Cause a Riot är ett riktigt bra finskt hardcoreband som jag föll för första gången jag hörde dem. Nu är det september 2020 och intervjun är klar.

 

Snälla berätta gruppens historia?

-CAR föddes för cirka 9,5 år sedan, i Järvenpää, södra Finland, och de första repetitionerna hölls någonstans under påsken 2011 så bandet blir 10 år nästa år. Vår första spelning gjorde vi i slutet av 2011 och den första EP kom ut tidigt 2012. Sedan 2012 har vi släppt par EP-skivor och ett album innan denna nya LP som heter "Final Broadcast" och vi har spelat och´turnerat runt i Finland, Östeuropa och på USA: s östkust. Under åren har vi gått igenom två line-up förändringar och det nuvarande bandet har spelat tillsammans sedan i början av 2018 och det året var som en typ av återfödelse för oss.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

-Vi är fem fina "unga" herrar i åldrarna 29-35 och vi har alla olika jobb eller studerar : Petri är snickare och han bygger handgjorda virveltrummor, Kaarle arbetar på ett skivbolag, anordnar spelningar och små festivaler i musikföreningsgruppen och spelar i ett rockband som heter Köysistö,

Simo studerar för att bli barberare och spelar musik via hans solo-grejer som heter Set The Tone och punkbandet Distral, Olli studerar statsvetenskap vid Helsingfors universitet och jag jobbar i skolan med ungdomar och spelar musik i noiserockgruppen Noisy Heaven.

 

Jag beskrev att du har lite samma stil som många gamla hardcore band men på något sätt med ett eget ljud? Vad sägs om det? Tidigaa favoriter?

-Innan vi startade detta band ville vi spela samma stil av punk som Minor Threat etc old school hardcore punkband men snart fick vi reda på att vår stil, låtar och låter vara lite annorlunda och numera har våra låtar ännu mer mångfald och melodier än förr. Låtarna är också lite längre men snabbare. Men ja, vi har lyssnat på alla slags hardcore-band från förr och dels har vi plockat upp influenser från punk / hardcore från 80- till 2020-talet.

Jag är ett fan av de tidiga 80-talets klassiska amerikanska hardcore punkbanden och några av mina favoriter är band som Minor Threat, Black Flag, Circle Jerks, Descendents, Poison Idea, Jerry's Kids, Void…. Som band har vi alltid sett upp till tidigare finländska band som Life Giving Waters, Abduktio och Endstand samt mer melodiska punk / hardcore band som Propagandhi, Strike Anywhere, Bad Religion och så vidare.

 

Cause a Riot... är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Vår originalsångare Markus kom med det här namnet "Cause A Riot" och jag tror inte att vi någonsin haft något alternativ. Det lät bara som ett klassiskt namn för ett punkband så vi bestämde oss för att behålla det. Det kanske låter en kliché för vissa människor, men eftersom våra låtar numera definitivt är mer politiskt laddade är det faktiskt ett bra namn för oss. Det bästa bandnamnet är LAMA (klassiskt finskt punkband), vilket betyder "ekonomiskt depression."

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det bästa med att spela live är att du får bort dina tankar från dina arbetsuppgifter, problem med världen och andra dåliga problem. Det är också en relativt billig psykisk hälsa medicin. Jag är säker på att varje band har börjat uppskatta liveshower ännu mer under denna Covid-era. Vi har inte spelat  på sex månader (det är i slutet av augusti när jag skriver dessa svar) men vi har ett par planerade till september / oktober.

Låt oss hoppas att de kommer att bli av ...

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Vi har alltid haft bra spelningar och kul, särskilt i Tammerfors - och det är nog min favoritstad i Finland. Men jag måste säga att Ulase12 sociala center i Tallinn har varit riktigt riktigt bra för oss sedan början. Vi har spelat där flera gånger under 2012-2018. Vi har börjat turnéer därifrån och vi har avslutat tunréer där och de har alltid fått oss att känna oss väldigt mycket välkomna. Hjärtevärmande grupp av människor på en hjärtevärmande plats.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Finland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Är det bara hardcoreband eller vad?

