VÄRLDENS BÄSTA EXISTERANDE PUNKGRUPP?

Cocksparrer har gjort ett av mina fem favoritalbum(Shocktroops) och de är ett av de bästa punkbanden genom tiderna. Colin var så snäll och svarade på mina frågor i april 2009.

 

Bröt ni aldrig upp gruppen eller hur var det och ifall ni gjorde det vilka år handlade det om?  

-Vi har alltid sett oss själva som någonting annat än bara ett band. Vi har varit kompisar i en väldigt lång tid och även när bandet inte spelade, så träffades vi för att dricka öl och gick och kollade på West Ham. Familjerna har växt upp ihop och våra ungar är kompisar också. Vi gjorde inte så mycket mellan Shook Troops och att spela på Astoria 1992 men det har aldrig varit vårt heltidsjobb.  

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Hur mycket tid har du? Det finns inget dåligt att säga om dessa killarna. Vi älskar alla våra mammor och går till kyrkan på söndagarna. Vi är gifta allihop utom Daryl och alla jobbar så vi får mat på bordet. Steve Bruce´s dotter är vår officiella fotograf och min son och Burge´s son har ett band ihop.

 

Har ni hört många gånger att det är din röst som gör mycket för ert eget sound? Kommentarer på det?  

-Vi har alltid tyckt att det är summan av alla dessa delar som gör att Cocksparrer funkar. Det finns bättre individuella sångare, gitarrister , trummisar därute. Personligen tycker jag att det är Mickey´s gitarr som ger Cocksparrer det distinkta soundet och när det blandas med alla andra så blir det Cocksparrer.  

 

Är det mer kul att spela nuförtiden än vad det var i början av er karriär? Vad är skillnaden?

-Det är fortfarande roligt att göra det nu. Jag tror ifall det inte var det så skulle vi inte bry oss. Men vi saknar att spela på de små klubbarna utan säkerhetsbarriärer. Det är vad vi växte upp med och det var då vi lärde oss hur vi skulle göra. När vi dyker upp nuförtiden så är det ganska stor chans att utrustningen funkar och det var inget som kunde garanteras 1977. Den stora skillnaden är att folk kan kåtarna och sjunger med och det är lite skillnad mot de tidiga dagarna när man spelade inför 3 stycken och en hund.

 

Varför gjorde ni en 2009 version av Guilty as charged och Two Monkeys?

-En massa folk har sagt att de inte kan få tag på skivorna ifall de inte betalar en massa pengar för dem på Ebay och vi vil att folk skall höra dem. Det finns en hel del bra låtar på de skivorna. På samma gang som vi känner at de är underproducerade som var vårt eget fel eftersom vi slarvade bort pengarna som vi fick för att spela in. Så detta gav oss en chans att remastra dem och lägga till lite av Daryls kompgitarr.

 

Punk, vad betyder det för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För oss är det ett sätt att tänka. Från början var det ett sätt att få igång folk. Det spelade ingen roll om du inte var bra , du hade fortfarande rätten att gå upp på en scen och försöka ditt bästa. Sedan tappade hela punkgrejen sin väg när det mer handlade om hur du såg ut än vad du tyckte. Stilen att klä sig var ju alltid en del men när den blev viktigare än allt annat, var det skit. De som inte spelade i band gjorde fanzines, poesi eller krearade konst utan at någon hade sagt till dem at göra det. Alla de som inte ville ha säkerhetsnålar stack för att skapa Oi!. Det är skitbra att promoters som Darrel Russell på Rebellion ger unga band chansen igen.

 

Kan man vara punk när man kommit upp i ålder a punk? Vilken är den äldste punkaren du känner?  

-Du kan fortfarande vara punk i vilken ålder som helst, du har inte bara föräldrar att vara rebellisk mot. Det bäst levande exemplet är Charlie Harper från UK Subs. En legend i sin egen läderjacka.   

 

Det var ju länge sedan ni kom på namnet men varför Cocksparrer?  

-Namnet kom fram ganska fort har jag för mig. Vi ville bara ha ett namn som kunde associeras med varifrån vi kom.  

 

Har ni någonsin varit i Sverige och spelat?

-Nej, inte ännu men vi har fått ett erbjudande om att komma nästa år och vi får se om det lyckas bli så.  

 

Har du hört några svenska band?

-Tyvärr inte något som jag kommer på nu.

 

Godfathers of streetpunk kallar jag er, kommentar på det?

-Vi tar det som en komplimang, vi har blivit kallade värre säker än så i vårt liv. Det finns en period då vi kallades Grandfathers of Oi!!

 

Finns det några bra band i England just nu?

