Bodies

Gott med ett punkband som nästan är lika gamla som mig ;-). Clint Hell i gruppen har varit så snäll att svarat mest på den här intervjun men de andra lägger in sina svar här och var. Eller också är det tvärtom. November-2008

 

Historia

Clint Hell (CH): Det hela började med att jag tyckte jag fastnat i förorten med barn och jobb och… inget mer. Hade haft ett speluppehåll på nåt år och kände mig rätt frustrerad. Så en utekväll råkade jag slå mig i slang med den person som skulle blir vår första lead-gitarrist – Felcher Wheel. Vi hade båda en idé om att vi ville lira – och köra nåt som man kunde komma igång snabbt med. Han hade också haft ett speluppehåll och kände samma frustration som jag, så vi började fundera kring att köra Pistols. Några telefonsamtal senare var första sättningen av BODIES klar: mig på sång, Felcher på lead-gitarr, Nick på bas, Johhny-O (aka Johnny Glue) på kompgura och Mr Rahl på trummor. Efter ungefär ett år sparkade vi Felcher och John L. Undell hoppade ombord istället. Han slutade sen p.g.a. flytt men kom tillbaks i bandet igen 2006.

Som (nästan) alla band har vi lidit av avhopp av olika anledningar, och vi har nu nyligen sagt upp vår trummis Hans Gee, så sättningarna har varierat genom åren. Så för tillfället är vi tre kvar i bandet, men har ett par trummisar vi ska testa. Med andra ord: BODIES idag är Clint Hell, Nick Cee och John L. Undell.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen, jobb och något hemskt om varje medlem?

Nick Cee (NC): 40+, grafisk formgivare. Familj med två barn å två hundar. Intresset är musik förstås.

CH: Jag har hunnit bli 42, men agerar – åtminstone på scen – som en 22-årig Iggy. ;-) Jag och min fästmö har tillsammans 4 tjejer: 20, 16, 8 och 4 år. (Varsin från tidigare och två gemensamma.) Jobbar som copywriter, vilket kanske är en bra grej eftersom jag skriver det mesta av texterna (inte allt, men övervägande del.) Något hemskt om mig? Skulle kanske vara att det fortfarande händer att jag blir sådär äckligt tonårspackad ibland…

John L. Undell (JLU): Född å uppvuxen i Orminge. Provade Upplands-Bro i ett år under studier, men det sög Big-Time. Är yngst i bandet (inte ens medelåldring, funtar på att hoppa till nästa fråga… ;-) 39, fru med ungar(2 barn, 2 nästan vuxna), prylbög, vill ha en Massey ferguson 135:a när jag blir stor.

 

 

Hur kommer det sig att ett gäng medelålders gubbar spelar punkrock? Blir man aldrig för gammal för punk?

NC: Det tror jag inte man blir för gammal för. Det är ett kul sätt att träffa polarna å samtidigt skapa något tillsammans som man gillar.

CH: Nä, det blir man fan aldrig! Men det som kallas punk idag är inte det jag menar med punk. Hatar allt vad Good Charlotte, Blink Blimp whatever och nån siffra och liknande heter! Avskyvärt och har INGENTING med punk att göra. Och varför vi lirar det är enkelt: Det är den musik vi älskar och hinner repa så att det låter bra. Den finns helt enkelt i hjärtat och ligger oss närmast.

JLU: Kan väl svara lite då. Musik är musik är musik, det är inte något man blir för gammal för, tvärt om mer mogen och lyhörd(lomhörd?) för. Våra far- och morföräldrar tröttnade inte på gammeltjo, min farsa kommer aldrig att släppa Cliff Richard, Beatles, Shadows å dom, så varför skulle vi eller våra barn, barnbarn å deras knappar tappa trycket för vad vi/dom gillar?????????????????????????

 

 

Bodies, kommer namnet från Pistols låten eller?

NC: Jepp, eftersom vi startade som ett Sex Pistols tributeband låg namnet nära till hands.

