BOLOKOS kommer från Guadeloupe och de är det enda punkbandet där. De har släppt en riktigt bra skiva och jag var "tvungen" att intervjua dem och här är den fullständiga intervjun ... .juli-2019

 

Snälla berätta en liten historia om gruppen?

Mister Fridge: Vi träffade 2009 och började spela tillsammans som The Sleepwalkers. Sedan efter våra studier återupplivade vi bandet 2013 och döpte om det till The Bolokos. Vi var 5 i början och nu har vi hamnat på 3. Bandet har utvecklats från spelningar till spelningar, erfarenhet, större ställen, släppt ett album och nu är vi redo för Punk Rock Mekka: Rebellion Festival i Blackpool!

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

Océ Cheapfret (Ledsång, Bas, Bombard) 29 år Född i Martinique  tar hand om papegojor och flamingor i en park, aldrig tillräckligt hög och äter andra folks pizza-slices.

Edy Caramello (ledsång, Gitarr, Munspel, Säckpipa), 29 år född i Guadeloupe gör rom i ett destilleri. Spela alltid snabbare och uppfinner nya rytmer (vissa av dem har inte hittats ännu).

Mister Fridge (trummor, sång) 36, född i Normandie, behandlar av cancer på sjukhus, fotbollsfan, spelar alltid långsammare och är en dålig metronom.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels Rancid, Flogging Molly, Adicts och den typen av mer glad punk? Favoriter från dförr?

Edy Caramello: Haha glad att du kallar det «glad punk». Vi är faktiskt mer inne på klassisk punk som The Clash, The Adverts och UK Subs, med olika influenser som karibisk musik, Ska, Country eller traditionell keltisk musik.

Océ Cheapfret: Det är vårt sinnestillstånd: glädje, dela med oss, sol och roligt med enkla och catchy rytmer.

 

Bolokos är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var ni inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Edy Caramello: Jag tror att vi inte kunde få ett bättre namn. «Boloko» är en kreolsk term som kan översättas som utstött eller bonde, så vi kan göra allt! I början hette bandet The Sleepwalkers men bortsett från det faktum att det redan var taget så passade det inte våra personligheter. Nu finns det bara ett The Bolokos, kanske för att ingen vill ha det namnet haha

Océ Cheapfret: Edys syster kallade oss alltid "Boloko" på grund av vårt gammaldags utseende: prickiga synbara strumpor, axlar och efter ett gott skratt älskar alla det namnet.

Mister Fridge: Bästa bandnamnet jag vet? Pussyliquors haha

 

Vad är det bästa med att spela live?

Mister Fridge: Scenskräck är en bra sak, när vi går upp på scenen; den gemenskap vi känner med publiken är den bästa. När vi  ​​äntligen tittar på varandra vi tre på scenen, har vi ett nöje och den bästa belöningen vi kan ha.

Océ Cheapfret: Möta nya människor, se dem dansa till våra låtar och dricka med dem efter det.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället? Ni kommer att spela på Rebellion, hur kommer det sig?

Edy Caramello: Den bästa spelningen vi någonsin gjort var kanske på den legendariska Mondo Bizarro i Bretagne. Jag tror inte att det finns något värsta. Vissa konserter är bättre än andra. Det är fler ägarens inställning som visar sig än platsen själv.

Océ Cheapfret: Rebellion, ja det är en dröm som går i uppfyllelse, det blir vår femte gång men den första som band. Vi har alltid sagt att efter att ha spelat på Rebellion kan vi sluta spela musik och föda upp kycklingar i vår trädgård, men i själva verket ökar bara viljan att spela.

Mister Fridge: Det är bättre att spela för 50 personer som har en bra tid än 2000 som abra stirrar på dig som ett nyfiket djur.

 

Hur är det attn spela den här typen av musik i Guadeloupe just nu? Är ni det enda bandet där som spelar punk eller? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Mister Fridge: Ja det var inte lätt i början som det enda punkbandet i Guadeloupe. Spelställena ville inte hyra oss på grund av de stereotyper som denna musik kan ha för människor som inte känner till kulturen. Med ett namn som «Bolokos» hjälper det inte haha. Vi spelar med olika typer av band som Reggae, Zouk etc.

 

Hur skulle du beskriva din musik i tre ord?

Océ Cheapfret: Enkel, hög och rolig

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Edy Caramello: Jag tycker att det är svårt att skilja musiken från livsstilen, särskilt med denna märkliga typ av musik. Det handlar om frihet och kreativitet.

Océ Cheapfret: Livsstil. Gör det själv: Om du inte hittar det du vill ha, skapa det!

