Chelsea är en grupp som har varit i punkrörelsen under mycket lång tid. Alla gamla punkare och nya minns också deras låt Right to work som är nästan som en nationalsång för punkare runt om i världen. De släpper ett nytt album i december 2014 Här är en intervju gjord med gruppen i början av oktober 2014.

 

 

Har ni varit ett spelande band hela tiden sedan ni började?

-Jo vi har spelat live sedan 1976, vi har haft några medlemsbyten genom åren men alltid hållit bandet igång att spela live och släppa album.

 

Vilka är medlemmarna idag, berätta för mig om tidigare band, band vid sidan och så vidare?

-Just nu har vi en av de bästa uppställningarna Chelsea har haft;

Gene Okcober - sång, James Stevenson - gitarr, Nic Austin - 2: a gitarr, Matt Sargent - bas, Lee Morrell - trummor.

James spelar också med The Alarm, The Cult, Glen Matlock, Gene Loves Jezebel och spelade för Generation X och Kim Wilde. Mat spelar också för Splodge, Jennie Belle Star, Rock n Roll Gypsies och har spelat för Jimmy Pursey s Sham 69, The Beat och Honest John.


Vad är den största skillnaden med att spela nuförtiden om ni jämför när ni började att spela?

-Det finns ingen stor skillnad egentligen, det finns fler punk festivaler nuförtiden så vi får spela inför större publik ... lite som  "So What" turnén 1981 eller  "Christmas On Earth" showen.

Hur är det att spela punk i England idag? Är det svårt att få spelningar?

-Det är alltid bra att spela i England, det är inte svårt att få spelningar, men vi är ett original 1976 punkband ... nya band som inte har ett namn ännu tycker att det är svårare att få spelningar som get betalt.

 

Många av de gamla punkgrupperna spelar än idag ... några favoriter från då som spelar nuförtiden?

-Vi gillar SLF, UK Subs, 999, The Lurkers, The Damned, Members, The Boys, Anti Nowhere League, Eddie & The Hotrods, GBH, Buzzcocks, Leatherface, Ruts DC, Splodge, TV Smith, Die Toten Hosen, Vice Squad, Anti Pasti, Dickies, Jimmy Pursey's Sham 69, Vibrators, Angelic Upstarts.... förmodligen några som vi missat, men dessa band håller scenen vid liv.

 

Varför tog ni ett namn från ett fotbollslag/stadsdel eller hur blev det just Chelsea?

-Det var inte från fotbollslaget, Chelsea är en plats i London där punken startade på Kings Road, vi spelade vår första någonsin spelning på "Chelsea Potter" Rolling Stones Keith Richards fanns i publiken.

 

Stöder ni Chelsea som ett fotbollslag (Jag gillar Arsenal) eller bryr ni inte ett dugg om fotboll?

-Gene håller på Chelseas fotbollslag.


Har ni någonsin gjort någon hyllningslåt till ett fotbollslag, djurens rättigheter, politiskt parti eller vad? Skulle ni kunna tänka dig att göra det?

-Vi skänkte ett spår till "Paul Fox" (The Ruts) tribute album som heter "'See You On The Other Side" Paul dog tyvärr i lungcancer för några år sedan.
http://www.foxyswebsite.com/shop-news.html

Gene gjorde ett soloalbum en gång berätta liteom det?

-Genes soloalbum "'Suffering In The Land' " spelades in 1983 och hade med "Menaces" gitarrist Steve Tannet och co-manager i The Police Kim Turner. Genes andra soloalbum "Life & Struggle" spelades in 1995, Glen Matlock spelade bas och James Stevenson spelade gitarr, det var en chans att göra något lite annorlunda utanför Chelsea-formatet.


 

Jag samlar bara CD-skivor nuförtiden och jag saknar en hel del av eraa album på CD, kan jag få dem på cd som Underwraps, Rocks off, Original sinners, No escape, Traitors gate, Live and well?

-De flesta finns på CD, de enda som inte finns på CD-skiva är Underwraps & Original Sinners. No Escape är den amerikanska versionen av Alternative Hits, gavs ut med ett annat omslag än i Storbritannien, omslaget förbjöds i Amerika.

 

Köper du fortfarande skivor?

-Jag köper de flesta av mina skivor från välgörenhetsbutiker, ibland får jag skivor från bandens merch på spelningar. Den sista cd jag köpte var i förra veckan - "X Ray Spex The Complete Collection" ... ett fynd på £ 2 från en välgörenhetsorganisation shop!


Vad tycker du om nedladdning och allt det där?

