Franska gruppen Clean Cutz Vinz har varit så snäll mot mig och svarat på en hel del frågor angående gruppen. Han ursäktar sig för sin dåliga engelska….men jag tycker inte han pratar/skriver dålig engelska.  …Oktober-2006-10-10

 

Historia?
-Vinz: Först, ursäkta min dåliga engelska. Jag hoppas att du kommer att förstå och ursäkta de korta svaren… Jag ville spela min typ av favoritpunkrock och jag frågade några vänner som var intresserade av samma musik och som lyssnade på band som  the Jam, Wire, the Buzzcocks, the Clash....

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Vinz: Jag är Vinz, Jag är 25 och jag sjunger i bandet. Hela mitt liv är vigt år rock n roll och tatuering, punk rock för det mesta. Jag skulle kunna skicka en lång lista med saker som jag är dålig på..   ...   

KiD: Jag är Kid, Jag är 23, jag spelar gitarr. Jag älskar skateboarding, dj-ing och lite rockabilly, northern soul, 60’s pop och garage 45s på partyn och att köra my vespa från 65. Jag är den sämste gitarristen, skateboarder och Dj som du någonsin sett och hört.

Tonnie: Tonnie 21, swinger, Jobbar som tekniker i industrin. Basist i clean cuts och ibland gitarrist.
KiD: am finns också och han spelar trummor, han är 20 år, han gillar punkrock, mörk musik och svart punkrock musik.  .

 

”Min recension av er skiva låter som så här:
CLEAN-CUTS-CLEAN-CUTS(CD) CLEAN-CUTS(CD) Denna franska grupp ser ut som den är tagen från 1977 och de låter faktiskt så också. Riktigt kul att lyssna till. De sjunger på engelska och det tycker jag nästan är lite synd. Jag tänker på gamla franska grupper som Telephone(minns någon dem) och Edith Nylon(minns verkligen någon dem) och jag kommer inte ihåg hur de lät.  Här finns det energi och en kaxighet som många av dagens band saknar och nuförtiden känns det som om de mest fokuseras på att spela så bra som möjligt utan att mena så mycket med det man gör.  Det känns som om Clean-Cuts är förbannade och det gör i alla fall mig glad. Kolla in om ni är inne på 77-punk…(ÅTTA) 12/9-06
Vad gillar ni den?

-Vinz: Hey det är en riktigt cool recension, tack så mycket.

KiD: Yeah, den låter skitbra tycker jag med, tack.

 

Finns det något annat band ni blir jämförda med?

-Vinz: The Hatepinks från Marseille.


 

Bryr ni er om recensioner?

-Vinz: Ja, jag bryr mig mycket om recensioner. Jag blir alltid glad när den är bra och alltid ledsen om den blir dålig.

KiD: Och det är ett väldigt bra sätt att få reda på vad folk tycker om oss..


Clean-Cuts, varifrån kommer namnet?

-KiD: Det var Vinz idé…

Vinz: Jag tycker det är väldigt viktigt med uppträdande(även om det inte är nödvändigt) i punk rock, jag gillar punkkläder( när det är D.IY.


Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara ett punkband?

-Vinz: Vad som är coolt med allt är att det är en seger, en bra spelning inför 10 människor, någon som du inte känner dig säger att vi spelar bra musik, en bra recension och en intervju med ett svenskt webzine…det är passion. Vad som är dåligt är at vi inte har några pengar atill att göra det vi vill göra. Att vara ett punkband 2006 är väldigt hårt eftersom bolagen inte vill ta några risker med mindre band, allt går fortare och är store på den scenen, I några länder I synnerhet. I USA har punken blivit ett ”jobb” Det finns massvis med bra band , kanske beroende på Green Day och Offspring men den riktiga DIY punknmmentaliteten kanske dör på grund av dem också.   .
KiD: För min del är det bästa att spela spelningar och att möta coola band. Och som Vinz sade att det dåliga med att vara i ett band är att det är riktigt svårt att hitta ett bolag och ibland att få spelningar.  