-Under åren har det känts att vi inte lätt passar in i någon specifik genre i punken. Kanske vi är lite för melodiska för hardcore punk fans och å andra sidan för mycket "hardcore" för skatepunkare och melodisk punkfolk. Men hur som helst har vi alltid spelat ihop med olika typer av punk / hardcore band och så ska det vara.

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

-Snabb, melodisk, hjärtlig.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Definitivt inte bara ett ord. För mig har punk- och punkband undervisat om samhället och miljön där vi bor, mänskliga och djurs rättigheter och hur man behandlar människor respektfullt. Det är säkert att säga att jag skulle vara en helt annan person utan att ha upptäckt punken. Jag är säker på att punken har format var och en av oss i detta band som en person så mycket som musikaliskt och naturligtvis har en av de bästa tiderna i våra liv med spelingar och turnéer, särskilt utomlands - att träffa fantastiska människor överallt. Skulle inte byta dessa minnen mot någonting.

 

Vilken låt / album eller grupp var det som tog dig till punk/hardcore?

-Vi var små ungar när alla dessa klassiska skatepunkband kom, någonstans på mitten av 90-talet och dessa album hade en enorm inverkan på åtminstone några av oss i detta band. Jag minns när jag gick i grundskolan med vår andra gitarrist Olli och vi körde Green Day's Dookie-kassett om och om igen mitt på skoldagen. Men om jag bara måste nämna en grupp - skulle det vara Bad Religion.

"Stranger than fiction" och "Gray race"  som var de första skivorna jag hörde dem i åldern 13-14 och jag blev direkt kär i deras musik. Tror att BR var också ett av de band som nämndes som en "riktlinje" när vi bildade detta band

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

-Som en person som arbetar med de unga killarna, skulle jag säga att det vara trevliga mot alla, det gör mitt jobb lättare, hah.

 

Hur är det att bo i Finland just nu? Politiskt? Fascister? Efter och under Corona-nedstängningen?

-Tja, som en bakgrundshistoria har vi haft cirka 20 år av höger majoritet i regeringar från början av 2000-talet ända fram till 2019 när vi äntligen fick en riktig vänsterregering. Så vi har haft en hela generationen människor, som har sett på åtstramning som det enda sättet att styra regeringen. Tack och lov men nu verkar vi ha ett bredare utbud av alternativ för att gå vidare.

Så ja, vi har sett comebacken av de gamla skinhead-idioterna som var ett problem på 90-talet. Men nu är det ett mer komplicerat problem för att högerhögerna har haft en gynnsam grogrund för sin idiotism ett tag nu. Vi har sett uppkomsten av nordiska nynazister och nationalistiska rörelser och det har varit fruktansvärt eftersom Finland inte har haft politiskt orienterat våld på decennier. Vi har samma typ av populist-nationalistiska parti i vår regering som erat SD och det har vunnit popularitet över hela landet och det har gjort det är bäst att popularisera rasism och fascistisk retorik. Det positiva i allt detta är att Finland är ett relativt stabilt land med lång historia av människor som arbetar tillsammans och vi har ett ganska starkt land av antifascistisk mentalitet i Finland och människor är inte villiga att ta lätt på denna typ av skitsnack. Så det är faktiskt intressanta tider. Covid-19 stängde i princip hela landet i ett par månader, men nu verkar det som om vi kan fortsätta på - om inte - normalt om människor följer regeringens riktlinjer. Finland har haft en ganska bra överlevnad när det gäller att hantera detta otäcka virus men det är inte över ännu. Vi får se hur detta kommer att bli men du måste vara positiv! Så det finns fortfarande mycket arbete att göra och vi kommer definitivt att tala ut när det finns skitsnack att upptäcka.

 

Finns det några bra band från Finland just nu? Är punkscenen/ metallscenen/ hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

-Vi har så många fantastiska punk / hardcore-band i Finland så att det skulle kräva några sidor för att skriva om alla dem men jag kan släppa några namn: FUN, SMOKE ALARM, ABNORMI, KULTAISET VUODET, GOO-HAGS, LÄHDÖN AIKA, SUNTRACE, BERUSAT UPPROR, BLOSSOM HILL, RUKOUS, HARHAT, HERO DISHONEST, SA-INT, TERESA BANKS, JUGGLING JUGULARS & SILVER FALCONS. Punkscenen i allmänhet går bra i Finland: massor av spelningar, nya band, gamla band och aktiva människor som organiserar shower, zines, workshops och släpper skivor. Men i vår hemstad Järvenpää är det annorlunda historia. Det finns egentligen inga platser för punk/hardcore-spelningar längre, synd. Det brukade vara (10-15 år sedan) en väldigt anständig stad för banden med minst tre klubbar/barer att spela på. Jag såg många av den tidens favoriter bland finska punkband bara 5-10 minuters promenad från min dörr hemma och Cause A Riot spelade också den första spelningen någonsin på Bar Swengi (rip) i november 2011.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här någon gång?

