Blue Bloods

Blue Bloods intervju – April 2005 medh Jym Bagtaz (trummis)

 

Historia……

Sångaren Tim Baxter och basisten Greg Genovese var highschoolkompisar som hade spelat I band då och då sedan de var ungar. Med deras delade rötter, bestämde de sig för att det var tid att återvända till punkrock. Hårt jobb och en DIY etik hjälpte Blue Bloods att släppa sina två första CD  Release the Hounds (1999) och Twice as Strong (2001) på deras egna bolag Basement Records. Twice as Strong gav dem både media och bolagsintresse. 2002, signade bandet till dentpopulära europeiska skivbolaget Scream Records. De gick in i Outpost Studio (Stoughton, MA) i augusti 2002 för att spela in den en fullängdare under ledning avJim Siegal (Dropkick Murphys, Slapshot, Blood for Blood). I april 2003 kom albumet ut I Europa och I September på GMM records. De gjorde om lineupen 2003 med  Johnny Hurts och Bobby Bones på gitarr och Jym Bagtaz på trummor, the Blue Bloods är numera ett tight punkband. I oktober fick de chansen att vara en del av det europeiska  “Back On The Map Tour” med andra Boston band som Slapshot och Blood for Blood. Bandet har precis släppt sitt Death of a Salesman och fortsätter att spela live för sina fantastiska fans så mycket som möjligt. 2005 har Blue Bloods spelat över hela USA och kommer säkert tillbaks till Europa i sommar eller till hösten. 

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, job, intressen och något hemskt om varje medlem? 

- Vår sångare Tim Baxter är 31, har inga barn men en underbar hund som heter Bup. Han har en underbar flickvän och har ett försäljarjobb på dagarna för att kunna betala räkningar. Han älskar whiskey, sina vänner, tatueringar – och självklart – musik.

 

- Sologitarrist Johnny Hurts är 26 år gammal, har inte heller några barn , han har en samhörighet med kvinnor. En fantastisk musiker och han är också med i sidoprojekten Boozefighter och Dying Contest. Han gillar inte att ta skit från någon och han står vid din sida som en sann vän. 

 

- Basisten Greg “Goose” Genovese, 30är den enda gifta medlemmen i bandet  och den enda som har ett barn. Hans underbara son har precis blivit ett år gammal och han är vårt yngsta fan. Han är en familjeman och vår nuvarande grafiske designer av gruppens saker. Han har skapat både vår bandlogo och layouten för vår nya CD, Death of a Salesman.

 

- Kompgitarristen Bobby Bones är babyn I gruppen. Han skall snart fylla 21 år, vilket betyder att han äntligen kan dricka i USA utan att snutarna slår in hans huvud. Han är en gitarrgud- vad han kan göra förvånar mig varje dag. Han har en flickvän - tyvärr tjejer!

 

- Så är det jag: trummis Jym Bagtaz, som är 29, är den senaste(och förhoppningsvis sista) I en lång rad av trummisar. Han har känt till bandet sedan 1999 och spelat trummor i några lokala band – men inget så bra som Blue Bloods. Han har en underbar tjej som precis skall flytta ihop med honom – det blir bättre eller kanske sämre.  (

 

Varför började ni att spela musik?

Jag började att spela sent, när jag var 20, mest för att jag är ett stort fan av musik och band. Jag har varit inne i musiken och mer specifikt i punkrocken sedan jag var en lite unge och har använd den i mitt liv både när jag haft det bra och när jag haft det dåligt. Jag har försökt att spela gitarr men jag är verkligen skitkass på det. Men jag har aldrig tagit en lektion, trummandet har kommit naturligt till mig och jag njuter av att spela med sådana fantastiska musiker som Blue Bloods. De här killarna är de bästa musiker jag någonsin spelat med och det är en ära för mig att göra musik ihop med dem. .

 

Vilka band jämförs ni med?

Vi blir jämförda med band som Dropkick Murphys och Bouncing Souls hela tiden. Med DKM så tror jag det beror på att många sätter oss i samma kategori mycket beroende på att vi båda kommer från Boston. Men det är där likheterna slutar. Vi har inga irländska influenser men det har vi. Men ifall du måste bli jämförd med någon så är det inget dåligt sällskap att bli jämförd med. 

 

Hur komemr det sig att ni är på ett belgiskt bolag? Har ni ett annat bolag i USA?

Vi är på  I-Scream Records i Europe eftersom Laurens och Onno Cromag har varit skitbra emot oss och verkligen upptäckt gruppen. De har pushat oss i Europa och till internationella fans och de har verkligen gett oss support där borta. Vår första skiva för dem distribuerades av GMM records i USA. Detaljerna för vem som skall distribuera den nya skivan i USA håller på att formas men det kommer att bli ett bra bolag. I-Scream skulle inte sätta oss i fel  händer.

 

Bryr ni er om recensioner?