Hur är det att bo i Frankrike idag?

-KiD: Det suger.

Vinz: Det suger, självklart. Tio år sedan hade alla skrattat åt mig när jag hade grönt hår och slimmade byxor, idag är det ett mode. Jag vet inte avd som är värst. 


Och hur är det med regeringen?

-Vinz: Som alla regeringar, den suger.

Tonnie: OH! Skitbra ! Jag tycker de verkar må bra, bara lite migrän för Jaques men han mår bra nu.! Ungdomskris för Nicolas Sarkozy (“den nästa”), Jag tror att han är en facsist, synd för honom....


Tycker du att politik går hand i hand?

-Vinz: Ja det tycker jag men vi är inget politiskt band. Jag brukade vara väldigt involverad i anarchopunken men det är jag inte längre. Den enda ideologin jag har nu är nihilism. Jag hatar folk , jag hatar världen, jag hatar hela den mänskliga rasen. Jag har sagt allt jag vill i mitt gamla anarchopunkband som hette CIDER BREAKFAST.

KiD: Musik är troligen det bästa sättet att få ut politiska budskap.

Tonnie: Självklart för många år sedan…men nu har det nästan blivit löjligt för en del band. Med Clean-Cuts är budskapet , ingen politik, punkrock är mer ett sätt att leva. Vi leder vår politiska kamp personligen…tyvärr. Det är mer seriöst. Politik är mer intressant med konkreta livserfarenheter…och jag tror vår musik inte kan vara emot dessa saker.


Bästa politiska band?

-Vinz: Conflict inte under Crass influenser, Anti-Flag för 10 år sedan, Oi Polloi, Aus rotten, Refused för texterna och mer.

KiD: The Clash.

Tonnie: Jag tycker musik och politik går hand i hand för tre band: Bad Religion, Dead Kennedy’s och Fugazi.


Finns det några bra band i ert hemland nuförtiden?

-Vinz: Självklart, men seriöst så är vi bäst….eller seriöst jag gillar band som the Zoomen eller Operation S till exempel.

KiD: Det finns en massa bra band i Frankrike nu: the Hatepinks, Operation S, les Terribles, Plastic Guns, bara för att nämna några.

Tonnie: Ken park (hxc, Saint Etienne), Strong as ten (hxc, Metz), Kiss kiss martine (Saint Etienne)


Vad vet du om Sverige?

-Vinz: det finns en massa punkband, tighta byxor, blonda flickor…någon har sagt till mig är det tjejer som raggar upp killar, är det sant? Isåfall vill jag bo i Sverige..
Kid: Jag var i Sverige när jag var liten och vad jag kommer ihåg mest är alla landskap, vikingasaker och röda trähästar. 

Tonnie: Wasi Wasa, Krisprols, Volvo, Saab (dyra bilar!!!!!!), Det nya “nästet” “av  punk (the nästa är Saint Etienne), IKEA, ekologiskt liv.


Har ni hört några bra svenska band?

-Vinz: Så många…jag kan inte säga alla….Jag tror att Asta Kask måste vara det första jag kände till. Jag gillar  Bones, Voice of a generation, Bombshell rocks, Hellacopters, Backyard Babies, Perkele, Clockwork crew, Down and away, Diskonto, som mest. The Drive-ins var riktigt coola också! Hanoi rocks är svenska nej? De är ett av mina favoritband.

KiD: Det finsn för många bra band I Sverige att jag inte kan lyssna på alla. Men jag gillar:  : The Hives, Backyard Babies, Randy, Hellacopters, Refused. Och jag hörde ett band som hette Miss45 the nyss men jag vet inte om de är kända i Sverige men de rockade verkligen.

Tonnie: Randy, the Hives!!!!!!!!


Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Vinz: Definitivt en livsstil såklart. Punkrock räddade mitt liv, det är MER än en livsstil. 

KiD: Att vara punk är en livsstil och över alla stora kulturer, den verkar ändlös eftersom det finns så många saker att lära och band att lyssna till.

 Tonnie: Se annan fråga « Det är en likhet mellan revolutionen i rock n roll och den anti-kulturella undergrounden” »

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Vinz: Väldigt svår fråga...jag talar om de fem senaste jag köpt/sett detta året...:
Skivor:BACKYARD BABIES "People like us", MAD SIN "Dead moon's calling", The Pricks "Maximum s&m", the Fevers, the Plastic Letters.
Konserter: Backyard babies, Grovin' flames, the Fleshtones, the Briefs, Radio Reelers

Saker : punk rock, tatueringar, kläder, mina band, tjejer. 
KiD: Det är svårt att välja men här är min top 5.

Records: River City Rebels-No good No time No pride, One Man Army- Last Word Spoken, Merton Parkas-Face the crowd, Buzzcocks-Another music in a different kitchen, och varje låt inspelad av Eddie Cochran.

Konserter: Radio Reelers, Buzzcocks , Backyard Babies/Social Distortion, Generators/US Bombs, The Briefs.

Viktiga saker: Min tjej, Familj/vänner, Musik (från western swing till punkrock), oldschool skateboarding, spela gigs.

Tonnie: Fem favoritskivor: Minor threat : Out of step, Fugazi : Red medicine, Husker du : Zen arcade, Nirvana : In Utero, Gorilla biscuits : Star Today
Fem favoritkonserter: Sonic Youth (2003), At the drive in (2002), Capitol city dusters (2003), The Queers (2001), The saints (2005)
Fem viktiga saker: Dricka (partyn, ha roligt), slå emot dumma folk (inte nödvändigtvis på det våldsamma sättet), knulla (sex och kärlek), r’n’r och vänskap med Weapon City invånare (Saint Etienne)
 
Första senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Vinz: Min första skiva var en kassett med  ELVIS, men den första skivan jag köpte själv måste vara G n'R Lies med Guns n' Roses. Den senaste måste vara Mötorhead, en Damned och två Vandals. Den dyraste måste vara en sjua med " Asphalt jungle, ett franskt 77 band. Det kostade mig 30 euros.

KiD: Den första skivan jag köpte för mina egna pengar var Parklife by Blur, den senaste var en amerikansk pressning med Undertones och deras första album. Jag är skivsamlare, jag köper mest rockabilly, northern soul, franskt 60-tals beat och mod grupper. Jag tror den dyraste skivan jag har köpt är första ep:n med Les Problemes, som är helt underbar 690-tals modmusik. Jag köpte den för 45 euros men jag har sett den en massa gånger för 120 euros.  .

Tonnie: Första : NOFX: Heavy petting zoo, jag var 11.
Senaste : Den första Suicide med två CD på en och en bra booklet för 7 euros.  !
Den dyraste : Shellac “At action park” 180 mgr LP : 17 euros


Mest pinsamma skivan i samlingen?

-KiD: Kanske en cover på franska med Beatles Twist and Shout som heter “Twiste et Chante”, den suger och är löjlig men det är ganska rolig att höra.  .

Vinz: Ett FM rockabilly band som heter "Les Forbands"...Det är en skam för Frankrike.

Tonnie: Dubbel LP best of Eddy Mitchell (Fransk blues/rock crooner)
 

Ni låter mycket 1977, hur kommer det sig?

-Vinz: Jag har en stor passion för "old school" punk rock, så det är underbart att försöka göra det igen. Och det är också ett sätt att säga ett stor fuck-off till alla dessa trendiga ”stora ljud” stilarna som den dåliga skrik-emon "MTV punk rock" skiten. Musiken från rötterna och rötternas attityd.