CH: Yep. Precis som Nick säger och som ni ser i historiken ovan så började vi som Pistols-band.

 

Ni har varit med ganska länge i olika grupper efter vad jag förstår, är det roligare att spela nu än det var förr när ni började?

NC: Lika kul men på den gamla tiden var det nog allvarligare satsning. Däremot är det ju betydligt enklare att nå ut nu via nätet och så. Möjligheterna att spela in till rimliga kostnader har ju också ökat med tiden.

CH: Jag tycker nog faktiskt att det är roligare nu. Inte samma självpåtagna press. Förr var det på blodigt allvar och man siktade bara på att ”brejka”. Men det betyder INTE att man sänkt ambitionsnivån för hur bra det ska vara. Kommer nån och ser oss så ska de få en upplevelse och – även om de inte gillar oss – så ska de komma ihåg oss!

JLU: Ja naturligtvis, man är som ett årgångsvin. Dessutom med bättre ekonomi.

 

Vad är skillnaden?

NC: Se ovan

CH: Nu gör man det bara för en enda saks skull: det är så jävla KUL! Lite grand är det väl också vårt sociala forum. Istället för korpfotboll, liksom…

JLU: One ages to meet the challenge.

 

Vad betyder punk för er, har det påverkat era liv eller är det bara en musikstil?

NC: För mig är det nog mest en musikstil å jag gillar ju den där ”gör det själv tanken”.

CH: För mig har det haft en avgörande betydelse – hela gör-det-själv-prylen har tagit bort en massa spärrar hos mig överhuvudtaget. Så för mig är det mer en attityd än bara musik. Och som alla andra genrer är det ju lite svårt, tycker jag i alla fall, att säga vad som är ren punk idag. Vi får t.ex. ofta höra av punkare att vi är för mycket rock eller hårdrock, samtidigt får vi höra av metallskallar att vi är för mycket punk. De enda som bara dissar oss rakt av är disco och popnördar… ;-)

JLU: Punk som inriktning, politisk eller annan, har inte betytt ett skit för mig, det är energin i musiken jag vill åt.

 

Finns det några bra punkband idag?

NC: Beror på vad man kallar punk. Det finns ju många band, både stora och små, med punken i rötterna men som kanske mer är rock egentligen. Jag har väl inget till övers för den där trallpunken å alla andra avarter. Jag gillar 77-stuket och rock med punkens energi.

CH: Som sagt. Tycker det är svårt att säga vad som egentligen är punk idag. Men ett Stockhomsband jag vill tipsa om, som definitivt är punk, är Part-Time Posers. Den där attityden jag tycker är punk hittar jag oftare inom metall idag, faktiskt.

JLU: Jag kommer inte på några…

 

Det var lite jobbigt förr att vara punkare kan jag tycka eftersom man var "tvungen" att gilla en viss musikstil och sade man att man gilla Beatles eller ABBA så blev man nästan stenad...har ni haft samma känsla?

NC: Gränserna har väl suddats ut mer å mer å i vår ålder är det ju helt okej att gilla Beatles å sånt. Men visst var det lite så förr när man var yngre.

CH: Jag har haft precis samma känsla. Jag började digga Bowie när jag var 7 (1973) och gillar honom än, men det var inte alltid klockrent även om det var ”halvt” ok…

JLU: Det var (är fortfarande) likadant för alla, oavsett musikalisk inriktning, smak å tycke. Det finns alltid nån skitstövel som ska göra sig lustig på annans konto.

 

Att vara punkare idag är kanske också jobbigt, för chansen att chocka någon är svårare idag för punken har väl lite av chock i sig? Vad skall man göra idag för att chocka sina föräldrar osv?

NC: Jag vill inte lämna några sådana tips eftersom jag har barn i den åldern ;) Kläd- och utseendemässsigt är det ju väldigt svårt att provocera idag i alla fall.