-Det finns några riktigt bra band just nu. Inget av dessa har gjort något på ett tag men det finns några bra nya band också. Ett av dessa är Middle Finger Salute som har spelat med oss några gånger och de kommer att åka på The warped turnén i år Lycka till.  

 

Ni skriver på er My Space sida att ni alltid kommer att vara dessa 5 i gruppen , vad händer om någon slutar?  

-Jag tror inte bandet skulle kunna fortsätta om någon slutade, Det går tillbaks till formulan som jag pratade om förut. Även Daryl, som bara har spelat med oss i 17 år har lagt till så mycket till bandet med sitt spelade och låtskrivande så om han skulle säga att det är nog så skulle det säkert vara det.  

 

Hur ser er publik ut?

-Ganska ful ha ha. Det är en bra mix med folk som har med oss från början och alla ungar som ser oss för första gången. Det slutar aldrig att förvåna när man vet vilka avstånd en del har till spelningarna och ändå kommer.  Vi är alltid väldigt tacksamma för dessa.  

 

Finns det någon som ni saknar på era konserter?

-Nej egentligen inte. Vår grupp av kompisar växer hela tiden och det är fantastiskt att se välkända ansikten var man än spelar.  

 

Spelar ni mycket ute eller blir det mest stora festivaler?

-Det här året och nästa blir lite annorlunda. Vi försöker att komma ut på så många ställen som möjligt. Idealiskt ställen där vi aldrig har varit eller städer vi inte varit på ett tag. Vi skall försöka göra en mix av både festivaler och mindre spelningar. Steve Bruce liknande oss vid en årstidsbil. Ta ut den från garaget och kör den så ofta du kan men gör det inte för mycket så du förstör den. Serva den ofta så vet du att du får ha den många år till.   

 

Vad är det som fortfarande driver er så att ni kan göra så bra skivor fortfarande?

-Det beror på Burge´s låtskrivande. Han är en fenomenal låtskrivare som kommer upp med låtar som måste spelas in. Ifall låtarna finns där så släpper vi skivor.

 

Hur är det att bo i England just nu? Jag menar politiskt

-Som resten av världen så är det inte så bra ekonomiskt. Arbetslösheten växer och företagen går åt helvete. Men vi har varit där förut och vi kommer att vara där igen.

 

Vilken är er mest politiska låt?

-Jag förstår inte frågan riktigt. Vi skriver låtar om våra liv, saker vi upplevt och sett och folk vi har mött på vägen.

 

Går musik hand i hand med politik?

-Ifall du skriver om livet och inte agor så måste den vara involverad någonstans.  .

 

Bästa politiska band eller artist?

-Jag har ingen.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Första Clash albumet, Ogdens Nut Gone Flake med The Small Faces, Humble Pie Rocking The Fillmore, Smash med The Offspring och The Ramones av The Ramones. Fem bästa spelningarna? The Clash/Modettes på The Notre Dame Hall i London, AC/DC på The Marquee, The Who/The Specials på Hammersmith och hela Small Faces turnén som vi gjorde med dem. Fem viktigaste sakerna? Min familj, bandet, West Ham United, mina vänner. En för lite är jag rädd för.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Den första var Led Zeppelin 2, den senaste var The Likes of Us med Argy Bargy (jag köpte den I och för sig inte) så de senaste skivorna jag köpte var ett halvdussin 45rpm vinyls till Steve Bruce's nya juke box. Jag samlar inte skivor så jag har inte betalat mycket för någon skiva.  

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-A Little Roosters album

 

Var står ni när vi pratar om nedladdning? Här i Sverige kom en lag i onsdags där det görs lättare för skivbolag och få tag på ”tjuvarna”?

-Det är bara en naturlig utveckling av saker eftersom teknologin utvecklas. Det finns alltid utrymme för saker som Vinyl och en dag kanske CD blir samlingsobjekt.  "Here We Stand" släpptes i USA på vinyl format med CD.n som en gratisskiva, tidens tecken.

 

Hur mycket säljer ni av era skivor?

-Tillräckligt för att köpa några öl men inte tillräckligt för att pensionera sig.

 

Gör inte Captain Oi ett superbt jobb?

-Det är ett fantastiskt skivbolag som innehas av underbara människor. Äntligen har vi hittat någonstans att ringa hem som inte lurar oss och verkligen ser efter oss.  

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi skall spela I Texas för första gången i maj sedan Ruhrpott Rodeo i Germany, Oslo ii Augusti, Belgrad i September, Girona och Chicago i October och San Francisco och Amsterdam i November.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Det ovanför egentligen. Hoppas att West Ham spelar i Europa nästa år.

 

Visdomsord?

-Jag har inga visdomsord, är inte tillräckligt vis.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för att jag fick chans att säga några saker och förhoppningsvis kommer vi till Sverige snart.  

Cheers

Colin - Cock Sparrer