Eric, Christian, Johan och Robert hade under milleniets första år bestämt sig för att kuva världen med sin musik. När den första demon spelats in var det Popstadsår i Göteborg. Vilket var riktigt bra, vi fick en massa uppmärksamhet för en tid. Klubbspelningar, lite speltid i radio följde i spåren och första sommaren kröntes med en konsert på Emmabodafestivalen. Sedan tog det liksom stopp ett tag. Men rent musikaliskt föll saker lite mer på plats när Mads kom med hösten 2002. Med en massa erfarenhet från de norska banden Basement Brats och The Nuggets sparkade han liv i bandet igen.

 

Johan väcks tidigt en morgon väcks av telefonen. Yrvaken får han prata med en representant för det tyska skivbolaget Sounds Of Subterrania som på något sätt fått höra bandets musik och gillat det. Bara ett par månader senare har de givit ut den första demon som klassisk vinyl-ep. Och sedan var det plötsligt dags att börja planera för att spela in fulllängdsdebuten. Kontakt togs med Björn Olsson som även han tyckte om vad han hörde och ett samarbete inleddes. Först ut var singeln “New Sensation” som släpptes vid årsskiftet och albumet “Gothenburg Rifle Association” släpptes i Sverige 17 mars. En månad senare i Europa och USA och i början av juni i Japan.

 

Efter denna lite berättelse vill vi väl veta mer om göteborgska Carnation. Johan som spelar trummor var snäll nog att svara på mina frågor efter sin Greklandsresa i slutet av juli 2004.

 

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Christian Bergman, 30 år, Gitarr och sång. Sambo. Snart färdig Europavetare, är inom kort vår man i Bryssel. Refererar skrämmande ofta till Oasis.               Robert Caesar, 30 år, bas. Nygift. Doktorand på Medicinarberget där han spenderar sina dagar med att studera proteiner. Tror jag. Är mer än acceptabelt intresserad av kroppsbehåring.             Johan Conse, 31 år, trummor,  Gift. Kurator på en psykosmottagning. Tär på sin omgivning med sitt kontrollbehov och sin digra samling 80-tals hårdrock.              Mads Husvik, 28 år, Orgel och sång, Singel och blond. Och norrman. Studerat grafisk design tills nu och jobbar som bartender tills något annat dyker upp. Hans countryinfluenser har skakat bandet i sina grundvalar – ”A cowboy in Sweden” skulle man kunna säga.              Eric Öbo, 23 år, sång och gitarr. Oklart civilstånd. Studerar historia och kränger välfärdsprodukter på Expert. Styrd av sina impulser och är för tillfället en Onsalabrat som vill vara Hisingspöjk.

 

Att var fem medlemmar är inte det svårt, är det en som blir utanför då; är det alltid samma som blir det?

- Faktiskt blev det tvärtom när Mads kom med. Han blev en katalysator både musikaliskt och socialt. Innan dominerade känslan av att vi var i två läger och att det inte blev så mycket gjort. Vi är en ganska välmående demokrati idag, ingen skulle nog kunna bli diktator i det här bandet.

 

Berätta lite om framsidan på Gothenburg Rifle Association, var togs bilden? Och vad säger Advokatbyråerna?

-Titeln (som givetvis Robban kom med) fodrade ett omslag som underströk den fiktiva lokalorganisationen i GRA. Rent konceptmässigt funkar det utmärkt – den är riktigt snygg, ser väldigt äkta ut men det är kanske inte omslag som sticker ut i mängden. Omslaget skapar en slags entré till kostymbilderna inne i bookleten. Vi ändrade lite i advokaternas namn, det kändes inte som den bästa yrkeskatogori att hänga ut på ett omslag… Porten finns annars på Engelbrektsgatan.

Baksidebilden, var är den tagen?

-Vet faktiskt inte, Göteborgs hamn nånstans i alla fall.

 

Jag jämför er med både Smiths och Jam, vad sägs om det?

-Tack. Inte för att vi försöker låta som andra, men de här referenserna dyker upp ofta och det är verkligen inget att skämmas för. Jam och Smith har skapat stor musik. Visst det är svårt att låta helt eget i ett så inmutat fack som gitarrdominerad pop är, men med skivan som avstamp så börjar vi hitta hem tycker jag.  

 

Vilka andra band jämförs ni med?

-Buzzcocks och new wave relaterad musik samt  TSOOL har nämnts i diverse recensioner. Och precis som de grupper du refererade till tidigare så ligger det nära sanningen.

 

Vilka skulle ni vilja jämföras med(om man nu måste jämföras med något)?

-Vi är som du förstår väldigt nöjda med de grupper vi jämförs med, men samtidigt så utvecklas vi hela tiden som band och den smältdegel vi blir av den musik som personligen inspirerar oss håller fortfarande på att hitta sin form. Det är det som är så spännande med att skapa musik.

 

Hur skulle ni själva beskriva er musik med tre ord?

- Gitarrbaserad energirik huliganpop.

 

Vad driver er till att spela musik?

-Se frågan om vilka vi skulle vilja jämföras med. Sen är det helt enkelt så himla skoj att spela. Skapa nya låtar, turnera och spela in i studio. Vissa konserter och inspelningar känns ibland som ett jobb - vi brukar säga att vi ska gå och in ”måla staketet”. Men det är ett kul staket att måla…

 

Har ni gjort någon tidigare skiva? (hur får man tag på den isåfall)

-Det här är vårt första fullängdare och med New Sensation som singelsläpp. Sounds Of Subterrania har tidigare släppt en vinyl-EP i början av förra året. EP:n var egentligen vår första demo inspelad 2000.

