-punkband i grund och botten.

 

Favoritpunkgrupp genom tiderna?
-Adam – The Clash – Känns som ett tråkigt svar, men det e så jävla enkelt. Tycker att det finns en viss atmosfär över allt som dom gjort. Och dom känns som grunden till all bra punkrock. Jag menar texterna var kanon och musiken jävligt oförutsägbar, vilket känns jävligt äkta och punk. Kanske något som vi som lirar idag borde ta lärdom av!

 

Viktigaste punklåten någonsin gjord?

-Det måste ju bli ”Anarchy in the U.K” Fjodor från Ebba sa i en intervju att det var den ultimata rocklåten. Och det känns så…

 

Finns det några bra band i er hemstad?
-Oskarshamn då?.... isåfall blir det …. The Parttimers, Somebuddies och självklart Smalltown. Och om dom som läser det här inte hört Backpockets någon gång så borde dom verkligen försöka lägga vantarna på deras 7” eller gamla demotape… dom rockade röv!

 

I Sverige?

-Kolla in Ticking Bombs från Fagersta och Mockingbirds från Sölvesborg.  Total Egon spelar ju igen också! Det finns mycket bra punk i Sverige. Dims Rebellion och Twopointeight är bra som fan åxå!

Hur tycker ni det är att bo i Sverige, då menar jag politiskt osv?

-Sverige e ju rätt okej om man jämför med övriga världen. Jag hade nog fallit igenom rätt många gånger om det inte varit för vårat sociala skyddsnät(måste jag tyvärr erkänna!). 

 

Musik och politik, hör det ihop?

-Punken har ju alltid känts som en motreaktion mot politiken, och då blir det ju politik i sig. Om jag inte skulle tycka det så skulle vi inte ha ett piss att spela ”mot” längre. Jag menar för mig e punken en kanal där jag kan säga det jag vill utan att bry mig ett skit om vad någon tycker om det. Och när det berör politiska frågor så är det ju politik. Jag fattar inte vad man skulle skriva om annars? Vad skriver opolitiska punkband om?  Vilka punkband är opolitiska? 

 

Bästa politiska gruppen?

-Crass och Propagandhi

 

Varifrån får ni inspiration textmässigt?

-Jag brukar oftast kladda ner början på texter på en toalett någonstans. Du vet man har gått runt ett tag och tänkt/känt på något och bara klottrar ner det på papper. Andra texter kanske man lägger ner mer tid på hemma. Fast jag gillar gatu-poesi texterna bäst. Jag har aldrig tänkt att ”hmm nu borde man skriva en text om det eller det” Jag menar det e en känsla man beskriver oftast. Inspirationen kommer från allt runtomkring mig som berör på något sätt. Positivt eller negativt.

 

Ni gjorde en riktigt skiva och inte en bränd, hur kommer det sig? Var det dyrt?

-Det hade inte känts som ett riktigt släpp annars. Och vi blev nöjda med plattan och tyckte att den var värd att släppa. Den kostade 17 kr per skiva / vi tryckte upp 1000 st.(Martin tog banklån!) www.pregal.com

 

Ni har funderingar på en fullängdare också, när skall den komma?

-Så fort som vi repat in och spelat in tillräckligt många låtar. Vi har inte världens längsta låtar på EP:n och det är tänkt att fullängdaren ska vara mer som en enhet är EP:n. Det får ta den tid det tar. Det viktigaste är att vi är nöjda med den! Vi kommer antagligen att göra en splitt eller två innan också!

 

Vad betyder punk för er , är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Livsstil. Punken betyder helt jävla obeskrivligt mycket. Vet fan inte vart vi hade tagit vägen om vi inte satt ihop kläderna med säkerhetsnålar i våran ungdom!  Jag lyssnar på massa annan musik förutom punkrock, men det känns som att man alltid landar i punken ändå.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Favoritskivor=

ADAM:

Ksmb – ”Rika barn leka bäst”

Ebba grön – “We are only in it for the drugs”

Strindbergs- “Bombpartyt”

Clash – “London Calling”

Bob Dylan – ”Blond on blond” ( shit hade velat skriva många fler, finns så mycket bra)

 

Favorit konserter =

Total Egon på Augustibuller 2003.

Lars Winnerbäck , akustiskt på Hultsfredsfestivalen 1998 medan han fortfarande var bra

Strindbergs – akustiskt på Stacken(kompledigt)

Stry – också akustiskt på Stacken

Backpockets – Återförening på Parkfestivalen 2005

 

Fem viktigaste sakerna=

Familj, jobb, band,  vänner, David Brent

 

Första, senaste och dyraste skivan du någonsin köpt?
-Första tror jag var en kassett med Jerry Lee Lewis. Senaste – Bruce Springsteen – Devils and dust. Dyraste – Blev blåst på en Ramones 7” som kostade 200 pix en gång, visade sig att den var nypressad!. Det e nog den dyraste. Annars har jag pröjsat några hundra för Operation Ivy bootlegs. Men det var länge sen jag la ner mycket pengar på skivor. Gillar musiken, är absolut inte en samlare!

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?
-Absolut reggae

 

Bästa skivan att ha sex till?
-En 33 varvare med Discharge spelad på 45.

 

Skivan med det snyggaste omslaget?
-Ahh. Svår fråga. Gillar omslaget till ”anti-rock” med Ebba Grön och The Freewheelin' Bob Dylan,

 

Att vara ett relativt nytt band, har det för eller nackdelar?

-Bara fördelar. Vi har hunnit med jävligt mycket på 1 år. Känner ingen press.

 

Blir det mycket spelningar?
-Jo, med tanke på att vi bor i Stockholm/Malmö/Småland så blir det mycket.

 

Vilken typ av folk drar ni till era konserter?
-Vet inte om vi drar några förutom våra polare. Haha. Kanske folk som hört låtar från skivan på nätet.

 

Framtidsplaner för bandet förutom fullängdaren? –
-Försöka styra upp en turné. Allt e under planering.

 

För dig själv?

-Gå och jobba varje dag och spela med Confession på helgerna.

 

Visdomsord?
-Man kan bara vara arbetarklass på två sätt! Antingen så jobbar man! Eller också föds man in i det! Så överklass- slynglar - tufft att vara vänster – mamma betalar-……….. Fuck Off!

 

Nåt att tillägga? 

Bra zine och ett stort tack för intervjun! Håll ögonen öppna för Tommys andra band  Sista Sekunden(www.sistasekunden.tk)!

Och…ta hand om varandra!