Circus Rhapsody kommer från Tyskland, de blandar en hel del stilar men det hela hamnar i någon form av punkrock förstås. Cool grupp är det i alla fall och nu har jag turen att få intervjua gruppen. Detta ägde rum i januari 2023.

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni med och vilka åldrar är ni i?

-Hallå där, visst. Mahaze (gitarristen) och jag (Michi ; Bass) startade bandet mellan 2008/09 Ett år senare hittade vi Erik till trummorna. Det var intressant att hitta varandra särskilt musikaliskt. Mahaze är en Stray Cats Rockabilly-typ av gitarrist, Erik hade ett Metalcore-band när han var yngre och jag var helt inne på Punkrock. NOFX, Misfits och sånt. Tja, om du lyssnar på vår musik kommer du att upptäcka att vi bestämde oss för att inte bestämma utan göra alla stilar vi gillar att göra. Nils gick med i bandet lite senare under några år och då tog han med sig ska. Sedan hade vi ett par gästmusiker på olika instrument som Trumpet, Sax eller fiol tills KT gick med i gruppen på heltid 2019.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Berätta gärna lite om varje medlem?

– Mahaze, Erik och jag är stommen Vi hade en annan trummis första året för några spelningar, men jag antar att man kan säga att vi verkligen började 2010 när vi tre hittade varandra.

 

Circus Rhapsody är namnet, var kom det ifrån, och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så?

– Jag kom på namnet och tänkte aldrig riktigt på att någon annan kunde ha samma namn. När jag flyttade till Berlin var jag tydlig med att ha ett band med cirkustema. Rhapsody kom när jag blev kär i Queen. Och förutom Waynes World som är mitt största barndomsinflytande.

 

Ni kallar er skiva för Just Kidding....är det så det känns när ni blandar alla era stilar så att inte någon kan lägga in ett speciellt hörn av musik?

-Ja just det. Albumet innan hade lite skräcktema med namnet Telling Horrorstories och vi gillade den roliga sidan av trash horror och så. Alla våra konstverk inklusive dessa två barn och så Just Kidding var ett perfekt namn för denna konstiga berg-och dalbana på ett album. Konstverket på Just Kidding är som en uppföljare av skivomslaget före.

 

Är det viktigt att ge ut skivor som fysiska släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

-Intressant fråga. Jo, vi lekte med tanken att släppa allt bara digitalt låt för låt som trenden går nuförtiden men vi kanske är för oldschool och ser det hela som ett konstverk. Våra fans gillar det. De var glada när vi äntligen släppte vår musik på vinyl. Mellan de två sista albumen släppte vi en 7'' som vi inte släppte digitalt, och vi fick verkligen bästa feedback för det.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då?

– Det gör vi ibland. Vi gör det på mest på turné när vi har låt som är på repeat under körningarna. Vi gjorde lite gamla country- och rock'n'roll-grejer ett tag. När vi får en akustisk gitarr i händerna på efterfesten brukar vi spela saker vi gillar. Punkgrejer eller 80-talsmusik som Billy Idol, Bon Jovi, Millencollin. Vi gjorde nyligen en av dessa låtar på en live-session som kommer ut snart.

 

Berätta gärna lite om följande låtar

Invader Zim

Invader Zim är en av mina favorit Nickelodeon-tecknade filmer. En rolig utomjording som fortsätter att förstöra världen. Faktum är att texterna jag skrev är en berättelse om att Zim är framgångsrik. Det finns två uppföljare. Den andra delen är en låt som heter 'Downtown is under fire' som inte kom med på albumet. Den tredje låten är Revolution. Mer roliga fakta. Du kan se musikvideon av Invader Zim inuti videon för Revolution. Det var en teaser när Revolution kom ut först.

Avenging Angel

Avenging Angel är bandets favorit att spela. Vi hade en liten Beatles-fas och Erik kom med låten Ghost. Så jag sade att jag ville göra en sån låt också. Om du lyssnar noga kan du hitta några Beatles-referenser.

