Chemical Threat är ett riktigt bra d-takt / crust band från England som jag gillade mycket när jag först hörde dem så jag tog chansen att intervjua dem ... .december 2014

 

Snälla berätta lite historia i gruppen?

- (BEN, gitarr) Vi började i augusti 2009. Jag och Bruce brukade spela i Union-X tillsammans, Edd spelade i SHG (Sex Hungry Grannies), och John spelade i Thirst på 90-talet. Union-X hade just splittrats. Jag och Bruce hade fortsatta att jamma och ville ha ett annat band. Vi hade en kille som heter Smooth Mike (EU-X) på trummor och sedan anslöt John på sång. Denna lineup varade 2 år, vi gjorde 3 eller 4 demo utsläpp och vårt första album "They don´t care". Mike slutade och Edd anslöt på trummor. Det var naturligt eftersom Edd jobbade på den plats vi t repade på ich vi var kompisar ändå, plus att han är en skitbra trummis!

(EDD, trummor) Jag brukade ha en inspelningsstudio / reputrymme ovanför min familjs café och det är där jag träffade vad som nu är Chemical Threat.

Pintsize och Bruce var med i ett band som heter Union X tillsammans trummisen Smooth Mike och sångeren Conrad, de var stamgäster i min replokal.

För att vara ärlig, de var en av mina favoritbokningar på replokalen och de var regelbundna. För att vara ett gäng smutsiga punkare, så var de alltid snälal och artiga och kar alltid respekterat platsen och min utrustning!

Saker fungerade inte med deras sångare så han lämnade bandet och det var då jag introducerade dem för min bror Jonny Fry (The Rev) som tog över sången. Med en ny kille på sång och med allt nytt material, krävdes ett nytt namn- Chemical Threat.

Ett år senare bestämde Smooth Mike för att lämna och så jag (Edd) tog över trummorna.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla?

 -Ben (Pintsize), jag är 33, jag bor med min flickvän, vår son, plus våra katter. Jag arbetar som min egen trädgårdmästare och med målning och utsmyckning. Älskar DIY punk, även att titta på/undergroundmedia på You Tube för att hänga med i vad som händer i världen, 80-tals filmer, Spongebob, Trailer Park Boys. Jag är inte en morgonmänniska, jag är inte rolig att vara i närheten av när jag ska ur sängen.

Bruce (Bass): gammal, varit runt kvarteret några gånger klockat upp en massa körsträcka och har en massa "ute" på vinyl, kassett och cd, ingen fru eller barn (för tillfället) inget jobb, inget som helst!

 Edd: Peckham Ill Jag är 35 och blev nyligen pappa. Arbetar som kock på ett café jag har med min far. Massiv sci-fi nörd. Mitt hus är fyllt med modeller av  rymdskepp från Star Trek och Star Wars.

 

Chemical Threat? Ett underbart punkbandnamn? Var det några andra namn som ni tänkte på? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Ben: Jag kan inte minnas några andra anständiga namn. Chemical Threat kom upp, det passar oss bra och vi gillade det, så vi tog deten. Det är ett band från Basingstoke som heter Shothouse , det är ett stor punkbandnamn!

Edd: Innan jag gick med i Threat, var jag med i ett grunge band som hette Sex Hungry Grannies. Vi var marknadsförda som "Southampton främsta cross-dressing grunge akt".

 

Era influenser går långt tillbaka i tiden, har jag rätt? Varukers, Discharge?

-Ben: Ja för mig är det Discharge, Varukers, Totalitär, Crucifix, Doom, Framtid, Black Flag, Agnostic Front, Motorhead

Edd: Jag minns att vi en gång talade om hur coolt det skulle vara att få spela på en Discharge spelning. Jag hade varit i bandet i ca 18 månader och vi fick faktiskt till det , det var skitbra ! Spelat med dem ett par gånger nu.


Vad är det bästa med att spela live?

 -Ben:. Att få spela gitarr jävligt högt, haha, och när du ser människor blir som galna till musiken. det är en ren adrenalinkick.