KiD: Vi lyssnar till på en massa band från 77 Undertones, the Ramones, 999, the Damned, the Jam, och många band från idag som Briefs, the Hatepinks, Radio Reelers, så det hjälper oss att göra musik som låter ’77.

Tonnie: Jag tycker vår musik är som många andra 77 band på deras tidiga demos så vår musik är mer 75-76 eftersom jag soundet och dumheten är store(skämt)!


Var tog de gamla franska banden Telephone, Edith Nylon och Metal Urbain vägen, har ni hört något om dem idag?

-KiD: Jag gillar inte fransk punk från 70 och 80-talet.

Tonnie: Metal Urbain var ett bra band.

Vinz: Jag älskar Edith N, och Telephone och det var riktigt men de slutade som skit. Nu gör två av gitarristerna mainstreamskit. Metal Urbain har släppt ut sina skivor det sista året och en skiva på Alternative Tentacles…men jag är inte säker för det är inte riktigt min typ av musik. Ifall du gillar gammal fransk punk(med fransk sång) skall du kolla in Bulldozer och Starshooter. 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-KiD: Det är bara vår tredje intervju, så det är ganska ovanligt.

Vinz: Inte tillräckligt...jag gillar intervjuer men jag föredrar liveintervjuer eftersom jag är så långsam med datorn.

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

-Vinz: "-Vill du ligga med mig(oss) även om vi inte känner varandra?"
-Yeah! Självklart vackra flicka/flickor!

KiD: “-Pretty boy, Have you ever heard your mommy say noise annoys”

-Yep!
 

Finns det någon chans att se er i Sverige snart?

-KiD: Jag hoppas det.

Vinz: Jag hoppas. Ifall någon är intresserad gör vi en turné…Med så många bra band och scen måste det vara spännande. Jag skulle vilja besöka ert land också. Jag är säker på att det är coolt.


Var är bäst att spela?

-Vinz: Inte i Frankrike, tro mig.  Jag vet inte var men min dröm är att spela på CBGB.

KiD: Yeah, CBGB måste vara det bästa stället att spela på.

Tonnie: Mark and Brian show på cnbc live!!!


Hur är en bra spelning med er?

-Vinz: Det är när det är lite slipsar och solglasögon , lite roligt, lite action, snabb musik och nakna tjejer. Öl hjälper oss(och dig) när inte alla de sakerna finnes.


Varför sjunger ni inte på franska?

-Vinz: Eftersom min inspiration kommer från band som jag inte förstår texterna på och som sjunger på engelska. Jag gillar det fransksjungna men det är inte soundet som jag vill ha i Clean-Cuts. Och mina texter är löjliga, jag vill inte höra dem på franska.  .
Tonnie: Eftersom vi inte är Serge Gainsbourg eller Plastic Bertrand

 

Framtidsplaner för bandet?

-KiD: Vi skall själva producera en sjua i slutet av året och vi letar efter ett bolag som vill släppa en tiotummare.

Vinz: Vi letar efter ett bolag som gör vinyl. Göra en massa spelningar i Sverige och kicka Millencollin i röven. .

 

För dig själv?

-Vinz: Köpa lite nya skivor, slipsar och solglasögon. Vi har ett annat band jag och Tonnie med en massa skandinaviska influenser (Turbonegro, Psychopunch, Puffball...),som heter WEAPON CITY BRATS.

KiD: Jag skall försöka skapa ett eget skivbolag och släppa vår första 45:a och kanske släppa andra band skivor i framtiden.

Tonnie: Hitta ett jobb


Visdomsord?

-Vinz: Fuck the world(Driller killer)
KiD:
Det finns ingen visdom längre!

 

Nåt att tillägga?

-Vinz: Tack så mycket för intresset och din riktigt coola intervju! Hopaps vi syns en dag i Sverige.

KiD: Tack för intervjun och hej till våra vänner I Frankrike, The Plastic Guns.