Gitarristen Manuel svarar på frågorna till min intervju med Bloodstrings i slutet av juni 2023. De sjunger ofta på engelska även om de är ett tyskt band. :

 

Berätta lite historia om Bloodstrings, hur ni träffades och varför ni började spela tillsammans och när? 

-Vi träffades alla första gången när vi fortfarande gick i skolan. Nick, Patrick och jag är från samma lilla stad nära Aachen och känner varandra sedan vi var runt 14 eller 15 år gamla som går tillbaka till 2003/2004. Celina är från en annan liten stad på motsatt sida av Aachen och Nick lärde känna henne en tid tidigare än resten, men till slut delar vi de flesta av våra vänner och började ses mer och mer eftersom vi alla har varit en del av samma lilla Aachen punkrockscen sedan vi var så unga.  Själva bandet grundades dock 2009 när vi bestämde oss för att sätta upp ett Psychobilly-band.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Tidigare band? 

-Vi började med en annan trummis (Maximilian Möhring), men han lämnade bandet ganska tidigt av personliga skäl. Vi är fortfarande vänner och ses då och då, men han hade olika planer med sitt liv då. Patrick är vår trummis sedan dess och lineupen har inte förändrats på något annat sätt. Patrick, Nick och jag hade band före Bloodstrings.  Nick hade ett punkrockband som hette Ashtray (senare känt som Max and his drinking problem), som var några unga killar som spelade Social Distortion och Rancid-liknande punkrock, Patrick hade ett band som hette Crap, som jag antar kan beskrivas som amerikanskt melodiskt punkinfluerat, och jag hade 3 band innan.  Mitt första band var Saurer Regen (Sour Rain), ett tysksjungande rått punkrockband, sedan grundade jag Einweg (Disposable/Single-Use), som var en blandning av Swing-rytmer och hardcore punk, som också sjöng på tyska, och sedan grundade jag ett annat tyskt punkrockband som heter Nennt uns wie ihr wollt (Ring oss vad du vill). Men alla dessa 3 band spelade nästan bara vårt lokala område.  Celina hade inga tidigare band men var utbildad i piano och sång.

 

Bloodstrings är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda att någon annan grupp skulle heta så? Vad menar ni med det namnet?

-Nej, vi var inte rädda för att namnet redan var upptaget men jag antar att vi kollade det då. Jag minns inte riktigt. Tanken med namnet var att ta något som låter coolt och relaterar till det faktum att i våra tidigare band spelade vi alla bokstavligen tills fingrarna blödde. Detta kan komma från brist på teknik eller från överdriven passion eller kanske båda. Du bestämmer. 😉

 

Er nya Heartache radio är riktigt bra, är ni nöjda med slutprodukten? Finns det bara på CD eller hur är det? 

-Ja, vi är riktigt, riktigt nöjda och hur bra det blev. Den kommer på orange och lila vinyl, CD och naturligtvis på alla kända streamingplattformar.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som fysiskt släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

-Eftersom vi alla är vinylälskare antar jag att vi aldrig skulle ge ut ett album bara digitalt. Även om du går på en konsert med något band och gillar deras musik, skulle du vilja ta något av den känslan att ta med dig hem. Åtminstone känner vi så.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då? 

-När vi har tillräckligt med tid för showen spelar vi alltid minst en coverlåt. Just nu är det en äldre låt av Die Toten Hosen som heter "Wünsch' dir was", men vi har haft många olika covers genom tiderna. Till exempel av The Interrupters, The Distillers, under våra tidiga år har vi haft covers av The Creepshow och Horrorpops, Johnny Cash och så vidare.

 

Berätta lite om vad era låtar handlar om? Och berätta om låtarna nedan?

-Våra låtar handlar mest om personliga saker som psykisk hälsa och bra (eller dåliga) känslor eller personliga erfarenheter som vi tror att alla kan relatera till, men också sociokritiska/politiska frågor

The Bottle Talking 

Att ta några drinkar för mycket, hoppas att nonsens du pratar hela natten inte kommer att påverka andras känslor för mycket.

Short way down

Den här låten handlar om artister eller människor i vissa branscher som går över lik, hugger människor i ryggen för att få vad de vill ha till exempel berömmelse. Det handlar om den grunda sidan av branschen, om "fake it till you make it" och har kärnbudskapet att du kan klättra upp till toppen av stegen men ett falskt steg och du kan vara på marken igen.

