CC är ett mycket bra hardcorband från Kroatien. Denna intervju gjordes i juni 2018. Sorry för att jag blandade ihop Kroatien och Polen...

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-CC startade som ett sidoprojekt, 2 av mina vänner och jag träffades på en repetition i ett rum där vi övade med andra band. Det började som en trio och jag (Lea) spelade bas och sjöng. Vi hade bara en repetition och sedan glömde vi CC. Efter 2 år när några av mina gamla band slutade att spela frågade jag de 2 vännerna om de ville spela igen och de var båda på. Jag frågade min pojkvän Tuna om han kunde spela bas och vi hade en första repetition. Det lät sjukt bra för att vi hade några färdiga riffs, så vi bestämde oss för att fortsätta med det bandet. Efter några månader åkte jag och Tuna på jobb i USA och när vi kom tillbakahade vår första trummis kommit i fängelse på grund av de jävla kroatiska lagarna, så vi var tvungna att hitta en ny trummis. Vi hittade en och spelade in vårt första material och började äntligen spela lite oftare.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan

-Jag är Lea, sångerska, jag är 24 och jag ska på college för att bli kroatisk språklärare. Min pojkvän Tuna är basisten, han är 27 och han arbetar som elektriker plus han går till datorunderhållscollege. Gabud är trummis, han är 29, för tre veckor sedan åkte han till Island för att arbeta med sin flickvän i några månader. Jag och Tuna kommer också att jobba i Storbritannien för sommaren för att tjäna lite pengar. Matija är gitarrist, han är 24, för närvarande spelar han bara gitarr och har inget jobb men han kommer att sälja på en motorväg under sommaren. Han är en frontman i ett mycket bra thrash metalband som heter Prkos, Gabud är gitarrist i ett hc punkband som heter Sv.Jebem och han var gitarrist för Damage Is Done, ett band som hade mycket influenser från den finska och skandinaviska hardcore punkscenen från 80-talet. Tuna spelade bas i ett ska punkband som heter Kvar, och jag spelar i ett hc punkband med namnet Accident. Jag har spelat bas i Peronoisepora (crust punk band) och har haft många band med mina vänner.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore etc? Favoriter från det förflutna?

-Jag har bara gjort några riff så jag kan inte säga om riff-influenser. Puljko, vår 1: a gitarrist har gjort de mesta av riffen och han vill att det ska låta väldigt argt. Han hade några idéer om att CC skulle bli ett thrash punkband och jag tror att det verkligen är det, åtminstone den instrumentala delen, min sång ger bara en punk attityd. Mina favoriter är band som Disorder, Ripcord, Extreme Noise Terror, något högt, bra och argt!

 

CC är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ett mycket kort namn? Betyder det något? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-CC betyder Class Collapse-klasskollaps. Den slutliga uppdelningen av ett socialt klasssystem. Den 1% av världens rikaste människor har hela planeten i sina giriga händer och deras rikedom har samma värde som när du tar din, min, våra bandkamrater och resten av 99% människor i världen. Det är inte bara orättvist, det är sjukt. Jag är rädd att den vanliga personen inte kan göra något åt ​​det, åtminstone kan vi skrika om orättvisor genom våra låtar. Varför är politiker så giriga? Varför behöver de så mycket pengar ? Mycket pengar ger inte sann lycka och sinnesro för någon, inte heller fattigdom och negativitet, men vi har åtminstone något att kämpa för i våra liv. De bästa bandnamnen jag vet är Dirty Rotten Imbeciles och Sv.Jebem. Sv.Jebem på kroatiska betyder någonting som "knulla alla", och det är ett bra ordspel eftersom det här "Sv." Betyder "Sankt".

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Allt! Adrenalinet, den känslan när du är upphetsad som helvete och samtidigt nervös och lite stirrig! Det händer oftast när vi spelar i hemstad. Och under spelningen så är det bästa att skrika, skrattaa, hoppa och man spelar som en galning och slänger ut den största mängden energi du kan och kopplar samman den med människor som känner det. Efter spelningen har jag en sinnesro, åtminstone resten av den kvällen!

