Böset kommer från Göteborg och spelar en typ av hardcore jag verkligen gillar. I februari 2021 svarade de på ett gäng frågor och här är resultatet.

 

Lite historia om gruppen?. 

-Böset började ju som tjöt, Joey och Biskop gick på spelningar så ofta dom kunde. Joey träffade kärleken i Asocial-city (Hedemora) och hade en sån jävla röta att hennes bror var en redig punkare som älskar att spela bas (men aldrig spelat i ett punkband). För att göra en lång historia kort så slutar det med att han (och hon) flyttar ner till Göteborg. Vi börjar gå på spelningar tillsammans och helt plötsligt står vi utanför en replokal i Kållered och kör igång Böset. 

2015 är vi en glad trio med inslag av St.Pauli-Fredrik på trummor och 2016 blir vi en redigt lycklig kvartett då Sebbe kommer in på trummor. 

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Biskop är våran gitarrsolo maskin. Han är som en perfekt åldrad single malt. Bor i Mölndal med en unge och sällskap. Som alla Göteborgare jobbar han för Göteborgs spårvägar, har haft ett skatepunk replokals band. 431 represent.  

Den enda som tar flexlinjen till replokalen är Sebbe, då han har åldern inne för det. Han är elektriker, har 4-5 barn och är singel. Bosatt i Åsa, fint ska det vara.  

Joey Banan jobbar för kommunen, lägger tjötet i micken, bor i Tuve, är ofta tösstig och har fru och två töser.  

Dinos slipper att jobba, bor i Biskop och har nära till vår krog och bar (Nu Dida). Han är en jävel på bas. Det ska dom veta. Gudarna alltså.  

 

Jag kan höra mycket gammal käng och då både svensk och engelsksjungen, hör jag rätt? Var det bättre förr?  

-Kul att du hör det, du hör ju det du hör.  

Vi lyssnar på all sorts punk och då menar vi verkligen all sorts punk från hela världen. Vissa uppskattar t.o.m blackmetal någon gammal hip-hop och andra klassisk progg. 

Vi har aldrig någonsin under några omständigheter sagt att nu ska vi spela som detta bandet, men vi har problem att spela långsamt.  

 

Böset är ni nöjda med namnet? Vad är er definition på bös! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet(förutom Böset då)?  

-Vi är såklart jävligt nöjda med namnet då det är jävligt gött. Som både Malin från Skrot/Contorture och Andreas från Strul sagt, varför har ingen tagit det namnet förut?  

Hade det inte blivit Böset så hade ”Lökpöse 47” varit fint. The Lyckstolps, Brötig agenda eller varför inte Kållerajders? 

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar ni livespelningar just nu? Har ni något inbokat eller vågar ni inte göra det?  

-Energin man får, glädjen det ger, nervositeten som lurar där mittemellan. Sen tycker vi det är lika viktigt, om inte viktigare att få träffa nya människor, arrangörer och se nya platser.  

Vi ignorerar frågan kring livespelandet då det är ganska uppenbart att vi saknar det...  

 

Var är bäst att spela, var är sämst? När det är sämst vad beror det på att det är, dåligt, arrangörer, publik eller vad?  

-Det är aldrig dåligt att få spela, får vi chansen att spela så tar vi den oavsett tid, plats eller förutsättningar. Vi ger allt vi har oavsett.  

De enda spelningarna som är dåliga är de där det inte kommer något folk och då menar vi att det är dåligt för arrangörerna som inte får in tillräckligt med dolores.  

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?  

-Det är helt ok. Positivt. Lika bra kick nu som då.  

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?  

-Ärlig, simpel och götebossk. 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är gör det själv, punk är antifascism, punk är respekten för allas olikheter, punk är solidaritet och kärlek, punk är att vara en slapp dagdrömmare, punk är att inte ha vänner, punk är att ha massa vänner, punk är att inte vilja passa in för att man inte vill passa in, punk är att krascha totalt och isolera sig i sin ensamhet, punk är att vara såpass stark att man håller huvudet högt. Punk är att man vill krossa alla system som inte vill respektera alla tidigare punkter..  

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.  

Punkare i alla länder förena eder! 

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? Känns det som om man släppt en skiva om den bara finns digitalt?  

-Laddar man fortfarande ner musik? Trodde allt streamas idag. Finns det på internet så ska det kunna laddas ner gratis! Det är jättebra och lyxigt att det är så enkelt att få ut sin musik idag genom att släppa det digitalt. Men det går ju inte att jämföra med ett riktigt fysiskt släpp. 

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD+M vad säger man? Hur tycker ni att regeringen har skött hela Covid-grejen? 