-Vad kommer till saker som jämlikhet, social integration och arbetstagares rättigheter - Sverige har haft en stor roll modell för de andra länderna och jag hoppas verkligen att det skulle förbli så. Tyvärr verkar det så här höger nazistpartiet har tagit ett solidt steg även i ett land som Sverige som alltid har varit ett så

öppensinnat samhälle. Men tyvärr så är det överallt i Europa just nu som vi vet.

Jag tror att alla av oss har besökt Sverige flera gånger men tyvärr har vi aldrig spelat där med CAR och det är det vi behöver för att fixa det så snart denna otrevliga pandemi blir bättre.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Så så många: Ebba Grön, Terrible Feelings, Disfear, Anti-Cimex, Masshysteri, Lastkaj 14, The Hellacopters, Weeping Willows ... Som  band har vi alla lyssnat på massor av dessa skatepunk-klassiker som Satanic Surfers, Adhesive, No Fun At All, Millencolin etc.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Inte på något annat än engelska? Aldrig på finska?

-Vår sångare Simo skriver texterna så han svarade vänligen på de följande 5 frågorna:

S: För att vara ärlig tenderar jag att skriva om vad som stör mig just då. All orättvisa som vi stöter på, oavsett om det är något i vardagen eller mer ur politisk synvinkel.

Jag har lekt med tanken på att skriva några låtar på finska men på något sätt känns det bara tydligare för mig att skriva dem på engelska.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är det OK att skriva om allt?

-S: Jag gillar att hålla ämnena globala och jag vill ta ställning i våra texter. Plus att skrikandet i det här bandet är blodigt arbete så jag vill inte slösa bort min röst på något meningslöst nonsens hah.

Men för att se det djupare ser jag inga regler när jag skriver en låt och jag tycker inte att någon borde göra det. Det är dina ord som kommer ut från ditt hjärta och det är den mest autentiska poesin du kan skapa för dig själv.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut dina åsikter inom musik?

-S: Jag tror inte att jag kan nämna bara en låt. Till exempel på vår senaste skiva 'Final Broadcast' kretsar låtarna huvudsakligen kring ett tema som inte bara pekar på det absurda som vi hade att hantera vår regering vid den tiden - men viktigast av allt hur vi som vanliga medborgare börjar bete sig och agera på det - och på varandra.

Musik och politik går definitivt hand i hand. Genom historien har musiken haft en enorm inverkan på människor för att förena sig och ta ställning för det som är rätt - från antikrigskampanjer till grundläggande mänskliga och djurs rättigheter. Jag säger inte att varje band och varje låt behöver ha en agenda men musik är något vi reagerar väldigt djupt på och om vi har en chans att förändra världen med det, borde vi göra det.

 

Bästa politiska bandet / artisten?

-S: Återigen, det är för svårt att försöka välja bara ett band eller en låt men jag skulle säga att just nu är mina favorit politiskt laddade band jag fortsätter att lyssna på är Strike Anywhere, Rise Against och Propagandhi bland många många andra.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar till musik? Ge mig ett exempel om du har några?

-S: Det kan det säkert. Åtminstone kan det få dig att känna saker och få dig att se eller tänka i ett annat perspektiv. Och för vissa kan det vara väldigt informativt att lyssna eller läsa om något som du inte visste att det händer i världen.

Till exempel såg jag för tio år sedan musikvideon från Rise Against kallad 'Ready To Fall' och det var en oklippt version, den hade ganska grafiska bilder av djur som slaktades och missbrukades. Jag kände mig så sjuk och äcklad så från det ögonblicket bestämde jag mig för att inte vara en del av det och gick till köttfritt - utan att se tillbaka.

