Jag har aldrig intervjuat ett band från Ungern vad jag vet. Brigantik blir de första som intervjuas från detta land. Det är Laszlo som har svarat på frågorna oktober-2022

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia?

-Brigantik har alltid haft 3 medlemmar. Gitarrist/sångare är Gyula Korcsmár, basist är Attila Horváth och jag själv - László Somogyi -som trummis, sångare och låtskrivare. Vi har alla tre spelat musik i decennier. Jag har alltid spelat punk, men gitarristen kom från metalmusikens värld och blev bekant med punk genom bandet. Vår basist har spelat i ett punkband tidigare, men metal hade också en stor inverkan på honom. Förutom punk håller jag också på med punk ska och oi musik...

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, hur kommer det sig att folk spelar den här typen av punk idag?

– Punkmusiken har förlorat sin ära men den representerar fortfarande stora sociala frågor som sociala orättvisor och ojämlikheter, politiska överdrifter och antifascism. Enligt min mening ska en punkmusiker inte sjunga om kärlek. Sjung om hur illa ett krig är, varför det finns hunger, hur planeten förstörs och varför utanförskap förblir en del av vårt liv. Kärlek, fest, alkohol ska stanna hos popartister.

 

Namnet Brigantik var kom det ifrån? Vad betyder det ...

– När bandet grundades föreslog jag ett 40-tal bandnamn men ingen av dem gillades trots att de var jävligt bra. :-) Till slut kom gitarristen på idén att döpa bandet till Brigantik. Jag behövde lite tid att bli bekväm med det. :-) Betydelsen av namnet är lite negativ, det översätts som ihållande skurk. Men det här beskriver inte oss, vi är bra människor, vi gillar bara ljudet av ordet. :-)

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska saker? Eller kan du känna att du har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Eller släpper ni bara digitala grejer?

– Vi har släppt två EP-skivor hittills. Skivomslaget till den första (Working Class) gjordes av Navila Net Grafika. Det var ett professionellt kvalitetstryck. Inuti kan du se porträttet av vår kära vän Attila Illek, en tidigare stolt gruvarbetare. Den andra heter Current Rage. Detta visade sig vara ett riktigt DIY-projekt. Den publicerades med hjälp av vår gitarrist. Du kan nå oss och hitta vår musik på YouTube. För närvarande är vi inte aktiva på några andra musiksajter, men vi planerar för det.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Om inte när kommer ni?

 – Jag har aldrig varit där. Jag skulle gärna besöka Skandinavien, jag hatar bara att frysa. Det är ännu bättre att vara kall där än hemma :-) Men om du bjuder in oss att spela så kommer vi inte att tveka.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

– Fram tills har vi bara haft en utländsk spelning för tusen år sedan i en liten slovakisk klubb, men jag kommer inte ens ihåg vad den hette. Tyvärr har vi inte varit någon annanstans utanför Ungern hittills.

 

När ni gör låtar, hur gör ni jammar ni ihop eller kommer någon med en text och några med musiken eller hur gör ni era låtar?

– Vanligtvis skriver jag texterna och vi tre skapar musiken utifrån det. Men i vissa fall delar gitarristen låten först och antingen skriver jag en text till den eller tar en från min hemliga reserv som matchar melodin. Vi tre jobbar på låten tills den blir klar.

 

Det verkar som om era texter är viktiga, finns det något ni inte kommer att skriva en låt om?

– Som jag redan nämnt kommer jag aldrig att skriva om kärlek, triviala saker eller vanligt trams. Förutom att dricka öl tillsammans eftersom en hel del oi-låtar handlar om det.

 

Berätta gärna lite om följande texter....ni har inget textblad på er CD, varför inte? Amerika Diktatura Korrupciirszag Nem jo itt semmi

– Textboken fanns inte med på cd:n bara för att våra ekonomiska resurser var begränsade. Amerika Diktatura (amerikansk diktatur): Kanske en av de första låtarna i mitt liv. Jag skrev den tillsammans med mina medmusiker i ett garage som också var vår replokal redan i början av 2000-talet. Det kritiserar den fascistiska amerikanska staten.

Korrupciirszag (Korruptionsland: Det handlar om korruptionen i den nuvarande regeringen som har suttit vid makten i mer än ett decennium. Det handlar också om de skyldiga politikerna och deras lögner.

Nem jo itt semmi: Det handlar om allmänt missnöje. Vi jobbar, äter, dricker, betalar bolånet och försöker leva på det som finns kvar.

 

Hur är det att leva i Ungern nuförtiden, rasister, politik,covid osv? Hur är det att vara ett punkband där?

