Nederländerna har gett oss många bra punk- och hardcoreband genom tiderna. Born Infected är ett annat bra band från hans land och det här är en intervju som gjordes i september 2021

 

Snälla, berätta lite historia om gruppen?

-Självklart! Bandet grundades 2018 av Ronald (gitarr), Stan (trummor), Patrick (gitarr) och Pascal (bas), tillsammans med en annan sångare. Efter att ha repeterat i över ett år och spelat in den musikaliska delen av EP: n hade de faktiskt ett sångbyte, vilket förde mig (Ken) in i bilden. Efter ett par repetitioner skrevs texten till ett par låtar och vi fortsatte med att spela in dem i samma studio som resten också spelades in i. Denna studio är White Noise Studio i Winterswijk, som drivs av Marlon. Underbar kille och han hjälpte mig verkligen med min första inspelningsupplevelse som sångare. Tack gubben! Efter inspelning började mixnings- och mastringsprocessen, liksom sökandet efter en etikett. Etiketten som vi klickade mest med var Engineer Records från Storbritannien, som drivs av David. Tillsammans släppte vi EP:n "Self Reflection" i slutet av 2020. Tack för allt stöd David! Efter det började den långa väntan på liveshower.....tills den 11 september då vi äntligen spelade vår första show någonsin. Det var skitkul!

 

Berätta lite om alla medlemmar i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

Den här frågan gjorde mig till en intervjuare; så här är det:

- På bas har vi Pascal, 40 år ung, gift och far till två döttrar. Han brukade spela i Brickless and Revealed. Kul fakta: killen har det mest smittsamma skrattet någonsin!

På gitarr har vi Patrick, 51, far till en son och bor i Winterswijk. Han är metallkillen i vårt band. Han spelade även i Rise Above, Crawfish och Past Our Means. Förutom Born Infected spelar han även i Disabuse och Rotten Casket.

Vår andra gitarrspelare är Ronald, 57 år och tvåbarnsfar han också. Han brukade spela i band som Winterswijx Chaos Front, Rise Above och Fierce. Om du vill ha punk, så är det vad du får med honom!

På trummor har vi Stan. Han bor tillsammans med sin flickvän och den killen kan spela tätt och högt som fan! Han brukade spela i band som Crawfish och Past Our Means och spelar för närvarande också i Lou Patty, så han är också mångsidig!

Och så har vi mig på sång, Ken. Jag är 27 år, vilket gör mig till den unge i bandet. Jag bor i en annan del av Nederländerna som resten av killarna men repetitionerna fungerar eftersom min flickvän bor i området nära där resten av killarna bor. Jag spelar också i ett band som heter Reverse The Flow där jag spelar trummor faktiskt.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men hardcore och jag kan höra lite death metal någonstans? Har jag rätt? Favoriter från förr?

- Ja, det stämmer! Death metal-inflytandet kommer från Patrick, vår metallkille. Bredvid Disabuse spelar han också i Rotten Casket, ett oldschool HM-2 pedaldrivet death metal-band med medlemmar från Asphyx och Sodom. Du kan inte få mer metall än så. Personligen är jag också ett av det äldre hårdare stilen, jag kan spränga mig lite med Cannibal Corpse eller Entombed när som helst på dagen.

 

Born Infected är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Vad betyder det? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

– Namnet passar verkligen in i det vi står för som band. Som band tror vi att världen är ganska infekterad med alla möjliga sjukdomar som mänskligheten orsakade. På så sätt föds varje ny generation som föds på denna jord med de infektioner som orsakats av de föregående generationerna. För att förhindra detta gjorde vi som band det till vårt mål att stödja ett par välgörenhetsorganisationer som försöker vända utvecklingen i detta, Hardcore Help Foundation, Sea Shepherd och Animal Rights. Vi donerar faktiskt våra vinster av merch och EP-försäljning till dessa välgörenhetsorganisationer också. Eftersom detta är vårt mål är vi verkligen glada att ingen hade detta bandnamn tidigare, skulle vara riktig skit. Personligen kan jag inte säga världens bästa bandnamn, men en av dem är All Out War, det beskriver musiken perfekt!