CH: Idag tror jag det mer handlar om saker man gör än vad man lyssnar på eller hur man klär sig. Ett säkert sätt att driva sina föräldrar till vanvett är ju att vara självdestruktiv och vägra ta emot hjälp och stöd. Men punken var ju inte bara destruktiv. Det fanns en oerhörd kreativitet i den. Kolla bara hur många ur punkrörelsen som idag har skrivit böcker, är journalister, jobbar med musik, filmar, finns inom reklamvärlden och så vidare. Det var inte bara så att man ”sabbade sig själv” så mycket det bara gick (vissa gjorde det, men dem gick det åt h-e för också) utan man skapade en jäkla massa också.

JLU: Jag avstår att svara. Har för många barn i ”rätt ålder”… ;-)

 

Ni kan ju inte förneka att era influenser kommer från tidig punk men vilka är favoriterna från förr?

NC: Clash, Pistols, Damned, Iggy, Ramones, Jam, Dead Boys å Buzzcocks förstås. Ganska klassiska och väntade namn alltså.

CH: Definitivt Pistols, Clash, Ramones och Damned. Adverts. Iggy. Rätt väntade namn, gissar jag. Sen finns det ju en massa andra inom andra genrer också. Men för mig handlar det VÄLDIGT mycket om rock/hårdare rock.

JLU: Pistols, Ramones, Dickies, Eddie n the hotrods, Tuffdarts, etc, etc. Det fanns många goa band.

 

Vad drar ni för sorts publik? Vilka åldrar?

NC: Väldigt blandat. Vår egen ålder och sen finns det ju en hel del yngre som gillar oss också.

CH: I början var det ju mest gamla polare, dvs folk i vår egen ålder. Eller… Vid varje omstart har det till att börja med varit så. Sen ju mer man varit ut och lirat så har det hakat på en hel del yngre. Och det är ju skitkul. Det man kan säga är väl att vi inte når så många under 20, eftersom vi oftast får spelningar på ställen med åldersgräns pga alkoholtillståndet.

JLU: Fruar å syskon. hehe

 

Hur tycker du är att leva i Sverige idag, jag menar politiskt?

NC: Det finns mycket som är illa i Sverige men det gör det ju oavsett vem som sitter vid makten. Allt jävla onödigt våld å sån skit tex.

CH: Jag känner mig rätt så desillusionerad idag. Samma skit oavsett vem som sitter vid makten. Kapitalet styr och alla sköter sitt. Tycker det är för jävligt med ”satsa på dig sjölv och skit i andra”-attityden som råder sen ett antal år tillbaks. Girigheten. Sen har ju samhället blivit tuffare överlag – med mer och råare våld, tex. Sånt tycker jag är skit och har svårt att fatta. Men det kanske är en sorts frustration som måste ut nånstans? Jag har ju min ventil i musiken, men alla har väl inte det…

JLU: För blått.

 

Gör ni några politiska låtar?

NC: Vi är nog väldigt opolitiska

CH: På sätt och vis. Men det handlar ju i så fall om personliga upplevelser och många av texterna är skrivna så att man ska kunna tolka dem politiskt om man vill. Sicken t.ex. Eller Loser. Men de kan lika gärna handla om något annat. Jag försöker i mina texter att lämna tolkningen åt lyssnaren. Så, vi är åtminstone inte ÖPPET politiska, även om det finns texter man kan tolka politiskt. Med det sagt, så är vi heller inget ”partyband” som bara sjunger om party, droger, brudar och rock’n’roll.

JLU: Nja, snuddar väl med "Guantanamo".

 

Vem/Vilken artist/grupp gör de bästa politiska låtarna?

NC: Ingen koll

CH: Jag tycker att Ministry ligger bra till. Ett av mina favoritband idag. Sen tycker jag faktiskt att Green Days American Idiot är ovanligt bra för att komma från dem, mest pga de politiska texterna. Det finns också en hel del metallband idag som tagit på sig punkens samhällskritiska roll.

