Vi är inte så bortskämda med punkrock från Kina men Brain Failure är ett band som verkligen ger oss kinesisk punkrock och det på ett mycket bra sätt. Den här intervjun gjordes i oktober 2005.

 

Historia?

-Brainfailure började 1997,2000 medlemmar har vi haft. 2005 fick vi en ny bassist Mr.Ma Jiliang.Så fram till idag är det bara sångaren Xiao Rong som är den enda originalmedlemmen från 1997. Vi har gått riktigt bra dessa år. Vi har turnerat i Japan och USA många gånger. Den fantastiska skivam ”American Dreamer” som är producerad av Ken Casey från DKM går att köpa nu.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, familj, intressen, ålder , jobb och något hemskt om varje medlem?

-Xiao Rong sång och gitarr/26 Jag har en fru och en son. Har lätt för att bli nervös när jag fixar gästtoan.

Wang Jian gitarr och sång/27 Älskar dataspel och hatar att inte få mat när andra omkring honom äter.

Ma Jiliang bas och sång/29 Älskar att ha dyra modekläder av amerikanskt arbetarsnitt, som DICKIES.

Xu Lin Trummis/29 Första saken, trummor, andra saken, trummor, tredje saken , trummor!

 

Hur är det att spela punkrock i Kina?

-Den kinesiska punkscenen startade 1996 med en skitgitarr och trummor. Jag gick på min första punkrockkonsert 1997 på Here and Now Bar. Det var ett par alternativa band som spelade. Det var Underground Baby, Catch in the Rye och New pants. Jag blev imponerad och startade Brain Failure dagen efter spelningen. Sedan började vi att skriva låtar , hittade ett ställe att repa på och ställen at spela på i Beijing. Till slut fick vi ett ställe som heter Scream Club 1998. Den här klubben var som CBGB´S I New York eller Gilman 1924 I San för punkscenen i Beijing. Vi hade punkrockspelningar på helgerna och många andra olika stilar på veckorna på klubben. 1999 stängdes Scream Clun på grund av ombyggnad och ägaren fick jobb på ett skivbolag. Då startade vi och tre andra bra band Kinas först punkrockbolag: , Wu Liao Contigent, under hans bolag, Scream Records. Och då blev punkrocken en väldigt viktig del i ungdomskulturen.. Jag vet inte hur det är i andra asiatiska länder med punk men jag har hört att många länder i södra Asien som Malaysia, Indonesien och Thailand har en massa punkband och att scenen puttrar på bra i på ett undergroundsätt. Jag tror inte att det inte fanns någon undergroundkultur så det är svårt att få folk at fatta att man gör något utan att ha något stort bakom sig. Men vår scen slutar inte utvecklas och nu kan vi turnera över hela Kina och det finns bra liveställen i varje stad och vi har ett par stora festivaler på gång varje år  Men på samma gång är det svårt att få de stora mediaföretagen och distributörerna att ta oss till sig och vi har svårt att organisera oss. Det är därför det finns en massa bootlegs och copyrightproblem hos oss. Men vi ser framemot en ljust framtid för den kinesiska rockscenen.

 

Vad är skillnaden mellan at spela punk i Kina idag och för femton år sedan?

-Nu, är Kina ett väldigt modernt och öppet land. Sluta tänk på den förflutna kommunisttiden. Den kinesiska punkscenen är inte som på andra ställen där den startade 1977, den började från musiken och extrema hård kultur och traditionella påtryckningar. Öppna dina sinnen och lyssna till den kinesiska rockmusiken och det hjälper dig att upptäcka ett nytt Kina.

 

Har det varit några kända punkgrupper och spelat i Kina?

-Det mest kända bandet som har spelat här är väl International Noise Conspiracy.

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag har hört att nöjesbranschen är en av de största industriformerna för Sverige i världen.

 

Har du hört några svenska band?

-Självklart, Millencollin, the Refused, the Hives och det fantastiska bolaget Burning Heart Records.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Politik influerar det dagliga livet för folk och musik handlar om att snacka om den situationen I folks liv. Så jag tror att en bra rockshow kan förändra världen.

 

Bästa politiska bandet?

-The Clash eller Rage Against the Machine.

 

Finns det några bra band i Kina just nu?

-Det finns tonvis med bra band I Kina just nu, för många för att beskriva I endast en mening. Men jag kan berätta att Midi Music Festival är den bästa musikfestivalen för den kinesiska musikscenen. 

 

Har ni varit i Europa och spelat?

-Vi har inte spelat i Europa ännu, förhoppningsvis nästa år. 

