Colossus är en grupp som är väldigt intressant….när deras skiva kom blev jag knockad av alla deras influenser och tänkte att detta måste jag intervjua….april-2013

 

Historia om gruppen?

-Colossen har alltid funnits och kommer alltid finnas, vilandes i dvala inom oss alla, avvaktande till dagen då den skall vakna och resa sig. Denna reinkarnation skapades under slumpmässiga former av att två individer drogs till varandra i livets symfoni, enade i en förkärlek för udda taktarter, nedstämda tongångar, komplexa låtstrukturer men viktigast av allt ett sjuhelvetes ös och tungung.

 

Medlemmar nu och föregående, föregående band , familj intressen etc för de nuvarande bandmedlemmarna?

-Medlemmarna är:

Jag, dvs Niklas Eriksson – sång & gitarr

Thomas Norstedt – trummor

Peter Berg - bas

Det har funnits tidigare basister som vi har haft fina och kreativa stunder med, men det är en annan historia. Detta är den definitiva Colossussättning, en grund som storverk kommer byggas på.

På grund av tillfälligheter så är vi samtliga just nu singlar, vilket i sig kanske är dystert, men det öppnar upp massor med tid till musiken, vilket vi just nu är i stort behov av. Musiken är en krävande och svartsjuk älskarinna.

 

Jag jämför er med band som Rush, Metallica, stonerrock och Amebix....kommentarer om detta?

-Ja, det köper jag helt klart. Alla är inte riktigt huvudinfluenser, men jag kan se Metallicas meckiga melodi-tänk, Amebix råa energi och Rush, har vi förknippats med förr, progg-rock pionjärer som liksom oss matar ut ett tekniskt helvete på blott tre herrar.

 

Blir ni trötta på jämförelser eller förstår ni att journalister/recensenter använder andra band som jämförelse?

-Absolut inte, det ligger i ert yrkes natur och gör det lätt för läsare att skapa en snabb uppfattning. Det är några band som ofta återkommer i jämförelser, vilket är helt okej. Ofta dyker nya spännande jämförelser upp, och det är bara kul, att se hur folk hittar olika kopplingar ur vår musik. Skulle det vara något band man inte relaterar till eller rent avskyr skulle det vara jobbigare, men det har faktiskt inte hänt än.

 

Vad är det konstigaste ni jämförts med?

-Efter ett gig var det en kille som frågade om jag lyssnade mycket på Frank Zappa och tyckte han hörde tydliga influenser. Jag lyssnar en hel del på Zappa, men jag tycker inte så mycket läcker ut i vår musik. Men han var klart en man som också tänkte utanför ramarna vilket jag relaterar till.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Majestätisk, krävande och känslofylld.

 

Hur tycker ni att intresset för den här typen av musik är i Sverige?

-Intresset för den tyngre metal/rocken som sludge och stoner har ökat helt enormt de senaste fem åren, inte minst i Sverige som upplever en rejäl våg just nu. Folk idag har också en helt annan förståelse för komplex musik och genre-överskridningar. Grymt kul och mycket bra musik som kommer i kölvattnet.

 

Mycket intresse från utlandet?

-Vi har fått en hel del uppskattning, när vi släppte vår demo var det en Australiensisk FM-radio program som startade en osignat sektion, bara för vår skull och vi fick en special-feature på 45 min tillägnad oss av en podcastare från Guatemala. Vi har fans över hela klotet och vi kommer fortsätta att söka nå ut till dem och möta alla på en scen i deras närhet. Närmast ligger en europeisk erövring.

 

Har ni spelat mycket utomlands?

-En del, inte så mycket som vi skulle ha velat, men vi var bland annat ute en vecka i Italien vilket var sjukt kul. I maj drar ut i Europa som förband till The Resistance, vilket kommer bli oslagbart. Med plattan ute och i och med att namnet börjar sprida sig ordentligt så hoppas vi komma ut mycket mer och lira utanför landets gränser framöver.

 

Vilken typ av publik drar ni?

