En intervju med de danska punkrockarna Burnouts. Den är gjord 8/8-2000 med Helle

Historia?

-I mars 98 beslutade tre rockare att forma ett band, där kärleken till punk, noize och rock n roll var basingredienserna. Saker har gått fort för Burnouts. Vi gav ut en 5-låtars kassett  ”Pure action baby, action” och i februari 99 släppte vi en sjutummare tillsammans  Hellroute 16 (DK), på vårt egna bolag ”Hellburn Records”. Vi insåg att vi behövde en mer van trummis så vi kontaktade den energiske Mr. Bondo och JT lämnade trummandet för att fokusera på att skrika och gapa. Alla blev nöjda med sättningen och Burnouts var nu komplett. JT skriker och uppträder. Lars Loco har sin skrikiga gitarr. Helle Hellcat slår på basen och Mr Bondo svingar trumpinnarna. I oktober släppte vi en sjutummare   ”No Erection – No Love” på Bad Afro Records och i mars 2000 kom vårt debutalbum ”Go Go Racing” som kom ut på samma skivbolag.

 

Berätta lite om varje medlem, familj, ålder, vad ni gör när ni inte spelar och så vidare??

-JT: Den typiske frontmannen snygg med ett stort ego under sin cowboyhatt. Han glömmer alltid sin tamburin på scen. Han kan ses full mitt på dagen. Han är popkultursmissbrukare, har brunt bälte i karate och livnär sig på att göra grafisk layout. han är 22 år gammal och inte gift.  

Lars Loco aka Lars Vegas: En självlärd gitarrist som önskar att han var svensk. Han har en extrem smak för distorterade ljud och han försöker att minimera varje låt till två ackord. Han är en bilfreak och han har mer än 6 amerikanska bilar i sitt garage. Han är Ford och Coca Colamissbrukare ocn är elektriker i det verkliga livet. Han är 22 år och inte gift. 

Mr. Bondo: En gentleman som lever för sina trummor. Han älskar vapen och gillar att fiska och jaga. Ifall du ringer honom på mobiltelefonen kan du nästan vara säker att han är ute och fiskar någonstans. Han är hyperaktiv och driver alla till vansinne på turneér. Han skall bli snickare och är 22 år och han är inte gift. 

Hellcat: Tjejen i bandet som har döpt sin Rickenbacker bas till”Ib”. Hon älskar nätstrumpor, göra sig iordning och klä upp sig för långa kvällar på rockklubbar. Hon ses ofta full mitt på dagen. Hon föredrar ”White Russians”.I det verkliga livet studerar hon Nordiska Språk och Filmkunskap på universitetet. Hon är 22 år och ogift. 

 
Hur är det att vara rockband i Danmark? Bryr någon sig?

-Vad som har förvånat mig mest är att vi har fått väldigt bra skiv och liverecensioner i de flesta av de stora tidningarna i Danmark. Jag menar att de nästan aldrig skriver om punkrock i de stora tidningarna och minst av allt om band från Danmark. Detta betyder inte att vi säljer massor av skivor i Danmark för det- endast till vänner och farmor och mormor( sa jag säljer?) Vår musik är alltför vild för att spelas på Danmarks vanliga radio så nästan ingen vet att vi finns. Vi har jobbat hårt i två år för att sätta Danmark på rock n roll kartan men danskar är ignoranta. De lyssnar bara på vad den kommersiella TV:n säger till dem att köpa. Absolut Eurohit # eller n¨ågot sådant. Men det är okej- vi är som missionärer och vi kan spela en massa spelningar ändå. Jag tror att den danska  ”garagepunkrock´n´rollsurf scene”kan räknas till ungefär 100 personer. det är därför vi gillar att turnera utanför Danmark där folk verkligen gillar punkrock. 

Hur är det att vara tjej i en mansdominerad värld?

