Jeff från Capitalist Kids svarade på en massa frågor från mig. Jag gillar verkligen deras punkiga popppunk. Juni 2015.

Snälla berätta lite historia om gruppen?
-Dugg och jag har spelat ihop sedan gymnasiet på 90-talet. Vi fick med Rawn på gitarr under 2007 och Braden på andra gitarr 2012. Vi har släppt 3 album och en handfull av singlar. Vi har turnerat i USA flera gånger, och i Europa gång.

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Tidigare band?
-Jag Jeff, jag spelar bas och sjunger. Jag är 34, och jag är en blivande grafisk formgivare. Dugg spelar trummor. Han är 35 år, han gör landskapsplanering, och hans huvudsakliga glädje i livet är hans beagle, Daisy May. Han var med i Wild America och Nuclear Addicts, och han är för närvarande med i Prince. Rawn spelar gitarr. Han är 34, han är en bartender, och han tycker om att gå på spelningar och tittar på tecknad film. Han var med i Anchor och han är för närvarande med i Old Pony. Braden är vår andra gitarrist. Han är runt 23, han arbetar på en pizza , och han är med i en miljon band. Hans huvudprojekt är Dahling.

Jag kan höra mycket både gamla engelska punkband och amerikansk surfpunk i er musik? Har jag rätt? Favoriter från förr?
-Ja, Det är nog korrekt. Vi älskar Buzzcocks, Stiff Little Fingers, new wave saker som Elvis Costello och Squeeze.


Capitalist Kids är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet?
-Om jag var tvungen att göra det igen, skulle jag välja ett namn som rullar av tungan lite enklare, och passar bra på en t-skjorta, affisch, klistermärke, etc. Det var bara något som jag kände lät politiskt men också ganska kul, som jag antar är typ av vår grej.
Några bra bandnamn: Born Born Against, Pansy Division, the Pointed Sticks, Agent Orange, the Undertones. Du fick bara mig att inse att jag ogillar de mesta bandnamn, haha.


Vad är det bästa med att spela live?
-Om det finns människor som tittar på dig, och de är entusiastiska, du äter av deras energi och sedan ger de ännu mer energisk prestanda, och det kan vara vackert.

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?
-San Antonio, TX förmodligen bäst. Inte säker på det värsta.


Hur är det att spela den här typen av musik i USA just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?
-Det finns inte ett ton av band i USA som spelar vår musikstil. De flesta av de spelningar vi hamnar på är ganska eklektisk. När ett band som Big Eyes, Maskerad Intruder, eller Dickies kommer genom staden, så försöker vi att få vara med på dessa. Vi har haft turen att spela festivaler med band som Copyrights, Kepi Ghoulie, the Spazzys.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Power-Kämpande power-pop. Det är två ord med bindestreck.

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-För oss är punk göra musik underground med kärlek för att göra det, utan ambitioner om förmögenhet och berömmelse.

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?
-Nedladdning är bra eftersom det öppnar tillgång till en oändlig mängd musik. Nackdelen är att alla vänjer sig vid tanken på att inte betala för någonting. Jag personligen hämtar musik hela tiden för att se om jag gillar det, och om jag gillar det, jag försöker att köpa den (om det inte är riktigt gamla saker som är out-of-print). Men jag vet att jag är skyldig för jag glömmer att betala för några av de saker jag har laddat ner. En del av problemet är, det finns så mycket bra musik - vem har så mycket pengar?
Vi tenderar att förlora pengar på allt vi gör, och vi arbetar med små etiketter som inte gör några pengar heller. Så jag hoppas att folk inser att stjäla musik från Metallica är inte samma sak som att stjäla musik från ett band som oss. Men vi vill att folk ska ha det om de vill ha det. Vi försöker hålla våra priser så låga som det bara går.


Hur är det att bo i USA just nu? Politiskt?
-USA är alltid politiskt splittrad. Om du har en omröstning med människor på enskilda frågor, tenderar de att vara mer progressiva än de inser, men hur 2-partisystemet inrättas, så hamnar de röstande emot sina egna intressen. Bernie Sanders "presidentvalskampanj är mycket spännande just nu.

Finns det några bra band från USA nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?
-Det finns alltid bra band. Förmodligen finns mitt favoritband i Austin just nu Basketball Shorts. Punkscenen känns inte så stor kanske, men det beror på att det är uppdelat i undergenrer. Austin är en stor stad för garagepunk, men tyvärr kommer inte dessa människor till våra spelningar.

Vad vet du om Sverige?
-Jag vet att er enhet är krona. Jag har aldrig haft förmånen att besöka Sverige, men jag tänker på det som ett socialdemokratisk land där medborgarna som har en hög levnadsstandard och höga nivåer av lycka. (Jag kollade just, Sverige rankas världens som det femte lyckligaste landet i en studie.) Jag hoppas att vi får spela där en dag.

