COMPACT PUSSYCAT

Compact Pussycat är ett band som innehåller fyra kvinnor som spelar en mix av punk och metal och de gör det riktigt bra. Helen var så snäll och svarade på mina frågor. Det tog ett tag men här är svaren till slut….oktober-2006 

Historia?

-Wow, det är en lång en!

Compact Pussycat bildades 1993 med Jenny(gitarr), Helen(bas),Ella(trummor) och Christine(sang). Under den tiden spelade vi in 6 låtar, två av dem användes på Noisebox. Detta ledde till att vi blev spelade av John Peel och vi hördes över hela världen - och den hördes på World Service av någon i Öst Berlin och vi fick vår första fans utomlands. Vi spelade regelbundet i Norwich och sedan utrönte vi andra trakter som gigs på  The Bull & Gate och The Marquee Club i London och spelade ihop med Blaggers ITA i Cambridge. Bandet splittrades 1995: Christine åkte till USA, Ella åkte ut och reste, Helen gick med i The Pitkins och Jenny bildade Burned Dahlia. Fram till 2004:  Efter att vi träffast på ett party , Jenny, Ella och Helen kom tillsammans och återbildade Compact Pussycat efter 9 år. Vi rekryterade Alix och återinstallerade oss själva på Norwich scen. Mellan September 2004 och August 2006 har Compact Pussycat spelat 27 gigs I England, de flesta I Norwich med omnejd men också i Ipswich, Leicester och Cambridge.  Vi har varit support till The Damned, The Skulls, Red Flag 77, The Ballistics, Semtex och Goober Patrol.  12 har blivit inspelade och vi har släppt 3 ep och två av dem är fortfarande tillgängliga från bandet. 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om varje medlem?

Jenny –35, antikhandlare, gillar svartvita klassiska filmer, skräckfilmer, gitarrer, gå på spelningar och unga män. Har fått tillökning I familjen med en 14 år veckor gammal kattunge som heter Zeus.

Alix –22, visual merchandiser, älskar böcker skräckfilmer(helst japanska) och spel. Hennes ambition är att vinna en Darwin Award men inte för snart

Helen – Age 33, kvalificerad auktoriserad revisor (jag vet att det låter tråkigt men kan kanske räkna det som min dåliga sak), singel, eget hem, bil och tänder. Jag är indieungen I bandet och jag älskar saker som Blur, Muse, The Fratellis, 90-talets grunge och en massa andra saker som låter bra. Förutom det älskar jag Formel 1 och har en hälsosamt intresse av fotboll och är supporter till   Gillingham FC. 

Ella –

Vår kollektivt dåliga sak är att vi har en dålig ovana att komma in I gormande, helst efter att vi har druckit, vilket ofta tråkar ut folk. 

 

Min recension av er skiva låter som följer: Compact Pusscyat kommer från Norwich i England och är riktigt bra. Varför skulle de inte kunna vara det kan man ju undra. Musikaliskt låter de som en blandning av Girlschool och Vice Squad för att jämföra med något men ändå har de en egen stil som är svårhärmbar och de låter mycket energiska i varje låt som de gör. Ni förstår att de ligger någonstans mellan punken och den engelska hårdrocken och jag kan tänka mig att deras publik är ganska mixad. Jag lyssnar på skivan många gånger och den växer för varje gång och det enda man kan klaga på är att den bara är 4 låtar lång.(SJU) 11/9-06
Vad tycker ni om den?

-Glad att du gillade den. Intressant att du refererade till heavy metal…det är första gången för oss

 

Finns det några andra band som ni jämförs med?

-Olika folk jämför oss med vad deras referenser är och kan jämföra oss med gamla punk band som  Siouxsie and the Banshees through till 1990’s riot girl saker. De flesta människor tenderar att ha problem att sätta oss i en kategori . 


Bryr ni er om recensioner?

-Jag skulle vilja säga nej men vi blir ganska irriterade på när fokuset låg på vår gamla sångerska storlek och helt glömde att nämna musiken. Det var det mest sexistiska skit vi någonsin hört och gjorde så att vår sångerska aldrig såg det, det var personligt och väldigt smärtsamt.

 

Compact Pussycat, var kommer namnet ifrån? Är det många som klagar på det?

-Det är enkelt – The Compact Pussycat är Penelope Pitstop’s bil i the Wacky Races.


Vad är det bästa och det värsta ,med att vara tjejer i ett punkband? 

-Vi är bara tjejer i bandet och jag älskar det.  Vi hade en manlig trummis som stand in i några månader när Ella fick sin baby och inte kunde jobba. Jag kan inte tänka mig att ha det igen. Det bästa är att vi är vänner och vi har inte samma egon som en del män har.  Det värsta är att vi kan ha PMS samma tid. 


Hur är det att bo i England idag?

-Troligen som resten av Europa , det har sina bra och sina dåliga sidor. Det är ganska dyrt här men om man jämför med livsstilen mot andra i världen så är det ganska bra.

 

Är folk rädda för en ny terroristattack?

-Vi har levt med terroristattacker från IRA hela vårt liv och nu kallas de bara ett annat namn. De är villiga att blåsa sig själva i luften utan förvarning. Det värsta med det är at vi är så infiltrerade med USA och separerade från Europa. Det engelska folket stod inte bakom generalen och det är alltid oskyldiga folk som får betala. 