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-Vi har spelat på många coola ställen med mycket bra utrustning vilket gav oss utmärkt ljud. Jag måste erkänna att det är ett mycket stort nöje att spela på sådana platser eftersom ditt hårda arbete visar ännu mer, plus det är så mycket bra där du verkligen hör ditt band! Vi spelade på många DIY punk platser och vi uppskattar dem mycket för att de har den mycket speciella svettiga kaotiska hc punk atmosfären!

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Kroatien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Kratien är ett litet land men det har en mycket bra punk scen med massor av fantastiska band! Många av dem i vår stad blandar sitt ljud med ett garagenoise och det låter riktigt bra! Vi spelar mest med andra punkband, de varierar från punkrock till grindcore.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Snabb, kraftfull, arg

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är ett sätt att leva. Antingen är du punk eller inte, du kan inte förfalska det!

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-Inget alls dåligt med det. Jag laddade ner mina första punkalbum från Internet! Jag tillhör den generationen men nu blir nedladdningen svårare. Om du har pengar, köpa merch från band är väldigt snällt och bra!

 

Hur är det att bo i Polen (Kroatien menade jag så klart) just nu? Politiskt? Fascister?

-Jag vet inte hur det är att bo i Polen eftersom jag har bott i Kroatien de senaste 24 åren. Jag vet inte mycket om fascister i Polen och jag vill inte veta. Jag blir sjuk nog av alla slags fascister här i Kroatien.

 

Vad vet du om Sverige?

-Anti Cimex, Driller Killer, Disfear, Mob 47 och alla andra skitbra band !!!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Se svaret på frågan ovan! Svensk punk är en gemensam kunskap!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar dig? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när du var yngre?Ni sjunger både på kroatiska och engelska? Varför?

-Jag skriver texterna till bandet. Vad som inspirerar mig mest är de situationer jag är i varje dag. När jag blir äldre skriver jag troligen bättre texter. Vi sjunger mest på engelska. Det är förmodligen för att många band jag lyssnar på sjunger på engelska. Jag tror att fler människor faktiskt kommer att lyssna på din musik om du skriver på engelska, och vissa fraser låter bättre när du sjunger dem på engelska. Men några av våra riffs låter som om de ska ha kroatiska ord, det är då jag skriver på kroatiska.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Jag sjunger aldrig om kristendom och andra religioner, om matlagning, romantisk kärlek, äktenskap, medeltida karnevaler och om att  man som vaknar en morgon och finner sig omformad till en stor insekt. Alla andra ämnen är OK.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

- Om du anser att anarkismen är en del av politiken så definitivt ja! Apolitiska punkband är berättelser för barn. Punk var från början ett sätt att rebellera mot allt och alla, från din egen miljö och samhälle. Är inte det politik? Nu när jag blir äldre varje dag är jag mer frustrerad över all skit som händer i mitt eget land. Om jag inte hade arbetat utomlands förra året hade jag inte haft pengar för att leva och slutföra mitt college. En gång när jag avslutar det, kommer jag antagligen att behöva åka utomlands igen eftersom jag inte har kopplingar till arbete i min proffesion i Kroatien. Det är nog samma i hela världen, men det sorgliga är att Kroatien bara arbetar med principerna om korruption. Regeringen skyddar rika människor som blev rika från att stjäla från sitt eget land och nu säger de att de vill få landet ur krisen ... hur ? Att stjäla mer från en liten arbetsklassmänniska. Hela min familj åkte till Tyskland för att jobba, jag såg inte hunden på nästan ett år (han åkte med min bror, de är BFF), nu när jag åker bort,så är mina bandkompisar  redan borta någonstans för att jobba. Mitt eget äckliga land påverkar mitt liv och mitt band. Det är verkligen ledsamt men vi kommer inte ge upp!

  

Bästa politiska bandet/artisten?

-Jag skulle säga Crass. De har bra texter varje ung punkare borde läsa när de börjar lyssna på punk.

 

Tror ni att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Självklart! Musik kan hjälpa dig när du känner dig arg eller ledsen, när du är glad kan du bli lyckligare bara på grund av musik! Den andra fördelen är att bra texter kan utbilda dig på något sätt!