 

Har du hört några bra band från Sverige?
-Ja, Jag var blev introducerad till High Hats på vår senaste Europaturné. Naturligtvis Millencolin som kickar röv. Dugg gillar Skitsystem, Skitkids, DS13, Regulations och Abba. Jag personligen älskar Ace of Base, inget skämt.

Era texter, vem gör dem och vad påverkar dig?
-Jag skriver texterna. Jag skriver bara om vad som finns i mitt sinne. Som politisa låtskrivare,blir jag påverkad av Billy Bragg och Phil Ochs. Och när det gäller smarta rim,påverkas jag mycket av Dr Frank av Mr. T Experience.

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?
-En hel del av dem. Skriva låtar är svårt.


Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?
-Vissa människor tror inte det, men jag kan inte se varför de inte borde. Låtar kan vara vad som helst, och om vissa frågor är viktiga för dig, är det naturligt att de skulle hamna i din musik.
Det är inte möjligt att säga vilken som är vår "mest politiska" sång. Vi har låtar om inkomstskillnaderna, rasism, jämställdhetsfrågor, tortyr, poliser, och mer. Vi har en ganska kraftfull antikrigslåt som heter No Flowers for the Liberators.

Bästa politiska band / artist?
-Om vi pratar om all-time, så jag måste säga Phil Ochs. Hedersomnämnande: Stiff Little Fingers, Propaghandi, Bad Religion, Desaparecidos.

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?
-Texter kan vara ganska kraftfulla. Jag tror att de kan förändra liv, framför allt i sina formativa år.


 

Ert omslag på er CD är riktigt snyggt, är det viktigt att ha en skivomslag som visar människor vilken typ av musik du spelar? Ditt favorit skivomslag? Vem gör era omslag ...
-Jag tror att det hjälper att ha en bra omslag som kanske fångar känslan i musiken inne, ja. Det är en sak som ungarna går miste om idag med all nedladdning. Jag har gjort alla våra omslag förutom Too big to fail, som gjordes av vilt begåvade Bill Pinkel (www.frowningbill.com/).
Vissa skivomslag som jag gillar: Descendents Everything Sucks, Queers Bubblegum Dreams, Screeching Weasel Major Label Debut, MTX Love is Dead,


Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Bästa skivbolag?
-Det känns mycket mer av en prestation när du ger ut en fysisk kopia. Många punkare är vinyl purister, så skivor är viktiga. Det finns en massa bra skivbolag därute. De flesta av de etiketter som vi arbetar med är bara drivna av en eller två personer. Det är i grunden en mestadels otacksamt arbete av kärlek, så dessa människor är de verkliga hjältarna i punk samhället. De etiketter som har varit vänliga nog att slösa pengar att ge ut våra grejer är Hang Up, Toxic Pop, Rad Girlfriend, & It's Alive.

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?
-Jag tror att vår publik är ganska skiftande. Vi kan alltid behöva fler kvinnliga fans. Jag tror det största bandet som vi någonsin har spelat med måste vara Dickies. Det var ett livehöjdpunkt för mig. Vi har öppnat för Queers,the Arrivals, Off With Their Heads, och en av de bästa spelningarna vi någonsin spelat var när vi öppnade för Bomb the Music Industry.


Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??
-Jag blir alltid hedrad när någon vill intervjua oss, så jag tycker inte att det är tråkigt. Du får i slutändan får samma frågor en hel del, men det är coolt.

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?
-The Mr. T Experience, the Ramones, Alkaline Trio, the Muffs, Elvis Costello and the Attractions

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför musiken ??
-Det hjälper förmodligen din totala lycka, som hjälper dig att vara en trevlig person, så ja. Jag kan berätta för er att när jag har mer stress än vanligt i mitt liv,och då ser jag ser fram emot ännu mer att repa med bandet. Det är ett stort utlopp.

Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått i en intervju?
-Den här.

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?
-Jag kommer inte att göra ditt jobb för dig, haha.

Framtidsplaner för bandet?
-Just nu arbetar vi hårt på att skriva nya låtar för en split 7 "med Hospital Job och för vår nästa fullängdare. Vi tror att detta nästa album kommer att bli vårt bästa hittils. Förhoppningsvis kommer vi att göra mer turnerande snart.

För dig själv?
-Försök att få mitt liv tillsammans.

Visdomsord?
- "Om jag skulle säga att jag är i någon sak klokare än en annan, skulle det vara i detta: att inte ha en kompetent kunskap om saker i Hades, jag tror också att jag har inte sådan kunskap."
--Socrates
"Allt jag vet är att jag inte vet någonting."
--Operation Ivy

Nåt att tillägga?
-Tack för att du tog dig tid att intervjua oss. Till alla som läser detta, tack för att ni bryr er. Vi kommer förmodligen aldrig att komma till Sverige, men allt är möjligt.