Bratpack, ett av de bättre banden som har kommit från Holland, kanske det bästa och de intervjuades av mig och det var Bas som svarade på mina frågor i slutet av februari 2009.  

Historia om gruppen?
-Vi startade för ungefär 2,5 år sedan. Vi har spelat  band som  Antillectual, Beans, Citizens Patrol och vi ansåg att  Brat Pack var ett framtida sidoprojekt. Vi släppte en demo som släpptes som en sjutummare av tre holländska bolag. Efter det började vi att spela mer regelbundet.  Vi spelade in vår första fullängdare för ett år sedan, som släpptes av Dirty Faces, Crucial Attack och Ha-Ko Bastards  2008. Under den tiden har vi spelat over 1000 gigs i hela Europa och i England.

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj och något hemskt om varje medlem?  

-Mitt namn är Bas, jag spelar gitarr. Jag är mycket inne på NWA, Snoop Doggy Dogg och Motley Crue. Jag tycker det är roligt att mosha riktigt mycket till band som Madball och Crown of Thornz. Jag är beroende av pizza och cigaretter. Jag studerar psykologi. Jag har familj, föräldrar och en bror.

Hur är det att spela den här sortens musik i Holland just nu?
-Det är OK, vi har några coola band som Gewapend Beton, Citizens Patrol och Sick Mormons. Vi får ganska bra med uppmärksamhet men det är ett litet land så man spelar nästan alltid för samma inavlade publik. Så därför är vi ganska noga med att välja våra konserter när det kommer till kritan i Holland. Vi vill inte dö vår egen död. ,

När jag försökte hitta er så fanns det många band som hette Brat Pack i världen?
-Kanske det. Jag tänkte på Rat pack som namn men jag tyckte att Brat skulle vara fräckare än Rat. Förutom det så fanns det hardcoreband från förr som hette Rat Pack, så det skulle vara ganska löjligt eftersom vi spelar i ungefär samma stil. Förra året så spelade vi på en festival med ett band från Sverige. Tjejen i det bandet gav mig en pin med ett annat band som hette Brat Pack. Det finns fortfarande på min skinnjacka. Ganska intressant historia…  ; )

Skivan spelades in mellan maj och November 2007 och kom ut nu, vad hände? 007
-Efter demon så gjorde vi 6 nya låtar och vi pratade med vår vän Menno Bakker (holländsk producent) om att göra en fullängdare och han tyckte det var lugnt att göra skivan i två perioder. Så vi spelade in 6 låtar redan i maj 2007 och gick sedan tillbaks och repade och skrev resterande låtar som vi spelade in 2007. När vi var klara i januari så pratade vi med några skivbolag och efter det kom den ut i maj. Det tog en stund men vi är lite av kontrollfreaks....

Ni har en massa konserter ser jag på My Space….är det det bästa sättet att se er live, jag menar är det er styrka?
Bara i Holland eller?  
-Jag vet inte. Jag tror att vår styrka är att vi är ganska energiska på scenen. Vi har fått bra respons över hela Europa, helst när folk kan låtarna. Publiken i Holland kan vara lite lama och bortskämda om man jämför med andra länder men ibland blir de som galna. Amsterdam, till exempel, är riktigt bra för band av vår typ att spela.  

Vilket är det största bandet ni spelat ihop med?
-Vi gjorda några stora gig the Adolescents. Förutom det har vi spelat ihop med Casualties, Leftover Crack, Avengers, No Means No, Strike Anywhere och gjort en del festivaler som har varit rätt välbesökta. De här typen av konserter är coola eftersom nya folk kollar in oss.  

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Det är mer än musik….det är en hårstil……

All for on, vad menar ni?
-Jag skriver inte texterna men för mig är det en metafor för utsidan av världen. Lärare, präster, din boss, dina föräldrar….folk som talar om hur man skall leva oc bhur man ska tänka. Teckningen på skivan är en självinsikt och har inte så mycket att göra med texterma. Några brats i en lägenhet som spelar hög musik, skriker 5 på morgonen. Självklart blir grannarna arga och du hatar dem för att de blir arga. haha.

Har ni gjort något mer än debut CDn, demos, singlar? Ifall ni hard et, hur kan jag få tag på det?
-Yeah, för några år sedan medverkade vi med en låt till en  7” som hette Glory Days med 3 and lovande holländska band:  Union Town, the Real Danger och the Tenement Kids. Efter 7” så tog vi med den på vår fullängdare också. Vi fick över en låt från studion men vi vägrar eftersom den låten inte är bra nog. Jag hoppas aldrig den blir släppt.

Vilken av era låtar är er favoritsång?
-Sick Burn- Jag skulle vilja skriva en hel skiva med den här snabba maniska tekniska stilen men det är svårt att komma på sådana här riff.  

Spending Money- Första låten vi skrev
Hate the Neighbours- bästa låten vi skrivit, i alla fall den mest hitliknande.

