Chron Gen var ett av mina absoluta favoritgrupper i början av 80-talet och i den andra vågen av punk. Här har Glyn från den ursprungliga gruppen svarat på några frågor från mig. De har gjort en ny skiva också som är. ... så jävla bra! September-2016

Har ni spelat hela tiden mellan er senaste skiva som nigjorde på 80-talet?

-Vi Har spelat var 4 år eller eller på spelningar som Rebellion, Punk & Disorderly och viss välgörenhet. I år har vi spelat ett antal brittiska spelningar inklusive Rebellion, Paris och en en turné i Kalifornien/ Las Vegas i maj.

 

Vilka medlemmar är det i gruppen nu och vilka grupper har de varit med i innan och  samma tid som Chron Gen har spelat?

-dagens lineup är jag (Glynn Barber), John Johnson (JJ), Roy Horner och Fraser Britten. JJ och jag bildade bandet 1978 och Roy anslöt sig 1983. Fraser anslöt 2013. JJ spelade trummor med Vicktims of the Pestilence en kort tid i mitten av åttiotalet.

 

Vad är skillnaden med att spela i ett punkband nuförtiden om du jämför det när du var yngre, är vad svårare och vad mer lätt?

-Den uppenbara skillnaden är att det har rotat sig globalt på ett mycket bra sätt. Även på sjuttiotalet, punk var en mycket bred stil, med band som Tubes, Televison, Blondie, Talking Heads och Ramones tillsammans med Banshees, Clash och Stranglers. Alla dessa band skapade stora melodiska ljud

I början åkte vi med och bodde i en van med utrustningen och sovsäckar. Det är lite mer bekvämt idag -vi får åtminstone en säng och frukost.

 

Er musik har gått till ett mer brett sound och mer än bara punk, hur skulle du beskriva den med tre ord?

-Melodisk, Kraftfull, Passionerad

 

Är det lättare eller svårare att göra låtar nuförtiden?

-Ingen skillnad - maktmissbruk, girighet, orättvisor och förtryck är en del av den värld vi lever i, så punkrock är det perfekta verktyget för att uttrycka frustration om detta.

 

Era texter, hur är det med dem, vad påverkar er? Finns det något ämne ni aldrig kommer att skriva om?

-Låtarna på This is the agehar ett brett utbud av inspirationskällor; världshändelser, personliga känslor och några utanför väggen observationer. Jag har naturligtvis mina egna personliga tankar bakom texterna, men har undvikit att vara alltför bokstavlig. Istället hoppas vi att lyssnarna kommer att hitta de låtar som är relevanta för deras egna personliga erfarenheter. Vissa är lite mer specifika: Jump handlar om att göra det mesta av vad vi har och inte fgå ner oss genom negativitet runt oss. Imagination avser händelserna efter 911 och Ready to overreact är uppbyggd kring de brittiska upploppen 2011. Jag kommer att fortsätta att skriva om vad som inspirerar mig i ögonblicket.

 

Ni gjorde några covers förr i tiden, är det något ni gör live numera också, svilka spelar ni ifall ni spelar några?

-Vi spelar fortfarande Jet Boy Jet Girl, och ibland Living Next Door to Alice.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är en livsstil - det betyder frihet att uttrycka sig och utmana normen. Det är definitivt inte en uniform eller ett visst sound

 

Hur har punken förändrat ditt liv, och hur har punk förändrats genom åren?

-Som tonåring, fann jag att punken var ett bra sätt att uttrycka mig och hur jag mådde. Det stannar hos dig. Jag tror att UK82 scenen var början på en snävare syn på Punk och en övergång till en mer hardcoreaktig stil som fortfarande är populär i dag. Men jag tror att det finns en plats för band som oss själva, och det verkar bekräftas av de svar vi fått i år.

 

Hur är det att spela den här typen av punk nuförtiden i England?