 

Varför ett tyskt bolag, känns det inte fel att inte vara på ett svenskt?

-Det känns ännu så länge väldigt bra att ligga på SOS. De tycker väldigt mycket om oss och vi har fria händer att göra det vi vill. Dessutom har de en bra distro världen över. Vi har hittills inte försökt med några svenska bolag, den svenska indiescenen är så otroligt liten resursmässigt och kanske är det bättre att intresset kommer därifrån istället för tvärtom.

 

Hur funkar det? Hur mycket säljer en grupp som Carnation?

-Inga fantastiska mängder men det har gått över förväntan (ett självklart uttalande, men faktiskt väldigt sant), inte i Sveige dock, även om vi fått fantastiska recensioner här. I Sverige är det en nackdel att ligga på tyskt indiebolag istället för ett litet, hypat svenskt. Första pressen (1.500 ex) är slut sedan länge och en andra press går bra.  Skivan har precis släppts i Japan och intresset har varit stort därifrån.

 

Carnation , låter som ett metalband, har ni fått mycket kommentarer på detta?

-Nä faktiskt inte, varken fans av For Carnation eller Green Carnation har korsat våra vägar ännu. Eller vi dem.

 

Göteborg som rockstad, vad tycker du, några bra band, bra spelställen osv?

- Göteborg har exploderat senaste året, Stickys Top Floor, Storan och i viss mån Trädgårn har skapat scener för de medelstora banden, vilket gör att det äntligen kommer hit intressanta band. Det i sin tur inspirerar givetvis de lokala banden. Förhoppningsvis ger detta ett stort genomslag med tiden. Jag säger inte att GBG direkt misslyckats med att ta fram fantastiskt bra band, men jag hoppas GBG-scenen växer och blir mindre trendkänslig. Har ingen favoritscen i GBG, jag går dit de bra banden råkar spela – men Sticky får väl kanske lite fler besök än andra ställen. Bra band från GBG-området - svårt att namedroppa men Division Of Laura Lee har gjort en fantastisk platta i år, De Stijl är forna turnévänner och jag tror att deras nya platta kan ge dem det lyft de förtjänar.

 

Om ni fick välja fem band att spela ihop med på en stor konsert ihop med Carnation, vilka fem skulle ni välja, både levande och döda?

-Depeche Mode, Bob Hund, Lee Hazelwood, Jam och Ben Folds Five.

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor –

·        The Alarm: Declaration

·        Posies: Amazing Disgrace

·        Hot Hot Heat: Make up the breakdown

·        It Bites: Eat me in St. Louis

·        Gun: Swagger

 

Konserter-

·        Vodoo Glow Skulls, Hultsfred - 97

·        Posies, Pustervik - 00

·        Realistics, Mono, Oslo 03

·        Living Colour, Cirkus – 93

·        The Alarm, Konserthuset Sthlm – 87

 

Svårt att räkna upp viktiga saker i livet, men råkar man vara lycklig så har man nog mkt kärlek, öppenhet och ärlighet i sitt liv tillsammans med familj och vänner.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första – Beatles ”Rock ’n’ roll music Vol 1” (och andra skivan var oväntat nog Vol.2 en månad senare). Inköpt på Domus i Oskarshamn 1980 för 39.95:-, Senaste var Psychedelic Furs: ”Should God forget”.

Dyrast är nog en japanutgåva av ”New mistake” med Jellyfish. Tänker inte tala om priset.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Elisabeth Andreasson ska jag ha en skiva med någonstans…..

 

Finns det någon skiva som du har köpt enbart för omslaget och verkligen trott på och som du blivit så besviken på?

-Supertramps ”Crisis, What Crisis”. Helt fantastiskt omslag och innehållet ska ju rent objektivt vara en av deras bästa plattor, men jag blev väldigt besviken. Kommer aldrig göra mig av med skivan av samma anledning  jag köpte den.

 

Hur är en bra konsert med er?

-En himla energi, korta och intensiva spelningar. Vi gör oss bra på scen, jag hade tyckt om oss…

 

Hur ser er publik ut eller jag menar vilken typ av folk drar ni?

-Tycker att publiken är ganska blandad, både kids och de som har sina rötter och referenser i new wave-besläktad musik.

 

Om jag säger följande Blåvitt är disco , GAIS e rock n roll, vad säger ni då?

-Christian är blåvit till själen, Eric påstår att han är Gaisare men vi funderar över äktheten i det. Mads har designat årets ÖIS-prylar…  Jag vet inte, vi är splittrade i den frågan och diskussionerna leder sällan nånvart.  Jag håller på Stoke…

 

Kan ni tänka er att vara med på en stöd/tributeskiva till något ni tror på? Har ni redan varit det kanske?

-Något seriöst förslag har inte dykt upp, men är det bara rätt grej så..

 

Framtidsplaner för bandet?

-Just nu har vi lite semester och ett par ströspelningar. Sedan stundar Tysklandsturné i sept/oktober följt av någon spelning i England. I övrigt skriver vi mycket nytt material som vi hoppas få ned på en EP i slutet av året. Detta vill helst SoS så att vi kan göra en ny turné i Europa efter det. Vi har fått förslag från Japanskt bolag att ge ut ett album enbart för marknaden där. Vi får se vad som händer, men just nu känns allt väldigt inspirerande.

 

För dig själv?

-Nja, jag får nog fortsätta att göra min arbetsgivare glad ett tag till och visa mig där ibland. Resten av tiden läggs på bandet som det är nu.

 

Visdomsord?

- Let’s go do what happens

 

Nåt att tillägga?

-Kul frågor! Lite mer än det vanliga köret. Naturligtvis är jag fortfarande barnsligt förtjust att lista saker…