 

Hur kom ni i kontakt med I used to fuck......?

-Vårt skivbolag Thorp Records kom I kontakt med dem när vår nye basist studerade 3 år i Tyskland . Han berättade för mig att det är det bästa punkbolaget i Tyskland , så jag är verkligen glad att vi släpper ut vår skiva på just I used to fuck....

 

Har ni gjort någonting mer än American dreamer, ifall ni har det hur kan jag få tag på det?

-Vi gjorde vår första skiva 2002, den hette Turn on the Distortion. Vi brukar sälja den när vi är på turné i USA och den finns i de flesta skivaffärer i Japan. Du kan gå online och beställa den på www.badnews.co.jp

 

Varför namnet American Dreamer?

-Vi spelade in denna skivan I Boston så jag vill att folk skall veta att denna skiva har mycket anknytning med Amerika. I Kina säger alla att de inte vet vad de vill, de flesta av de unga kineserna vill ut och studera utomlands och upptäcka nya världar så jag tycker att titeln ger svar på det mesta en kines behöver veta och en rak konversation till deras liv. Det handlar också om att USA är den största bilden de har av ett samhälle utanför Kina. Och för egen del är jag inge Bushfantast men jag är väldigt nöjd med att kunna säga att jag är en amerikansk drömmare. Och för den amerikanska befolkningen så är det en massa saker som är på gång i det politiska så jag skulle vilja använda denna titeln American dreamer för att påminna det amerikanska folket vad den amerikanska drömmer är för något. 

 

Jag tycker mycket av er musik kommer från 77-punken, vad tycker ni själva?

-Våra musikaliska ideér kommer från The Clash, Rancid, Ramones och Social Distortion.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Enkel, rakt fram och VERKLIG

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller en livsstil?

-Det är definitivt en livsstil och det är ett sätt att uttrycka dig själv och låta de unga upptäcka världen

 

Hur är det att leva i Kina idag? Hur är det politiska klimatet?

-Jag vet att Kina är långt efter Europa men jag har varit I Europa, turnerat I USA och Japan så jag har märkt att världen nästan är densamma. Men för att vara en del av världen måste Kina ha en mer öppen inställning för att bli accepterade.

 

Finns det någon chans för er att få tag på utländska punkskivor? 

-De senaste åren så har vi endast kunna få tag I utländska bootlegskivor.

 

Vad tycker du om mp3 och nedladdning?

-Jag gillar mp3, det är det bästa sättet att promota din musik till folk utanför Kina. Jag är med på att betala för nedladdning. .

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-1.The Clash, London Calling

2.The Very Best of Frank Sinatra

3.Rancid, ...And Out Come the the Wolves

4.Drop Kick Murphy’s, Black Out

5.Social Distortion, Sex, Love and Rock and Roll

 

1.Dropkick Murphy’s konsert i Boston, Mass

2.Transplants konsert i North Hapmton

3.The Street Dogs konsert Washington, DC inspelad 1993

5.1997 The Punk Rock Concert på Here and Now Bar

 

1.Min fru

2.Min son

3.Mina föräldrar

4.Mina vänner

5.Mitt band

 

Första senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Den första skivan jag köpte var Metallica, den senaste jag köpte var Social Distortion’s Sex, Love and Rock and Roll. Den dyraste måste ha varit Frank Sinatra. Det var en dubbel CD för USD$28.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Jag är inte säker, någon Chinese/ Hong Kong pop jag fick när jag gick I mellanstadiet.

 

Hur är en bra konsert med Brain failure?

-Ett bra förband och ett bra ljudsystem, lagom scenstorlek och utsåld spelning och vi vill att publiken sjunger med , varje bra band vill allt detta eller hur? 

 

Hur ser den medelmåttige Brain Failurefanset ut ?

-De kommer från alla hörn , olika jobb och olika åldrar. 

 

Vilka framtidsplaner har bandet?

-Vi planerar att åka ut på ännu en turné med det amerikanska bandet Street Dogs I oktober och det slutar den 20:e November. Nästa vår kommer vi att åka tillbaks till studion i Boston för att producera vår nya skiva med Ken Casey igen. Förhoppningsvis kommer vi att turnera I Europa nästa år någon gång. 

 

Och för dig som människa?

-Jag vill vara en drömmare men inte bara dagdrömma!

 

Visdomsord?

-Brainfailure är bättre än det.

 

Är det för mycket intervjuer, är det tråkigt?

-För mycket intervjuer, prata i luften, fuck you! fuck you!

 

Nåt att tillägga?

-Kan jag få en öl?

 

Bilderna kommer från Brain Failures hemsida