JLU: Ingen koll.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Nicks ”femmor”:

Skivor:

1: Who´s Next

2: Never Mind The Bollocks

3: The Boys 1:st

4: Clash 1:st

5: Wildhearts – The Wildhearts Must Be Destroyed

Konserter:

1: Bram Tchaikovsky, The Nashville Rooms, London 79. Högt, kraftfullt å j…gt bra.

2: Barracudas, London 82 eller 83 på en liten håla nånstans i Fulham. H…e vilket ös!

3: Joe Strummer i Tokyo 2001.

4: Micke Hagström Cosmic Cowboys på Glädjehuset 82.

5: Problem på Musikverket 78 eller 79

Detta kanske inte är dom absolut bästa konserterna rent musikaliskt men de som nog gett mig de största kickarna.

 

Clints ”femmor”:

5 favoritskivor:

Never Mind The Bollocks – Sex Pistols

The Clash – The Clash (första alltså)

Heroes – David Bowie

Raw Power – Iggy & the Stooges

Psalm 69 – Ministry

(Och som sjätte album – i princip vilket som helst av Metallica fram till och med svarta albumet)

5 favoritkonserter:

Foetus på Ritz – 1986? 1987?

Fläskkvartetten på Judiska Teatern – 2008

Ebba Grön på Myrsjögården – 1981? 1982?

Metallica i Riga – 2008 (eller i Tallin 1999)

BODIES på Chrome Bar – 1996 (vi var grymma och spelade inför dryga 1100 pers. Skitkul!!!)

5 viktigaste sakerna i livet (som blir en jävligt närsynt lista):

Mina barn

Min kreativitet (både i yrket och privat)

Musik

Att ha så man klarar sig – inte mer

Solidaritet och världsfred (men jag har ingen lösning på hur man når dit)

 

Johns ”femmor”:

För tillfället är femitopp följande:

Live and dangerous med Lizzy

Reise,reise med Rammstein

Man machine med Kraftwerk

Blurred crusade med Church

Och en best of-platta med Cash. 

Konserter:

ZZ TOP Göta Lejon-81

Thin Lizzy Hovet-81

Ramones Grönan -88? Typ.

Rammstein Metaltown Götet-06

Åsså förra gången Yngwie Malmsteen var på Berns, fyfaaan va bra...

 

Första senaste och dyraste skivan i samlingen?

NC: Första: Ballroom Blitz. Senaste: Diciplines ”Smoking Kills” (norrmän tillsammans med Ken Stringfellow från Posies). Dyraste har jag ingen aning om. Tyvärr så bytte å sålde man ju en hel del plattor på skivbörsar under slutet av sjuttiotalet och med facit i hand har man nog gjort bort sig lite då och då med sånt.

CH: Första skivan var en Björn Skifs-skiva när jag bara var 5 bast, senaste var Metallicas Death Magnetic och den dyraste är nog en originalsingel från 1967 med David Bowie.

JLU: Vienna av Ultravox, Tom Waits platta Asylum Years, nån orginal singel med Ramones, men den gav jag bort till Ego T.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

NC: Ingen aning.

CH: Jag kanske inte skyltar med mina ärvda skivor men kan inte med att göra mig av med varken skivor eller böcker – oavsett hur dåliga jag tycker att de är… Skulle tro att en ärvd Donna Summer är den jag själv tycker är mest ”pinsam”, men mest för att jag själv tycker den är så j-a kass och inte på grund av vad någon annan ska tycka.

JLU: Den har jag slängt.

 

Skivan du har blivit mest besviken på?

NC: Endless Nameless med Wildhearts

CH: Det finns egentligen flera som varit besvikelser av lite olika anledningar, eftersom jag är lite skivsamlare och har en del. Men… Chumbawambas Tubthumper. Tyckte (och tycker) låten Tubthumper var så otroligt bra. Men det var också den enda låten på plattan som var bra – resten sög.

JLU: Nån soloplatta med han som spelar gitarr i  Rolling Stones, kommer aldrig ihåg namn, börjar bli gammal.