Ingen I bandet bryr sig så mycket om recensioner. Det är trevligt när någon gillar vår musik men vi bryr oss inte skit om du hatar oss. Ifall du inte gillar oss – lyssna inte. Det finns en massa band därute för folk och vi är bara ett band som försöker att få det att funka och förhoppningsvis så tar vi med några fans på åkturen..

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

Jag kan inte komma på någon speciell som har varit riktigt konstig men jag är säker på att det har varit någon som har varit nedlåtande. Men det gör inget. Vi kan inte göra musik som alla gillar - vi är inte U2!!!

 

Hur är en bra konsert med Blue Bloods?

En av sakerna som jag är mest stolt over med Blue Bloods är våra spelningar. Vi spelar med så mycket intensitet och vi ger allt, vi spiller våra innanmäten på scenen varje gång vi kommer in till en publik. Vi ger alltid 110% på scen och jag tror att det syns . När publiken är inne i musiken så blir det en vansinnigt dansande ring därnere och det får oss att spela ännu hårdare. Vi vet att de flesta av våra fans älskar att gå på våra spelningar och vi vill inte göra dem besvikna.

 

Hur ser den medelmåttige diggaren ut?

Vi har alla sorters fans. Från unga punkare till medelålders skins to minderåriga collegeungar till 9-5 arbetande till blå hårda kragar. Vilket vi verkligen älskar – vi har aldrig blivit satta in något speciellt fack av punkrock och jag tror att det har hjälpt oss att bredda vår fanskara. 

 

Hur mycket säljer en grupp av er kaliber?

Vi har tillräckligt mycket skivförsäljning. Just nu är vi troligen större i Europa än i USA en det verkar växa i USA. Vi bor inte i herrgårdar men vi är övertygade om att vår försäljning kommer att öka.

 

Ni har varit med ett tag, vilka är de största grupperna ni har spelat med?

I Europa har våra största spelningar varit med band som Slapshot och Blood For Blood. I USA har vi delat scen med band som  Dropkick Murphys, Street Dogs, Darkbuster, Rancid, The Unseen, Deadline (UK) och många mer.

 

 

 

Ifall du kunde välja fem band från nu och då som skulle ha en stor konsert tillsammans The Blue Bloods, vilka fem skulle du välja?

Social Distortion, Rocket from the Crypt, The Clash, Ramones and Black Flag

 

Vilka fem favoritskivor har du, fem favoritkonserter och vilka är de fem viktigaste sakerna i livet?

- Fem favoritskivor: The Clash (s/t), Social Distortion (White Light, White Heat, White Trash), Therapy? (Troublegum), Rocket from the Crypt (Circa: Now!), Bouncing Souls (How I Spent My Summer Vacation).

 

Fem favoritkonserter: Social Distortion (Boston Aug 1996), Supersuckers (Boston May 2004), Ravonettes (Boston July 2004), Rancid (Boston March 1995), Rollins Band (April 1994)

 

- Fem viktigaste sakerna i livet: Familj, vänner, musik, glädje, respekt. 

 

Första senaste och dyraste skivan du har köpt?

Den första skivan jag någonsin köpte var Van Halen’s 1984, den senaste var Darkbuster’s A Weakness for Spirits och den dyraste jag köpt är en 12” Social Distortion singel  1945 som jag köpte för allt för mycket pengar!

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

Troligen Def Leppard’s Hysteria – vad kan jag säga, jag är en tönt J

 

Vad vet du om Sverige?

Det enda jag vet är att jag vill turnera där en dag. Låt detta hända! 

 

Har du hört några bra svenska band?

Jag är ett stort fan till Ravonettes och the International Noise Conspiracy.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Punk betyder för mig att göra vad du vill och leva ditt eget liv.   Jag vet att det finns en del “äkta punkare” som tar detta till det extrema och bor på gatan och so inte duschar- det är inget för oss. Vi lever punkstilen på vårt sätt. Det finns så många band som kallar sig själva “punk”  - det är bra  men försök att göra saker själv och var inte bara punkare ett tag för at det är coolt att vara det.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

Sanning, Smärta, Rock

 

Namnet Blue Bloods , var kommer det ifrån?

Vi valde namnet the Blue Bloods eftersom vi ville skruva till den litterära meningen med frasen. Den egentliga betydelsen av ”Blue Blood” menas med att vara snobbig eller att man kommer från en aristokratisk familj. Och vi ligger långt därifrån. Vi är alla arbetare som slavar på arbeten varje dag genom livet, och vi använder musiken som en flykt. Ingen av oss är rika eller kommer från välbeställda familjer, så vi tog namnet mycket för att för att vi ville visa vad vi tycker en blåblodig skulle kunna vara.

 

Hur är det att leva I USA, nu när Bush har blivit återvald?

Jag har aldrig egentligen brytt mig om politik. Vårt band försöker hålla sig ifrån sådana saker men jag kan berätta att jag inte är något fan till Bush precis. 

 

Att band, kända som okända, spelade emot Bush, är det ett bra sätt att protestera mot något?