Bruce: Att spela live är bästa "kicken" Jag kan inte få nog, det är det det handlar om att vara i ett band .

Edd: Det är alltid bra, drogen som du får från det och reaktionen från massan. Det är bara en jävla skam att det är över så snabbt!

 

Och var är bäst att spela?

-Bruce: Jag har spelat på små arenor och enorma  under åren och om publiken är på din sida är det ingen skillnad. Mitt enda klagomål är arenor som man måste upp och ner för trappor och när du är utmattad från att resa till spelningen och efter att ha spelat det är en killer om du inte har någon roadie!!

 Ben: Överallt där någon tar oss och låter oss göra oväsen!

 Edd: Det verkar som någon annanstans än  vår hemstad. Southampton har gått i nedförsbacke på punkfronten. Vi har DIYspelningar och vi kan inte få folk att komma. I andra städer är det bra. Ibland känner vi som om vi är de enda punkare som finns kvar i Southampton!


Hur är det att spela den här sortens musik i England?

 -Ben: Inom DIY punkscenen är det ok. Några bra scener, band och människor. Det kan vara ett problem ibland för band att få sina kostnader täckta med transporter, men det beror på promotorn och hur väl organiserad spelningen är. Jag hör historier från andra band som har spelat i Europa, om hur bra de blir  behandlade, med mat, en plats att bo, öl, bränsle pengar etc. Tyvärr det är inte alltid fallet så i England.

Bruce: Du får inte mycket respekt här, jag har giggat utomlands ganska mycket i mitt mörka, olycksbådande förflutna och du behandlas så mycket bättre.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Edd: Pissed off punk!

 Ben: Rå, direkt, hätsk.

 Bruce: BLOODY AWFUL RACKET!! nej det är, hög, otäck punk.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Edd: Det är mer som att ha en inställning till någon eller något och vi gillar att uttrycka det genom musik.

Ben: Att ifrågasätta och följa dina instinkter. Mer än ett ord eller livsstil, det är ett sätt att tänka.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Ben: Jag tyckerr mp3 kan låta som skit! Nedladdning är coolt för att kolla in grejor. Om du verkligen gillar vad ett band gör och du vill hjälpa dem då köper du deras skiva ändå. Att ha en fysisk representation av banden musiken sätter dig närmare vad ett band är och konstnärligt försöker förmedla. Den står sig genom tiderna. En touch på en knapp och en mp3 finns inte längre.

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt?

-Ben: Det är förmodligen ganska likt en hel del länder just nu. Det är skit. Levnadskostnaderna har blivit mycket dyrare, lönerna går sällan upp och mycket svårt att få ett jobb. Social trygghet är drastiskt nedskuret, och nu när de successivt privatiserar NHS för vinst på bekostnad av patientvården. De klassiska symptomen på en korrupt, fattig och misslyckat kapitalistiskt system. Politik i England är en komplett last av skitsnack. Konstant mediapropaganda trycker lögner och och får fram rädsla, försöker vända människor mot varandra .. Den meningslösa tennismatch mellan vänster och höger. De politiska partierna köps och betalas av skitföretag / affärseliten och de bryr sig inte ett skit om folk.

Bruce: England brukade vara en cool plats men nu är det hemskt (det kan vara att jag blivit gammal och gamla människor klagar hela tiden!)

 

Finns det några bra band från England nu? Är punkscenen stor ? Hur är det i Southampton?

-Ben: Jag tycker att DIY punkscenen är still going strong, massor av DIY spelningar och band, men det är lite uppdelad i olika grupper beroende på stilar och ljud. Lite mer enighet och öppensinne skulle hjälpa mycket. Jag vet inte hur stor den allmänna punkscenen är, men det verkar som det är mycket på gång. Det finns en hel del stora kommersiella punkfestivaler  varje år i England, de är oftast headlinade med bleka, reformerade äldre band kassakossor. Vid sidan av detta finns stora DIY festivaler som Bristol Punx Picinic och Means to an End festivalen. Southampton hade en stor DIY scen på 90-talet och i början av 2000-talet, men det var väldigt tyst när vi startade 2009. Det verkar vara att dyka upp nu dock. Några band som jag känner till och tycker om, men det finns säkert massor mer. Violent Arrest, Constant State of Terror, Endless Grinning Skulls, Shithouse, The Shorts, Radioactive Bones

 

Vad vet du om Sverige?