– De sociala skillnaderna har aldrig varit så stora från miljardärer med lyxbilar och yachter till människor som lever i djup fattigdom. Men vi hör alltid att allt är bra och vackert men folk blir mer frustrerade och spända. Politiken polariserar samhället, till och med splittrar familjer. Rasismen finns över hela världen. Covid har försatt många människor i en irreparabel ekonomisk situation. Enligt min mening kan punkmusik och punkband hjälpa till att lyfta den här typen av frågor runt omkring oss.

 

Kallar ni er själva för ett punkband, hardcoreband eller kallar ni er bara för ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? Vad tänker du om punk när du började med och om du jämför med punk idag?

– Jag föredrar att kalla oss ett punkrockband när det gäller musik och texter. Som liten drömde jag alltid om att vara med i ett band och hoppades att jag en dag skulle bli en erkänd musiker. Det finns många band -vilket inte alls är ett problem- det är bara riktigt svårt att segra och sticka ut. Små band kan bara göra spelningar på små klubbar. Den ungerska punkscenen är kritisk och splittrad, det finns ingen riktig sammanhållning. Men det finns några riktigt bra initiativ som Punkmaraton som hjälper små band att uppträda. Vi tar varje tillfälle i akt att spela musik på pubar och festivaler. Det är många band och människor som vi gillar att dela scen med och jag hoppas att livet kommer att föra oss samman många fler gånger. Det inhemska punklivet har ibland sina brister och brister, men jag klagar inte alls. Vi gör vårt bästa för att hålla huvudet över vattnet.

 

Har ni något favoritfotbollslag (jag supportar Arsenal (England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)?

– Jag är inget stort fotbollsfan, men jag är Kispest Honvéd-supporter på grund av min far, och ett stort fan av Hockeylaget Hydro Fehérvár AV19, jag går ofta på deras hemmamatcher. Utanför Ungern sympatiserar jag med West Ham United på grund av dess historia inom järnindustrin och varvsindustrin, men mitt favoritidrottslag är det lokala GruvHandbolls-laget.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil ? Nihar ingen egen Brigantik-öl? Eller kanske är du straightedge

– Vi är ölälskare. Vi är ett för litet band för att ha en egen märkesöl, och jag anser att det är helt onödigt. Personligen gillar jag tjeckiska, men särskilt polska öl. Det finns ingen repetition utan öl. :-) Jag är vegan men inte straightedge.

 

Finns det några bra band från Ungern värda att nämna? Och hur lever punken vidare i Ungern just nu?

– Det finns många ungerska punkband som har haft ett stort inflytande på mig som Punk-Tum, Lecsa-Punk, CAFB, Enola Gay, Elit Osztag, CPG, Hétköznapi Csalódások, AMD, Barackca, gamla Auróra. Fortfarande aktiva gamla band som jag gillar, även om de inte är ungdomar längre, är Sidol, Fuck Bad Things, Nemecsek, Qss, Don Gatto, Ati Edge och the Shadowbirds, (även om de är ett rockabillyband) men jag gillar också ska och alternativa band. Punken är inte död, men vi blir äldre varje dag. En ny generation är också här för att följa i våra fotspår

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

-Vårt största showinslag -inget pompöst eller egoistiskt-är  att trummisen också är sångare. Dessutom är alla våra konserter interaktiva, vi skämtar mycket och vi håller inte avstånd till publiken som stora band.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

– Olika åldersgrupper kommer för att se oss och det är allt från tonåringar till äldre, även barn med sina föräldrar, gamla punkare eller folk som inte gillar punk etc. Ett förvånansvärt stort antal generationer presenteras på våra konserter. Men fler punkare och skinheads kan komma också... :-)

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker att lyssna på musik? Är det möjligt att köpa skivor i Ungern? Någon bra skivaffär?

– När jag var ung och började med punk kom jag alltid hem från punkfestivaler med en bunt kassetter. Jag älskade att hålla i dem och upphetsat bläddra igenom locket och lukta på den. Sedan hände samma sak i CD-eran. Jag kunde inte vänta med att spela cd-skivorna hemma eller i replokalen. Jag har alltid stöttat de band jag gillat genom att köpa deras skivor och T-shirts. Det fanns och finns fortfarande många bra skivaffärer här. Mina favoriter är Káosz Székesfehérvár (här köpte jag band från många ungerska och utländska punkband), Wave, Headbanger, Budapest Vinyl, Musicland, Trottel records...)

 

Säljer ni någon merch på dina spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

– Vi har sålt en hel del cd-skivor och nyligen gav vi ut den nya EP:n i present till fansen i slutet av konserterna. T-shirts säljer också bra. Vi kan alltid sälja allt vi gör. Ungefär 150-200 stycken. Alla inkomster från merch kommer att gå till studioarbetet för att släppa album, göra CD-kopior och t-shirts. Vi lägger tillbaka alla pengar i bandet.

