Historia?

-Bandet har hållit på ungefär 11 år och släppt 3 LP( den senaste är "Ca$hed out on Culture" on den släppets av Punkcore Records), vi har turnerat en jävla massa och vi snavar omkring i en röra till nästa…

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, jobb och något hemskt om varje medlem? 

-Dugs spelar gitarr och sjunger, han är 29 år

Beano spelar bas och sjunger. Han är 32.

Chris spelar trummor och han är 28 år. 

Pete spelar banjo och är 30 år.

Alan spelar tin whistle, han är 32.

Sean plays spelar dragspel och han är 23.

Allas intresse förutom bandet är som för de flesta arbetarmännsikor. Att ha roligt , bli full osv. Normala saker.

.
 

Ni spelar folkmusik, varför just den stilen?

-Varför inte? Jag tycker att vi spelar folkpunk. Vis er oss själva som ett punkband med lite folkmusikinstrument. Det är en stor skillnad!

 

Ni kommer från Irland, vad säger folk där, tycker man att ni har förstört folkstilen eller?

-Vi bryr oss inte om vad folk tycker eftersom vi är ett punkrockband. Men när vi ändå pratar om det så har vår popularitet ökat jättemycket det senaste hemmavid. Vi gör tydligen något som folk gillar

Hur kommer det sig att punkare mixar punk med folkmusik , ni är kanske inte de första men ni är nog de bästa? 

-Förutom Pogues, vi var först men utanför Irland, England, delar av USA och Europa så är det inte många som känner till oss. Från ett irländskt sätt att se det så var folkmusik den traditionella rebellmusiken. Den var förbjuden i hundra år och texterna handlade om alla olika system som förstörde vård folk och vårt land. Låter det bekant? Så det är ganska självklart för oss att mixa två sorters musik

 

Finns det några andra band på Irland?

-Jag förutom de riktigt bra banden på sjuttiotalet har det funnits en massa bra band som Striknien D.C., Napalm Sunday, Skint, Runnin' Riot, The Steampig,Toxic Waste, etc. etc. massvis med band jag inte kommer på namnet på just nu.

 

Vad vet du om Sverige, vad är typiskt svenskt?

-Jag känner inte till Sverige så bra. Jag har bara varit där två gånger. En gång som roadie till Discharge och en gång när jag spelade trummor i Business. Jag antar att varje nation har sin stereotyp om man jämför med resten av världen så det typiskt svenska är att vara blond, att man har vikingablod och att man gillar att dricka. Förlåt mig om jag har fel.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Ja , jag har hört en samling med en massa gamla band som Rude Kids, Asta Kask mm och det var en massa bra saker. Mer moderna band som jag gillar är Dim´s Rebellion, The Pints och The Bones(som vi spelade några spelningar med förra året.

Ni kommer till Sverige snart eller?

-Ja, förutom tillfällena jag nämnde förut så spelade Blood or Whiskey där för några år sedan innan jag var med i gruppen . Just nu håller vi på att sätta ihop en europaturné för att komma senare i år. Vi kommer att spela i Skandinavien då.

 

Vilket land är bäst att spela i?

-Jag måste saga att det är överallt förutom I Irland eller England för bandet behandlas alltid bättre än hemma.

 

Varför är ni på ett amerikanskt bolag, Punkcore? Hur är de?

-Vi är på ett amerikanskt bolag eftersom vi har haft kontrakt förut med bolag från Europa men nu ville vi nå till USA och då är det lättare med ett bolag som kommer därifrån. Det är ett skitbra bolag med stor distribution  så allt fungerar skitbra just nu.

 

Tidigare bolag?

-Banden har varit på några stycken olika som Sligo records, Rejected records, Eire records, Reprieve records, Coretex etc.

 

Vad är det viktigaste för er när ni gör en låt, är det texterna, musiken eller är det att ha en refräng som folk kommer ihåg?

-Allt ovanstående, en stark text eller idé kan bara verka om man gör det riktigt och man har med alla sakerna eller I alla så nära som möjligt.

 

Kan ni sjunga om ingenting eller måste era låtar handla om något viktigt?

-Nej, vi sjunger aldrig om ingenting men alla låtar har inte samma nivå av allvarlighet. Vi har lite humor ibland också, vet du. Och hur mycket jag än gillar dem och de har influerat mig så vill vi inte vara Crass!

 

Hur är en bra spelning med Blood or Whiskey?

-En bra spelning är när folk blir som utom sig av musiken som vi spelar. Allt annat är bonus-som att det blir bra, att vi inte förlorar pengar osv!

 

Hur ser den medelmåttige diggaren ut?