-Ben: För att vara ärlig, inte mycket! Det är kallt? Och ni producerar killer hardcore punkband!

Edd: Jag har aldrig varit i Sverige men det är en plats som jag har alltid velat besöka. Allt jag vet är, det är kallt väder och heta kvinnor! Jag har hört att niu har en massiv metall scen där också. Jag vet också att Micky Dee från Motörhead är svensk!

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Ben: Ett av mina favoritband någonsin, Totalitär är från Sverige. Jag älskar  Anti Cimex, Mob 47, Institution, Wolf Brigade också.

Bruce: Mötte ett svenskt band samtidigt som jag var på en 6 veckors turné i Tyskland (1992) som hette John Whiteleather and the King rats och blev vänner, de gjorde ett rap-version av Johnny B goode !!

Edd: Jag har hört några svenska metalband men jag kan inte uttala deras namn!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Ben: Jag och Bruce skriver de flesta av dem för Vicious och System Error. John skrev flera av våra tidigare grejer. Vi tenderar att skriva om lokala och globala frågor som gör att vårt blod kokar.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Edd: Nej jag tror inte det, även om vi inte har gjort ett kärlekssång ännu!

Ben: Jag tvivlar på att vi någonsin kommer att göra en låt som prisar kapitalism!

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Edd: Jag skulle inte säga att det går hand i hand, men så länge som politiker fortsätter att göra skit saker som att starta krig, höja skatter och allmänt skiter i människor och sätter sig på folk, kommer det alltid att finnas människor som skriver låtar om det.

Ben: Ja och nej. Jag tror att det beror på vad du vill ha från musik. Om du bara vill rocka och bli underhållen så förmodligen inte. Om du tar notis om skitsnack som händer i världen och blir förbannad för det. Då gör det förmodligen det.

Bruce: Så fort folk började sjunga / göra musik skrev en del av dem protestsånger om stamledaren/ kungen så det är inget nytt och band är på ett  visst sätt är "politiskt"  för ni alla har något att säga och debattera.

 

 Bästa politiska band / artist?

-Ben: Discharge

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-Ben: Det är möjligt ja, eftersom punken lärde mig att tänka för mig själv och alltid ifrågasätta saker. Det är en läxa som jag kan använda varje dag.

 

Jag tycker att man kan se på en gång att ni spelar den musiken ni gör, jag tycker att det är bra att skivomslaget visar oss vad man spelar? Var det meningen eller hur tänkte ni om det?

-Ben: Titellåten Vicious ifrågasätter hur människor i de olika polis- och arméstyrkonar runt om i världen kan låta sig bli så hjärntvättade. Dessa människor skadar och dödar oskyldiga människor för att de är tillsagda att göra det och det är deras jobb. Hur okänsliggjord och uppfuckade måste de vara som människor? Vi använde en bild som är en mörk och olycksbådande representation av det. Själlös och robotisk. Vår vän Alan gjordekonstverket på inneromslaget och det är perfekt.


Some of you´re up in age. Whats´the difference of being a punk now if you compare when you were a teenage punk (if you was)?

-Ben : The teenage me could recover way quicker from getting wasted!

Bruce : although I was playing in bands  in the 70's did'nt get into a punk band til 82 the scene was friendlier no back stabbing ..And it was about bands getting an opportunity to earn money when there were no jobs ..now it seems you have to be rich to play !

 

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån viss spelning?