Det känns som om ni mixer lite olika stilar men att ni alltid har punken som grund? Vilka andra stilar gillar ni ?
-Som jag sade så är jag ganska mycket inne på G-funk det senaste. Som NWA, Dr. Dre, Snoop Dogg, Warren G. och liknande. Kenny,vår sångare, och jag är kanske ännu mer influerade av deras videos.  Men jag lyssnar en hel del på Black Sabbath, jag tror jag även är influerad av dem när det gillar gitarren. Jag lyssnar inte på någon speciell typ av punk Jag gillar de flesta subgenres men jag lyssnar bara på de bästa(Som jag tycker) i varje genre.
Några favoriter är NoFx, Adolescents, Bad Brains, Reagan Youth, the Wipers, Operation Ivy, Rocket from the Crypt, Peter and the Testtube Babies, Dead Boys och Zeke.

Finns det några bra band I Holland just nu? Några gamla favoriter?
-Gewapend Beton, Tenement Kids, Sick Mormons, Antillectual… Det finns en massa bra band, inte alltid min typ av band men när det vi snackar kvalité när det gäller band från Holland för att vara ett såpass litet land.

Vad vet du om Sverige?
-Blonda brudar, knäckebröd, dyr öl och cigaretter och en IKEA sang som jag gjort sönder.  

Har ni hört några bra svenska band??
-Yeah, vi är alla ganska inne på NITAD. Jag gillar Regulations, Disfear och Sista Sekunden också. De första två skivorna med Hives är ganska bra. På 90-talet brukade jag lyssna på westcoastpunk från Sverige med band som No Fun at All, Satanic Surfers, Millencolin.

Jag vet att Holland har haft problem med fotbollshuliganer? Hur är det nu? Favoritlag i fotboll?
-Pff, jag hatar fotboll och jag hatar de andra killarna i bandet hela tiden diskuterar fotboll so mom det är rymdteori. Vår gitarrist Dibbus kommer från Amsterdam och är ett stort Ajax-fan, Roel Bos, vår trummis gillar NEC. För några veckor sedan kom han till och med med en NEC-halsduk … … oh my fucking god.. ; ) Jag vet inte hur det är med huliganer men jag tror inte det har så mycket med fotboll att göra. Jag tror att det är någon sorts gruppbeteende oss mot dom och det är inte exklusivt för fotboll. Ifall de tycker det är fräckt att slå varandra och inte hotar oskyldiga så är det okej för mig. ,

Hur är det att bo där just nu, jag menar politiskt?
-Rody: Fortfarande bättre än många andra platser i världen tror jag men vi går inte framåt just nu med vår kristna regering och reaktionära politiker. Just nu håller de på att förbjuda ockupationer och lättdroger och vi är inte tillåtna att röka på barer längre. Som tur är så är det ganska mycket motstånd mot detta i Holland, så när vi jämför med andra länder så kan vi ännu fortsätta att röka på barer ännu

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-1.Michael Jackson- Thriller
2.Guns n' Roses- Appetite for Destruction
3.Bad Brains- Rock for Light
4.NoFX- Ribbed
5.Adolescents- Blue Record

1.dagen jag föddes
2.dagen jag drack min första öl
3.dagen jag rökte min första cigarett
4.dagen jag kom på att jag var kapabel att på att reproducera mig själv
5.dagen jag lyssnade på Ribbed av NoFX

Konserter. Min första konserter var med New Bomb Turks, No Fun at All, Pennywise, Good Riddance och en massa lokala akter.

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-Första: Michael Jackson, Thriller
Senaste: Gewapend Beton, Empty Batteries
Den dyraste: Jag vet inte

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Jag gjorde ett fanzine förut, så jag fick en massa dåliga demos. Den värsta skivan kan vara något från Do or Die, en metalcore grupp från Belgien som kör ett maffiatema. Jag har också ett gäng B-kategoriserade oi och poppunk

Vad tycker du om Facebook, My space och alla de sakerna, är det bra för ett band av er kaliber?
-Rody: Jag kan inte se hur Facebook kan vara bra alls eftersom man inte kan lägga några låtar där. Även My Space har sina dåliga sidor men det är också ett media där man hittar nya band och därför ett bra sätt för oss att få ut musiken där.  


Var star ni när vi snackar mp3 och nedladdning?
-Jag vet inte om mina bandkompisar är med mig här men det är okej för mig. Jag ser hellre att 10000 människor laddar ner vår skiva än att 1000 köper den, men det är en gråzon. Det är väldigt coolt när folk köper ens skiva, kollar på omslag och laser vad vi har att saga men för mig personligen så är det I slutändan musiken och reaktionen hos de som lyssnar som är viktig och jag bryr mig inte så mycket om de har hört det som mp3 eller vinyl. Förr i tiden så kopierade vi band från varandras samlingar . det är det samma med Mp3 fast i en större skala. När det kommer till att finansiera skivan , ifall mer folk kommer till våra konserter och mer folk köper en T-shirt så får vi våra pengar för inspelningar där. Jag tror det är ett större problem för större bolag än det är för band som oss.  

Framtidsplaner för bandet?
-Vi är upptagna med att skriva nya låtar för en nya skiva. Vi vill släppa en sjua till och ännu en fullängdare. Förutom det kommer vi inte att spela några mer holländska gig och vi skall köra mer utländska weekend-turnéer och syd europeisk-balkan-turné.  
 

Framtidsplaner för dig själv?
-Det är sent. Jag skall sova om några minuter.. : )

Visdomsord?
-
Gaan we ff normoal doen? Je lijkt wel een kwoalla

 
Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun, ifall någon vill boka oss, ring oss! Cheers, Oi! Oi! Oi!