 

Tycker ni att politik och musik går hand i hand?

-Ibland.

 

Bästa politiska band?

-Alla – The Dead Kennedys.

De flesta band har någon slags politik inkluderad eftersom man bara kan skriva om saker man bryr sig om. Politik behöver inte vara världsaffärer men det an vara observationer man gör runtomkring sig. 

 

Finns det några bra band i England just nu?

-Tonvis. Det senaste åren har gitarrbaserad musik blivit bättre och fått mer utrymme i media . 

Våra rekommendationer är:

Jenny – Placebo

Alix – 65 Days of Static

Helen – The Fratellis

Ella – Muse

 

Vad vet ni om Sverige?

-Inte tillräckligt!  De vanliga sakerna som Abba, Ikea och Volvo

 

Har ni hört några svenska band?

-The Cardigans

The Hives

Lordi

Är inte Jose Gonzales svensk?

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det var en livsstil, men den har blivit urvattnad. Det är mer an attityd och att gå emot och tänka tvärtemot massan.  

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skit, det var svårt! 

Jenny – Stab Your Back (The Damned), Every Me & Every You (Placebo), Wighing (Flock of Seagulls), Space Oddity (Bowie), Asteroid (Killing Joke).

The Skulls (Ipswich), Visual Offence (Marquee), Killing Joke (Waterfront), Placebo (Brixton Academy), Damned (UEA).

Vänner, glädje, veta när man skall hålla käften, ha tak over huvudet, öl/vodka.

Alix –  Teaches of Peaches (Peaches), Blink 182 (Blink 182), Substance (Joy Division), Everybody Hates You (Combi Christ), Bikini Bandits Kill Kill Kill (Bong Ra).

Bong Ra (Hog in Armour), 65 Days of Static (Waterfront), Combi Christ (Bradford Uni), Placebo (UEA), Drop Kick Murphies (UEA)

Skinn, gin, sex, sylt & banka.

Helen – Kings of the Wild Frontier (Adam and the Ants, det var den första skivan jag köpte); Rage Against the Machine (självbetitlad album); Nevermind (Nirvana); American Idiot (Green Day); Best of Blur (eftersom jag inte kan besämma mig för vilken skiva jag gillar bäst!).

Inxs på London Arena  1990 (min första stora spelning); The Levellers på Glastonbury  1994/5?; The Damned på Waterfront  2004 (vi spelade också och det var riktigt bra); JJ72 på the UEA  2001; Ride i Cambridge 1991.

Vänner, familj, lojalitet, kärlek, säkerhet.

 
Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Jenny – Första - Lust For Life, Iggy Pop; Senaste - Killing Joke; den dyraste – ingen aning

Alix – Första – So Tough, St Etienne; Senaste – Stereotype Heroin Hooker, Bong-Ra; den dyraste- har ingen aning heller.

Helen – Första - Kings of the Wild Frontier, Adam & the Ants; Senaste– Empire, Kasabian, den dyraste-  Creepin’ Up the Backstairs limited edition rosa 7”, The Fratellis (köpt på Ebay för £17).

Ella – Första- Moonlight Shadow, Mike Oldfield; senaste – Blue Orchid, White Stripes; den dyraste– ännu en ingen aning.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Vi äger alla en hel del summa saker men vi är stolta over det. Men Helen har en del dåliga kassetter som lämnades av en ex-pojkvän som heter Elvis Sings Christmas och den är riktigt förskräcklig!


Är Bang en officiell release eller är det en demo? Släppte ni den själva? Inget bolag?

-Det är en officiell release av oss!!!

 

Har ni gjort något mer än Bang? Ifall ni har det hur kan jag få tag på det?

-Check It Out EP finns fortfarande om du kontaktar bandet på MySpace www.myspace/compactpussycat.com, by email compactpussycatkicksass@yahoo.co.uk eller att komma till våra spelningar.  Det finns lyssningsmöjlighet på alla våra låtar på vår hemsida under music  www.compacatpussycat.co.uk och Two Way Mirror på MySpace är på Check It Out.


Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Vi har gjort ett par men det här är den längsta(det har tagit 4 timmar hittills)!


Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Vill du ha en drink?  Ja tack.


Finns det någon chans att se er i Sverige snart?

-Troligtvis inte om inte någon snäll promotor vill ha oss och betalar flygavgiften. 

Var är bäst att spela?

-Bästa stället vi spelat på hittills är The Waterfront i Norwich (bättre än många av de kända).

Skulle vilja spela på Wembley på öppningskvällen men det är väl inte så troligt!


Hur är en bra spelning med er?

-En utan problem med tekniken och när publiken verkligen är med.


Ni är någonstans mellan punk och metal, känns det som om det kommer många olika typer av folk på era konserter?  ?

-Absolut och alla åldrar också, från 17 till 50. Metal? Verkligen? 

 

Framtidsplaner för bandet?

-Fortsätta njuta av det som är och ta det som det kommer.

 

För dig själv?

-Ja.

 

Visdomsord?

-Alix – Bävrar

Helen – Men är inte ugglor visare?

Alix – Jo men bävrar har mer stilfullt hår!

 

Nåt att tillägga?

-Älska oss, kom till våra spelningar, köp våra CD och bli en Compact Pussycat minion!