Clubber Lang är ett riktigt bra tyskt hardcoreband som sjunger på engelska. Jag gjorde denna intervju i slutet av maj 2021.

 

Snälla berätta lite för gruppens historia?

-CL grundades i slutet av 2015 av Heiko (tr) och mig (Olli, git.), Pete (sång) och Benny (bas) också i lineupen. Vi spelade in en demo 2016 på Werner Wiese Studios, en EP 2019 i Raketenstudios, som har släppts av Dedication Records. 2020 först Pete och senare, under inspelningarna av „Colorless“, avslutade Benny sitt medverkande och lämnade bandet på grund sina jobb och familjer, Heiko har tagit över sången, Kitte har kommit in på trummorna, Artem på bas har fyllt  upp bandet. Vår nya EP släpptes nu i maj först av Dedication Records. Och faktiskt väntar vi på på att corona förhoppningsvis försvinner så vi kan  presentera den live på scenen.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Heiko, 40 år gammal, gift, två barn, arbetar som manlig sjuksköterska i psykiatri för barn och ungdomar. Bredvid musiken så kör och gör han också andra sporter, intresserad av trädgårdsskötsel och fotboll., Alltid ganska aktiv, gör alla sociala medier för bandet. Han spelade tidigare i Bands Act of Rage and Out of Apathy.

Kitte, egentligen heter Michael Walter, 49 år, är gift, arbetar som lastbilschaufför, mycket engagerad i att stödja sociala projekt och grupper, till exempel The No Border Kitchen eller Balkanbrücke. Med sin fru Iris anordnar de varje år en hemmamarknad och en utställning hemma och de donerar alla pengar som kommer in för dessa projekt. Bredvid CL är han också med i F25 tillsammans med mig, det är också ett Hardcore- / Punk- / Metalband.

Artem, 26, den nyaste och yngste i bandet😉, studerar ingenjörsvetenskap, spelade tidigare i Earth Necrosis, som inte är aktiva längre, det  är bra för oss. Han är väldigt engagerad i bandet, har lärt sig alla låtar väldigt snabbt och ger mycket input, ger oss nya sångidéer, riktigt bra kille.

Jag, Olli, 45 år, jag är gift, tre barn, jag arbetar också som manlig sjuksköterska i ett palliativt team. Bredvid musiken, som är det viktigaste, gör jag också sport, besöker stadion för min favoritfotbollsklubb så ofta som möjligt. Bredvid CL och F25 är jag också med i Short. Från Münster, ett Fastcore-band och Moshcircus.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore och lite metal och lite punk? Tidigare favoriter?

-Vi skulle beskriva vår musik som oldschool HC med influenser av metal och punk. Vi älskar alla typer av HC / Punk, Heiko och jag har tung metallpåverkan också, mer än de andra två, Heiko med  särskilt Maiden och Machine Head, men också The Who, han älskar dem väldigt mycket, jag särskilt med 80`s Thrash och 90´s Death Metal.

 

Clubber Lang är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Är det inte ett amerikanskt band som heter så? Vilket är det bästa bandnamnet du bet?

-Vi är nöjda med bandets namn. Det var min idé, för jag älskar Rocky Movies och särskilt den tredje. Enligt min mening står den här karaktären för mycket vad som också passar HC, hårt arbetande, undergroundbaserat, sparkar etablissemanget i röven, är obekväma. Så jag tvingade de andra lite att ta det här namnet😊, men de andra gillade det också. Naturligtvis undersökte vi om det finns band som heter CL, och vi hittade det här NJ-bandet, men de hade inte varit aktiva fram till denna tidpunkt, så vi bestämde oss för att det skulle vara ok att använda detta namn, vi var säkra på, och vi är fortfarande, att detta skulle vara ett problem, ingen skulle förvirras om banden. Och naturligtvis trodde vi att vi bara skulle spela några spelningar på lokala klubbar, ibland släppa en demo och inte mer.  Vi hade aldrig trott, att bandet skulle få en sådan uppmärksamhet, att en svensk eller någon magasin skulle vara intresserad av att skriva om vår release och göra en intervju. Vad kan man säga, ingen respektlöshet mot NJ-bandet

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar ni det nu? Har ni planerat några nya spelningar nu?