-Det är inga problem. Jag har alltid varit vild och en av pojkarna och jag är inte rädd för att öppna min mun. Vi är alla goda vänner och vi gillar mixen av både flickor och pojkar om man tänker på musiken och det blev bara så här. Jag förstår inte varför de få tjejerna som spelar rock måste envisas med att spela i strikta tjejband. Varför mixar de inte. Det händer inte så ofta att jag träffar killar(och tjejer) som behandlar mig som en dum bimbo men det händer. Jag ger inte mycket för deras sexistiska ignoranta uttalanden. Jag kan bara tänka mig att det är deras problem om de inte kan respektera någon på grund av deras ras eller kön.Men jag skulle vilja att det var lite mer tjejer i denna rockgrenen bara.

 

Hur är det att bo i Danmark överhuvudtaget?

-Ungefär som överallt annars. Ibland är det skit och för det mesta är det allright.

Vad är det bästa respektive det sämsta med att bo i Danmark?

-Det bästa är att folk är vänliga och att du inte blir arresterad för att du dricker öl på gatorna.Det värsta är så fort du har fått lite succé med din musik så blir du anklagad för att ha sålt dig. eller att du bara rider på den skandinaviska vågen och det kan man få från folk som har varit dina vänner förr. Det är mycket skitkastande vilket är synd eftersom scenen är så liten och därför ganska ömtålig. En del andra band i Danmark tror att vi har tjänat massa med pengar nu. HA HA HA , jag bara skrattar... 

Hur är en bra konsert med Burnouts?

-Jävligt högt ljud, snabbt och nakna människor som människosurdar längst fram. Svett och öl på scenen och Hellcat som skakar på sin rumpa. 

Hur ser den medelmåttige Burnouts-diggaren ut?

-Som om de inte har sovit tillräckligt. De stannar troligen uppe hela nätterna och lysnar på Burnouts, dricker öl och undrar hur deras liv kunnat bli så värdelöst och patetiskt. 


Vad vet du om Sverige?

-Alla är med i rockband och att prinsessan Madeleine är snyggare än Victoria. 

Finns det några bra svenska band?

-Självklart, det finns en massa bra band och några av de är vänner till oss. Utan speciell rangordning, : Nomads, Union Carbide Productions, Thåström, Hellacopters, A*Bombs, Puffball, 69Hard, Sewergrooves, Robots, Weeping Willows, Turpentines, Coffinshakers och så vidare


Vad är skillnaden mellan Danmark och Sverige?

-Ifall du menar rockmässigt så är vi alla medlemmar i Jantelagen(du vet:Du skalla inte tro att du är någonting o.s.v)och det får oss att inte kunna ha någon bra rockscen. Så är ingenting förbjudet här så vi har inget att vara rebelliska emot. I Sverige msåte ni leva ut det, det är en livsstil att säga och ett naturligt sätt att säga:_Jag vill bli en rockstjärna. Sverige är land of rock- Danmark är land of Aqua. 

Bad Afro är det ett bra skivbolag?

-Headhoncho Lars Krogh är en dryckespolare och en god vän till oss och det är trevligt när man kan göra affärer och ändå vara vänner. Jag tror att Bad Afro har gett ut en massa bra skivor och vi är stolta över att vara i hans stall.(Även om vi måste hitta Don K`s glasögon för honom när han är full) Självklart är det ett problem att vara på ett mindre bolag om man ser till promotion och marknadsföringsbudgeten som oftast är ingen. Det betyder mycket fotarbete och DIY vilket är OK för oss. Vår bokningsfirma Gearbox Agency har varit otroligt bra med att hjälpa oss med spelningar, europa turne o.s.v. . Men om jag skall vara ärlig så tror jag inte vi blir miljonärer i det närmaste. Men jag tror inte det var syftet med punkrock ändå.


Inget större bolag som vill ha er? Hur mycket måste ni ha för att lämna Bad Afro?

-Inga stora bolag ännu. Vi har bara existerat i två år för fan. Vi har haft några intressanta förfrågningar om singlar från USA och Italien men vi har inte tiden eller pengerna till att spela in något nytt material ännu. Den andra frågan kan jag inte besvara. 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt??