 

Vad är det bästa med att spela live? Har du gjort något sedan covid-19 kom? Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

- Efter att ha spelat en show med det här bandet ännu tänker jag också tillbaka på shower jag spelade med mitt andra band. Men den bästa känslan är att se energin du lägger på att utföra kommer tillbaka på dig. Inget slår synen av att se dina vänner starta en stor pit till takt med musiken du skrev i ett repetitionsrum. Med det sagt var de bästa platserna jag någonsin spelat Café de Meister i Geleen (hemstadsshower är alltid de bästa) och de på Café Bluff i Heerlen (mitt andra band är från det området, så ett annat hem hemifrån).

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Nederländerna just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Att spela hög musik i Nederländerna är kul! Många band, gamla som nya, kombineras för att göra sjuka spelningarr! Om du känner till rätt platser för shower, Café de Meister, Café Bluff, Innocent i Hengelo för att nämna några, är du redo för en natt du alltid kommer att komma ihåg. Som ett band gillar vi att spela så mycket vi kan, hardcorespelningar naturligtvis men en metalkväll kommer inte att göra oss besvikna heller. Så länge vi kan sprida vårt budskap!

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Hårt, snabbt, högt!

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För mig är punk en attityd. Attityden som säger "dra åt helvete" till alla i din väg. Men å andra sidan är det också en mentalitet där människor verkligen kan vara sig själva för vilka de är och inte behöver hålla upp företagsmasken du ibland måste sätta på för att komma igenom ditt 9 till 5-jobb. De kan säga att punk är en subkultur för de grova och utstötta men jag har aldrig träffat så många uppriktiga, hjälpande, omtänksamma och älskvärda människor som när jag kom in i scenen som heter punk / hardcore. Liksom vår låt "Hardcore Pride" nämner, är detta verkligen platsen jag hör hemma på.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i punk/hardcore?

-Sagostund! Jag hörde några killar där boknare av en genre som heter hardcore punk i mitt område. Eftersom jag redan var inne på metall, en scen som var ganska liten i mitt område vid den tiden, bestämde jag mig för att kolla in ett youtube-klipp som heter "New York Hardcore Documentary". Första bandet jag kollade var 25 ta life, musikaliskt var det några saker jag kunde komma in i men den där sångaren, inte min kopp te. Ett par år senare var jag på en spelning med Terror, Alpha Omega, Redemption Denied och Setup. Det var porten, det var en spelning det! Första hardcore pit-upplevelsen, inte helt frivilligt, men man vilken show det var, tittade aldrig tillbaka igen.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? Har de redan sett allt?

-Mosh, så enkelt är det. Visa dem bilder och blåmärken och de kommer säkert att tro att du hamnat på en olaglig Fight Club. Ledsen mamma! Jag antar att jag fortfarande blev bra ;)

 

Hur är det att bo i Nederländerna just nu? Politiskt? Fascister?

- Att bo här är faktiskt ganska bra, Covid-åtgärder gör det svårt att spela gigs just nu men det ser bättre ut när jag skriver detta. Politiskt sett är det något annat, vår regering föll, men vi har fortfarande ingen ny regering när jag skriver detta. Konstig situation egentligen, toppa det med några nya Covid-åtgärder tillsammans med protester mot dem och vi kan säga att vi lever i intressanta tider. Fascister finns också där, tyvärr växer det faktiskt, vi har till och med ett politiskt parti som lutar sig tungt in i dessa tankar, men låt oss inte slösa några fler ord på dessa idioter. Om du fortfarande tycker att rasism är okej på 2000-talet borde du verkligen få dig kontrollerad mentalt.

 

Finns det några bra band från Nederländerna just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad? Gamla holländska Hardcoreband?

-Scenen här är ganska bra nuförtiden! Det är inte så stort men när någon organiserar en show kan du alltid räkna med en anständigbra show. Detta är samma sak i min hemstad med en av de mest kända arenorna, Café de Meister, på en sträcka du enkelt kan göra med cykel! Några anmärkningsvärda band från Nederländerna är Hawser, Born From Pain, From The Heart, Howlett, Manu Armata, Hometown Crew, Defeated Decade, Troops of Doom, Get Some!, Blood of Kings och Skroetbalg. Gamla holländska band i punk/hardcore genren värda att kolla in är Backfire, Right Direction, 400 $ Suits, Seein Red och Better Off.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här nån gång? Vad är typisk svenskt?