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

Mister Fridge: Vet inte, kanske allt har gjorts. Saken är att varje generation har sina standarder, koder kopplade till sin tid. Varje ny generation försöker göra det annorlunda för att hitta sin personlighet.

 

Hur är det att bo i Guadeloupe just nu? Politiskt? Fascister? Hör det till Frankrike eller vad?

Herr Kylskåp: Guadeloupe är en vacker ö. Dess politik är något annorlunda än Frankrike och vi är kommer alltid i andra hand. Det är  gamla kolonifamiljer som äger lokalekonomin; Det finns inte mycket karibiska personer som är företagsledare.

Edy Caramello: Vi har egentligen inte fascister, men vi har i Karibien en underliggande rasism som finns på grund av slaveri och historia och vi måste bekämpa det i vardagen.

 

Finns det några bra band från Guadeloupe just nu? Är punkscenen/ metallscenen/ hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

Edy Caramello: De oundvikliga Kassav! Även Loïc Emboulé, Jil Petrus, Jomimi, Dominik Coco, Drexi ...

Mister Fridge: Ja, några är riktigt bra. Men i rockscenen är det mer i den klassiska rock/britpop-venen banden finns och de flesta av dem gör covers bara. Det finns inget annat band i Goyave, det är en mycket liten stad.

Océ Cheapfret: Det är inte ens en stad haha ​​mer en by.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här någon gång?

Mister Fridge: Jag känner verkligen till er kung Zlatan Ibrahimovic! Jag önskar att jag kunde åka dit för att se de vackraste kvinnorna i världen, efter Karibiens damer självklart!

Edy Caramello: Jag känner några underbara svenska människor (Hi Daniella och Hampus!) De lär mig mycket om svensk kultur, och jag kommer definitivt att besöka er snart.

Océ Cheapfret: Jag vet att det är långa nätter eller långa dagar och IKEA haha

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

Edy Caramello: Ja Satanic Surfers självklart eller City Saints från Göteborg är mycket bra

Océ Cheapfret: Du glömde Perkele!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

Océ Cheapfret: Edy skriver mest av texterna, jag bidrar ibland också. Det påverkas av vardagsliv, politik, historia, drömmar etc.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

Mister Fridgep: Sodomi kanske haha

Edy Caramello: Nej, vi har chansen att leva i ett «fritt» land så att vi inte hindrar oss från något specifikt ämne, men bara för Mister Fridge, jag kommer att skriva om en version av «Ring of Fire» med en helt ny mening haha

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är ern mest politiska sång?

Océ Cheapfret: Hand i hand är det inte nödvändigtvis men det passar ihop. Den mest politiska sången vi skrit är "Caribbean Dream". Det handlar om kampen vi står inför i Karibien

 

Bästa politiska band artist?

Edy Caramello: Massor men om jag är tvungen att välja: DOA och Subhumans! Båda är stora influenser

Océ Cheapfret: Jello Biafra och Dick Lucas för mig

 

Ditt favoritskivomslag alla tider? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

Océ Cheapfret: Edy gör alla konstverk för bandet (omslag / affisch etc.) på ett riktigt DIY sätt. Vi har ingen skivbutik i vår hemstad. Mitt favoritskivomslag är kanske Too Much pressure av Selecter

Edy Caramello: Svårt att välja en, men kanske Blonde On Blonde med Bob Dylan. Det suddiga omslaget  är riktigt bra.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

Mister Fridge: Vi ville bara ha ett fysiskt märke av våra inspelningar och vinylen är vacker.

Edy Caramello: Vi är inte så moderna. Vi använder inte digitala plattformar. Ingenting går att jämföra när du har den fysiska saken (Vinyl / CD etc) i handen och min favorit: bookleten!

Océ Cheapfret: Vinyler är vackra objekt och låter verkliga.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

Mister Fridge: Naturligtvis kan de förändra vår uppfattning, jag kan inte prata för alla men det fungerade för oss.

 

Snälla berätta för någon rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelningar?

Mister Fridge: När Edy stagedivade i publiken på Mondo Bizarro medan han fortfarande spelar gitarr. Roliga tider!