-Musikälskare i alla åldrar. Unga rockflickor, övervintrade progg-rävar, takträknande musiker-musiker, HC-brallor, metal-nördar, sportisar, idioter och genier av alla former och färger. Kärnfansen följer ofta en viss form och det är klart många stoners och metallare, men det kommer fram människor i alla åldrar som tackar och hittat något unikt och spännande i vår musik som talar till dem. Vilket är skitkul.

 

Vilka saknar ni på en konsert, vilken typ av människor?

-Jag vill inte klaga på våra fans, de är tokgrymma allihopa. Vissa dagar kan jag i och för sig tänka tillbaka på min ungdom och sakna vilda stagedivingorgier på Kafe 44 eller headbangande moshpits på blackmetal gigs på någon sunkklubb och tycka att det var mer ös på konserterna förr eller till och med önska att folk gav sig mer hän idag. Men då ger jag mig själv en örfil och säger åt mig att sluta vara så gubbig, ger järnet på giget och har bara skitkul!

 

Finns det några bra band i Sverige just nu?

-Jo för fan, en hel drös. Jag gillar Signo Rojo, The Resistance, Skraeckoedlan, New Keepers of the Water Towers, Meshuggah, Dozer, Cult of Luna osv etc.

 

Vilket är det största band ni spelat ihop med....vilket är det största bandet ni typ haft som förband som blivit större sedan?

-Vi lirade ju på Sweden Rock Festival förra året, så Mötley Crüe, King Diamond, Soundgarden, Motorhead är väl hyggligt stora akter.

 

Texterna...vad influeras ni av?

-Det kan vara väldigt brett. Allt man upplever och tar intryck ifrån och påverkas av. Livserfarenheter, motgångar, känslointryck och kriser. Även viss litteratur, film och media.

 

Är texter viktiga för den här typen av musik eller är det bara något som måste finnas?

-Texter är självklart viktigt. Det ger en grym möjlighet att höja musiken och ge låten ytterligare en dimension och också sprida ett budskap. Ibland behövs inte så mycket krångel för att sätta en bra text, bara den är rak och ärlig och kommer från hjärtat.

 

Politik och musik hör det ihop?

-Absolut. Musik har en lång historia av politisk samhörighet och det är ett starkt verktyg mot förtryck och orättvisor. Goda intentioner och passionerade textrader kan lätt bli tandlösa och föråldrade snabbt dock, så som alltid gäller det att välja sina strider.

 

Bästa politiska band/artist?

-Jag minns när jag kom i kontakt med Dead Kennedys sent 80-tal, musiken var knäckande och funkade perfekt med Jello Biafras texter. Giftigt cyniska små satiriska mästerverk och så politiskt fingertoppskänsliga att man kunde smaka på det drypande hatet mot Reagan och det rådande klimatet. Han har bara fortsatt att slå huvudet på spiken och visa sig både vältalig, påläst och politiskt bevandrad. Så under perioden som Jello frontade bandet, innan övriga medlemmar grisade ur och föll på knä för Mammon, så var DK kungar.

 

Kan man påverka någon människa med musik tror ni?

-Absolut. Musiken är ett universellt, mäktigt och sammandrivande verktyg och ordet är vassare än svärdet, kombinationen kan väcka känslor, tankar och få folk att göra det omöjliga. Colossus tror på att förvalta denna makt väl och ansvarsfullt. Min förhoppning är att den som gräver djupare i vår musik och söker efter mer än bara en audiell käftsmäll (vilket kan vara nog så upplysande), ska hitta en liten källa att dricka ur.

 

Vad är det konstigaste ni varit med om under en konsert?

-Vi körde på Club Orbit i Fagersta nyligen, då poppade det upp en naken, svettig karl upp på scen mitt under giget. Det visade sig att han kom direkt från bastun. Aggresiva, manliga munpussar från övertaggade italienska fans var också rätt kul och har inte hänt i Sverige, än...

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag?

