Carpettes har varit med ett tag och de spelar verkligen 77-punk. Här är en intervju med den numera medelålders George Maddison och snälla läs detta för detta är en riktig punkrockare. 

 

Historia?

-Vi bildades i början av 1977 i Sunderland i nordöstra England. Vi gjorde 2 singlar på Small Wonder 1977 och 78 och sedan blev de följda av några singlar på Beggars Banquet mellan 79 och 91. Under denna tid turnerade vi i England, Holland och Italien och vi var med på 1 "The Old Grey Whistle Test" på BBC.The Carpettes speladade inte ihop som ett band på många år men vi fortsatte att hålla kontakten och vi beslöt oss för att vara med på Holidays in the Sun 1996 i Blackpool. Vi har spelat varje år sedan dess, i England, Tyskland och vi skall åka till Japan för första gången nu.

Ni spelade på Holidays at the sun i år , hur var det?

-Det var OK,  vi gjorde ganska bra ifrån oss, även om vi inte ansetts som "ett riktigt punkband" av en del i publiken, som de flesta är för unga för att veta hur det var 1977.

Ni spelar alltså fortfarande?

-Ja, som jag sade tidigare har vi spelat varje år sedan 1996. Vi spelade i Dusseldorf för några månader sedan och kommer att flyga till Japan den 18:e oktober för ett mindre turné. 

Har ni några nya låtar?

-Vi har några nya låtar. Vi har spelat in två av dem för att släppa de på en singel. Den har inte blivit släppt ännu men vi har spelat a-sidan "It doesn´t matter" på några spelningar.

Jag har bara The best of Carpettes och Frustration paradise/Fight amongst yourselves, har ni gjort någonting annat?

-Det finns några låtar som är släppta som b-sidor på singlar men de enda jag tror att du kan få tag på är 2NE1 och den finns på en skiva som heter The Small Wonder Punk Singles Collection Volume 2 på Anagram Records.Vi har spelat in en liveversion av  The 101`ers song "Keys to Your Heart"(en låt vi alltid har framfört live) som var med på en dubbelsingel av "Johnny Won`t Hurt You".

Ni har varit med i punkrörelsen länge, var det bättre förr, eller hur är det?

-På det sena sjuttiotalet var det nytt. Det fanns hundratals band som spelade konserter och släppte skivor på mindre bolag.. Jag säger inte att du inte kan få höra spännande eller bar band nu men alla musikstilar är mest spännande i början. Du kan bara kolla in Elvis karriär för att förstå vad jag menar. 

Vda betyder punk för dig?

-Ja, det betyder inte mohikaner, tatueringar och näsringar. Ok ,det fanns ett mode på sjuttiotalet också men för de flesta var det spännade, enkelt, direkt musik som protesterade mot den pretentiösa, tråkiga skiten som dominerade på den tiden. 

Nio såg aldrig ut som ett punkband, fick ni många kommentarer på grunda av det?

-Jag tror jag har vidrört det i ett tidigare svar. Jag kan inte säga emot om någon säger att vi inte har den starkaste imagen av banden då men ifall du kollar på foton från den tiden ser de flesta banden ganska normala ut om du jämför med moderna så kallade punkare. Titta på  The Lurkers, The Jam, Gen X, ATV, Sham 69 etc ndet finns inte en mohikan eller en piercing på dem. Dessa saker kom senare. För oss var det viktigaste att spela livemusik, spela in skivor och ha roligt. Vi var inga modemänniskor. Vi kanske har förlorat en del på detta men sånt är livet.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Jag kommer att fuska lite här. Här är ett klipp från ZigZag Magazine från 1980, volket jag tycker svarar på frågan(men det använder mer än tre ord). 

"No pose, no image, just honest exciting music which must dome under the all enveloping title of 'New Wave Rock'..going to a Carpettes' gig is always a guaranteed high, whereas at other gigs the hope in your heart is rarely fulfilled.Their give 100%"

Vad vet du om Sverige?

-Berg, höf standard, väldigt dyr öl och Stefan Scwarz, en toppspelare, svensk landslagasman och mittfältare för mitt lag Sunderland AFC(förlåt, det är inte mycket) 

Har du hört några svenska band?

-Ifall jag säger ABBA så får jag ett helvete så det gör jag inte.

Finns det några bra band i England just nu?

-Jag är säker på att det finns det men jag har inte hört dem. Det finns alltid några skivor som är bra men den mesta musiken som produceras idag tycker jag låter lite tam. Jag får skit för att jag spelar mina gamla Ramones skivor av min tonårsdotter. Hon tycker bara det är oväsen och att alla låter likadant. Det är det motsatta mot vad som hände med mina föräldrar.

Ifall du kunde välja fem band som Carpettes skulle spela med genom alla tider, vilka skulle det bli?

-The Ramones (för Joey dog)

The Clash

The Sex Pistols

Jerrylee Lewis

Herman Asteroid and the Wailing Witnesses ( En väldigt talangfull vän som aldrig slog igenom tyvärr)

 

Har ni haft några band bredvid Carpettes?