-Ben: En av våra första spelningar var när vi spelade ihop med The Vibrators. Jag hade målat vårt namn på toppen av min förstärkare på dagen för spelningen. Jag och John var ute på framsidan och rökte medan de lastade in vår utrustning . Min förstärkare stod på trottoaren. En av killarna från Vibrators satte sig på den och började snacka. Efter ett tag ställde han sig upp, och upptäckte Chemical Threat inpräntat i bakänt över hans röv. Vit färg sticker ut bra på svarta pun byxor, haha! Han var ganska förbannad och började klaga på att de var nya och att han bara hade tagit med sig ett par byxor från London! Stackars kille.

Det kan bli lite Spinal Tap med oss ibland. Vid merchbordet en gång ställde vi tog med oss bakgrunden ut för att hänga bakom den. Efter ett tag, sade vi alla vad är det för jävla lukt? Det visade sig att en av Edds katter hade pissat på den. Stoa gul fläck, och det stank!! Så vi sprutade på den med deodorant och det luktade verkligen illa. Kattpiss och deodorant är inte en bra blandning. Det blev inte mycket sålt den dagen.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Ben: De flesta människor som vi spelar för är punkare. Men jag skulle vilja spela med några riktigt vanliga normala folk och blåsa av deras öron med oväsen! Haha

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

 -Ben: Mycket svår fråga!

 

  1. Discharge – WHY?

  2. Agnostic Front – Victim in Pain

  3. Totalitar – Sin Egen Motstandare

  4. Black Flag – Nervous Breakdown

  5. Motorhead – Overkill

 

Spelningar
Violent Arrest

Agnostic Front

Constant State of Terror

Sick of it All

Discharge

 

1. Familj

 

 2. Att bry sig om djur

 

 3. Punk

 

 4. Tänk själv

 

 5. Var kreativ

 

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vilken är den mest dumma fråga du någonsin har fått ??

-Ben: Jag tyckerr inte att de är tråkiga men då är detta  vår första!

 

Förstår du att recensenter alltid jämför band med andra band? Är det störande när du försöker göra något eget?

-Ben: Jag tycker om att läsa recensioner av musik. Jag tycker att det är coolt att sätta några jämförelser på band så att folk kan få en ungefärlig uppfattning om det är deras sak eller inte. Jag tycker inte att den störande, jag antar att det är vad recensenter måste göra.

Edd: MRR gav oss en recension där de jämförde oss med Rancid ... jag menar vad fan ?! Rancid ?! Verkligen ?! Jag tvivlar att den jäveln som recenserade oss ens hade lyssnat på det, jag tror att hon bara tittade på omslagsbilden och bedömde oss på den.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Ben: Över vintern kommer vi att skriva några nya låtar till en ep. Det finns säkert massor av skit som pågårsom vi kan berätta om. Förhoppningsvis en liten turné i Storbritannien nästa år, om vi kan få ihop vår skit!

Edd: Vem vet? Det skulle vara bra att få spela utanför Storbritannien. Problemet är att ha "Chemical Threat" tryckt över vår utrustning, vi skulle förmodligen stoppas av tullen och arresteras eller skickas till Guantanomo Bay! Det finns några uppfuckade anti-terrorlagar , vi skulle kunna hållas i förvar för alltid... gott om tid för oss att skriva ett nytt album!

 

För dig själv?

-Ben: Fortsätta att spela hardcore punk

Bruce: Inga planer .. om jag har planer så händer de inte , så bara att få 2014 ur vägen så blir nästa år (förhoppningsvis bättre)


Visdomsord?

-Ben : Inga gudar, inga mästare

Bruce : MR GRIMSDALE!!!!!
 

Nåt att tillägga?

-Bruce: Stort HEJ till alla i Sverige, och S'PUNK ROCK INNIT?

Ben: Tack så mycket för intervjun, riktigt coola frågor, och beklagar att det tog så lång tid! Förhoppningsvis kan vi få spela i Sverige någon gång!

 

 Chemicalthreat.bandcamp.com

 

www.facebook.com/chemicalthreat

 

www.reverbnation.com/chemicalthreat