 

Vilken grupp (levande elller död) skulle du vilja höra en ny skiva med?

NC: The Boys. Har sett dom några gånger och dom levererar verkligen fortfarande.

CH: Led Zeppelin, om de debuterade nu. Undrar hur de skulle låta. Eller Jerry Lee Lewis om han debuterade idag. Annars har ju Stooges redan gjort en ny, så den önskan är ju uppfylld. (Även om den inte lever upp till klassikerna…) Det är ju upplagt för att svara Pistols här, men eftersom Lydon inte kan sjunga som Rotten längre så är det inget jag känner att jag saknar – då tar jag hellre en ny PIL.

JLU: Rammstein! Släpps nästa höst enligt deras hemsida, med tillhörande turné. Gissa vem som kommer att gå dit?

 

Vad driver er att fortsätta spela den här typen av musik?

NC: Att det är så jäkla kul och att skriva bättre och bättre låtar

CH: Att det är så jävla roligt! Och det verkar som om det är fler än vi som tycker det också…

JLU: Det svänger.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

NC: Energi, rock, utlevelse

CH: Punk. And. Roll. (Annars som Nick… ;-)

JLU: Musikalisk, stilfull, genomtänkt.

 

Hur ser du på nedladdning osv? Är det bra eller dåligt?

NC: Bra för att det är ett enkelt sätt att kolla in nya band som man annars nog inte skulle fått höra. Dåligt för artisterna ekonomiskt och för mig som vill ha booklet å sånt.

CH: För oetablerade band tror jag det är bra, men så fort man ska försöka leva på sin musik blir det otroligt svårt om man inte kan få betalt för det man skapar. Själv tillhör jag ju den gamla stammen som ”vill ha”. Jag vill ha en fysisk enhet och nåt att vrida och vända på, titta på och bläddra i… Och de band som lever på att sälja merch har ju på nåt sätt haft en start i att sälja plattor så de nu kan investera i att trycka upp t-shirts, kepsar, nyckelringar och allt vad det är. Det är en stor investering för ett oetablerat band och svårt att ha råd med att ha ett brett utbud som fans kan välja från.

JLU: Ofrånkomligt. Bra för band som vårat som vill ha mesta möjliga publicitet, men ju mer man tjänar desto gnälligare blir man!? (Metallica)

 

Framtidsplaner för bandet?

NC: Komma igång igen med ny trummis och komma ut och spela. Förhoppningsvis en återresa till Skottland under 2009. Dessutom spela in nytt material.

CH: Lira bättre och tajtare och ut mer med ny trummis. Skriva ännu bättre texter och låtar. Tillbaks till Skottland under slutet av våren/försommaren 2009. Spela in de nya låtar vi redan har och de som kommer.

JLU: Fler bättre låtar.

 

För dig själv?

NC: Göra riktigt bra låtar till bandet å ha hälsan i behåll.

CH: Göra vad jag kan för att stödja tonårsdottern i sitt skolarbete. Annars är jag nog ganska tillfreds med livet, så fortsätta på inslaget spår för en gångs skull. Kanske delta i ett musikprojekt jag blivit inbjuden till, men det beror på hur mycket tid och engagemang det kommer ta i anspråk – fokus är Familj, Jobb, BODIES. Sen får det bli vad det blir om det finns tid över.

JLU: Njaaa… Inga konkret formulerade.

 

Visdomsord?

NC: Var den du är

CH: Var dig själv och ta ingen (orättfärdig) skit.

JLU: Kör så det ryker, så får vi se om det håller!!

 

Nåt att tillägga?

CH: Om det är nån som ordnar spelningar ute i landet som läser det här, så kommer vi gärna och lirar. Kontakta oss via: clint2hell@yahoo.com. Förhandslyssna på www.myspace.com/bodiessweden eller maila så skickar vi cd. Och sist men inte minst – Tack Skrutt för att du inte gav upp och att du ville ha oss med!!!