Dick från Citizen Fish har varit med ett tag i musikvärlden med grupper som  Subhumans, Culture Shock och nu Citizen Fish, väldigt bra band allihop. Här är en intervju med Dick som jag gjorde sent i juni 2001. 

Trotsky och du har varit tillsammans hela tiden sedan Subhumans tiden, hur är det att spela ihop med någon så lång tid?
-Vi har faktiskt inte spelat ihop hela tiden för Trotsky var inte med i Culture Shock mellan 86-89. Jag såg honom nästan inte alls. Men visst jag och Trots är goda vänner, vi har spelat många spelningar ihop, vi har utvecklat samma typ av humor och lugn och alla de saker som relaxar ner folk runtomkring. Jag är säker på att om han skulle sluta i bandet skulle det vara väldigt svårt att försöka hitta en ersättare , inte bara för att han är en bra trummis utan för att han är en bra vän också. 

Varför slutade Subhumans när de gjorde det?
-Före Europa turnén i november 1985, Trotsky sa att han var trött på smågigs, vilket ledde till att band hade ett möte där vi bestämde vad vi skulle göra med bandet och det blev så att vi inte kunde enas om vi skulle fortsätta göra samma musik och göra dessa smågigs eller om vi skulle föröska få en större publik(?). Vi kom inte till någon lösning, vi spelade in 2929 split vision( sidan 2 låter troligtvis så som vi skulle låtit om vi fortsatt att spela ihop).....och så på den vägen var det.

Ni hade Culture Shock i två album och vad hände sedan?
-Tre album....och ungar. Både Bill och Nige hade gravida flickvänner och de hade stora krav på att tjäna pengar så det betydde att vi gjorde mindre spelningar men jag och Jasper ville fortsätta att göra massor av spelningar...så vi splittrades.....

Har du någon kontakt med dina gamla medlemmar i alla dina grupper, vet du vad de gör nuförtiden?
-Tre av Subhumans gamla medlemmar är med i Citizen Fish nuförtiden, vilket lämnar BRuce som är med på reservbänken för vi återbildades 1998 för att göra en turné då Och vi kommer att göra mer spelningar nästa år när det finns tid möjlig att genomföra det. Paul och Bill, ex Culture Shock gör ingen musik nuförtiden.  Tyvärr har Nige , Culture Shock gitarristen dött, detta hände 1993...

Sättet du skriver dina texter på, jag menar typsnittet, skriver du allt det för hand ännu eller har du något program för detta?
-Jag skriver allt för han! Oftast i anteckningsböcker på en buss eller på en pub innan jag skall somna...

Jag förstår att texter är viktigt för er, får ni många reaktioner på era texter?
-Många människor gillar texterna, eftersom de har något att säga och inte bara handlar om kärlek eller är ölhyllningssånger.

Namnet Citizen Fish har det en djupare mening eller är det bara ett namn??
-Medborgarsidan är den mänskliga naturen av den civiliserade sidan , den är omringad av konkrethet och tidtabeller och lagar och fisksidan är det fria tänkandet som framhåller frihet, öppna naturliga ytor och socialt samarbete hellre än att bli etiketterad och manipulerad i västvärlden och vi är alla fiskar. Några är mer fiskar än andra määniskor.  

Era omslag är alltid lite annorlunda, vem kommer på omslagen?
-Att göra omslagsarbete är en pina! Så vi sitter och diskuterar en massa förslag och vi vägrar vissa omslag tills det bara finns ett kvar. Collagen är gjorda av mig , kanske inte speciellt för det albumet, jag menar jag gör de bara för att det är roligt och kanske passar titeln lite grand....Jasper blev galen av collaget över ansiktena på "Active INgredients", Postcard omslaget var en flyer för en spelning i Wien...Thirst omslaget var en ölettikett från Polen med ölet Zywiec.

Är det viktigt att ha ett omslag som stucker ut?
-Visst fan, annars kommer ingen att märka det.

Vilka band gör de bästa omslagen?
-Crass gjorde en massa bra omslag med G´s collage. Rudimentary Peni´s skruvade pennkonst var många gånger utmärkt.

