Bulbulators är en polsk grupp som låter riktigt intressant (förutom namnet, som jag har svårt att komma ihåg;-)) Oktober-2014 (B) - är "Burak", gitarrist (Ig) - "Iglak", sång

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

(B) I Februari '83 spelade UK Subs  i min stad. Efter konserten,beslutade några vänner att vi skulle starta ett band. Det var då, r vi kom upp med namnet Bulbulators. Att inte kunna spela instrument har avskräckt mina kollegor, men inte mig. Mellan 84-89 spelade jag i två punkband och sedan'89 med en ny line-up fick jag för mig att återuppliva idén om att återskapa gruppen.

 

Medlemmar, vilka är de, ålder, intressen och har de varit med i gruppen hela tiden?

- (B) - Artur "Burak" - gitarr, 47 år, intressen: musik och gamla VW, arbetarsom låssmedssvetsare. - Piotr "Iglak" - sång, 44 år, arbetar i en bilfabrik - Krzysztof "Lotos" - andra gitarr, ålder 22, intressen: musik, skapa den och ljudteknik. Studerar för närvarande. - Jacek "Jaca" - bas, ålder 38, som arbetar på ambulansen - Damian "Pachol" - trummor, ålder 26, ir bilindustrin.  Line-upen i bandet förändras väldigt ofta. Burak var med från början, Iglak sedan 1996 Vi ändrar trummisar ofta, till exempel när du skriver här intervjun . Det är intressant att Lotos son till Burak.

 

Har ni några band vid sidan av Bulbulators?

- (B) Pachol spelar i "Skunx", Jaca i "Tife Tife!".

 

Vad betyder namnet?

- (B) Namnet betyder praktiskt taget ingenting. Det är en term för något som har okänt ursprung, utseende och användning.

 

 

Jag har inte hört så mycket punk från Polen men Dezerter är ett band jag verkligen älskar, finnsdet några andra bra band förutom dem och du?

- (Ig) Egentligen nämnde du allt bra... Jag skojar, men punken krymper, det finns en hel del bra band: Karcer, Zmaza. 77 punk: Po Prostu, Sexbomba, Cela Nr 3 Street punk som är bra: Analogs, Bachor, ADHD Syndrom. Hard core: Castet, Eye for an eye. Yngre band jag gillar: Warszawa Dolls, Pils, Lazy Class.

 

Vilken typ av folk kommer till era konserter?

- (Ig) Vår publik består huvudsakligen av punkare och skinheads i åldersgruppen 20-50.

 

Vilken typ saknar du på era konserter?

- (Ig) Jag tror att bristen på ungt blod, är att publiken åldras med oss​​. Generellt i Polen, närvaron vid punkkonserter minskar, publiken är lat och bekväm. För några år sedan,  kunde folk åka till konserteröver hela landet. Idag, åker man inte gärna utanför sin stad, och i de största storstadsmiljöerna delas punken upp. Vissa människor ignorerar konserter och banden de gillar  eftersom de inte uppskattar vissa klubbar. Många punkare och skins lämnade Polen i jakt på ett bättre liv.

 

Hur är det att spela punk i Polen idag (jag förstår att det var förbjudet tillbaka i tiden)?

- (B) Nu kan du spela och sjunga vad du vill. Men punkrock musik alltid kommer att förbli underground.De största åren av punk i Polen är den andra halvan av 80-talet. Punkband släppte sin musik på vinyl, det sändes på radion. Allt var naturligtvis censurerat.

 

Vad betyder punk för er, är det en livsstil eller bara en musikstil?

- (Ig) Punk är vårt sätt att leva. Vi undviker inte samarbetet med det system vi har hemma, arbete, betalar skatt, har bankkonton, men vår tro och inställning till livet är nära punk ideal. (B) Jag minns inte ens mig att göra något annat än att vara en punk. Det var så länge sedan ...

 

Vad vet du om Sverige?

- (Ig) Du rörde till det lite i det förflutna, men sedan en lång tid har Sverige varit ett liberalt och neutralt land som bryr sig om miljön, de mänskliga rättigheterna och punkare som lever på bidrag ska kunna lugnt hantera musiken. .

 

Har du hört några bra svenska band?

- (Ig) Vi spelade en gång med Perkele, On the Job och Agent Bulldog och på hösten som vi ska spela med Toxic Lab Rats. Jag har skiovr hemma med Asta Kask, Voice Of Generation och Ultima Thule. Jag gillar Rude Kids och Warheads.

 

Det verkar som det polska språket är ett bra språk att sjunga på, jag  älskar verkligen det ... ni har aldrig tänkt på att sjunga på engelska?

- (Ig) Tja du förvånar mig! Jag har alltid trott att det polska språket är mycket liten sång, och mycket av de prasslande sz, cz, Z, S, C Förutom några covers sjunger jag inte på engelska, min engelska är på nivån för en femåring.

 

Vad handlar är era texter om?

