Derek från det intressanta bandet Burnthe8track har varit med I gruppen Guy Smiley förut och nu har han kommit med en ny grupp. De ligger på ett underbolag till Century Media som heter Alveran Records. Här ger han mig svar på alla mina frågor. Februari 2004.

 

Historia? 

S) Bandet bildades för ungefär 3 år sedan i Winnipeg, Kanada. Vi spenderade det första året till att jobba på låtar och sedan började vi att turnera runt i Nordamerika.  Vi åkte till L.A. Showcase och spelade inför ett gäng bolag och bestämde oss för at jobba med Century Media . Vi gjorde ganska mycket turnerande och fokuserade hårt på att skriva albumet ”The Ocean”. Efter releasen i Nordamerika har vi varit på vägarna hela tiden. Vet att albumet kommer ut i Europa snart och vi förväntar oss att  vi kommer att spendera en hel del tid på vägarna i ert område också.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen och något hemskt om varje?

S)Derek, Jag är sångare och har spelat i band hela mitt liv. Turnerade med mitt förra band Guy Smiley(Epitaph) i Europea. Vi turnerade ganska mycket men när jag inte är ute och turnerar studerar jag Antropologi på distans på University of Manitoba. Jag spenderar mycket tid med skateboarden och spelar hockey. Jag är ett stor hockeyfan och det fina folket i Sverige kommer at bli glada när de hör att min favoritspelare ör Mats Sundin.

Jason är gitarrist. Han har precis fått sitt betyg i Arkitektur och det håller honom igång när han inte är ute på vägarna. Det här är Jasons första band men han har spelat gitarr sedan han var liten. Han fick in mig i musiken när vi var yngre. Jason åker också skateboard.

Sam är trummis. Han är mäster ljudtekniker och han håller sig igång med att mixa liveband och är ljudtekniker åt andra band och deras album. Han åker också skateboard och är TV-spels missbrukare. 

Mike spelar bas. Han är grafisk designer. Du kan se hans fina jobb på vår skivas konvolut och på hemsidan. Han gillar hockey, snowboard och många andra utomhusaktiviteter.

 

Du kommer att få mig in I trubbel när du frågar om något hemskt om varje medlem så jag får nog saga att vi tror att vi vet allting. Kom bara och kolla på oss när vi är i studion. Jag är en bakterieallergiker. Det är väl allt.

 

Vad driver er till att spela musik?

S) Vi älskar att skriva låtar och att spela in musik men mest av allt njuter vi av att spela inför folk. Det är en fantastisk känsla att spela inför fans och vänner.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

S) Intensiv, melodisk, passionerad.

 

Jag tycker ni låter som en mix mellan Refused och emocore, vad tycker du om det?

S) Ja, det är första gången jag kan påminna mig om att vi blir jämförda med Refused. Vi tar det som en stor komplimang eftersom Refused är ett så pass viktigt band. Jag vet inte om vi är emocore men alla tar olika saker från musiken. l

 

Vilka andra band har ni blivit jämförda med?

S) Vi får ofta jämförelser med grupper som Hot Water Music, Dag Nasty, och Thursday. Jag vet inte om vi låter som något av dessa band men vi tar de som seriösa komplimanger eftersom alla dessa band är fenomenala. Men vi har fått en del konstiga jämförelser med allt från Iron Maiden till U2.

 

Bryr ni er om intervjuer?

A) Vi skulle ljuga om vi sade att vi inte läste dem. Vi har haft tur så vi har fått en hel del bra men de dåliga sticker alltid i ögonen. Du måste inse att alla har olika åsikter om musik så vi försöker att inte ta åt oss. Så länge som en recension är rättvis är det bra för oss. 

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

S) En recension som skrev att vi är bäst beskrivna som White Noise . Ärligt talat så verkade den recensenten vara en idiot så vi brydde oss inte. 

 

Har ni ändrat något efter en dålig recension?

S) Aldrig i livet!! Vi skriver våra låtar som de kommer till oss. Vi är stolta för det sättet vi skriver dem på och vägrar att låta folk influera oss eller vår skrivarstil bara för at de inte gillar våra låtar.

 

Har ni gjort något annat än The ocean CD, ifall ni har det, hur kan jag få tag på den?

S) Vi släppte en Ep för några år sedan. Vi kommer kanske att släppa den i Europa men för tillfället finns den bara tillgänglig genom vår hemsida och på konserter. Vi kommer att släppa en skiva snart med några andra låtar. 

 

Alveran Records, hur funkar det?

S) Inte säker på vad du menar. De släpper vår skiva i Europa och vi är väldigt glada för det. Det är ett bra bolag och de jobbar bra för sina band.

