Hur reagerade du först när du blev tillfrågad om ni/du ville spela på svensk punk 25?

-Jag tände på idén direkt. Bara det att spela i Göteborg som numera är min hemstad.

 

Vilka låtar tänker ni köra?

-Vi kör en del gamla punklåtar och låtar från våran LP.

 

Vilken sättning kommer ni med?

-Vi kommer med originalsättningen, med undantag för Janne Strandqvist förstås. Vi hade ju ingen keyboardspelare från början.

 

Det var lite punkigare i början eller vad skall man säga?

-Ja vi började som ett punkband, men nya influenser kom in i bilden + att vi utvecklades ganska mycket rent musikaliskt.

 

Sedan var det väl mer Siouxsie and the Banshees, Killing Joke  som var er grej mer än de renodlade punkbanden eller?

-Siouxsie and the Banshees var också ett punkband i början. Tror att Sid spelade trummor där. Annars har du rätt, våran trummis Henka var mycket influerad av trummisen i Siouxsie and the Banshees. Jag själv vill hellre jämföra oss med U2 och Simple Minds.

 

Efter Brända Barn blev det Bunch med nästan samma medlemmar eller hur var det? Är det någon av er som håller på med musik idag?

-Vad jag vet så är det endast Janne som håller på.

Ja vet inget annat heller. Vi hade med en kille på sax i The Bunch också. Jag tror att han hette Ulrik.

 

Ni har haft några återföreningar redan(hur många är det?), hur har de varit och hur ni ser ni på denna?  Fortsättning efter detta eller är det bara en engångsföreteelse?

-Vi hade vår första Sundsvall 1987, sedan hade vi 2 spelningar 1991, på Gatufesten och på Pipeline. 1999 hade vi en ny på Pipeline. Alla spelningar har varit helt underbara. Det var underbart att träffa gubbarna i bandet igen och det var helt underbart att stå på sen igen. Vi ska göra 3 spelningar nu i höst, i Göteborg, Stockholm och i Sundsvall. Folk tycker kanske att det är patetisk, men ärligt talat så skiter jag i det. Det ska bli hur ballt som helst, ser verkligen fram emot spelningarna.

 

Vilken sättning kommer ni med?

-Vi kommer med LP sättningen. Anders Brodin - Sång, Mikael Svensk - Gitarr, Peter Byström - Bas, Jan Strandqvist - Keyboard, Henrik Brodin - Trummor.

 

Varför tror du intresset är så stort för en sådan här festival? Vad kommer det att vara för medelålder tror du?

-Punken betydde mycket för många av oss. Många var väldigt unga när punken kom runt 13-14 år. jag var lite äldre 16 år. Många fick sina värderingar från Punken. Inte jag, jag hade samma värderingar redan innan. Om man går efter att det bara kommer gamla punkare från 70-talet så kommer väl medelåldern att ligga rund 38 år, men jag tror att det kommer en del yngre också, medelålder runt 34 år kanske.

 

Varför tror du att punken är så stor idag?

-När jag var ung så ville jag revoltera mot det mesta, jag tror inte att ungdomen är mycket annorlunda idag. Men allvarligt talat, hur mycket chockerar punk idag. På 50-talet var vuxenvärlden chockerade av Elvis.

 

Är punk något du lyssnar på idag och känner du någon slags samhörighet med dagens punkare?

-Jag måste erkänna att jag inte lyssnar så mycket på Punk idag. Jag är uppvuxen med Hårdrock och det är också mycket det jag lyssnar på idag. Visst kan jag lägga på Ramones, The Damned eller Sex Pistols ibland och tycka att det är skitbra, men annars blir det inte så mycket punk i dagsläget.

 

Vad betyder ordet punk för dig?

-Svår fråga. Punken för mig var mer en musikalisk revolution, vi protesterade mot 10 minuters låtar och arena rock. 1976 när Punken kom så hade grupperna tappat kontakten med publiken. Det var stora konserter med typ 100000 på läktaren och ville man spela så måste man vara värsta kanon musikern. Punken kom och visade att vem som helst kunde spela. När vi började i Brända så var det mer eller mindre bara jag som kunde spela lite grann. Vi hade alla spelat i andra grupper, men ingen var någon höjdar musiker. Henka hade tex sjungit i Henkas och min grupp Ztülb.

 

Vad lyssnar du på för sorts musik idag?

-Som jag sa förut så är det mycket Hårdrock och så lyssnar jag på Tjejpop, Kylie Minogue framför allt.

 

Vilka svenska punkband tror du har betytt mest tror du?

-Ebba Grön och KSMB.

 

Vilka skillnader ser du mellan

norrlands/stockholms/gbg/skånepunken?

-Vi i Sundsvall tyckte väl att Stockholmspunkarn mer tog livsstilen som att mode, Lördagspunkare som vi sa. Vanliga killar och tjejer under veckorna, sen på med punkstassen på Lördagen och skrika anarki. Göteborgspunkarna och Skånepunkarna var mer som vi, som hade vissa ideal, både när det gällde musik och politiska åsikter.