-Oh, ja, vi saknar det så mycket att spela live, det är väldigt svårt för oss, men säkert inte bara för oss, för varje band jag skulle säga. På grund av corona var vi tvungna att avbryta vårt Hardcorefest Hamm under det senaste året för första gången, som vi anordnar varje år, det var väldigt sorgligt, men vi hoppas att det kan äga rum i år på hösten. Bredvid detta planerar vi en liten show i september  med tre andra band i ett galleri i vår hemstad Hamm, där vi också har spelat två gånger, det har fått ett multifunktionellt rum med plats för nästan 50-60 personer, väldigt lite kan man säga, men helt tillräckligt.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Det bästa att spela på är på de små klubbarna med direktkontakt med publiken, det är mycket energiskt. På grund av att vi är ett litet band har vi bara spelat små gigs.

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Tyskland just nu? Vilken typ av band har ni konserter tillsammans med?

-Jag tror hardcore i Tyskland är så stor som den kan vara, scenen verkar vara frisk. Det är mitt personliga intryck när jag besöker spelningar. I grund och botten måste jag säga att i början av den tiden gick fler människor på spelningar. När jag spelade för 15 år sedan var det 200-250 personer, idag kallar du det en bra spelning om det finns 100-150 personer i publiken. De flesta av våra spelningar är med olika HC/ Punk- eller Metal-band, vi har också spelat några spelningar med några alternativa rockband.

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

-Tre ord för att beskriva vår musik, Puh, låt mig tänka ... rått, oldscool, snabbt

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För mig är det en livsstil, jag har varit i HC / Punk / Metal så länge, över 30 år, och det påverkar mig fortfarande, det får mig att tänka på många saker i livet och även utanför musiken. Definitivt är det mer än att lyssna på den här musiken och ha på sig bandtröjor kan jag säga. Och jag tror, ​​jag pratar för de andra också.

 

Vilken låt / album eller grupp var det som tog dig till punk / hardcore?

-I själva verket var det Bad religion "Suffer"

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt😉?

-Phh, jag tror att om en ung kille vill chocka föräldrarna, vad han/hon/ det gör, vad han/hon/det vet, vad som gör föräldrarna arga, kan det vara att lyssna på hemsk musik, en viss klädstil eller en olik världsbild. Om du vill vara upprorisk kommer du att göra motsatsen till vad dina föräldrar tänker eller gö.

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister? Covidsituation?

- Sammantaget är det ganska bekvämt att bo i Tyskland, även under covidsituationen. Naturligtvis finns det några begränsningar och det saknas kulturliv och att få träffa dina vänner och familjer men vi har alltid kunnat få mat, dryck, kläder och så vidare. Vi har alltid haft möjlighet att gå ut och göra några fritidsaktiviteter i en mindre skala förstås. Men högerpartier och människor använder situationen för att få en fördel, och tyvärr får de fler anhängare, det är lite skrämmande och superirriterande, men på andra sidan finns det en större massa motstånd, tror jag.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/metallenscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Jag tycker att det finns många bra band från Tyskland, Risk It !, till exempel, eller Heaven Shall Burn, och naturligtvis många lokala band som skapar bra grejer. De stora festivalsspelningarna är välbesökta tycker jag. De små klubbsspelningarna besöks av mindre, som jag sa tidigare. I vår hemstad finns det inte något som en scen. Det finns några människor som kommer till spelningar regelbundet men verkligen inte många. När vi var unga var det lite annorlunda, det måste jag säga, då kom alla till varje spelning, det spelade ingen roll om det var punk, metal, HC, grunge eller vad som helst. Jag vet inte om dagens ungdomar blivit latare för att besöka en spelning eller om det räcker för dem att titta på program på YouTube.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång? Vad tycker du om vår covidstrategi?

-Ärligt sagt, jag är inte så bra informerad om covidsituation i Sverige och strategin. Jag kommer ihåg att Sverige väntade länge med några begränsningar och spärrar i början och försökte kompensera de ekonomiska skadorna och låta folkets liv gå på så normalt som möjligt. Jag kan inte bedöma det, jag tror att det vid denna tidpunkt inte var förutsägbart hur skadligt viruset skulle vara. Och idag får vi  nya data varje dag, som gör experterna bättre att bedöma situationen, utvecklar nya strategier för att besegra viruset. Det viktigaste är att människor kan uppträda socialt och vara uppmärksamma på experternas regler och vara disciplinerade. Tyvärr har jag aldrig varit i Sverige, men Heiko har varit där flera gånger och han älskar det.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Jag har naturligtvis hört talas om bra svenska band, Refused, Barcode, Backyard Babies. Jag sa att jag var väldigt djupt inne i Metal på 80/90-talet och påden här tiden kom många utmärkta band från Sverige, Entombed, Dismemeber, Grave, In Flames, Dark Tranquility och så vidare.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på tyska? Er titelsång är en hyllning till de svarta i USA, har jag rätt?