-Nedladdning är det nya sättet att sälja musik antar jag, jag är fortfarande av den gamla skolan och tycker om att hålla LP / CD i min hand.

 

Kommer nya skivan på CD / LP?

-Den nya skivan kommer att komma ut på cd, kanske vi trycker en begränsad upplaga på vinyl för samlare som har köpt våra skivor sedan bandet började.

 

Vilket bolag?

-Vi har inte bestämt vilken etikett,  kanske vi släpper det själva i ren punkstil .

 

Är det viktigt att släppa era album på fysiska media?

-Definitivt, När du spelar in med ett band som Chelsea är det som att spela i en fungerande museum och en fysisk kopia behövs för våra fans för om det blir släppt bara som en nedladdning kommer den att gå vilse i etern!

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är en livsstil, en attityd och rörelse som fortfarande är lika relevant idag som när det började.

 

Snälla berätta lite om den nya skivan, hur låter det, hur många låtar, vad kommer det att heta?

-Vi ska spela in 14 nya låtar, vi har alla skrivit låtar till den och samarbetat tillsammans. Det sista albumet var Faster, Cheaper & Better Looking , som släpptes 2005, så det är på tiden ... Ett av spåren heter "It´s about time" så kanske det är vad albumet ska heta. Vi erbjuder våra fans en chans att pantsätta mot det nya albumet. Du kan betala för att få ditt namn tryckt i albumet, få signerade exemplar, sjunger körer i studion eller ha en utekväll med bandet. Kolla webbplatsen http://chelseapunkband.com/Recording.htm för mer info.

Har du spelat mycket utanför England?

-Tjeckoslovakien, Tyskland, Skottland, Belgien och vi gjorde 'Social Chaos'  turnén i USA för några år sedan som var kul.

 

Var är bäst?

-Den sista spelningen vi gjorde utanför England var i Belgien @ Excelsior tidigare i år på vår "Bulldog Breed Tour", det var en fantastiskt kväll, fantastisk plats, bra vibbar och lyxlägenheter för bandet!

 

Berätta nåt kul som har hänt under er karriär, på scen eller i publiken?

-I Freiburg, Tyskland på The Alternative tour fanns en pool utanför hotellet. Vi staplade alla bord och stolar i poolen som en stor pyramid ca 50ft högt hela vägen upp till Genes rum på 1: a våningen. Gene blev galen när han såg det ... det var roligt!

Hur ser er publik ut, det är mycket blandad?

-Vi har en väldigt blandad publik, killar & tjejer, unga och gamla. Vi har folk så unga som 18 som skriver till oss och säger att de har just upptäckt bandet och det är stort.

 

Är det någon skillnad på publiken om man jämför det från när du började förutom att de är äldre?

-Inte egentligen,attityden är fortfarande samma, gamla trogna som kommer till de flesta av våra spelningar och nya ansikten som kommer och ser oss för första gången. Det är bra att de alla lär känna varandra och det är som en punkrock familj.

 

Finns det någon typ av människor ni saknar på era konserter

-Nej egentligen inte, ibland när vi spelar vissa platser där vi känner människor och de inte dyker upp då saknar vi dem, men förutom de... kanske att en del rika människor skulla köpa vår merch.

 

Hur är det att bo i England idag? Politiskt?

-Det är coolt att bo i England, vissa platser är bättre än andra som det är överallt, men det är OK. Politiken stinker som den alltid har gjort, inte bara i Storbritannien utan överallt.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här?

-Jag minns inte att Chelsea spelat i Sverige, vi spelade i Köpenhamn i Danmark på "Alternative Tour 1993".

 

Har du hört några bra svenska band?
-The Backyard Babies, Noice, The Hives, Zero Zero, AbbaFinns det några bra band i England idag?

-Visst, Massor, jag tror att vi nämnt de flesta av dem i en tidigare fråga.

 

Utöver det nya albumet, vad som kommer i framtiden ha i sitt sköte?

-Vi planerar en turné i april / maj 2015 för att promota det nya albumet. Vi planerar också att klippa en del gamla filmer av bandet från The Alternative Tour 1993 & The Traitors Gate Tour 1994 och göra 2 filmer.

 

Och framtiden för dig själv som person?

-Promota Sex Drugs & HIV album, ett stort musikprojekt med över 200 musiker som stöder fyra huvudsakliga välgörenhetsorganisationer.www.sexdrugsandhiv.com

Visdomsord?

-Keep it real! .... Sorry det var 3 ord

 

Nåt att tillägga?

-Tack till våra fans för deras lojalitet till bandet, håll utkik på vår hemsida för kommande spelningar och hoppas att vi ses snart !!http://www.chelseapunkband.com