- Ärligt talat har jag aldrig besökt Sverige så mitt svar på det här kan vara lite stereotypt, förlåt om jag förolämpar någon. När jag tänker på Sverige tror jag att det är melodeaths land, god social trygghet, trevliga människor och naturligtvis Surströmming ;). Jag vill  verkligen besöka er någon gång för att utforska och ta reda på mer om ert land. Kanske även med några spelningar bifogade, kontakta oss gärna!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Oj, verkligen! Entombed, Candlemass, Meshuggah, Bathory, At the Gates. Ni gör er metall mycket bra!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på ert eget språk? Berätta lite om följande låtar

-Humanity Must end
-All Will suffer
-Interlude

Texterna är mestadels skrivna av mig. Vanligtvis påverkas de av saker jag lever igenom eller saker jag blir irriterad över i världen eller i livet i allmänhet. Texten till Humanity must End riktigt knyter an till hur vi utarmar allt vi behöver för att överleva på denna jord och hur denna jord klargör att vi inte kan fortsätta så här. Låten All Will Suffer knyter an till en skrift som jag en gång läste under min studie (det är en bibelvers, du tenderar att läsa några när du blir historielärare). Jag har personligen inget med tro eller religion att göra men det här talesättet fastnade verkligen hos mig. Det stod att när en person lider kommer vi alla att lida. Detta öppnade mina ögon och fick mig att se det faktum att när vår värld lider kommer vi alla att lida lika på grund av det. Att knyta an till de mål vi hade som band kändes verkligen som några texter till en hård låt. Interlude har inte text men den har ett citat från Matrix, en av mina favorit filmserier någonsin, där Mr Smith förklarar att mänskligheten var en pest på jorden och de var botemedlet. Det sätter stämningen för livespelningar mycket bra!

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

- Jag kommer nog aldrig att skriva om mina elevers personliga situation. Jag arbetar med specialundervisning så ibland tenderar jag att stöta på en student som verkligen rör ditt hjärta när han eller hon berättar sin bakgrund. Av respekt för dem kommer jag aldrig att skriva något om dem. En ny låt på den kommande EP:n bryter faktiskt den regeln, en situation som min student gick igenom med en negativ global trend så jag tyckte det var passande att skriva en låt om situationen. Låten handlar faktiskt om trenden, inte det specifika fallet med min student, jag vill bara betona det

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är din mest politiska låt? Är det viktigt att få ut sina åsikter inom musik? Eller är det okej att spela musik och inte sjunga om politik?

-Det är klart att det går hand i hand! Vår mest politiska låt heter "Protect and Serve" och handlar om rasistiska poliser och hur vi ska se till att de inte kommer ut på gatorna som polis igen. Att spela musik utan politik går bra för mig också, Enligt min mening borde alla vara fria att göra sina egna val i livet, det gäller även texter. Var bara inte en rasistisk idiot.

 

Bästa politiska band/artist?

Finns det ett annat svar än Rage Against The Machine?

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

- Absolut, jag vet att jag har några låtar som tog mig igenom några tuffa perioder i livet och jag är säker på att jag inte är den enda i det. Hardcore har några bra upplyftande texter för det.

 

Ditt favoritskivomslag? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad?

-Mitt favoritskiveomslag är Stick To Your Guns med deras album Disobedient. Det fångade den upproriska vibben de vill skildra så bra, plus den svartvita bilden med logotypen i färg är också fantastisk! Vår skivas omslag är gjort av Roel Smit faktiskt, en välkänd artist för punkband och tidskrifter. Sedan jag blev en ivrig skivsamlare under de senaste åren finns det många coola skivbutiker i området här! Music Machine i Sittard är cool och har en mycket chill vibe och Popeye i Hengelo (nära där resten av killarna bor) har allt du förväntar dig av en skivaffär. Dessutom är Johan en fantastisk kille med hjärtat på räta stället! Med det sagt, stöd alltid din lokala skivbutik, de behöver den mer än Amazon till exempel. Det vore synd att se skivbutiker dö ut.

 

Är det viktigt att få ut fysiska register över dina saker? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst?

-Som skivsamlare säger jag ett fullständigt ja på den här! Fysiska skivor ger så mycket mer av en upplevelse. Jag gillar att ha en fysisk produkt i mina händer för att faktiskt utforska och läsa häftet. Jag gillar mest vinyl, även om vi inte har fått dem ännu för vår EP. Kan vara värt att undersöka dock. Vinylmarknaden blomstrar just nu.