Océ Cheapfret: Det roliga är kanske anledningen till att vi gör sminket. Det har inget att göra med The Adicts (även om vi uppskattar dem). Det var oavsiktligt, vi anlitades som ett band bakomen stand up komiker och någon berättade att det var en klädkod och temat var «Clown». När vi kom fram var vi de enda som var klädda å här! Den roliga delen var att hela vår familj kom fullt utklädda som clowner. Folk i publiken slutade aldrig att fråga dem "Är det ni som ska spela?" Haha stackars dem. Därefter hade en promotor nästa konsert med en Joker-bild och folk fortsatte att fråga oss vi kunde spela så och det fastnade.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Océ Cheapfret: De människor som kommer att se oss är heterogena. Kanske saknar det några punkare och skinheads men det är bra så här. Den sista konserten vi spelade var med Delgres Blues band från Frankrike.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Edy Caramello: Favoritskivor:

Modern Times: Bob Dylan

The Clancy Brothers & Tommy Makem: Hearty & Hellish

The Clash: The Clash

Kali: Racines

Various Artists: Harder They Come

Det mest viktiga I livet: Rom, Familj och Domino!

Océ Cheapfret: Fvaoritkonserter

EDDIE AND THE HOT RODS - Mondo Bizarro

BOB DYLAN - Halle Tony Garnier

SHAM 69 - Rebellion Festival

GOLDBLADE Acoustic Set - Rebellion Festival

JIMMY CLIFF – Terre de Blues Festival

 

Först, senaste och dyraste skivan någonsin köpt?

Edy Caramello: Senaste var PULP: Different class, Dyraste: Joe Strummer 001

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

Mister Fridge: Alltid kul, även om vi är blyga speciellt när det gäller TV eller radio

 

Bryr ni er om recensioner? Vilken är den mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit på?

Océ Cheapfret: En recension är användbar för att ge dig en känsla när du köper en skiva utan att ha lyssnay på det tidigare. Annars påverkar det inte faktumet om vi vill eller inte.

 

Vilka band jämför människor er med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

Mister Fridge: Människor pratar alltid om The Pogues inflytande för sångdelen. Det är självklart en ära!

Edy Caramello: Ja vid varje konsert frågar folk om vi kan spela en Pogues-låt,  kanske på grund av rösten eller något keltiskt inflytande som vi har. Ibland Adicts för stilen även om musiken är annorlunda. Det är faktiskt mer en komplimang än en tråkig sak. Kanske kan jämförelsen med Milli Vanilli vara tråkig haha ​​men nej det är en ära. Vi anser Punk vara som Folkmusik. Det är en tradition där alla är inspirerade av alla andra etc.

Océ Cheapfret: The Pogues, på grund av den icke-artikulerade typen av sång haha och de traditionella låtarna.

 

Om du kunde välja fem band från förr och nutida och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Edy Caramello: Bob Dylan, Cock Sparrer, Evil Conduct, The Specials, Hank Williams, The Wallflowers, Joe Strummer & The Mescaleros och ... Åh vänta! Det är mer än fem!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

Mister Fridge: Vet inte om musiken gör oss till en bättre person men definitivt är det ett av de bästa sätten att få ut den frustrationen. Ibland är det bättre än sex haha

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin fått i en intervju?

Mister Fridge: "Vad vet du om Sverige?"

Océ Cheapfret: Nyligen: "hur känns det för att spela djävulens musik?" Haha Du måste förstå att Rock'n Roll kulturen är nästan oexisterande i Västindien så folk vet inte vad det handlar om och har många klichéer .

 

Vilken är frågan nivill ha men du får aldrig. Snälla fråga och svara på den?

Mister Fridge: Q: Är du ledare för bandet? A: Naturligtvis!

 

Framtida planer för bandet?

Edy Caramello: Vi gör inte riktigt planer, men om vi fortfarande har samma nöje att spela tillsammans vill vi spela in ett andra album.

Mister Fridge: Fortsätt spela utanför Karibien, spela  iSverige en dag!

Océ Cheapfret: Arbeta på ett andra album och spela på Punk Rock Bowling Festival

 

För dig själv?

Mister Fridge: Arbeta mer på backupkören och förbättra min teknik

Océ Cheapfret: Lära mig trummor för att ersätta Mister Fridge

 

Visdomsord?

Mister Fridge: "Kounia manman'w"! Vilket betyder på kreolska: Hurra för Guadeloupe Punk!

Edy Caramello: Jag tror det är ett Liam Clancy-citat: "Ingen rädsla, Ingen avund Ingen känsla" eller från min kära kollega Michele "Sé zyé ki lach" menas bokstavligen: Endast ögon är fegisar. Det hjälper mig varje gång jag behöver hitta motivationen att diska.

 

Något att tillägga?

Mister Fridge: Jag tror trummisen skulle vara en bra ledare för detta band

Edy Caramello: Tack så mycket för Peter för denna intervju, kanske en dag kommer vi till Sverige och smakar på Kalops.

Océ Cheapfret Hej då Peter!

 

På fotona:

med hatten: Mister Fridge

med tuppkammen: Edy Caramello

med den röda färgen (och enda tjejen): Océ Cheapfret