-De flesta texterna kommer från Heiko, ibland skriver jag också något. Påverkan är komplext, ibland politiskt, ibland om själva livet. Jag kan inte utesluta att vi ibland skriver några texter på tyska, men normalt är de skrivna på engelska. Du har rätt, "Colourless" handlar om BLM-rörelsen och dess orsaker. Det är vårt tydliga uttalande vad vi tycker om rasism och fascism, att vi inte tolererar det.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Jag tror att vi aldrig kommer att skriva en söt romantisk kärlekssång, men jag kan inte svära på det 😊

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram åsikter i musik?

-Jag tycker att det kan gå hand i hand, och det gör det ofta. Många band är väldigt politiska, många är det inte, men det är ok också. Enligt min mening är det ett "kan vara" och inte ett "måste vara", men politik kan ha ett stort inflytande och generera mycket kreativitet. Musik kan vara en röst för ungdomen eller någon annan, den kan visa dig att du inte är ensam med din syn och att varje röst räknas. ”Colourless” är definitivt vår mest politiska sång.

 

Bästa politiska bandet/artisten? Bästa opolitiska bandet/artisten?

-Puh, svår fråga. För mig är det kanske Napalm Death, men det finns för många att välja en speciell, det är samma sak med opolitiska band😉.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Definitivt kan det göra det. Det hände mig, särskilt HC fick mig att tänka på djurskydd, vegansk livsstil, PMA, att vara rak. Och jag är säker på att jag inte är den enda.

 

Ditt favoritskivomslag alla tider? Vem gör era skivomslag?

-Jag har inget speciellt favoritomslag  men jag gillar livebilder väldigt mycket, de fångar energin i en show och du vet bara på grund av fotot vad du får. Men jag gillar också de illustrerade med mycket detaljer, till exempel omslag på senaste Agnostic Front-albumet. Jag gillar också en hel del omslag ofta av 90-talets Death Metal Bands, till exempel Entombed „Left Hand Path“.

 

Är det viktigt att få ut fysiska utgåvor med era alster? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-För oss är det väldigt viktigt att få ut fysiska skivor, för det representerar ett slags värde, ett konstverk. Enligt min mening hanterar du mer intensivt med en release om du kan hålla den i handen och du har betalt för den. För mig betyder det en sorts respekt för denna konst. Min favorit fysiska inspelning är vinyl, följt av kassett. CD är den mest praktiska ljudbäraren. "Colourless" finns på CD, Vinyl (grön och svart) och kassett.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något spelning?

-Den roligaste historien är om vår gamla sångare Pete, när vi spelade första gången i Münster i "Rare Guitar", en liten gitarrbutik på en scen där inne, sprang med sin meterlånga trådbundna mikrofon genom hela butiken för att  fånga publiken, det var imponerande eftersom han är nästan 2 meter högvuxen man, och många människor var rädda för honom. Det var speciellt.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med? Är det något fan som har gjort en tatuering eller något liknande för att hylla ert band?

-Det finns ingen stereotyp av fan på våra spelningar skulle jag säga ,"klassisk" med bandtröjor, mer eller mindre tatuerade, älskar Metal / Punk / HC-musik, vissa gamla, särskilt vänner och familjer till oss, andra är yngre, andra dricker, vissa gör det inte, andra är veganer, jag kan föreställa mig att det inte är så annorlunda än publiken i Sverige. Jag har inte sett någon kille eller tjej med en CL-tatuering, förutom Heiko och jag, men det räknas inte, tror jag😊. Hittills har vi alltid delat scenen med mer eller mindre lokala band, några av dem har redan spelat några större spelningar, men det har inte vi.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor och fem favoritkonserter?