Så ja, det kan vara så enkelt som att göra en förändring med musik.

 

Nu tillbaka till Ari:

 

Ditt favoritskivomslag alla tider? Vem gör era omslag? Och har ni något bra skivbutiker i er hemstad?

-Jag tror inte att jag har något specifikt favoritskivomslag men just nu tänker jag på Suedes första LP där de har detta kyssande par , det är vackert omslag +  att Suede är ett av mina favoritband så jag heter det. Jag föredrar ett albumomslag med ett enkelt foto eller målning framför allt. Det var därför jag var riktigt glad över hur vårt nya albumomslag blev. Omslaget gjordes av konstnären Leena Lumiaho. Våra första LP- och EP-omslag gjordes av vår goda vän Daniel som också är en tatueringsartist idag. Jag bor i Helsingfors och mina favoritskivor just nu är Pertin Valinta, Stupido Market och Fresh Garbage Records. Jag försöker också stödja små distros så ofta jag kan och kommer ihåg.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst? Hur kan jag få tag på era gamla skivor?

-Fysiska skivor är väldigt viktigt för oss, vi gillar alla att köpa skivor speciellt på vinyl så det var klart redan från början att vi skulle ge ut skivor både på kassett och på vinyl. Detta nya album kom bara ut på vinyl och den sista 4-fyralåtars bara på kassett men vi föredrar vinyl. Vi hade turen att Stupido Records & Shield Recordings ville släppa denna nya LP så det var en stor lättnad.

Vi har fortfarande en massa skivor kvar, första och andra LP-skivan och några 7-tums EP-skivor. Om du vill ha dem, bara skicka oss e-post på causeariot96@gmail.com eller skriv ett meddelande på Facebook / Instagram.

 

Snälla berätta för mig en rolig sak som har hänt under er karriär och under något spelning? Eller är spelningar bara en tråkig sak man måste göra?

-Gigs och speciellt turnéerna är det bästa man kan göra när man är i ett band och vi har haft några riktigt fantastiska genom åren med massor av fantastiska minnen. 2014 gjorde vi en 7-spelningar amerikansk östkust turné och hände roliga saker ganska mycket hela tiden. Vår första show var i Providence, Rhode Island och det var en squatshow. Platsen var ganska packad och naturligtvis var vi verkligen glada över att vara där. När det var vår tur att spela märkte vi att både gitarr och bas inte fungerade så vi behövde också låna instrumenten från andra band (vi hade redan lånat alla

förstärkare och trummor tidigare) och detta fantastiska NY punkband som heter (A) Truth räddade våra arslen så vi fick spela.

Men efter att ha spelat två första låtar fanns det redan 2-3 trasiga strängar och en massa andra problem så vi bestämde oss för att sluta och göra en nystart nästa dag i Boston. Men efterfesterna var fantastiska, liksom resten av turnén!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Har någon fan gjort något riktigt roligt som en tatuering med ert bandnamn etc? Vilket är det största bandet ni någonsin spelat tillsammans med?

-Jag tror inte att det är möjligt att placera vår publik i en viss kategori, det har alltid varit alla slags människor på våra spelningar, inte bara punks och vi är glada att få spela med olika band till olika människor.

Jag är inte säker på om vi har fans men säker på att det skulle vara kul att se någon ta en CAR-tattoo hah. De det största bandet vi någonsin har spelat tillsammans med är kanske Satanic Surfers i St. Petersburg, Ryssland 2018 på The Feel Good Fest. Vi spelade också med hardcore / metalband som heter Hollow Earth & White Widows Pact i Brooklyn, NY och de verkade vara ganska kända på östkusten.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-De 5 bästa skivorna någonsin (i alla fall idag 25.8):

Jawbreaker - Dear You, Wu-Tang Clan - 36 Chambers, Ratsia - Elämän Syke, David Bowie - Ziggy Stardust, Gorilla Biscuits - Start today.

Topp 5 konserter:

Endstand (den sista showen) - Helsinki 2010, Suede - Helsinki 2019, Hundred Reasons - Seinäjoki 2002, Against Me - Helsinki 2015, Samiam - Berlin 2017

Topp 5 saker i livet:

Familj, vänner, musik, böcker och relativt hälsosam livsstil.