Rise Above

Rise Above är en låt om beroendet av stora hjul. Lite roliga texter om berg- och dalbanor som är lama. Varje logotyp, konstverk och merch får ett namn och Rise Above var en logotyp vi använde ett tag på skjortor och väskor.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också? Politik?

– Jo, vi är väldigt politiska själva och vi har bra diskussioner i turnébussen men vi bestämde oss för att lämna det utanför själva musiken. Vi pratar om grejer på konserterna, ibland på scen men det hittar aldrig fram till texterna. Jag tycker det är bra att vissa band gör det. Våra vänner till Antillectual gör ett bra jobb men kanske är jag bara dålig på att skriva dessa texter.

 

Tror du att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har du ändrat dig?

– Återigen, jag älskar att skriva. Jag har en böjelse för skräckhistorier och gör noveller själv. Jag hoppas att våra texter betyder något för människor men viktigare är att musiken gör det.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med? Jag kan tänka mig att ni har spelat med många olika band med olika musikstilar eftersom ni gör det själva?

– Eftersom vi gör väldigt olika typer av stilar och inte riktigt kan säga om det finns mönster i det. Vi spelar med många olika band i olika typer av genrer. Jag gillar alltid när vi spelar med roliga band som Kapelle Petra, Flying Bob eller das Pack. På konserterna har vi turen att ändra setlistan varje kväll så att den kan passa till alla typer av evenemang. Och det är väldigt tacksamt.

 

Hur skulle ni beskriva din musik med tre ord för människor som inte har hört er?

-Galet rolig musik

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Circus Rhapsody gjorde en öl , vad skulle den heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

– Vi gjorde vi en Gin gång för en turné. Den hade samma namn som 7'' från samma turné. Den heter Sexxy As Fuck! Yummie As Hell!!' Ett stort tack till våra vänner från Elixier Gin för det <3 Vi skämtade om att göra vår egen älskling. Canola på tyska är "Raps" så det skulle passa perfekt för Circus Rapshoney. Detta är också det nuvarande namnet på vår whatsapp-grupp.

 

Och hur är det att bo i Tyskland nu? Rasister, Ukraina-krig, covid?

– Om jag ska vara ärlig så var de sista åren galna. Covid tog inte ner oss. Vi hade många projekt under den spellösa tiden. Vi gjorde covers av våra vänband och skivbolagskamrater och gjorde små musikvideor till det. Det var häftigt. Den riktiga sparken i baken var det där jävla kriget som pågått i nästan ett helt år nu. Alla är personen som gör sockervadden på scenen och hon är från Ukraina. Det var verkligen inte och är fortfarande inte lätt att leva med den rädslan och de bilderna av denna hemska sak.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

– Jag väljer Avenging Angel som bästa låt att spela. MEN All Hell Breaks Loose är min favorit att lyssna på. Det var faktiskt en tonårsdröm för mig att göra en låt av Misfits och med den här var vi hedrade att få med Dr. Chud. Det här är så bra! Fanvalet är väldigt varierat men den låt som går bäst live är vår Song Winchester från Telling Horrorstories. Vi har livevideo på YouTube som har en ganska galen stil i sig.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

-Hm... Inte säker. Jag antar att jag lärde mig att prata långsammare och kanske lite mindre på scenen. Som NOFX-gillar jag verkligen dåliga skämt och sketcher på scenen.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

– Wow det är stort. Musikaliskt förändras punken som allt annat gör. Men för mig var och är det fortfarande ett sätt att leva, känna och uppleva musik. Det enkla sättet som gör det tillgängligt för alla var alltid min främsta anledning till att vara i punk. Det är världsöppet med rätt mängd "jag ger inte fan i det du säger" I trettioårsåldern nu och älskar det fortfarande.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt? Några bra band?