Ni var på ert eget bolag Bluurg först, för atts edna gå till Lookout och nu är ni på Honest Don´s?
-Bluurg var distribuerat av Southern records, [är fortfarande], men de säljer inte så mycket so vi visste att vi sålde bra i USA och eftersom vi kände Lookouts ägare Larry Livermore sedan gammalt och de var ett bolag som var stort i independent kretsar så beslutade vi att gå över till dem. Detta var bra tills Active INgredients kom 1999och det sålde inte så många ex av det albumet och det verkade som de tappade intresset för oss(de verkar mest intresserade av Donnas) så vi sade adjö och gick till Honest Don´s eftersom vi kände Fat Mike och han gillar oss och han är framgångsrik utan att ha ett majorbolag bakom sig och han är en gammal punkare som vet vad vi handlar om. Och Fat/Honest Dons är väldigt bra på att pusha band och den här intervjun är bara en av 12 via email denna vecka vilket är väldigt mycket om vi jämför med annars.


Ger du fortfarande ut skivor på Bluurg?
-Bara udda saker för tillfället, som  '3rd psycho' cd och Subhumans "Unfinished Buisness" cd/7. Jag gör för många spelningar för att fortsätta släppa skivor och jag är verkligen en dålig affärsman.
'

Jag har alla CD utan Third Psychologoical background
report,Hur kan jag få tag på den? -Skicka mig din adress(Alla nadra måste skicka 6 pund 
[Eurocheck  utskriven till R.Lucas, eller pengar till] to Bluurg/2 Victoria Terrace/
Melksham/Wilts/SN12 6NA/England]

Har aldrig något större bolag varit intresserade av er musik?
-Någon ville göra en skiva med Subhumans greatest hits så jag talade om för dem att de kunde dra...Kort svar på detta är NEJ och det är bra för min del. 

Vilka är dina tankar om majorlabels och om band som är på dem?
-Majorbolag suger ut sina band och det enda som existerar är att göra profit och de har inga djupare bindingar till musiken de säljer. De existerar bara för att bli rika, när d eköper ut punkband så undrar jag vad de här banden tror skall hända. Kanske de vill bli rika själva. Med några få undantag(Offspring) har de mesta banden fått ett stort förskott som de snart måste betala tillbaka till bolaget på att sälja massor av skivor,vilket de flesta banden inte gör , eller för att betala kostnaden för promovideos etc. Det betyder ofta att banden är stressade för att fullfölja sina kontrakt för att betala tillbaka förskottet. Deras kreativitet kommer i andra hand och det betyder att de börjar ge ut skitskivor...musik och pengar har ingen naturlig mix tillsammans i vilket fall och när pengar blir viktigare än musik, då dör musiken. Som för punkband på stora bolag, visst några band har mer att säga än andra....är punk en attityd eller en fräck musik?   

Vad betyder punk för dig, är den viktigare nuförtiden än den var tidigare i livet?
-Det är en attityd! Punkmusiken ändrade min attityd när jag var 17 och anarkistbudskapet från Crass blev en mer seriös ide av vara galen dagarna med Pistols. Det fick mig att börja sjunga i band, ha ett socialt liv, resa, mer eller mindre allting ändrades. Faktimet att det finns zillioner av punkband på planeten 25 år senare är ett bevis på att punk är mer än en trend. 

Hur ser er medelmåtige diggare ut? Är det någon skillnad mot Subhumanstiden? I
-Medlmåttan....18.654321 år gamla(unga), blank skjorta, rufsigt hår och stora byxor...det är den där Green Day-looken. Nästa dag är det  27.987654321 år gamla(äldre) männsikor med svarat trashbandst-shirts, dreadlocks och smutsiga jeans.. det finns ingen medelmåttig fan, det ändrar sig från stad till stad och det beror på de konstiga kulturella krafterna i varje stad. Hursomhelst i det tidiga 80-talet var det mycket mer nitjackor och mohikaner som tittade på oss..... generellt alltså...

Jag såg er i Borås på Rockborgen en gång, är det svårt att komma ihåg alla ställen man har varit på?
-Vad jag har gjort och fortfarande gör är att jag skriver upp detaljer av våra spelningar...för jag kan inte komma ihåg varje gig tyvärr(det är för många 1505 för att vara exakt) Men jag kan tala om för dig att det var den 4:e november 1984, vi spelade 16 låtar, både Human Error och Peroxide för hundrade gången och ungefär 100 personer var i publiken....och vi spelade med Järvens Fot. i

Vad vet du om Sverige?
-Jag vet var det ÄR, att ölen är dyr och det finns en massa träd. Chrta 77 var det senaste och första bandet vi kände till därifrån och vi har inte varit där på många år och Göteborg gick sönder efter EU-konferensen för några veckor sedan.