-Det sas ofta i musikpressen i början av 80-talet som vi var atypiska för många av de band som vi delade scenerna med - vårt sound var alltid annorlunda - mer melodiskt och kraftfullt. Detta är en viktig del av vårt varumärke som också speglar vad vi vill höra i andra band. Vi ses fortfarande som vi skiljer oss från de vanliga punkbanden - vi gillar det

 

Finns det några gamla bra band som du gillar och eventuella nya?

-Fortfarande Killing Joke, Ruts och Damned. Generators från USA är vänner till oss och är ett bra band.

 

Vad vet du om Sverige, har ni varit här och spelat?

-Aldrig varit i Sverige men vi vill gärna komma någon gång.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Army Of Lovers var intressanta! Jag har också hört en del saker från ett band som hette Rebuke som var imponerande.

 

Hur är det att bo i England nu, politiskt, fascister? Brexit etc?

-Brexit var ett stort misstag och jag tror att en hel del människor som röstade  skulle rösta annorlunda nu.

 

Musik och politik, går det hand i hand?

-Musik är ett bra medium för uttryck, inte bara för politik. Bra texter med det rätta ljudet är ett mycket kraftfullt sätt att slå på sinnen och känslor. Jag har inga problem att skriva om kärlek, förluster, inspiration och positivitet samt sociala aspekter av livet.

 

Bästa politiska band / artist?

-The Clash

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och streaming etc? Är det bra eller dåligt för ett band som ert?

-Det är bra för omedelbar tillgänglighet - det tillåter människor att lyssna på ny musik innan de köper den. Kvaliteten på ljudet är mindre bra men mastering tekniker kan minska den påverkan.

 

Är ni nöjda med det nya albumet?

-Väldigt nöjda. Det kommer alltid att skilja sig från Chronic Generation album. "This is the Age" har beskrivits av andra som hur du skulle förvänta Chron Gen skulle låta 30 år efteråt. Den är trogen Chron Gens rötter (melodisk och catchy), men har en modern känsla, med tankeväckande texter -låtar vi är stolta över. Produktionen är vårt bästa hittils och det är en naturlig, levande känsla med gitarrsoundet som vi alltid velat att ha.

 

Westworld Records , vad tycker du om det?

-De är coola killar med bra distributionsnät. De tenderar också att vara fokus på att signa melodiska band, såsom oss

 

Är det viktigt att få ut er musik på ett fysiskt sätt och inte bara digitalt? Varför eller varför inte?

-Jag personligen gillar en fysisk kopia - CD eller vinyl som har konstverk, saker skrivet i omslaget etc. Jag är glad för att vår musik går ut digitalt också - många människor föredrar det, så varför inte?

 

Fem skivor du inte kan leva utan?

-Rattus Norvegicus (Stranglers), The Scream(Siouxsie), Rocky Horror Show (Original cast), Made in Japan (Deep Purple), Islands (Ludovico Einaudi)

 

Den första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Go Buddy Go (Stranglers), Ruts (Animal now), Purple Electric Violin Concerto(Ed Alleyne Johnson)

 

När ni tog namnet Chron Gen, var det självklara valet eller har ni haft några andra namn som ni skulle kalla bandet? Vilken är ditt favoritbandnamn ?

-Vi började som The Comdemned före vi bytte till Chronic Generation som vi snart förkortade.

Favoritbandnamn: - Lords of the New Church

 

Är det många intervjuer? Är det tråkigt?

Nej - det är bra

 

Vilken är den mest udda fråga ni någonsin haft?

-Den här

 

Och vilken är frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

Q - Vilka råd skulle du ge ditt 18 år gamla jag?

A - Ta  mycket mer omsorg om ledningsbeslut du tar

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi har precis avslutat en video på "Jump" som kommer att släppas på YouTube i slutet av september. Vi kommer att vara ganska tysta nu för resten av 2016 - bara 100 Club 4 november. 2017 ser vi att göra turnéer i Europa och USA, och har några bekräftade brittiska datum (No Future festival - Februari / Blank Generation-maj Punks Alive - juni).