-Neil och jag spelade ihop i ett punk/rockabillybandhybrid som hette Stingrays ett tag och jag har gjort en hel del saker lokalt genom åren. Neil har ett andra band som har funnit sedan åttiotalet-The Only Alternative- som har släppt ett album på ett tyskt bolag precis just nu.

 

Snälla berätta något om varje medlem i bandet?

-George Maddison En gammal 44-års man-gift och har en dotter

Jag är lärare, tro det eller ej. Ifall det inte är illa nog så har jag inget hår.

 Neil Thompson 42 år gammal -tror jag. 

Har ett skumt förflutet och lever på att spela musik och köpa och sälja skivor.

Så många hemska saker finns att säga om honom så jag vet inte var jag ska börja..

Paul Thompson 35 år gammal(ungefär)

Neil`s bror och vår senaste trummis.

Har grått hår och en väldig sexaptit !

 

Captain Oi släpper ut mycket bra skivor, vad tycker du om hans arbete med att göra det?

-Well, jag är väldigt nöjd med att han släppte ut vår skiva. Jag tycker det är skitbra att en skiva från den perioeden kan släppas till en ny publik. Inte många av dem kom in på listorna och det verkar som många av banden kan spridas på internet och de är mer kända nu än de var när de var aktiva.

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Första

The Ballad of Bonnie and Clyde av Georgie Fame. En julklapp på sextiotalet när jag var väldigt ung. 

Senaste

The Ramones Anthology - en av de få CD jag äger

Den dyraste

Jerrylee Lewis - The Sun Years

En box med 12 skivor

Idoler när du var liten?

-Musikalsikt - The Beatles

Sport - Charlie Hurley, centerhalv i Sunderland AFC från 1957-1968

 

Läser du några bra zines på nätet eller på papper?

-Inte regelbundet. Jag läser olika bandsidor och skivbolagssidor, för att få dem att bli intresserade av oss. 

 

Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera genom email och internet?

-Det är skitbar. Vi skulle inte ha spelat i japan om inte email fanns, allt arrangerades online. Vi har en officiell hemsida( http://carpettes.free.fr ) som görs av en kille i FRankrike som vi aldrig har träffat. Vi skickar information till varandra genom email och jag skulle inte göra denna intervjun om det inte fanns!!! 

 

Någon favoritsida själv?

-Inte någon speciell. Om vi bortser från musiksidor spenderar jag mest tid på sidor om gamla TV-spel.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med internet?

-Det är för saktfärdigt för mig just nu. Detta kommer att ändra sig snart i England i och med ett snabbare system.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara med i ett band?

-Bästa

När man spelar inför en bra publik. Ge oss en bra publik och vi kommer att göra vårt bästa..

Sämsta

Bara hänga omkring, soundchecking och alla de andra tråkiga sakerna som måste göras för att få till en spelning.

 

Vad är det konstigaste som har hänt under en konsert med er?

-På ett tidigt gig på Middlesboro Rock Garden, med Penetration, gick en del av min bas sönder och flög in i den fulltaliga publiken, detta gjorde 2 av 4 strängar ospelbara. Vi lyckades på något sätt slutföra spelningen och fick massor av applåder(alla var nog väldigt fulla tror jag). När jag lämnade scenen fick jag ett ölglas av en i publiken som sade att min basdel hade hamnat i hans glas

!

Hur är en bra konsert med er?

-Vi spelar alltid fysiskt, det blir väldigt svettigt att spela vid vår höga ålder. .

 

Spelar ni många covers förutom Fan Club?

-Vi har spelat "Keys to Your Heart" med Joe Strummer`s gamla band The 101`ers i många år som en del av vårt liveset. Vi lägger gärna till en gammal punkcover som Fan Club och den senaste låter var Suzi is a headbanger av Ramones.

 

Vad gör en cover bra och varför spelar band covers tror du?

-Många stora band släpper covers för det är ett sätt att få en bra låt ifall de har svårt att skriva en egen(tror jag). band som vi gör det bara för att det är roligt. Vi har alltid spelat covers när vi praktiserat och gjort soundchecks. Ifall någon av dem låter bra gör vi dem live.

 

Vilka är dina framtidsplaner?

-Fortsätta att njuta av livet. Den närmaste planen är att åka till solen på söndag bara för att sörpla sol.

 

Och bandets framtidsplaner?

-Så långe folk frågar oss om vi vill sepla så fortsätter vi, helst i andra länder, där publiken verkar lite mer entusiastisk än i England(Varför inte Sverige) Det skulle vara trevligt  att få släppa ut en ny skiva även om återutsläppen är trevliga. Våra första singlar skall återutges av 1977 records i Japan.

 

Visdomsord?

-Det är svårt att odla en mohikan när man inte har något hår! 

 

Nåt mer att tillägga?

Inget egentligen-bara tack för intresset. 

"It`s been emotional".