Hur är det att vara ett punkband i England just nu?
-Det känns som om punken blomstrar en gång om året, för att amerikanerna vill det och även de som har en massa inflytande är formade av den stora musikmaskinen men det kan leda till att folk upptäcker de små banden och idéerna. Det är fortfarande störande för alla(Joe Public helst) att tro att punken var död och försvunnen tills MTV talar om något annat för dem.. 

Finns det några bra band där just nu?
-P.A.I.N., vilkas andra LP just kom ut, den heter 'O.U.C.H.' - punk/ska/dub/politiskt; the
Bus Station Loonies, galna ciderpunkhappytunes! BaySix är ett bra oinspelat band...

Hur är det att leva i England , jag menar politiskt och så?
-Blair har just blivit återvald med den lägsta vinsten på 90 år. Folk har blivit ilurade att ekonomi är bra och maten är billig och mul och klövsjuka är under kontroll, så de nöjer sig med samma regering. Cyniska männsikor tror inte på detta men de röstar på labour i vilket fall för Tories är ena jävla rasister och farliga. Det har blivit en enpartistat eftersom labour inte har några motståndare så de känner sig säkra så de kan tappa alla socialistiska principer och låter statliga saker bli ännu mer privatiserade än vad det gjordes på Thatchers tid. Det senaste i ideväg är att låta affärsmän driva undervisningen, hur dumt är inte det då? Under tiden förstörs kulturer för att västvärlden ska få ännu mer profit.
 Bush är en katastrof, bilar är gift. Reclaim
the Streets är en viktigt rörelse och en positiv kraft som vi inte får glömma. Att ha små doser av cannabis är inte längre en orsak för att bli arresterad(det var på tiden!) coh at bli vegetarian är inte längre bara en hippieidé utan en vettig sak för många. 

Första ,senaste och dyraste skivan du har köpt?
-'Schools out' med Alice Cooper....'Destination Nowhere' med the Eccentrics
[från Lincoln]....£12 för en Stooges bootleg

Idoler när du var liten?
-Francis Lee, som spelade fotboll förr Manchester city...the wombles!

Hur mycket säljer ni ungefär?
-Mellan 5000-20000 för en skiva över 5 år ungefär.

Vilken av era skivor har sålt mest?
-The day the country died [subhumans] eftersom den kom ut först...den kom upp till 100000

Spelar ni låtar från hela din karriär, jag menar Subhumans och sådant också?
-Nej, vi spelar bara Subhumanslåtar när vi spelar som Subhumans.

Några covers?
-Vi spelade Pretty Vacant en gång på skoj, men generellt nej.

Det gjordes en tribut CD till Subhumans , hur känns det band gör en sådan sak? 
-Konstigt! Bra men udda...har aldrig gillar coverlåtar så mycket, så att ha varit i ett band som det gjordes covers på kändes väldigt konstigt. 

Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera med email och internet och allt sådant?
-Email är skitbra, det sparar tid och porto, men det förstör handskrivandet. Dataskärmen är ännu ett fönster, som TV:N och vindrutan, för mycket tid spenderad utan att se den riktiga världen.

Ni har en egen hemsida, är det viktigt att ha den, vem gör den?
-Vår gitarrist Phil gör den eftersom han har en elektrisk hjärna. Det är bra att låta folk få veta var vi spelar och att ha en chans att ha snabb kontakt med. Kanske inte lika viktigt för vi har klarat det förut md kommunikationen men det snabbar upp det lite.

Har du någon favoritsida själv?
-Nope.

Visdomsord?
-Attraktiv

Ifall du kunde välja fem band från historien och nu som skulle spela ihop med Citizen Fish vilka skulle det bli?
-Operation Ivy, Ramones, RDF, Adverts, Fish Brothers

Framtidsplaner för dej själv?
-Framtiden är oviss tills jag har klarat denna dag.

Framtidsplanerna för bandet?
-Fortsätta göra samma sak(samma som alltid....planering leder till besvikelse)

Nåt att tillägga?
-Jag hatar denna frågan egentligen! buy life size, cos its good! really!
chunks of socially aware bouncy punk rock!

Bilderna kommer från Citizen Fish hemsida..