 

Punkscenen i Sundsvall var stor på den tiden när ni började, vad tror du detta berodde på?

-Jag vet inte riktigt. För mig personligen så var det musiken som jag gillade. När jag hörde The Damneds första album, så blev jag imponerad av den otroliga energin och den upproriska attityden. Jag träffade en del likasinnade, sen helt plötsligt fanns det an massa punkare, vet inte var dom kom ifrån. Dom ville väl tillhöra någonting och identifierade sig med punken. Dom ville väl göra uppror mot vuxenvärlden och här hade dom sin chans.

 

Vilka band var bäst i Sundsvall då och vilka finns där nu? Och vilka bra band har du märkt i din nuvarande hemstad Göteborg?

-Jag tycker utan att skryta att vi var bäst. Har inte en aning om vad det finns för band i Sundsvall nuförtiden. Jag har inte så mycket kontakt med den staden. I Göteborg finns det en del bra Hårdrocks band. Hammerfall och Dream Evil framförallt.

 

Har du/ni tidigare spelat på samma gig som några av de andra banden på festivalen?

-Attentat spelade vi med på en gala på Sprängkullen. Det jag minns bäst från den galan är att hela GAIS klacken verkade vara på plats.

 

Vilken är den bästa svenska punklåten genom tiderna (får inte välja egen låt),?

-Ebba Grön "We're only in it for the drugs (part1)"

 

Vilken är er populäraste låt?

-Kärlek & hat

 

Vilken är er bästa punklåt enligt dig?

-Vänner jag hade glömt

 

Har ni spelat inför 1000 pers förut?

-Vi spelade på Gärdet i Stockholm inför 50000 en gång. Sedan vet inte hur mycket folk vi spelat inför, men 1000 pers har det säkert vara ett antal gånger.

 

Vilka av era/dina skivor finns tillgängliga, finns

det nån övrig merchandise?

-Albumet går tydligen att få tag på fortfarande, på CD då.

 

Vad är du mest nyfiken på inför festivalen?

-Hur publiken kommer att vara och om det blir ett ordentligt party.

 

Er debutskiva togs väl hand om av kritikerna, vad tror ni det berodde på?

-Staffan Hildebrant gjorde ett reportage i Aktuellt om oss en gång. Vi var typ talesmän för en desillusionerad generation. Jag tror att det ligger ganska nära sanningen. Därmed inte sagt att jag tycker att det var så, bara det att journalister såg oss på det sättet. Vi vara bara ett gäng killar som var ute för att ha kul.

 

Blev det för stora förväntningar på er sedan? Var det därför ni splittrades?

-Ja det var jobbigt att leva upp till dom förväntningarna. En gång så sa dom att hela Sveriges rockframtid vilade på våra axlar. Det är inte lätt att leva upp till dom förväntningarna.

 

Vad är det konstigaste som har hänt under er tid som band, i publiken eller på scen?

-Jag kommer inte ihåg något "konstigt" som har hänt. En spelning i Stockholm så var jag så i extas på sista låten "Hey hey my my" att jag ramlade av scenen, folk jublade och trodde att det tillhörde showen. När vi spelade i Ultrahuset i Handen utanför Stockholm, så hade dom så liten scen så Janne Strandqvist fick stå i köket (som var i anslutning till scenen) och spela. Dessutom bjöd dom på nybakade bullar. På en Luciaspelning i Kiruna, så hade arrangörerna betalat en massa pengar för att vi skulle spela. Det var flygresa och ett fett gage. När vi spelade var det nästa ingen som kollade på oss. Dom flesta var våningen under, där dom konstigt nog körde disco samtidigt. Det verkade inte som vi var speciellt populära i Kiruna.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara med i ett rockband?

-Det var mycket som var bra med att spela i Brända. Vi var ett otroligt sammansvetsat gäng. Vi umgicks även på fritiden och var kompisar redan när vi började. Det var alltid en speciell jargong när vi var ute på turné. Sen är det ju underbart att stå på scenen och bli bekräftad. Det sämsta var när man satt i replokalen och skulle göra nya låtar och ingen hade några idéer.

 

Känns det jobbigt att ha kommit upp i ålder när ändå punken lever kvar och man själv blir äldre? Tycker du att äldre gentlemen som Charlie Harper/UK Subs, Iggy Pop, Mick Jagger är patetiska eller vad tycker du?

-Ibland känns det lite jobbigt att bli äldre. Jag känner mig inte så här gammal i huvudet. Vill man hålla på med musik, så spelar det väl ingen roll hur gammal man är. Ska man lägga ned sitt största intresse bara för att man fyllt 30? Iggy Pop är ju fortfarande hur cool som helst.

 

Var det lättare för ett band att komma fram på den tiden som ni började med konkurrens, musicerande osv?