-I mångt och mycket har vi det ju det såklart jävligt bra. De flesta har tak över huvudet, lite mat på bordet och möjlighet till värdig sjukvård. Tyvärr börjar många av dessa självklarheter begränsas hårt. Vår välfärdsapparat har börjar rossla och gnissla rätt rejält. Det är rätt dystra tider och värre blir det; vi kommer nog snart att känna av chockvågorna efter raset från den stapplande ekonomin. Annars finns det gott om möjligheter, bra folk, fint musikklimat och nu kommer sommaren och parkhängen. Alla tiders.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Det blir en hel del, men det är ett kärt besvär. Det betyder bara att vi har många fans som faktiskt har ett intresserade av vad vi har för oss. Plus att jag är tillräckligt självcentrerad och egenkär för att uppskatta att babbla om oss och våra förehavande i tid och otid.

 

Den konstigaste frågan ni någonsin fått?

-Den konstigaste frågan ni någonsin fått. ;)

 

Hur ser ni på nedladdning, Spotify, mp3 etc? Är det bra eller dåligt för er egen del?

-Det är överlag bra för vår del, i dagsläget vill vi komma ut i mesta möjliga mån och ge folk en möjlighet att lyssna på plattan. Överlag är det nog främst positivt för hela musikklimatet, jag tycker mig se tecken på att folk trots gratismöjligheter fortfarande är villiga att investera i musik och sina musikaliska hjältar. Ger man dem möjligheten får man lita på fansens inneboende generositet och godhet. Den nya tekniken kan materialiseras i form av hinder eller möjligheter, det är bara att välja.

 

Köper du några fysiska skivor idag?

-Jag prenumererar på Spotify vilket ger ett hyggligt grundutbud. Utöver det finns bandcamp och iTunes t ex. Jag försöker även stödja vänner och band jag respekterar genom att köpa merch och plattor. Det blir klart mer vinyl än CD.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Första: Mötley Crüe's - Shout At The Devil, ett band som kanske inte helt står sig idag, men en gång i tiden var jävligt vassa.

Senaste: Hmm, inte riktigt senaste, men jag beställde Baroness – Yellow & Green deluxe gatefold vinyl hyfsat nyligen. 2012 års i särklass bästa skiva och förmodligen vackraste utgåva.

Dyraste: Måste nog vara min Mercyful Fate – Nuns Have No Fun EP på vinyl, såg senast att den gick för $300 på ebay.

 

Bästa skivan att ha sex till?

-Näst efter Colossus Wake menar du då förstås. Beror lite på om man planerat att ha smeksamt trevande Barry White-älskog på ett hav av rosblad i ett dis av rökelse och massageolja eller knulla som en sprucken gris till Pig Destroyer, men den gyllene medelvägen kanske kan vara Danzig III: How the Gods Kill. Eller varför inte ge sig på att snurra ut ur tid och rymd till Hawkwinds Space Ritual.

 

Skivan som måste vara med i turnebussen?

-De senaste passionerna, plus vad som helst med Devin Townsend, Meshuggah, High on Fire etc. Och någon Whitney Houston åt Peter.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Plattan är snart ute i handeln så vi kommer att fortsätta lägga fokus på den och låta folk ta del av vår musik, recensionerna börjar trilla in och vi får så vackra vitsord att jag blir röd om kinderna. Vi kommer även köra live och supporta plattan så mycket som möjligt, i landet och utanför. I sommar blir det lite festivaler och i höst mer av det tidigare. Colossus växlar upp.

 

För dig själv?

-Oj, mitt liv nu är så sammansvetsat med bandet, att rätt lite tid går åt utanför det. Men jag hoppas fortsätta utvecklas som musiker och individ, skala av dåliga vanor och plocka upp nya konstruktiva sådana. Fylla min tid och sinne med givande, substansrikt innehåll och pusha mig till min förmågas yttersta på alla plan. Blygsamma mål.

 

Visdomsord?

-Tänk själv - ifrågasätt auktoriteter.

 

Nåt att tillägga....

-Det gamla vanliga, om du vill ge oss en chans; kolla upp oss på nätet:

www.colossus.se

www.facebook.com/colossusstockholm

Köp skivan, kom på spelningarna, ta en öl och kom fram och säg vad du tyckte.

Lev rätt och må väl, stort tack att du ville ha med oss.

Vi syns ute i vimlet...