- (Ig) Våra texter handlar om livet, om de problem som man kämpar med varje dag, om saker som oroar oss. Det är ingen stor filosofi. Som författare har jag inte försökt att vara en mentor, ger inte vägledning om hur man lever ... Jag beskriver verkligheten som omger oss i stället. Vi har flera allvarliga texter ... om krig, religion, fattigdom, arbetslöshet och de faror som den moderna civilisationen medför. Vi har också texter borstad mot perversion och nihilism, och roliga texter om att ha roligt, flickor och öl.

 

Politik och musik går det hand i hand?

- (Ig) Politik är en taskig sak, splittringar och konflikter mellan människor. Tyvärr, det kan inte helt undvikas, gilla det eller inte, det påverkar oss varje dag ... varje man har vissa åsikter och övertygelser som medvetet eller inte medvetet presenterar sig med din attityd. Musik kan vara ett bra sätt att främja politiska åsikter, men om det är bra? Jag tror inte det.

 

Bästa politiska artist/band runt om i världen?

- (Ig) Joe Strummer / The Clash

 

Låten Solidarity med Angelic Upstarts ... var/är den populär i Polen bland punkare?

- (B) "Solidarity" på maxisingel kom till mig och till mina vänner  samma år som när den släpptes i Storbritannien tack vare en vän som hade en familj i England. Jag minns att vi spelade den om och om igen tills vinylen var repig. Vi var rörda att någon i utlandet var intresserade av vårt öde. men då menar jag oss punkare, jag vet inte om hur det var för resten av folket.

 

Hur är det att bo politiskt i Polen idag? Kan du säga vad du vill osv?

- (Ig) Under flera år har det varit ett handgemäng mellan de styrande pseudoliberaler som tjänar polisstaten och nationell-katolska fanatiker, som inte gillar något annorlunda. Så vi är i opposition till regeringen och oppositionen är klart att vi har en demokrati, vi kan säga och göra vad vi vill ... eller så tror vi det.

 

Har ni varit utanför Polen och spelat? Var isåfall?

- (Ig) På grund av vår hemstad (Schlesien) så spelar vi ofta i Tjeckien, Slovakien och Ungern. Vi har spelat i Tyskland, Frankrike och England också.

 

Vad är det mest konstiga som har hänt under en konsert med er band?

- (Ig) Bulbulators lockar fram stormar !!! Två gånger under utomhus konsert var vi tvungna att evakuera oss från scenen

 

Snälla rank dina fem favoritalbum, fem favorikonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-(Ig) Album: The Clash „The Clash” / Ramones „Rocket To Russia” / Damned „Machine Gun Etiquette” / UK Subs „Endangered Species” / Stooges „Stooges”.       Spelningar Ramones (1994 Prag) / Sex Pistols (1996 Prag) / Buzzcocks (2000 Warszawa) / Damned (2003 Warszawa) / The Boys (Bratislava 2008) / Die Toten Hosen (2010 Kraków).

(B) Album: Ramones "s/t" / Sex Pistols "Never Mind..." / Damned "Damned,..." / Undertones "s/t" / DK "Fresh Fruit...". Gigs: Ramones (1994 Prag) / UK Subs (1983 Jastrzębie Zdrój - min hemstad). Det viktigaste för mig är min familj och gamla Volkswagens

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

- (Ig) Min första punk vinyl var V/A "Back Stage Pass", albumet släpptes i Polen i '86, tack vare det har jag hittat hela album med brittiska Subs, Angelic Upstarts och Slaughter. Senaste jag köpte var "Aftershock" av Motorhead. Dyraste albumet var "Wet Wet za" av polska gruppen Abaddon, det släpptes '86 i Frankrike av New Wave Rek.

(B) Jag kommer att nämna bara vinyler, eftersom jag samlar bara dem. Min första skiva var "The Jam", den sista var "All Wrapped Up" av The Undertones. Den dyraste jag köpte var "Cyanide" från 1978.

 

Skivan du köpte bara för en trevlig omslag och du blev så besviken på?

- (B) Jag köper inte CD-skivor för omslaget. 90% av mina skivor är 1977-1983. Innan jag köpte dem så visste jag redan på dessa album

 

Framtidsplaner för bandet?

- (B) Trots de ibland oväntade förändringarna i bandet, gör Bulbulators alltid bra ifrån sig och kommer att vara så säkert i framtiden också. Nu finns det inget annat att göra än att spela och spela.

 

För dig själv?

- (B) Spela i ett band, arbeta för att hålla dig själv och familjen flytande, för jag vet att jag inte kan leva på att spela. Bland musikerna, inte bara punk, det har att säga: "Han ville leva genom att spela, han dog av hunger."

 

Visdomsord?

- (B) "Lev och låt leva"

 

Nåt att tillägga?

- (B) Hälsningar till alla gamla punkrockers och skinheads i Sverige. (Ig) Tack för intresset för vårt band. Vem vet? Kanske vi en dag kommer att kunna spela i Sverige och utveckla vårt samtal över ett glas av den svenska ölen!!