Cios kommer från Ukraina och det är ju inte så vanligt att jag gör intervjuer med band från det landet. Det är faktiskt första gången. Detta hände i oktober 2014.

 

Snälla berätta lite historia i gruppen?

Punkrat: Vi startade hösten 2011 i Khmelnytskyi, Ukraina. Vi hade redan spelat i ett lokalt folk-ska-punkbandeTeoriya Gvaltu, så vi tog medlemmar från den gruppen, eftersom några av oss bestämde sig för att spela oi! -streepunk samtidigt. Under 2011spelade vi den första spelningen och 2012 spelade vi in skivan. Efter det emigrerade  vår sångare och gitarrspelare till Polen. I ett år har vi försökt att hålla bandet på distans och spelade flera spelningar i Ukraina och grannländer (Ryssland, Vitryssland, Litauen, Polen, Estland). Men sedan bestämde vi att bandet skulle göra framsteg, så jag tog platsen som sångare och gitarrist (spelade bas-gitarr innan) och tog in Ruslan på bas. Våren 2014 släppte vi nytt album med dessa medlemmar. Just nu är detta våtr enda band, så vi fortsätter att spela och planerar att göra det i framtiden.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

Punkrat: Jag spelar gitarr, sjunger och komponerar texter. Jag är 28, jag jobbar som frilansare. Inte gift. Drickare.

Vadik: Spela trummor, i alla fall försöker att göra det. Jag är 27, arbetar som tekniker på en inspelningsstudio och en roadie på spelningarna och har ett hälsosamt sätt att leva. Jag gillar tjejer och tänker i Sverige är de lika bra som i Ukraina.

Ruslan: Jag är 26, spelar bas och det är det mest fantastiska i mitt liv just nu. Tjänar pengar arbetar på ett lager för olika hushållsskit. Min bror spelar trummor här och det är bra att vi spelar i samma band.

 

Cios är er namn, vad betyder det ??

Punkrat: Det är polska för "slag".

 

Era influenser går långt tillbaka i tiden, har jag rätt? Vilka är erainfluenser?

Punkrat: Vi lyssnade på mycket musik, mycket punkrock i dess olika former och inte bara punkrock, vi spelade i andra band, men fann kontaktpunkt i musiken vi spelar just nu. Och jag jag alltid velat spela något av detta slag.

 

Vad är det bästa med att spela live?

Punkrat: Den bästa spelningen är det när man inte får spela och sjunga och nån regel bryts.

 

Och var är bäst att spela?

Punkrat: Det är trevligt att upptäcka nya platser att spela på, men vi bryr oss faktiskt inte om geografi. Det viktigaste är människorna och atmosfären.

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Ukraina?

Punkrat: Vi har några kompisar. Här har vi stilen hardcore och punkrock av detta slag och som inte lockar många människor. Vi har inge stora festivaler, specialskivbolag, stora band kommer inte hit etc. Men vi klagar inte.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Punkrat: Vulichnyi punkrock - detta är vår ukrainska motsvarighet för Street. Men i vårt språk det är exakt tre ord, som du frågade.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Punkrat: Vi spelar punk musik och sjunger om den skit som vi måste uppleva i livet och det livet är inte dolce vita. Våra texter är testade på vår egen hud och upplevs av oss själva. Så visar det sig att vår livsstil är punkrock, men vår punk musik är vårt liv. Nåt sånt.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

Punkrat: Positivt. De som vill kan köpa nedladdade album på ett inspelningsmedia. Och dessutom i Ukraina är alla författarens rättigheter och handel i punkrock är en ganska osäker sak. Och oavsett vad vi tycker alla skivor kommer ändå att laddas upp till Internet. Vi laddar upp mp3 med fri tillgång till och med innan vi släpper skivor och tänekr inte på det som en heroisk sak.

 

Hur är det att bo i Ukraina nu? Politiskt? Jag förstår att det är en riktig röra där?

Punkrat: Jag kan inte förklara i tre ord. Det är just nu i den sydöstra delen av Ukraina kriget pågår mellan ukrainska armén och volontärer på ena sidan och separatister som stöds av Ryssland på ett annat. Antalet döda, offer och flyktingar är tiotals tusen, större städer förstördes. Och även den djupa krisen, omfördelning av makt och galenskap av människor. Det är en mycket hård tid.

 

Finns det några bra band från Ukraina nu? Är punkscenen stor ??

Punkrat: Som jag redan har sagt, vi har en hel del modern hardcore, där jag inte förstår någonting. Det finns en hel del hardcoreband och det finns ingen punk eller skinheadscen. Det är svårt för mig att välja några band, men här är några namn som är värt att kolla in som jag kom på: Rude Riot, Hemlängtan, Stinx, Leviathan.