Bottom view 

Den här handlar om det stöd som en individ som känner sig som en nere och ut förlorare kan uppleva i en grupp människor som känner på samma sätt och därmed "känner sig återupplivade". Det är en shoutout till de "förlorare" som vi alla var när vi träffades som unga människor och kände oss kopplade av det.

 

Är det viktigt att få fram sina åsikter i sin musik, eller sjunger man bara om triviala saker? Vilken är er mest politiska låt eller bör man inte lägga politik i musik? 

-Ja, det har blivit viktigt för oss med åren. I början var våra texter mestadels skräckinfluerade men på ett slags metaforiskt sätt. Nu är det enklare att säga vad du vill säga. Jag antar att vår mest politiska sång är German Angst, som skrevs under de senaste årens flyktingkriser och samhällets bortblicks- och vägransmentalitet. På Heartache Radio kan du också höra en låt om rasism inom punkrockscenen, vilket tyvärr händer då och då. Vi har alltid varit vänster, men började sätta våra politiska åsikter i texter för några år sedan.

 

Tror du att era texter kan ha effekt på andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har ni ändrat någons åsikt?

-Ja, det hoppas vi i alla fall. Som att "Heavy Cross" förhoppningsvis är något särskilt kvinnor eller ickebinära kan relatera till. "Don't Die" handlar om psykisk ohälsa och vi har redan fått massor av feedback från människor som faktiskt säger att den här låten hjälpte dem genom tuffa tider. Det finns ingen större belöning än så.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga band ni har spelat tillsammans med? 

-Vi har haft spelningar med massor av olika punkrockband, men även metal-, hårdrocks-, ska-, rockabilly- och psychobillyband. Mest märkligt som i konstigt eller extraordinärt?  Kanske något mellan Japanische Kampfhörspiele (tyska deathgrind-band vi spelade med på Störfaktor Festival 2019 – grymma grejer!) och Rancid (för två veckor sedan på SBÄM Fest i Österrike).

 

Har ni något fotbollslag som ni supportar? (Jag supportar Arsenal och ett svenskt lag som heter GAIS) 

-Jag gillar verkligen inte tysk fotboll. Jag tror att det finns mycket mer intressanta sporter än detta. Vår trummis Patrick är ett fan av sporten och vårt lokala lag.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för människor som inte har hört er? Säg det med tre ord? 

-Lyssna. Till. Det.

 

Jag gillar öl och gör också öl .. Om Bloodstrings skulle göra en öl, vad skulle den heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?;-) 

-Jag antar att det skulle vara en mycket stark och mörk starköl. 😉

 

Och hur är det att bo i Tyskland nu? Rasister, levnadskostnader och hur är det med människors reaktion på Ukraina-kriget?

-Svår fråga. Självklart finns det en massa jävla rasister över hela planeten, levnadskostnaderna stiger och Ukraina-kriget är nog det mest fucked up som vår generation har att hantera. På något sätt hanterar du det bara hur svårt som det än låter. När det gäller rasister kan du naturligtvis hålla dig högljudd och göra vad du kan göra mot dem. Om levnadskostnaderna försöker vi alla spara pengar på olika saker och tänka två gånger innan vi spenderar pengar på något vi egentligen inte behöver. Ukrainakriget skrämmer förstås de flesta människor i och utanför Europa. Alla hoppas att det inte eskalerar längre än det redan har gjort, särskilt kärnkraften. Vi har personligen stöttat flyktingar som kom strax efter att kriget började och kan bara motivera alla att göra detsamma. Fuck Putin, avsluta kriget!

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val? 

-Min personliga favorit den nya skivan är Ich Habs Schonmal Gesagt grund av dess råa kraft. Jag antar att vi får se vilken som är folkets favorit. 😉

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? 

-Jo, vi spelar på några större scener, men jag antar att den största skillnaden för oss själva är att vi började fundera mer och mer på hur vi kan lägga mest kraft på att skapa en bra show/upplevelse för alla inblandade. Från publiken till personalen och besättningsmedlemmarna.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil? 

-För mig personligen handlar punk mest om den råa energin man kan lägga i vad som helst och även solidariteten. Spelningar, skivor, demonstrationer, merch, videor, turneer och vad som helst som är en del av det hela. Kläder eller yttre utseende inte så mycket. Min åsikt om det förändras aldrig. 