 

Vilken är din egen favoritsång bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

– Climate changes och 80´s är mina favoritlåtar. Alla har dock olika favoriter. I slutet av repetitionen spelas allas favorit :-) Jag har märkt att det lokala handbollslagets marschsång är den mest populära.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

-Den största skillnaden är att vi lärt oss spela musik på något plan, men vi trodde alltid att vi kunde :-) Jag tror att det här är det femte bandet jag spelar med. Men det kommer inte att finnas mer, Brigantik kommer att vara en del av mitt liv tills jag dör.

 

Vilken är den mest märkliga spelningen ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

– Den mest speciella spelningen var på Ne gyere el festival, 2015 som var en riktig punkfestival. Innan dess spelade vi bara i klubbar. Efter det lärde fler och fler känna till oss och vi fick fler inbjudningar till festivaler som Fezen och Metal Factory festival. Det är en jävligt bra känsla att vänta backstage på konserten på en festival. Det är lite annorlunda mot att spela i en liten klubb men vi gillar också att prestera där också. Vi älskar att spela överallt. :-)

 

Om ni kunde välja fem band från förr och historiska och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ertband. Vilka fem hade valts?

-the Clash, Toten Hosen, Uk Subs, Rancid, Motörhead... (Men jag skulle kunna räkna upp många fler oi-, punk- och skaband)

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

– Musik är terapi, lösning, medicin, flykt, drog, passion, väg ut och kärlek. Om musiken inte skulle vara en del av mitt liv skulle jag inte känna mig som en hel människa.

 

Sjunger ni bara på ungerska – aldrig på engelska?

– i ett av mina tidigare band som hette The Riots, sjöng jag på engelska och lärde mig texterna. Det var ett band som gjorde covers punkklassiker. Vi spelade låtarna med mina stora hjältar. Från engelska och amerikanska oi- och punkband från 70-talet. ( Cock Sparrer, Pistols, Clash, Kennedys, 999 och många fler ) Hur som helst, jag sjunger bara på ungerska, eftersom vi bara spelar musik hemma och jag inte talar engelska. :-)

 

Några bra svenska band niu gillar?

– Perkele är en av mina favoriter. (Jag lyssnade på dem när jag skrev dessa rader :-) ) Jag älskar dem. Jag brukade lyssna på Backyard Babies - ibland lyssnar jag fortfarande på dem och även The International (noise) Conspiracy. Jag brukade lyssna mycket på Charta77 också, de var på en kassett med Riistetyt. Kraften i dessa band är brutal.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

Det har varit några intervjuer som din, Peter. Det fanns också ett direktsänt radioprogram och en nyhetswebbplats online (Munkások Újsága). Jag blir hedrad när en sådan inbjudan kommer. Detta är den första utländska intervjun vi har gjort som vi också är tacksamma för. Kanske betyder det att människor lägger märke till oss även utanför vårt land. Det gör mig och hela bandet stolta.

 

Framtidsplaner för bandet?

– Precis som tidigare, uppträda och göra konserter på så många ställen som möjligt och underhålla den som vill se oss. Skriva så många låtar som möjligt, arbeta i studion, spela in musikvideor, skriva ut CD-skivor och T-shirts, eftersom det är inspirerande att se ditt bands logotyp på något. Det är också en stor sak när någon sätter oss på sin spellista. Ja..... En spelning med Perkele anordnad av dig i Sverige skulle vara en stor affär för oss.

 

Framtidsplaner för dig själv?

 -Lösa alla personliga och familjeproblem. Skapa och upprätthålla harmoni inom bandet. Men jag ser aldrig till mina egna intressen. Jag har alltid tänkt på global nivå, ända sedan jag var ett litet barn. Jag har varit vegan sedan januari, och jag försöker också göra mitt bästa för att göra vår planet mer hållbar. Jag önskar att alla krig skulle ta slut. Inget barn ska vara hungrigt. ingen kvinna eller djur ska misshandlas vare sig fysiskt eller psykiskt. Det ska inte finnas något våld i hemmet, lagen ska döma alla smutsiga brottslingar. Låt rasismen försvinna för alltid. Må jorden överleva mänsklig svaghet och förstörelse.

 

Visdomsord?

– Världen är vacker och färgglad eftersom det inte bara är vår hud, utan också vårt hjärta, vår hjärna, vår själ och vår åsikt om världen och allt i den. Hata inte, döm inte så fort, skada inte någon, och om du har gjort något fel eller skadat någon/t, ha styrkan att be om förlåtelse och gottgöra.

 

Något mer att tillägga?

– Låt det bli öl, punkmusik, fred och en beboelig framtid för våra barn och barnbarn. Jag är tacksam mot dig, Peter, för att du sträckte ut handen till oss och såg ett perspektiv i oss. Om du gillade bandet, leta efter oss på vår Facebook-sida eller på vår YouTube-kanal. Gamla punkare dör aldrig. Lycka till