 

Snälla, berätta en rolig sak som har hänt under din karriär och under något gig?

- Det roligaste som någonsin hänt var under en show med Reverse The Flow i ett mycket varmt Café de Meister i Geleen. Vår sångare kunde inte riktigt ta värmen i lokalen och sprang ut för att få lite frisk luft, fortfarande håller han i mikrofonen. Allt jag hörde genom min skärm var tung andning och "auwhoer wat is het warm", grovt översatt till "Jesus Christ it's hot". Jag var tvungen att göra mitt bästa för att avsluta den låten ordentligt haha

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin spelat tillsammans med?

- Vår publik (så långt vi hade spelningar med det här bandet) består av en bra blandning av unga och gamla som är inne på hardcore. Jag tror att det har att göra med att vi har några äldre killar i bandet blandat med några newjacks som jag. Jag gillar det verkligen, älskar en bra blandning. Med det sagt tycker jag att det här bandet har spelat för få shower för att inse vem vi går miste om i publiken.

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor

1.      Stick to your guns – Diamond

2.      Architects – All our gods have abandoned us

3.      Terror – Keepers of the faith

4.      Hatebreed- Satisfaction is the death of desire

5.      Amenra -Mass VI

Konserter:

1.      E- Town Concrete på  Meister i Geleen

2.      Innofest på Innocent Hengelo 2019 (Surge Of Fury, Distant, Cutthroat LA, Scourge etc.)

3.      Sound of Revolution (varje gång jag sett har varit sjuk!!)

4.      Terror, Alpha Omega, Redemption Denied och the Setup på Oefenbunker i Landgraaf.

5.      Reverse The Flow (mitt andra band) release spelning på Café Bluff i slutet av 2019.

Saker:

1.      Vänner

2.      Familj

3.      Musik

4.      Skoj

5.      Självutveckling

 

Första, sista och dyraste skivan någonsin köpt?

-Första: Hatebreed- Perseverance och Soulfly- Selftitled Senaste: Lifelong- Seul contre tous. Dyrast: Asphyx- Necroceros special limited splatter edition (jag är en sucker för färgad vinyl).

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Inte alls!! Älskar att nå ut till människor som vill göra intervjuer och förklara vad vi som band handlar om.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

- Som band bryr man sig förstås om vad folk tycker om din musik och hur musiken man kom på i en replokal kommer att landa hos den tilltänkta publiken. Jag ser dock recensioner som ett feedbackmoment, ett ögonblick för att se var förbättringspunkterna låg för bandet. Jag gillar det! Men vi har aldrig ändrat något efter en dålig recension.

 

Vilka band jämför folk dig med, är det tråkigt att folk jämför dig med andra band eller är det förståeligt?

-Ett par recensioner jämförde oss med band som Earth Crisis, No Turning Back, Backfire, Death Before Dishonor, Terror and Wisdom in Chains. När jag läste detta var jag absolut golvad, det är ett par av mina hardcore hjältar haha. Att bli jämförd med dem blir aldrig tråkigt.

 

Om du kunde välja fem band från det förr och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

-Backfire, Irate, Terror, Kickback, Liar.

 

Är musik ett bra sätt att komma ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Oj, oj! När jag hade en usel vecka på jobbet var det inget som släppte av ångan i replokalen eller på en scen! Det får all mental stress att försvinna i en halvtimme.

 

Vilken är den märkligaste frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

- Eftersom jag inte har fått så många frågor under bältet än, tror jag att den här tar det haha

 

Vilket är frågan ni vill ha, men ni aldrig får. Snälla, fråga den och svara på den?

-Vad har du för influenser för din egen vokala stil? Svar: Jesse frånStick To Your Guns och Rob från Born From Pain, blandat med lite Roger Miret från Agnostic Front.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela så många spelningar vi kan, spela in ny musik snart, ge fina donationer till de välgörenhetsorganisationer som vi stöder och skapa minnen vi aldrig kommer att glömma!

 

För dig själv?

-Skapa fina minnen med mitt band, avsluta min studie, arbeta som specialpedagog eller historielärare och ha den bästa tiden jag kan ha på den här lilla stenen som flyter genom rymden.

 

Visdomsord?

-Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra vad som helst.

 

Något att tillägga?

-Tack för att du hörde av dig till oss och gör den här intervjun med oss! Ser verkligen fram emot slutprodukten och fortsätt med det goda arbetet!!