 

Omslaget på er CD ser väldigt trevligt ut, är det viktigt att ha ett skivmslag som visar vilken typ av musik man spelar? Ditt favoritomslag? Vem har gjort ert? Har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

-Tack! Vårt omslag gjordes av vår vän och hennes pojkvän. Tyvärr finns det inga bra skivbutiker i min hemstad, men du kan alltid hitta något intressant på spelningar trots att jag inte alltid har pengar för att köpa det. Jag köper band, de är billigare! Det är verkligen viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik du spelar. Ha ett bra visuellt intryck är att få ett halvt jobb gjort när du vill locka någon att lyssna på din musik.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor etc? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Jag har alltid gjort band till mina band. Jag kommer noga göra det igen när vi släpper ut albumet. Det är självklart viktigt att ha en fysisk sak, speciellt om du vill spela utanför din hemstad. Om du låter bra, kommer folk alltid att vara intresserade av att köpa lite merch och lyssna på ditt band hemma. Vi behövde en snabb och billig lösning för vårt första EP så vi gjorde några promo-CD-skivor. De gick riktigt bra, vi gjorde mer omgångar med 50 CD-skivor 3 gånger på bara några månader.

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under några spelningar?

-Vår första gitarrist kom i bråk under konserten i vår hemstad. En kille från publiken vi brukar hänga med var lite berusad och han plågade vår 1: a gitarrist med ficklampa under showen, så han slängde telefonen på golvet, då anföll mannen vår gitarrist och vi slutade spela. Jag sa till dem att sluta slåss omedelbart, om de vill vara töntar så kan de göra vara efter showen, men efter showen kramade killarna varandra och vi skrattade allihop! Och ja, alla turnéer är alltid väldigt roliga och avkopplande när du reser med rätt folk!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Det största bandet CC spelat med är förmodligen Contorture än så länge. I andra band spelade vi med Swordwielder, Warwound, Disorder, 999 ... Vår publik är mestadels punkkillar och tjejer, inga åldersgränser hahaha.Unga killar dansar alltid pogo som gör atmosfären bättre och träffar oss med en spruta av adrenalin och energi.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Fem favoritskivor :Axegrinder – The Rise of The Seprent Man, Anti Cimex – Scandinavian Jawbreaker, Disorder – Sliced Punk on Meathooks, Eluj - Eva, Accident – Accident (2016),

5 Favoritkonserter - Exploited i Zagreb 2015, DRI i New York 2017, Disorder i Bristol 2015, Peter och The Test Tube Babies i Zagreb 2013 och vår spelning i Banska Bistrica, Slovakien i april 2018.

Fem viktigaste sakerna i livet är att vara lycklig, hälsosam, att spela punkmusik, att leva fritt, att bli älskad.

 

Första, sista och dyraste skivan du någonsin köpt?

-Första var den 1: a LP;n från Generacion Suicida, de sista 2 var Amebix - '' Arise '' och Axegrinder - '' Rise Of The Serpent Man ''. Jag bytte med en sångare från mitt andra band. Jag gav honom min första gitarr och fick 3 LP för den. Jag kommer inte ihåg vilken som var den dyraste skiva jag har köpt.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Vi har bara haft några intervjuer fram tills nu eftersom vi har spelat i 1 år och några månader. Det här är vår fjärde intervju och det är aldrig tråkigt, men det här är den längsta!

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band, både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Anti Cimex

Driller Killer

Exploited

Discharge

DRI

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

-Ja det är alltid!

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

- '' Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju ''

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga och svara på den?

-Vill du åka på turne till Asien, Kanada, Australien, Nya Zeeland USA och Latinamerika? JA FÖR HELVETE!!!!!!!!

 

Framtida planer för bandet?

-Spela in vår LP denna vinter, kontakta våra vänner från ett band som heter Ed Warner eftersom de berättade att de kan hjälpa oss att släppa en LP och sedan göra en riktigt sjuk Europaturné!

 

För dig själv?

-Gå ner till havet och lugna mig lite från det dagliga kaoset, sedan ska jag till Storbritannien för att jobba i 3 månader och sedan komma tillbaka och rocka som helvete med CC!

 

Visdomsord?

-Falska musiker dra åt helvete! Musik är något du bör göra med hela ditt hjärta, inte för att du vill se cool ut för dina vänner!

 

Något att lägga till

-Stort tack till vår vän Teuta som hjälper oss med grammatikfel varje gång! Tack Peter för intervjun! Följ dina drömmar! Ci(A)o!

CC