 1. Metallica -Master of Puppets

2. Bane- The Note

3. Gorilla Biscuits- Start Today

4. Have Heart- The Things We Carry

5. H2O- Nothing to Prove

Spelningar:

1.Bane/ Have Heart Münster 2006/07/08 ?? I´m not sure

2.Metallica Dortmund 1992

3.H2O Musikbunker Aachen 2018

4.L.ast Have Heart Show in Germany/ Cologne August 2008

5.Napalm Death/ Entombed April 1994 Essen

 

Första, senaste och dyraste skivan som du någonsin köpt? Och den mest pinsamma skivan i din samling?

-Första: Master of Puppets / Metallica 1987, dubbel LP

Sista: Sand och salt Discographie

Dyrast: Svårt att säga, jag har köpt Bane-The Note på orange-röd vinyl för 60 €

 

.Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du, e-post, telefon, liveintervjuer?

-Sanningsenligt så är detta min andra intervju för bandet och i allmänhet. Det är en spännande sak för mig eftersom jag inte har erfarenhet av detta och som jag sa tidigare, vi hade aldrig tanken på att någon tidning skulle uppmärksamma vårt band. För att svara på frågorna via e-post har man fördelen att tänka mer intensivt om det, men det tar naturligtvis mer tid, men det är ok, live och per telefon där är det mer spontant.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med detta band eller något annat band du har varit med i?

-Recensioner är intressanta, och om du får en positiv är du nöjd, men i slutändan har det mindre inflytande på sångerna eller låtskrivningen. Vi gör vad vi älskar, vi implementerar våra egna idéer i våra låtar, om du älskar det, så är det coolt, om du inte gör det, är det också ok. Vi hade en recension för CLHC in the Away from Life Mag, det var väldigt coolt för oss, många tack för den igen. Och med mitt gamla band Cuatro X fick vi en måttlig recension för vårt album "Hatefront" i pappersmagasinet Rock Hard. Och några fina recensioner med samma band för våra tidgare demos i olika tidskrifter.

 

Vilka band jämför folk ermed, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Den senaste jämförelsen vi har hört var med Agnostic Front, särskilt sången till "Cold Soul" från "Colorless". Annars jämför folk oss inte med specialla band, ofta säger de att vi låter som 90-talets HC Band, åh, Snapcase sa någon, nu minns jag, ok, ändå en speciell bandjämförelse.

 

Om du kunde välja fem band från det förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt ut?

-Band från förr: Bane, Have Heart, Bad Brains, 7Seconds, Gorilla Biscuits (har de slutat, jag vet inte)

Numera: Madball, Sick Of It All; Agnostic Front; Napalm Death; Terror

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Naturligtvis, om du kan kanalisera frustration till positiv energi och bra musik hjälper det dig definitivt att vara en balanserad person. Det kan också vara sport eller något annat, poängen är att du har något att hantera negativa känslor med. Jag är övertygad om det.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här då?)

-Som jag sa, det här är bara min andra intervju, den andra var under en streamingkonsert, och intervjuaren ställde bara fyra frågor om bandnamnet och vår musikstil och bandhistoria, inget riktigt konstigt.

 

Vilken är den fråga du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den?

-Skulle ni byta namn? Bara om Sly Stallone tvingar oss att göra det😊😊😊 !!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi hoppas att vi kan hålla vår Hardcorefest Hamm i år, det skulle bli femårsjubileum, vi har bjudit in några riktigt fantastiska band !! Annars släpper vi den nya versionen av CLHC med Heiko på sång på en split tillsammans med bandet Just Look Around. Nya låtar är på gång, så kanske inspelningar i slutet av året.

 

För dig själv?

-Ja, jag, min fru och vår yngste son flyttar, vi har köpt ett hus och renoverat det faktiskt. våra två andra söner stannar hemma och delar en lägenhet. Ett stort steg för oss och även för dem, men lyckligtvis stannar vi kvar i samma kvarter. Annars att få vara frisk, det är det viktigaste.

 

Något att tillägga?

-Tack så mycket för möjligheten att göra den här intervjun, för att du är intresserad av vårt band, det är en stor ära för oss. Var alltid vänlig, var uppmärksam på dina vänner och familjer, var uppmärksam på cornareglerna, så att vi alla får tillbaka våra "normala" liv så snabbt som möjligt. Var positiv men förstås negativ såklart !! PMA, Greets and Kisses, CL