 

CD:n kommer ut den 21:a februari, är ni nervösa?

S) Vi är inte nervösa alls. Vi är fokuserade och ser framemot att turnera i Europa en massa. Vi älskar Europa så mycket så vi tänker spendera en hel del tid där. 

 

Varifrån kommer namnet på bandet ifrån?

S) Namnet kommer från en situation som var på 80-talet. Det fanns ett skivbolag som gick i konkurs.  De bestämde sig för att bränna och begrava alla kvarvarande 8-tracks istället för att betala artisterna royaltyn. 

Hur ser era fans ut?

S) Varje fan är olik den andre. Vi har en massa flickor och pojkar på våra konserter. Det är trevligt att se att flickorna får inför konserten på samma sätt som killarna. Det känns som om vi har en stor variation av folk på våra konserter.

 

Hur är en bra konsert med er?

S) Varje gång vi gör en konsert så försöker vi spela med så mycket intensitet vi kan. Ifall det är 5 personer eller 5 tusen så spelar vi fortfarande extremt hårt. Vi älskar att se hur publiken går upp i konserterna

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

S) Det kanske överraskar dig men vi gillar att göra intervjuer. Speciellt med människor från andra länder. Det är alltid trevligt att träffa folk som är musikfans.

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får?

S) Vill du ha fem miljoner dollar.

 

Några favoritzines på papper eller på nätet?

S) Det finns några men de flesta finns i Nordamerika eftersom vi inte vet så mycket om de europeiska zinen. Vi gillar verkligen www.punkhardcore.com .

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

S) Det är en helt omöjlig sak eftersom jag är ett stort fan av musik men jag skall försöka göra mitt bästa.

Fem favoritskivor utan speciell ordning:: Iron Maiden-Number of the Beast, Bad Brains- Banned in D.C., Dag Nasty- Can I Say, Foo Fighters- Colours and Shapes, Jawbreaker- Dear You.

Fem favoritkonserter utan inbördes ordning:

S)Shelter-New York City 1995, Civ- Toronto 1996, Descendents, San Diego 1996, Sick of it All/Good Riddance- Montreal 1999, Sparta- New Jersey 2004.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

S)Första skivan var Motley Crue, Shout at the Devil. Senaste skivan jag köpte var Danzigs första skiva. Den dyraste var Jawbreaker Dear You eftersom den har blivit stulen från mig två gånger.

Den mest pinsamma skivan I samlingen?

S)Men At Work. Guilty pleasure.

 

Idoler när du var liten?

S) Min farfar, Mark Gonzales, Min bror, Wayne Gretzky

 

Ni skall ut på turné med svenska Misconduct , hur kommer det sig?

S) Eftersom de äger, vi är verkligen glada för att spela med dem. 

 

Har du hört några svenska band värda att nämna?

S) Självklart the Hives, Satanic Surfers, Refused, International Noise Conspiracy och sist men inte minst ABBA baby!!!!

 

Vad vet du om Sverige annars?

S) Stora hockeyspelare som Börje Salming, Mats Sundin och Peter Forsberg. Stora fotbollspelare som Henrik Larson, vackra kvinnor och snälla människor.

 

Ni kommer från Kanada, hur är det att spela musik som den här där? 

S) Det är skitbra eftersom det finns så många bra band men det är långt mellan städerna. Vi brukar få köra 8 timmar mellan spelningarna.

 

Finns det några bra band där?

S) Det är skitbra eftersom det finns så många bra band här. Propaghandi, Weakerthans, och Comeback Kid kommer alla från vår hemstad Winnipeg. Kanada har en hel del bra band. Precis som Sverige..

 

Framtidsplaner för bandet?

S) Ja , vi kommer att turnera Nordamerika och Europa resten av vintern/våren och sommaren. Sedan kommer vi att gå tillbaks in i studion på hösten för att jobba på nästa skiva. Vi hoppas att vi kommer att göra 2 resor till Europa I år. Förhoppningsvis en hel del i Sverige.

 

För dig själv?

S) Ja , det verkar som att vi har lite tid att spela musik och turnera. Annars kommer jag att fokusera på skolan när vi inte turnerar. Jag är säker på att de andra kommer att vara upptagna med jobb etc.

 

Nåt att tillägga?

S) Tack så mycket för att du gör denna intervjun. Vi ser verkligen framemot att få ut skivan den 21:e februari och börja en turné i Europé. Vi hoppas att alla kommer och ser oss på spelningarna. 

 

Visdomsord?

S) RRRRRRRRROOOOOOCCCCCCCCKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!