-Det blir mycket intervjuer men det blir aldrig tråkigt Det är roligt och e-mail gör det väldigt bekvämt och lätt att göra intervjuer. Vi är fortfarande väldigt fascinerade av att folk vill höra om våra dönicksliv och vårt lilla skitna punkrockband. Liveintervjuer på radion kan vara riktigt hemska ibland för att vi alltid säger en massa skit och det får oss att framstå som riktiga idioter.

Vilken år frågan du vill ha men aldrig får? Ställ den och svara på den.?

- ” Vill ni ha ett miljardkontrakt och en rödvit  ´57?”

- ”Ja!”

 

Gillar ni fanzines? Några favoriter på nätet eller på papper?

-Personligen ääääälsar jag fanzines och magazines. Även glittriga reprotage om kända människor, mode och popmusik är bra. Det är avkopplande efter en lång och tråkig dag. Mina favoritzines är : SKRUTT (självklart), Moshable, Chrome, No Rule Zine, Deadbeat, Gearhead, I Wanna /!ven om det är på spanska), Daily Riot, The Thing (Tack för att det inte är på grekiska ännu), Earpollution #2 och mer.

Vad skall ett bra fanzine innehålla?

-Intressanta intervjuer med intressanta stora band eller med band som är på väg uppåt. Bra recensioner på både vinyl, CD och demos. Berättelser om folk som lever sina feta liv i kändisskap på ett sätt som du skulle vilja men aldrig får göra(prata om eskapism). Musik och filmretro saker och en massa bilder på snygga rockkillar som  Mike Ness och Eddie Spaghetti.


Ni gillar att vara fulla, vad är det bästa respektive det sämsta med att vara full
?

-Det bästa är att du regerar i universum när du dricker. Det värsta är troligen att alla hatar dej-inklusive du själv- hatar dej nästa dag. 


Vad betyder punk för er
?

-För mig är punk ett sätt att tänka:Kaos, ha kontroll och ha ett eget liv. Kreativitet, sprit och droger. Illaluktande replokaler. En känsla av att vara en alien i det här jävla samhället. Punk eller rock n roll är fortfarande ett sött att ge det konservativa etablissemanget fingret. Musiken generar känslor för de vildhjärtade människorna att få ha party och vara lite emot "de rätt tänkande massorna"- Punkrock är vilt, underhållande, roligt, sexigt och smutsigt. 

Finns det några bra band i Danmark just nu? Utanför Danmark och Sverige då?

-I punk/garage/surf scenen gillar vi dansk band som Hellroute 16, Powergrill, Defectors, Colombian Neckties (ex. Shake Appeal), Nekromantix, Screaming Eric and the Erections, President Fetch och Heatfarm. Du har troligen aldrig hört talas om något av dem?

Utanför Danmark och Sverige finns det en massa bra olika band . Här är några av dem: Turbonegro, Iggy Pop, Elvis, New Bomb Turks, Supersuckers, Oblivians, Hasil Adkins, R.L. Burnside, Nick Cave, André Williams, Sonic Youth, Zeke, Zen Guerilla, Motörhead, Countdowns, Nashville Pussy, Cramps osv osv osv....

 

Gillar du annan musik än  punk/garage , något riktigt annorlunda?

-Personligen gillar jag sentimentala saker som Weeping Willows och lite country music .Ennio Morricones spaghetti western soundtracks är också bra. Mina favoritpopartister måste bli Garbage.

Vad är det mest underliga som har hänt under en konsert med er , på scen eller i publiken?

-Vi spelade i Århus förra året. På samma gång spelade Nina Hagen gratis bara runt hörnet så 25 rockers kom till vår spelning. Men Jesus-var de vilda eller. De äntrade scenen alla 25, skrek, sjöng och dansade som vilda. De föröskte ta över våra instrument efter showen. Efter konserten bildade några Miss Hellcat´s unofficial fanclub och dansade nakna medan de sjöng   Johnny Cash` ”Ring of Fire” och låt allt hänga ut och gjorde "Helikoptern"(Kom igen- du vet vad det är) Det var en knäpp natt. t.