 

Vad vet du om Sverige?

Punkrat: Sverige är ett centrum för Skandinavien, vikingar, norr, blonda flickor, den gula och den blå flaggan (färgerna är som i Ukraina). Ni gillar att dricka, men jag har läst att spriten är ganska dyr och det är ett problem att köpa den. Ditt land är ganska rikt, jag tycker det är häftigt där.

Ruslan: Jag kan säga säkert att jag hörde ABBA länge innan punkrock haha. Jag kan också verk av August Strindberg och Stieg Larsson, en av mina favorit fotbollsspelare i min barndom var Henrik Larsson!

Vadik: Volvo bilar.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Punkrat: Jag gillar Agent Bulldogg, Guttersnipe, Gatans Lag. Jag lyssnar också på Perkele, vilket är ganska populärt här. Jag har hört några andra band, men dessa är de första som jag kom på.

Vadik: Perkele naturligtvis, detta band idoler för mig en gång.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Endast på ert eget språk?

Punkrat: Vi försöker göra låtar på faktiska frågor som omger oss - det är ett standard svar på en sådan fråga, men i vårt fall försöker vi verkligen hårt. Vi sjunger på ryska, ukrainska och lite på polska.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

Punkrat: Nej, det finns inga förbjudna ämnen. Vi sjunger om saker som är viktiga för oss just nu, om det är några andra frågor så skriver vi om det..

 

Politik och musik, går det hand i hand?

Punkrat: Det beror på vad man menar med politik. Punkrock är inte bara musik. Det fanns alltid sociala problem i punk texter och kritik om politiska ämnen. Det är normalt. Vad är inte normalt är när ett band agiterar för något politiskt parti eller stödjer smutsiga regeringspolitiska krafter, som vissa idioter i italienska bandet Banda Bassotti. För att inte tala högerbevingade band.

 

Bästa politiska band/artist?

Punkrat: Visst The Clash

Ruslan: För mig är det Dead Kennedys.

Vadik: Jag tror för mig så måste det vara The Oppressed

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

Punkrat: Jag tycker att musiken i sig inte kan, men musik kan gå hand i hand med några drivkrafter, det kan vara ljudet av en ny generation av en revolution. I detta fall är uppgiften för musik att stödja krafter förändringar.

Ruslan: Jag tror att det kan, men vi spelar inte grunge eller död-metall))

 

Jag tycker att punk från de gamla östra staterna är den enda "riktiga" punk, ni har något att protestera mot, vi i väst ha det så bra ... .håller ni med mig?

Punkrat: Ja, vi har en hel del bekymmer i livet - fattigdom, korruption, krig, idiotpolitik, galna poliser, dumt samhälle, svåra myndigheter etc. Många ämnen för protest och faktiska teman för punkrock. Men i verkligheten finns det inte många band och de som finns, föredrar att kopiera västerländska band mer än att täcka våra problem i sina låtar. Är det inte en paradox?

 

Finns det något nytt material på gång?

Punkrat: Vi har nytt material, vi repeterar, inte för fort, men processen fortsätter. Någon gång kommer det på Internet.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

Punkrat: Kommer inte ihåg någonting, kanske de andra killarna kommer att minnas.

Ruslan: Min första punkrock spelning. Det var oförglömlig upplevelse. Trodde inte att jag skulle vara en del av sådana spelningar.

Vadik: Svårt att komma ihåg, men jag var berusad på den tiden - det är säkert. Det är därför jag inte dricker, haha.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

Punkrat: Mestadels är det unga människor under 25 med en massa tatueringar och med frisyrer som sovjetiska motorer hade. Skalliga huvuden saknas.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Punkrat: Det är mycket svårt för mig, jag kaninte svara på frågan

Ruslan: Mina första fem punkrock spelningar. Det var allt!

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vilken är den mest korkade frågan ni har fått ??

Punkrat: Jag kan inte säga exakt vad som är det mest korkade, men denna frågan är den mest originella, ha.

Ruslan: Detta är min första intervju och jag tror att mina svar här som är dumma.

 

Förstår du att recensenter alltid jämför band med andra band? Är det störande när du försöker göra något eget?

Punkrat: Jag förstod inte frågan.

 

Framtidsplaner för bandet?

Punkrat: Att göra nya material, spela in, spela gigs. Kort - att aktivt göra dessa saker som ett band bör göra.

 

För dig själv?

Punkrat: Att betala krediten för bilen.

Ruslan: Inte gå till Club 27.

Vadik: Att hitta en kvinna. Och det skulle vara trevligt att åka till Indonesien och Vietnam.

 

Visdomsord?

Punkrat: Önskar lycka och massor av hälsa!

 

Nåt att tillägga?

Cios: Tack för intervjun och intresset för vårt band.