Careless Drinkers är ett danskt band. De skickade mig några flexisinglar med sina låtar och jag gillade verkligen deras stil. Mars-2023

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni med och vilka åldrar är ni i? 

-The Careless Drinkers är:

Kenneth Maj - trummor.

Ibu Geertsen - Gitarrbas/sång.

Det började med att Ibu gjorde instumental surfmusik redan 2015 som ett sidoprojekt. Sedermera...  november 2018 blev det ett band. För vår gitarrist i vårt andra band (The lime Slices) hade inte tid att repetera och göra bandet. Vi arbetar med barn, vuxna och personer med sociala behov som socialpedagoger. När vi inte spelar musik eller arbetar älskar vi att gå på spelningar. Vi älskar också skateboard, longboarding och paddle boarding på fritiden. Vi är båda 41 år gamla.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Tidigare band?  Aldrig några tankar på att vara fler medlemmar?

-Bara vi 2. Vi gillar tanken på att försöka dra nytta av att bara vara bas och trummor. Men om vi skulle prova något nytt skulle det inte vara en gitarrist. Det är nog tangenter eller en saxofon.  Vi spelar fortfarande i det andra bandet The Lime Slices med en gitarrist (vi spelar en skate-punk-stil).

Tidigare band: När vi var tonåringar spelade vi båda tillsammans i ett reggae/ska-punkband som hette Majambazi (vi gjorde en 7" vinyl). Ibu spelade i ett instrumentalt band som heter Sueus. De spelade en blandning av dub/stoner rock/punk/surf/ska. Ibu spelade också i ett emo/pop-punkband som heter Third Person Me. Du hittar de flesta banden på Bandcamp eller YouTube.

 

Careless Drinkers är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så? Vad menar ni med det namnet? Är du bekymmerslösa drinkare?

-Namnet kommer från en av våra vänners (Clint) band från San Jose (USA). De hade en låt som hette "Careless Drinker". Bandet hette Whiskey Avengers. Nej vi var inte rädda för att använda den. Vi har inte stött på ett annat band med namnet. För oss har det 2 betydelser: 

1.Du kan vara en festtyp av person som har det bra att bli riktigt full utan bekymmer.

2.Du är den som försöker dricka bort dina problem som en alkoholist. Det är också mest det vi sjunger om i våra låtar, förutom kärlek, surfing och skateboard. Vi kommer båda från ett förflutet med alkoholrelaterade relativa problem i våra familjer. Så vi har båda perspektiven i vårt liv. Det är också därför vår logotyp är en ölflaska med en skalle (den används ofta som en symbol för något du inte bör ta) på den. 

 

Ni skickade mig två flexiskivor som vykort med låtar? NI har aldrig gjort några "riktiga" skivor?

– Vi gjorde en 7" vinyl som heter The Lime Slices redan 2018. Det är 100 exemplar som flyter runt. Men det är jättedyrt att ge ut en egen vinyl nuförtiden. Till folk där ute: om du älskar det vi gör och jobbar på ett skivbolag så ger vi gärna ut lite vinyl eller kassettband med din hjälp.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som fysiska släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

– Vi älskar tanken på att ge ut något fysiskt. Det är därför vi snubblat över flexivinylvykortsgrejen, det är fysiskt, billigt att göra och det är bara coolt att vi har något folk kan ta med sig hem från en show.  Att släppa digitalt är ett bra och snabbt sätt att få ut sin musik till världen, men vi vill ändå gärna ge ut lite fler fysiska releaser i framtiden.

 

Spelar du några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då?

-Yeah, vi spelar:

Territorial Pissings av Nirvana.

Skinhead Girl av Symarip.

Greed, Money, Useless Children av Jay Reatard.

One of these days av Operation Ivy.

It’s the End of the World as We Know It av R.E.M.

 

Berätta gärna lite om följande låtar

a) Beerfight

b) Tears in my bear

c) At the pub

-Bar Fight är en instrumental låt som är snabb och har en punkig attityd med en surfig ryggrad. Vi gillar verkligen att öppna våra spelningar med den här låten. Titeln är en referens till energin i låten.

Tears in my beer är en poppunklåt om att förälska sig i fel typ av person och efteråt dra sina sorger med alkohol.

At the pub finns en snabb upptempopoppunklåt om att vara alkoholist på krogen och dricka bort sina problem.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, eller sjunger ni bara om barer, pubar och sprit? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga politik i musik?