 – Några av mina favoritband är från Sverige. No Fun At all, Satanic Surfer, Milencollin, Refused och så många fler. En sådan scen. Vi har har blivit vänner med ett svenskt piratband som heter Ye Banished Privateers. Vi hade lite spelningar, trevliga kvällar och mycket rom tillsammans. De sjöng den svenska versen i Revolution och lärde mig att sjunga den live. Bra kompisar. Jag var i Sverige och hälsade på vänner förra sommaren i närheten av Kalmar. De lärde mig Kräftskiva med några, krabbor och snaps. HELAN GÅR!

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

– Det är verkligen olika. Vi har tonårspunkare samt mina föräldrar som gillar våra "lägre" låtar. Vi spelar punkställen samt vanliga ställen. Vi försöker få folk med det de kan och sedan spela musik de kanske gillar så fort de är öppna för att lyssna.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det roliga med att vara med vänner. Den positiva stämningen alla har. Snacket mycket skit på scenen och det hjälper mig verkligen att ta mig igenom mitt dagliga jobb. Jag har tur som gör det jag älskar med människor jag kan kalla familj.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under ett livegig med ert band?

 – En gång spelade vi en show i ett natatorium. Det var ganska coolt. Folket står inne i vattnet och på samma gång som bandet spelar. De gjorde wall of deaths med att hoppa i poolen tillsammans. Den galnaste i vattencirkelgropen och mycket mer pågick. Det var ganska roligt.

 

Finns det några bra band i Tyskland idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

– Slime är tillbaka med en ny sångare och ett nytt album kom ut förra året. Väldigt bra. Jag gillar det. För nyare band går jag med våra vänner från Hamburg 'Holly Would Surrender' skitbra Pop Punk.

 

Vilken är skivan ni alltid måste ha i turnébussen?

– Det förändrar mycket men för att hålla mig vaken under långa körningar finns det alltid någon Ignite vid min sida.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

-O Min största svaghet är min kärlek till 7''. Jag älskar de där små enstaka vinylerna. Jag är mer inne på vinyl i allmänhet i några år men om jag gillar ett album måste jag köpa det. Spotify etc. är bara för andra enheter.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt?

– Den första skivan jag köpte själv är ett album från ett hardcoreband från den lilla staden jag kommer ifrån som heter "Hallo Kwitten" det senaste jag köpte var... Kanske Jerry Only soloskivan eller nya Ignite. Inte säker. Jag köpte också en bra antologi av Django Reinhard ungefär samma vecka... fan vi har till många bra skivaffärer här borta (personlig favorit: Coretex Records i Berlin Kreuzberg) Jag spenderar alldeles för mycket pengar för att hitta alla 7 '' i månaden NOFX. De hade det här för ett par år sedan där de inte släppte ett album men man kunde logga in för att få tolv 7'' under ett år. Att få tag på dem är tufft.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

– Jag gillar recensioner i allmänhet. Jag gillar alltid att höra vad folk tycker som inte är för djupt nere i vår musik. Men jag läste också en del, där det var tydligt att personen bara lyssnar på den första eller kanske den andra låten. Jag är inte arg eller något om folk har modet att säga att de inte gillar oss men att inte ge oss en chans genom att inte riktigt lyssna på hela albumet, det säger mig att det kanske inte är rätt för dem att göra. När jag är inne på ett album gillar jag verkligen att läsa recensioner efter att ha hört det för att läsa vad andra känner.

 

Om du kunde välja fem band från förr och nu och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Oh ja! När jag talar för hela bandet skulle det vara:

Misfits

Chuck Berry

In Flames

Iron Maiden

Die Ärzte

 

Framtidsplaner för bandet?

– Vi planerar att göra det vi älskar. Vi har spelningar på gång och ser fram emot festivalsäsongen. I sommar gör vi vår första USA-turné längs västkusten. Vi har en EP som kommer  i år och vi skriver ny musik till nästa album.

 

Visdomsord?

-Titta alltid på din sockervaddsnivå. Bättre att ha en mer än mindre.

 

Något mer att tillägga till intervjun?

-Tack så mycket för att du låter mig prata och till läsarna, ha så kul med att upptäcka Cirkusuniverset. Det finns mycket att se på webbplatsen, YouTube och andra sociala medier. Njut av musiken