-Ja det tror jag absolut. När vi började så fanns det ett gäng scener runt om i Sverige som man kunde spela på. Nuförtiden verkar dom ha försvunnit, om man inte spelar covers, då kan man spela för fyllepubliken på krogen. Hur kul är det?

 

Vad är skillnaden för band i dag tror du, vilket råd skulle du ge till ett band idag som precis startat, vad skall de tänka på?

-I dag verkar det som om skivkontrakt är ett måste för att få spela, så var det inte när vi började. Något att tänka på för nya grupper är att inte lita på någon, folk försöker bara skaffa sig fördelar hela tiden. Musikvärlden är fylld av lismande idioter som talar om hur bra du är och hur väl dom vill dig. När du vänder ryggen till så har du kniven där. Lita bara på er själva.

 

Jag vet att Massmedia sjöng något om Åhlens och punkare , vad var det för en historia?

-Åhlens portade alla punkare. Vi brukade hänga på fiket deras. Dom tyckte väl inte om hur vi såg ut.

 

Var det hårt att vara punkare på den tiden, blev det mycket stryk?

-I början var raggarna och diverse andra efter oss, så en och annan smäll fick man väl ta emot.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor all time, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Dom här listorna är säkert inte vad du förväntar dig, men jag har aldrig gjort vad som förväntas av mig, den sanne rebellen ;)

Skivor:

1: Kylie Minogue "Rhythm of love"

2: Kylie Minogue "Fever"

3: Kylie Minogue "Light years"

4: Hammerfall "Legacy of kings"

5: Y&T "Black tiger"

Favoritkonserter:

1: Kylie Minogue Wemble arena London 2002

2: Kylie Minogue Hammersmith arena London 2001

3: Kylie Minogue Hovet Stockholm 2002

4: The Ramones Domino Stockholm 1978

5: Aerosmith Konserthuset Stockholm 1976

Viktigaste saker i livet

1: Att hälsan är bra (kanske låter lite simpelt, men utan hälsa, inget liv)

2: Att man har ett bra jobb.

3: Kylie Minogue

4: Datorn

5: Mamma

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första skivan var Lenne & The Lee Kings "L.O.D". Första LPn var Creedence "Cosmo's factory". Den senaste var The Donnas "Spend the night".

 

En fråga som du säkert fått många gånger, var kom namnet ifrån , hade det något med Dagerman att göra eller hur var det? Några andra bra bandnamn från den tiden?

-Namnet kommer mycket riktigt från Dagerman. "Bränt barn skyr inte elden fast det vet att det kommer att bränna sig"

 

När ni började att spela, vad var ambitionen, var det att bli rockstjärnor?

-Musik har alltid varit mitt största intresse, så det var naturligt att börja spela.

 

Gjorde ni bara låtar på svenska eller hur var det, jag tycker mig höra någon engelskspråkig låt på en gammal livekonsert som jag har lyssnat på?

-Våra egna låtar var på Svenska, men vi har kört några covers.

 

Gjorde ni några covers förutom (Hey hey my my på Bunchtiden) ?

-Kommer inte ihåg när vi körde covers, om det var Brända eller Bunch.

 

Tror du ett band som lät som ni skulle ha någon chans idag? Tycker du att er skiva håller idag?

-Varför inte, jag tycker att LPn hållet måttet. Brodde är fortfarande Sveriges bästa sångare.

 

Varför tog ni inte med alla Brända Barn låtar på skivan? Eller finns det några tankar på att ge ut allt på en CD som ni gjort?

-För det första så hade LPn sina begränsningar när det gäller utrymme. För det andra så var vi ett annat band än när vi började. Några tankar på någon CD vet jag inget om.

 

Framtidsplanerna för dig själv?

-GAIS till allsvenskan. Timrå IK SM-guld i Hockey. Annars har jag inga speciella framtidsplaner, jag tar dan som den kommer. Jag knegar på och det är en ständig väntan på den 25:e varje månad.

 

Visdomsord?

-Förvänta dig ingen hjälp. Du måste ta tag i saker själv.

 

Jag hörde att du är gaisare(är detta sant) , du brukar gå på matcherna eller? Då har vi säkert träffats eller setts. Vad tror du isåfall om året med GAIS i år?

-Grönsvart ända in i själen. Du är också GAISare förstår jag, en trevlig kille med andra ord. Är det inte underbart att vara GAISare? Det började bra, men sedan såg det ut som förra året då vi kom igång alldeles försent, men vi vann senast så nu är livet lite bättre.

 

Varför är GAIS rock n roll?

-Den underbara publiken och dom snygga tröjorna.

 

Nåt att tillägga?

-Hoppas att du är nöjd med svaren. Jag har verkligen gjort mitt bästa. När det gäller min musiksmak, så skulle jag kunna räkna upp en massa häftiga grupper som jag förväntas gilla, men jag har varit ärlig och sagt vad jag tycker. Kylie Minogue is a Goddess.