– Vi har inga politiska sånger. Men det är ok att lägga in politik i dina låtar, så länge det informerar dig om vad vi kan göra bättre mot rasism, fattigdom, girighet och så vidare i världen. Det närmaste vi kommer ämnet är att sjunga om personliga problem som alkoholism och vad det gör med människorna omkring dig.

 

Tror ni att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har texter ändrat dig? 

– Det kanske de gör... vi har inte stött på en person som berättat det för oss än... kanske en dag. 

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Danmark och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

-Är en ok scen, men liten. En häftig grej är att det finns mycket koppling mellan band runt om i landet här. Vi har spelat med ett par coola utländska band som: Moving Targets (USA), The Cynics (USA), Nestter Donuts (ES), Weird Omen (FR), Trophy Jump (CRO), Western Settings (US), Zoketes (ES), Baby's Blood (FIN/US). Danska band som: The Courettes (BR/DK), Ass Bastard (medlemmar i Dr. Know/Pleasure Squad) (US/DK) Forever Unclean (DK), Stöj Snak (DK).

 

Har ni något fotbollslag som ni supportar? 

 – Kenneth är en stor supporter till West Ham United.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för människor som inte har hört er? Kallar du det surfpunk eller bara punkrock?

-Kanske..? Snabbt, poppigt och surfigt? Vi kallar det surfpunk, för vi spelar ett par instrumentala surflåtar, och det är mycket surf beats och bullriga ljud med eko på några av våra låtar. Förutom det blandar vi upp det med garagerock och poppunk.

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Careless Drinkers skulle göra en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?;-)

– Vi älskar öl. Det skulle nog vara en Pilsner eller en IPA. Namn: ‘the car-less drink’ (eftersom den skulle vara stark)

 

Och hur är det att bo i Danmark nu? Rasister, covid, levnadskostnader och hur är det med folks reaktion på Ukraina-kriget? 

– DK är fortfarande ett trevligt och chill ställe att bo på, men oskulden är borta på något sätt, med sådana som Rasmus Paludan och mer höger-politiker som blir allt mer högljudda. Samma tempo som resten av Europa tyvärr. Allt är dyrt nuförtiden, vilket berör mer än Covid-situationen eftersom vi inte har något emot det här längre (antar vi). Men ett jävla krig i Europa var så långt bortom all tro, fortfarande galen att förstå.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

– Vi gillar att spela "Shame on You", låten är ett barnperspektiv på att växa upp med en alkoholiserad pappa. En för familjär sak bland våra tonårsvänner. Folkets val är nog den första låten vi skrev som band, den heter "Wasted". Vi gillar verkligen att spela den låten, den har ett fantastiskt surfstilat intro och en catchy refräng. 

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

-Att få en spelning till att börja med!😄... När vi var yngre var det svårt att få en spelning. Vi började spela musik i mitten av nittiotalet... 

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

– Det är nog mer en livsstil... Det gav oss en känsla av att vara någon och umgås med andra människor som har samma känsla. Politiskt ger det dig ett sätt att förstå världen som en outsider och lära dig om rasism, fattigdom, girighet, homofobi och andra ämnen som det.

 

Ni gör era låtar på engelska, aldrig på danska?

– Vi tror att det är lättare att få fram en låt till folk på engelska. Men det betyder inte att vi inte kommer att prova det någon gång på danska.

 

Vad är det bästa med att vara ute på pubar?

-Att få en ny pint från kranen och vara ensam bland andra människor.

 

Jag kan tänka mig att ett livegig med är riktigt svettigt? Vilken är ert största livegig ni har gjort hittills?

– Förmodligen spelningen vi spelade med The Courettes... det var bara ett par dagar innan den andra Covid-nedstängningen i Danmark... Det var konstigt eftersom folk satt ner på stolar, det kan ha varit cirka 150-175 personer som deltog i den spelningen. Normalt spelar vi för ca 45-100 personer per spelning.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt danskt?

-Fantastiskt land norr om Danmark. Mycket skog, sjöar och berg. Typiskt svenskt är nog en sommarkräftskiva. Typiskt danskt är nog stekt fläsk med krispigt skal i juletid.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

– Ibu tillbringar sina sommarlov med sin familj i Sverige varje år och har gjort det sedan runt 2008. Nära staden Gamleby (Kalmar län). Då och då går vi på spelningar i Malmö, är bara ca en halvtimme med tåg från Köpenhamn från där vi bor. Det finns så många bra svenska band, för många för att nämna dem alla... här är några av de band vi gillar: Millencolin, Stoned, Fireside, Refused, Buck, Satanic Surfers, The Hives, No Fun At All, Randy, Last Days Of April, The Barbwires, The Bitchwaves, The OhNos, Fuzzstainz, The Hellacopters, Chickenpox, The High Hats, KVLR(Kevlar), Liberator, Rotten Mind, Sonic Surf City, Sator, Final Exit, Abhinanda, 59 Times The Pain, Bombshell Rocks, Monster, Ditches, Ariel Kill Him, Tomma Intet, Mando Diao, The Dahmers... och listan kan göras lång...