 

Ni gör era låtar på engelska, aldrig på tyska? 

-Vid det här laget har vi en tysk låt på varje LP. "Der Nebel Steigt" på Coal Black Heart, "Mondsüchtig" på Born Sick och "Ich Hab's Schonmal Gesagt" på Heartache Radio.

 

Är det lättare att göra låtar på engelska? 

 -Jag skulle inte säga att det är lättare eftersom vi inte har engelska som modersmål, men vi tror att man kan nå fler människor med det.

 

Vilket är ert största livegig som ni har gjort hittills? Det största bandet ni har spelat med? 

-Vår största spelning antar jag var Wacken Open Air 2018. Förutom festivaler hade vi spelningar med Pascow (tyskt punkband, de är enorma här), Mad Sin, Creepshow eller Demented Are Go till exempel.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt franskt(jag menade tyskt så klart)? 

-Vi har bara sett lite av Sverige, för den enda svenska staden vi någonsin spelat i är Malmö, men eftersom vi hade turnén med The Sensitives och Death By Horse (om du inte känner till dem, kolla in dem - bra svensk punkrock!!!) kan vi lite svenska förutom Ikea, som hårsnodd, upp! och tak. 😃 Typiskt franskt... Croissanter? Baguetter? Gränspatrull människor som uttalar våra namn väldigt roligt?

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som du gillar? 

 -Som nämnts. Vi är också stora fans av Refused, The Baboon Show, Hellacopters, Asta Kask (och deras tyska motsvarighet Rasta Knast), Millencolin, No Fun At All, The Durango Riot, Klamydia (nej vänta, de är från Finland!), Satanic Surfers eller Arch Enemy, In Flames, Opeth och The Haunted, för att kasta in några metalband.

 

Er publik när nu spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder? 

-Vi har spelat för väldigt små barn och riktigt gamla fisar, men de flesta jag skulle gissa är mellan 18 och 40 år gamla.

 

Vad är det bästa med att spela live? 

-Att se folk njuta av de saker vi spelar.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under en livegig med ditt band? 

-Vi hade den här spelningen i Leeds, Storbritannien, där den här killen var tvungen att sitta på scenen och hålla händerna på strömadaptern på mina multieffekter eftersom den gick av hela tiden och hela gitarrljudet med den. Hälsningar till Dicky från Nosebleed vid denna tidpunkt! Jag föll också omkull på scenen under den här spelningen. Mycket kaotisk, men minnesvärd! 

 

Finns det några bra band i Tyskland idag? Nya och unga band vilket är bra?  

 -Nej, vi är alla skit. 😃

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen? 

-Våra egna skivor, för annars skulle vi inte kunna sälja dem på våra konserter. ; P

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sådana saker för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i er hemstad? 

-Ja då och då köper jag vinyler från de band vi spelar med eller när jag går på konserter. Den mest kända skivaffären i Aachen är Plattenbau, men det finns flera andra butiker.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt? 

-Min första skiva var "Hier Kommt Die Maus", en singel som den tyske komikern Stefan Raab släppte när jag var 8 eller så. Den senaste var "Heut ist ein guter Tag" av Donots, bandet som producerade vårt nya album.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit på? 

-Tja, jag bryr mig definitivt om recensioner och vad folk tycker om våra skivor, men jag tar det inte till hjärtat när någon inte gillar våra saker. 

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt? 

-Ramones, Screamin 'Jay Hawkins, Hans-A-Plast, NOFX, Donots  Typ en vild blandning. :D

 

Och om ni fått betalt för att göra en cover-skiva med fyra låtar, vilka fyra låtar hade ni gjort då?

- Ramones – I Wanna Be Sedated

Screamin’ Jay Hawkins – I Put A Spell On You

Hans-A-Plast – Hau ab, Du stinkst

NOFX – The Separation Of Church And Skate

 

Framtidsplaner för bandet? Och för dig själv? 

-Spela fler spelningar/turnéer, ge ut fler skivor. Och själv hoppas jag äntligen kunna reparera/förnya en trästomme som stabiliserar en vinranka i min trädgård. :D

 

Visdomsord? 

-Ät mer nazister!

 

Något mer att tillägga till intervjun? 

-Att hälsa eller frisör!