 

Första, sista och dyraste skivan som du någonsin köpt? Och skivan som du skäms mest för?

-Jag kommer inte ihåg den första skivan jag köpte men jag minns att de första kassetterna jag hade var Green Day - Dookie, Metallica - Black Album och troligen Bon Jovi - These Days. Den första vinylen jag fick var svart Sabbath - Technical ecstasy italienpressad bildskiva. Den kan vara värd lite pengar nuförtiden, åtminstone enligt discogs. Den senaste skivan jag köpte var Ways Away - S/T LP och den är riktigt bra, kolla in den om du gillar melodisk punkrock.

Jag har inte köpt något riktigt dyrt, tror att jag har betalat ungefär 35 euro för vissa skivor som en Roky Erickson LP men det känns som att många nya skivor kostar 30 € . Jag skäms inte för någon av mina skivor, längre. Har varit klok nog att kasta bort alla dåliga.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du, via mail, telefon, live?

-Haha, det här är ungefär den femte CAR-intervjun någonsin så vi kommer inte bli uttråkade av dessa. Skulle vara trevligt att göra intervjuer live också men det är på ett sätt enklare via e-post.

 

Bryr ni dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med detta band eller något annat annat band du har varit med i?

-Vi läser varje recension noga och bryr oss om feedback oavsett om den är bra, dålig eller konstruktiv. Naturligtvis känns det bra när någon har skrivit fina ord om musiken som du skapat och faktiskt  verkar det som att vår senaste LP har fått mycket bra recensioner nyligen. Den konstigaste recensionen var förmodligen I detta speciella finska zine dit vi skickade vårt demo-band. Recensenten skrev bara att han fick bandet men tappade omedelbart bort det så att han inte kunde lyssna eller granska det hah.

 

Vilka band jämförs ni med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt? Finns det något band som människor alltid jämför er med ...

-Det är verkligen förståeligt när folk jämför band med andra. Det är vad jag gör själv också och det är mycket lättare att hitta nya coola band när du har någon form av linje att följa. Jag lyssnar ett band som heter "Former Youth" eftersom någon sa att deras sångare låter som Jason från bandet Kid Dynamite, och den sångaren var faktiskt Jason från KD. På senare tid har några av människorna sagt attvår nya LP låter väldigt mycket av de saker som Endstand gjorde, men vi är väldigt ok med det eftersom vi alla har lyssnat mycket på det bandet genom åren.

 

Om ni kunde välja fem band från det förflutna och historiska band och nuförtiden och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Eftersom musik & punk är bäst när jag delar med er vänner plockade jag upp 5 band vi har spelat / turnerat genom åren: Lords Of Death, NHL95, Prokuratura, Custody & Fladderpuck.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

-Absolut. Som jag skrev tidigare att spela musik är ett bra sätt att hålla din mentala hälsa i balans och det hjälper dig vanligtvis att glömma dåliga saker - i alla fall för ett tag.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Jag är inte säker på det men det här är den absolut längsta och det är jättebra! Det har varit riktigt roligt att besvara dessa väl förberedda frågor.

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga den och svara på den?

-Var är platsen (stad eller land) där du skulle vilja spela en dag med CAR? I Finland skulle det vara Uleåborg och utomlands skulle jag säga Sydamerika.

 

Framtidsplaner för bandet?

-För närvarande försöker vi skriva nya låtar som förhoppningsvis kommer att hamna på vår nästa LP eller EP. Vi skulle vilja göra också en slags Europaturné nästa år (vi hade planerat en Östeuropa-turné i maj förra året men naturligtvis blev det inget), men för tillfället vet ingen hur saker och ting kommer att gå.

 

För dig själv?

-Göra de saker som ger mig glädje (lyssna på skivor & podcasts, läsa, springa, äta) och spendera kvalitetstid med familj och vänner.

 

Visdomsord?

-Varför vara något du inte är.

 

Något att tillägga?

-Tack så mycket för den här intervjun och den fantastiska recensionen på Skrutt Magazine. Hoppas verkligen att vi kommer att spela i Sverige innan vi dör!

-----------------

The Band: Simo - vocals, Kaarle - bass, Olli - guitar, Ari guitar, Petri - drums.

causeariot96@gmail.com causeariot.bandcamp.com