-Jag vet inte riktigt vad du menar men om du menar hur den medelmåttiga BOW-diggaren ser ut så är det omöjligt att svara på. Vi har alla sorters människor på våra konserter. Så kallade “vanliga” folk, punkare, skinheads, skaters osv. Vi bryr oss inte så länge som det inte är något våld och att folk har roligt. Det är mer viktigt vad som finns i ditt huvud än vad som är på huvudet.

Vad föredrar du, blod eller whiskey, eller vad menar ni med namnet?

-Inget, jag är vegetarian och jag föredrar vodka. Namnet kom till för många år sedan när en exmedlem han hade en whiskeyflaska på en festival. Någon försökte ta den ifrån honom och hotade honom med våld och orden "Blood or Whiskey"!!

 

Är det viktigt att ha ett bra namn på bandet? Vilket är det bästa bandnamnet och det som du skulle vilja ha kommit på själv?

-Ja, jag antar att det är bättre att ha något originellt och något som folk kommer ihåg. Det bästa bandnamnet jag vet? Fan , jag kommer inte på något nu, kanske Peter and the Test Tube Babies för dess dumhet(men ett riktigt bra band och trevliga människor), ett namn jag skulle vilja komma på? Du får vänta tills jag startar ett band vid sidan av så att inget stjäl mitt namn!

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det har varit HELA MITT LIV sedan tidiga år. Varje dag är inte en ny dag utan det är en ny PUNK ROCK dag. Jag har lärt mig så mycket. Så för mig är innehållet så mycket mer än bara musik, även om det är en viktigt ingrediens. För mig är det min kod av regler för mig själv och att leva mitt liv så rättvist som jag kan för min egen del och att vara mänsklig mot andra människor. Det har mycket med politik att göra, vad jag äter, hur jag ser ut, sättet min familj uppfostras på etc etc. och det är nog mina starka punkter med punken. 

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Helt omöjligt att svara på. Det ändrar sig varje dag. De fem favoritkonserterna jag sett kommer troligtvis att inkludera band som The Specials,Cowboy Killers, D.R.I., Dead Kennedys,Conflict, Damned,etc. .Det blir en annorlunda lista imorgon.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Den dyraste skivan jag någonsin har köpt är ett original av  Germ Free Adolescents by X-Ray Spex för ungefär 10 år sedan och jag betalade 30 pund för den och det var en jävla massa för en skiva.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Det finns inget sådant hos mig eftersom jag har en obefläckad musiksmak!!!!

 

Hur mycket säljer en skiva med Blood or Whiskey ungefär?

-Jag är inte säker eftersom detta är min första skiva med bandet men den nya skivan  "Ca$hed out on Culture" kom ut den 14:e mars och den 19:e hade den sålt slut helt – så den kommer att bli återpressead igen, så ifall det är indikation på hur mycket den kommer att sälja vet jag inte. Vi får se. 

Vad driver er till att spela musik?

-Jag har alltid spelat och jag var inte så mycket för leksaker när jag var liten, det har alltid varit musik för mig.

 

Vi vet att rasismen växer lite här och var, vad skall vi göra åt det och hur skall vi få folk att förstå att folk är likvärdiga?

-Det är en tuff fråga eftersom en del folk inte gillar att mixa olika raser/sociala förhållanden. Kanske är det så att en del människor känner sig mer säkra i sina egna kvarter. Allt som folk som mig kan göra är att prata emot rasismen i musiken. Vi spelar och har spelat på antirasistiska osv. Vad mer kan man göra? Hitta vänner utanför din egen etniska bakgrund kanske? Det kanske inte så lätt som det låter, jag tror att det viktiga är att få in antirasism hos våra ungar när de är små.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att bo på Irland?

-Det bästa är känslan av att komma från ett land som har varit en underdog och offer i hundratals år, förstörda av svält och slaktade för att göra en comeback som visar en rik känsla av kultur . Det värsta är att som att komma från vilket land som helst, det styrs av de rika och folk som vi kommer alltid att vara på botten av högen och det spelar ingen roll vem som har makten. Och vädret är alltid skit!

 

Framtidsplanerna med bandet?

-Ja , vi kommer att göra detta tills det inte är kul längre. Till dess måste ni stå ut med oss är jag rädd. 

 

Framtidsplanerna för dig själv?

-Någon gång vill jag köpa ett hus för att så mina egna grönsaker. Det är inte så att jag är ivrig att bli markägare eller något sådant, men Irland är så dyrt so om man kunde låna hade det nästan vara billigare än att hyra en lägenhet. Det är prioritet ett för mig och min familj. Annars kommer jag att försöka göra det jag gör så länge jag kan. Jag skulle kunna tänka mig att sluta supa och röka men det är alldeles för lång fram i framtiden.

 

Visdomsord?

-Tolerans.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intresset. Det är roligt att få lite intressanta frågor för en gångs skull,mer skulle lägga ned lite tid som du har gjort, Peter. Tack igen. Vår websideadress är www.bloodorwhiskey.ie up the punx BEANO