 

Idoler när du var liten?

-Susie Quatro, Blondie och David Bowie.

Första och senaste skivan du köptet?

-Första skivan jag köpte var en samling från K-tel som hette ”Disco Action”.  Min nyaste skiva är The Hives´ underbara lp ”Veni Vidi Vicious” och The Maker´s ”Rock Star God”.


Varför spelar ni musik och vad vill ni med det?

-Självklart vill vi bli jättestora rockstjärnor.

Har ni bra kontakt med era fans, isåfall på vilket sätt?

-Ja, vi har alltid haft bra kontakt med dem. Vi är vänliga, vi spottar inte i deras ansikten under konserter och vi gillar att festa med fansen. Nja, de flesta av våra fans är våra vänner.... 

Har ni en egen hemsida och är det viktigt att ha det?

-Vi har en egen sida men vi har absolut ingen möjlighet att uppdatera den själv. Vi jobbar hela tidne på att få till lite mer texter och bilder hela tiden. det är roligt att surfa omkring på nätet och läsa andra bands hemsidor. Det förstärker känslan av att du inte är den enda fulla punkförloraren i världen. Så kolla in vår hemsida på  www.theburnouts.dk


Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera med email och internet och de sakerna
?

-Vi älskar alla internet. Den enda som inte är uppkopplad är Lars Loco.Men han skall bli det, tro mig, han kommer att bli det... Datorer är coola och kan vara väldigt mycket punkrock. Du kan kolla in andras sidor och få information om andra band, kolla in gästböcker och läsa nätzines. Du kan skicka meddelanden och få svar fort så du kan hålla kontakt med punkvänner i hela världen.De mesta turneérna har kommit till tack vare email. Men fakta är: Ingen skriver gammaldags brev längre- tråkigt men sant. Några av oss använder datorer och internet på jobb och studier men ingen av oss är några nördar eller så.

 

Någon favoritsida förutom Skrutt?

-En av mina nya favoriter är ”google” sökrobot. Den är snabb och den får fram alla punkrocksidor snabbare till mig .Kolla in den på  www.google.com


Köper du mycket skivor själv. vad är det dyraste du köpt
?

-Nej, jag köper inte så mycket skivor eftersom jag är en fattig student. Jag har aldrig köpt något riktigt dyr skiva. Jag gillar att köpa billiga skivor istället. Men jag har två värdefulla skivor som jag gillar mycket. Det är originalet på Raw Power med Iggy and The Stooges från ´73 och en live bootlge med Oblivians med det fulaste omslaget jag sett någonsin. det är en massa nakna och väldigt håriga damer i någon....arhm....position av sexuell art.

Någon skiva du vill ha men inte hittar?

-Nej, jag har bra kontakter och jag får tag på det jag vill ha.

Nåt mer att tillägga?

-Efter trettiosex frågor? Jeeeezuz - Jag tror inte det!

Visdomsord?

-”Sometimes you´ll have to loose yourself a little to find anything at all”

(Burt Reynolds i ”Deliverence”)

Fframtidsplaner för bandet?

-Våra planer är att spela mycket ute och släppa några 7”  vinyler på Bad Afro och Hellburn Rec. Vi skall förbereda nya låtar till nästa album. Vi skall spela på Motormania i Berlin och  Popkomm i Köln dtta år och vi kommer att turnera i Norge, Danmark och Finland. Det kan vara lite problem med att vara borta så länge eftersom vi är vanliga losers med vanliga jobb och vi tjänar absolut inget på detta. Annars så skall vi träna mycket i vår grisiga replokal och ha en massa roligt ihop. Kanske kommer Mr. Bondo att fånga en fisk en dag, Loco  kommer säkert att köpa en ny bil snart igen. JT kommer kanske att få svart bälte i karate och Hellcat kommer att gifta sig med Eddie Spaghetti från The Supersuckers. Så enkelt är det.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Snart skall jag skriva ner mina minnen på en strand i Kalifornien, dricka White Russiansi skuggan av en kokospalm

Ha det bra och tack för intervjun