Ifall band vill uttala sig eller spela sin musik emot President Bush eller någon annan regering, så är det deras rätt. Det är var jag tycker är bra med detta land. Men det är inte vår grej. Det finns en massa ”budskapsband” där- det är tillräckligt för att handha protesterna. 

 

Kan musik ändra någons liv?

Definitivt. Den har ändrat mitt liv radikalt. När jag var liten så gillade jag inte så mycket musik och den lilla musik jag hade var skit, radiovänlig popskit. Men när jag var 12 gav mig en vän ett band med Ramones och hela min värld vändes upp och ner. Jag började vara med i band  och lyssnade på punkmusik, det ena ledde till det andra. Och ifall inte den vännen hade gjort detta så hade kanske jag aldrig börjat att spela trummor. .

 

Jag har bara er senaste skiva på I scream records, vad har ni gjort mer?

Death of a Salesman (I Scream Records) Nov 2004
“Left Out In the Cold” – Boston In-Fest Compilation (FNS Records) May 2004
“Burning Bridges Light the Way” – Boston United 2003 Compilation (Rodent Popsicle Records) April 2004
The Blue Bloods (I Scream Records) April 2003
Twice as Strong (Basement Records) Sept 2001
Release the Hounds (Basement Records) Oct 1999

 

Vad driver er att spela musik?

Jag lever för det. Det fyller alla mina vakna timmar. När jag inte tänker på trummandet så tänker jag på hur vi kan göra vårt band bättre. Förutom vänner och familj så är Blue Bloods en stor del av mitt liv. Energin i musiken kombinerad med den otroliga känslan du har när du är på scen och dina fans sjunger med i dina låtar – det blir en enorm glädje som bara kommer om man är med i ett framgångsrikt band.  

 

Is it many interviews, is it boring?

Vi gör en massa intervjuer, även de som trycks, radio och Internet och de är roliga att göra allihop. Jag gillar dem mycket beroende för at det ger mig chansen att ge en mening till bandet och till våra låtar, istället för att folk skall gissa sig till våra CD:n eller att de får låtar med oss. Vi i Bloods kan nog uttrycka hur vi känner om alla olika saker. 

 

Vilken är frågan du alltid velat ha, ställ den och besvara den?

F: Vilka är Johnny Hurts’ och Bobby Bones’ riktiga band?

A: Det berättar jag aldrig!

 

Flodvågen som kom till Asien och tog många liv har varit mycket på TV, mycket beroende på att många svenskar var där, hur mycket utrymme har det fått I amerikanska TV, ifall du jämför med terroristattack, 150000 döda mot 10000

Den fruktansvärda floden var en stor del av den amerikanska TV:n och nyheterna. I många veckor kom rapporterna och bilderna därifrån.Men det var mycket mer om den 11:e september naturligtvis. Men mycket beror säkert på att det hände på amerikansk mark och det var ett stort trauma för det amerikanska folket. Och det hände faktiskt på TV.n när folk tittade på.

 

Vad är viktigast när ni gör låtar, är det att ha en bra melodi, en bra text eller att ha en refräng som folk kommer ihåg? 

När vi skriver låtar har vi egentligen ingen medveten aspekt på musiken,

- ifall det är text, musik eller refränger det är fokus på låten. Eftersom vi samarbetar när vi gör en låt så slutar det med att varje medlem gör den bästa låt de verkligen kan komma på.

 

Finns det några bra band I USA idag?

Det finns tonvis med bra band I USA idag, du måste bara leta upp dem. Du hittar de nog inte på MTV. Speciellt runt Boston så har vi band som The Pug Uglies, Far From Finished, Darkbuster, Bloodshot Hooligans, Dementia 13, Street Dogs, Tommy and the Terrors, Dropkick Murphys, Blood For Blood, Slapshot – och många mer.

 

Vilken är den viktigaste punklåten och punkgruppen genom alla tider?

För min del, så är“Career Opportunities” med The Clash den bästa låten. Inte bara som en reflektion på det social statusen på den tiden och det som Clash-fans kunde relatera till, det är en jävligt bra låt. Den viktigaste skivan måste vara Ramones första album ”Ramones” som kom 1976. Den skivan ändrade musikindustrin and banade väg för band som oss att få ett skivkontrakt.

 

Framtidsplaner för bandet?

Just no koncentrerar vi oss på att hitta så mycket marknad som vi kan I USA, Vi har spelningar varje helg och vi är konstant i vår van. Vi älskar att spela och vi älskar våra fans så därför försöker vi komma ut så mycket som möjligt. Senare I  sommar har ni oss troligen i Europa igen   för några festivaler och en turné genom kontinenten, Efter det så kommer vi troligen att spela in en demo med våra nya låtar som vi skriver just nu. Förhoppningsvis kommer nya skivan sommaren 2006.

 

För dig själv?

Att bara försöka hålla den delikata balansen mellan att jobba hårt mellan att jobba på dagarna och vara en punkrockare på kvällen. 

 

Visdomsord?

Ät inte gul snö.

 

Nåt att tillägga?

Tack för att du lät mig göra denna intervju. Det var riktigt trevligt!