-Skit? Fuck landet lagom! Sossarna låtsas vara röda men agerar blått (som dom alltid gjort). Moderaterna har satt på sig sin finaste brunskjorta och försöker hångla upp Adolf Åkerström och Ebba Braun och sparkar på de äldre och tar deras mark. Rödsvart kamp är det ända rätta! Om vi hur skött Covid-19 på ett bra sätt eller dåligt är ju jävligt svårt att svara på. Förhoppningsvis så har vi valt rätt väg. 

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?  

-Det finns så sjukt många bra band i GBG..

Vicious Irene, Sälkesauna, Strul, Contorture, Giftigt Avfall, Mormor Kommer, Protestera, Rättegång (Finns dom än?) Nervchock, Skrot, Regimen, Agrimonia, Anatomi 71, Fredag den 13e, Bottle Kids, Koma Asocial och ett gött nytt band som heter Warför? 

 

Spelar ni något utanför Sverige?    

-VI körde en liten Europa turné med våra kamrater Last Climb från Vimmerby 2019. Vi lirade i Tyskland, Tjeckien och Polen. En fantastiskt turné med mycket punk, öl och tjöt. 

 

Andra bra band från utlandet?  

-Antimob (Grekland), Primer Regimen (Colombia), Chain Cult (Grekland), Inepsy (Kanada) och Raw Power (Italien). 

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än svenska?   

-Vi skriver om det som påverkat oss och alla andra kamrater i vardagen. Nej vi kommer aldrig skriva på nåt annat språk än svenska. Det är så jävla gött och lyssna på musik när texterna är på bandets modersmål det känns mer äkta då än när band försöker vara ”internationella” och skriver på engelska. 

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inga gränser? 

-Om man har chans att skriva bör man skriva om sådant som befriar och hjälper sina kamrater inte massa jävla piss om inget som är värt att lyfta röva för.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Vilken är er mest politiska låt ?  

-Punk=Politik. Vi gjorde en cover en gång, som hette Jens, den va inte sååå politisk. 

 

Bästa politiska band/artist?  

-Fan vilken svår fråga. Finns så många bra band med politiskt budskap.  Men för att nämna några goingar: Protestera, The System, Oi Polloi, No Secutity, Avskum, Auktion The Partisans..

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?  

-Absolut! Musik har alltid varit ett starkt vapen i kampen emot makten och orättvisor. Musik väcker kämpaglöd, styrka, glädje, sorg och allt där emellan. 

 

Era omslag är riktigt fräckt på era skivor, vem gör dem. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?  

-Omslagen har vi gjort själva. Förutom split kassetten med Last Climb, det är Crash-Mange som har gjort originalbilden sen la vi till lite extra pill på den. Johan Bjurén gjorde insidan till spliten som vi släppte med Deny. 

Nej, det är inget man bör lägga någon energi på. 

Alla omslag är fina.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?  

-Viktigt är det väl kanske inte men det är ju jävligt kul att få släppa sin musik på något fysiskt media. Helst då vinyl & kassett. Linné Skivbörs, Andra lång skivhandel och den goa vid Kville som alla vet.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc? 

-Vi är för unga för att ha några fantastiska berättelser om resor och spelningar. 

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?  

-Då vi spelar punk så är det ju oftast punkare som kommer på våra spelningar. Men alla som uppskattar vår musik är ju självklart välkomna. 

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter? 

-Vi rankar på, oavsett spelning eller platta..Oi Polloi, Antimob, Hårda Tider, Herätys, Inepsy, Minor Threat, Skitkids, Sacrilege..

 

Är det tråkigt med intervjuer?  

-Nej det är ju kul att någon vill tjöta med oss. 

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?  

-Just nu så ser vi framemot att få dela scen med våra kamrater i Deny & Last Climb eftersom vi släppt lite nytt med dom men tyvärr inte kunnat haft någon release spelning pga Corona. 

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare(Ni är i  och för sig unga om man jämför med mig 😉

-Ja det är bra sätt att få släppa ut både det ena och det andra på. Vi är nog argare nu än va vi va när vi va unga.? 

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Ni känns som ett politiskt band? Ja, vi är ett politiskt band.

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Just nu så jobbar vi på nytt material och planen är att vi förhoppningsvis kommer släppa en 12” i år och en split till.. Sen så hoppas vi ju på att få komma ut på vägarna igen och spela. 

 

För dig själv? 

-Vi är ett band, inte en person. 

 

Visdomsord?

-Idag gör någon något.

 

Nåt att tillägga? 

-Jag älskar dig.