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

-Från 15-55 år. (Fan jag är för gammal/redaktör)

 

Vad är det bästa med att spela live?

– Att höra publiken applådera och se dem dansa till din musik. Efteråt när folk kommer fram till dig och berättar att de inte misstänkte en sådan spelning, och berättade att det var bra, och de glada att de gick tidigt till spelningen. 

 

Finns det några bra band i Danmark idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra? Och gamla favoriter? 

-Ja det finns många bra band. Några av dem har vi redan nämnt. Här är några nya och äldre band:  The Courettes, Forever Unclean, Stöj Snak, Omsorg, Big Mess, Motorsav, The Preachers, Indre Krig, Systemfejl, Hævner, Hernia, Smertegrænsens Toldere, Hola Ghost, Atom Chris Dall, Strawberry Slaughterhouse, Pestigor, Pleasure Squad, The Tremolo Beer Gut, Rival Leaders, Glow Kit, The Lost Loves, Napoleon Solo, Fall Back Down, Dungeon Days, El Ray, OK Satan, Stormtroopers  Of Love, Earn Your Scars, Yung, Java Skull, Riverhead, The 20 Belows, Tommy and The Rockets, Yu-Gun, Kalik, Vægtløs, Pissed(PSD), Nicotine Nerves... och så vidare... förlåt om vi glömde ditt band, men det finns många bra band i Danmark. Här är några gamla favoriter: Skurk, Hul, Duck Soup, The Untamed, The Good The Bad, The Playoffs, Cola Freaks.

 

Vilket är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen (turnebilen)?

-Me First och Gimme Gimmes – Have a ball.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen som gäller för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

– Vi älskar att köpa skivor. Det finns många skivaffärer i Köpenhamn, för att nämna några: Sound Station, 6 beat records, Route 66, Ooh Aah records, Sound, Beat records.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt?

-Ibu: 

Första: Kommer inte ihåg... tror du det var en CD med Bob Marley, Smashing Pumpkins eller Ugly Kid Joe?

Senaste: Dehd - Blue Skies(LP).

Dyrast: Sweet Baby - Is A Girl! (LP).

Kenneth: 

Första: 2unlimited (CD).

Senaste: en LP av en "The Selectors"-konsert.

Dyraste: NOFX - Pump up the valium(LP).

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

– Det är alltid häftigt att höra vad folk tycker om vårt band... men i slutändan spelar vi vår musik för oss, för vi älskar att spela dessa låtar ...  men vårt första band 'The Majambazi' fick vi en (vår första) recension och det sa att vi var överallt - ska, punk, emo.. och det var sant eftersom vi ville göra allt och älskade scenen i tonåren. För att vara ärlig har vi inte fått så många recensioner. Men vi har spelats på olika radiostationer i Danmark och England.

 

Om ni kunde välja fem band från förr nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Rancid, Dead Kennedys, Sublime, Ramones och The Clash.

 

Och om du fått betalt för att göra en cover-skiva med fyra låtar,vilka fyra låtar hade du gjort då? 

-Vi vet inte. Det är svårt att välja? Vi gör nog några låtar från 1960-talet: Jamaican Ska, Motown eller British Invasion. Band/artister som Toots & the Maytals, Prince Buster, The Ronettes, Martha and the Vandellas, The Small Faces, The Kinks, The Zombies... Något i den stilen med en punkkänsla över sig.

 

Framtidsplaner för bandet? Och för dig själv?

– Det är bara att fortsätta göra det vi gör... spela så mycket spelningar vi kan... Så om du gillar vår musik och vill göra en spelning, var bara så snälla och kontakta oss ... Vi gillar att göra spelningar för bensin / mat / öl. Ge ut ny musik på kassett/vinyl/digitalt.

 

Visdomsord? -Ha alltid din P.M.A och håll D.I.Y-stilen vid liv... gör en spelning, gå ut, stanna inte för länge i replokalen ... skapa nya kontakter och vänner.

 

Något mer att tillägga till intervjun?

-Ännu en gång.. om du gillar vad du hör ... var inte rädd för att be oss komma och spela en spelning ... vi gör det jävligt gärna...  Och tack Peter för intervjun.