BLITZKRIEG BOYS
bröderna blitzkrieg?

Sångaren i det här bandet Marko(Marty Blitzkrieg) var så snäll att svara på en massa frågor om bandet. De är ett av Finlands bästa band som har hållit på I 20 år nu. Den här intervjun ägde rum i januari 2007.

 

Historia?

-det började redan 1981 när jag första gången hörde Ramones. Jag fick idén att bilda ett band men det hände inte riktigt tills jag såg en annons I ett musikmagaisn 1985. det var Miikka Kirveskoski (aka Gil Blitzkrieg -gitarr) en gammal skolkamrat till mig som vill ha medlemmar för att bilda ett band som spelade punk. Jag ringde honom och vi bestämde oss för att försöka. Lite senare rekryterade vi Mikko Kivinen (aka Mike Blitzkrieg-bass,trummor &kör) också en skolkamrat till mig.

Vi hade våra första repningar i ett rum hos vår första trummis Marko Wallenius. Vi spelade några Ramones-låtar och några finska låtar. Marko bestämde sig för att vår musik var för enkel för honom så han slutade I bandet.

Så det var tid att leta efter en ny trummis. Efter ett tag hittade vi en tack vare en annons i ett musikmagasin. Det var Tero Kyllönen (aka Tony Blitzkrieg).Han var 14 och vi var 16. Sedan gjorde vi en ganska enkel inspelning med en kassettbandsspelare. Sedan 1987 fick vi ett skivkontrakt med Raktor Records som släppte vår första EP. Den kom ut 1988. Sedan var det tid för att göra en demo till vår första LP. Vi hittade ett bolag från Tyskland (Teenage Rebel Records).Vår första Lp "Back from nowhere" kom ut 89 likaväl som ett återutsläpp av vår EP. Sedan blev vi tillfrågade att göra en live LP i Tyskland. De arrangerade 15 konserter. Livekassetten spelades in men blev inte så bra. Delvis var det vårt fel och delvis deras. Ifall du vill ha fakta och sanningar fråga oss bara.

På grund av den turnén så splittrades bandet och jag blev väldigt deprimerad. Men efter ett tag var jag tillbaks och gjorde musik. Det fanns ett band som hette Diehard Losers(91) och Nobody´s Heroes93-94). Sedan var det hög tid för Blitzkrieg Boys comeback. Medlemmarna gick inte ihop med varandra och inget verkade vilja ha oss.Ja i alla fall gjordes två demoinspelningar och en konsert blev videofilmad. Detta var 95-97. Och JK kom med i gruppen på gitarr. Efter att ha varit med i finsksjungande bandet   Taistelukala (2000-2005) var det hög tid för vår andra comeback. Så här är vi nu med vår "20th Anniversary Album".Och sättningen är:Marty Blitzkrieg -sång, Gil Blitzkrieg –gitarr och bakgrundssång, JK Blitzkrieg -bas och Arska -trummor. Ochi fall du vill ha hela storyn om oss besök vår hemsida: www.blitzkriegboys.com eller läs den kortare versionen på vår skiva ("20th Anniversary album") cover.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder. Familj, jobb, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Medelåldern i bandet är 36. Vi är inte gifta. 2 av oss har barn. Jag är arbetslös men Gil jobbar på en skola och JK jobbar på ett sjukhus och Arska jobbar i en metallaffär. Våra huvudintressen är att göra musik, se våra barn växa och få saker att bli rätt. Arska kör Harley Davidson. Kanske det är lite dåligt att vi dricker för mycket ibland. Kan inte tänka på något speciellt dåligt för varje en av oss. Vi är alla människor när man tänker efter.   

 

Min recension…vad gillar ni den?

-Vi har aldrig varit ett coverband. Vi spelade några Ramones-låtar på våra tidiga konserter men det är allt. De flesta av våra låtar är våra egna. Jag måste saga att tidiga Cockney rejects är en influens.

 

Finns det några andra band ni jämförs med?

-När vi spelade som Nobody´s Heroes sa de att vi lät som Stiff Little Fingers och mellan 95-97 att vi lät som Bad Religion.  

 

Bryr ni er om recensioner?

-När vi var yngre brydde vi oss en massa om dem. Ifall recensioner inkluderade en bra idé om hur musik skulle vara så brydde vi oss inte…vi är öppensinnade. En bra recension är alltid trevligt. Det ger dig styrka att fortsätta och får dig att veta att du är på rätt väg. Och ifall de tar ner dig på jorden - vad är nytt. Vi är väldigt envisa i vilket fall så vi bryr oss inte om det finns folk som inte gillar vad vi gör. I början gjorde vi allt det här mer eller mindre för vår egen skull.  

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-Kommer inte på någon. De har alltid varit väldigt lätta att förstå.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-"Inte så dålig" eller kanske "Ramones orientated punk". kanske "150 eller mindre" burkade vara nyckelordet i början.

 

Hur är det att leva i Finland?

-Folk borde få dricka på allmänna plaster och alkohol skulle säljas 24 timmar om dagen. Annars är det ganska bra. Mörkret tar ner en ibland…för lång vinter. När du är arbetlös får du får lite pengar. Det skulle vara med replokaler för band. Det skulle vara mer punk på radion och på TV. Finland är hård men ändå ett bra land.

 

Vad gillar ni regeringen?

-Jag tycker den skulle vara lite mer vänsterorienterad. De fattiga blir fattigare och rika blir rikare. Och eftersom de är mer rika folk än fattiga folk så vad kan vi göra? Pedofiler borde få hårdare straff.

 

Tycker ni att politik och musik hör ihop?

-Ibland tycker jag att de bör göra det men ibland borde det vara andra saker att sjunga om än politik. Vi har några politiska låtar men oftast sjunger vi om personliga saker. För mycket politik kan bli tråkigt i det långa loppet. Visst man behöver politik men man behöver andra saker också.

 

Bästa politiska band?

-Finska artisten Pelle Miljoona (och hans olika band),och ett finskt band som heter Kohu-63, Ebba Grön, Asta Kask, The Clash, Angelic Upstarts och en massa engelska oi-band.

 

Finns det några bra band i ert hemland just nu?

-Det är svårt att saga eftersom jag oftast lyssnar på vår egen musik.Men jag kan säga att det finns ganska många bra Ramones-orienterade band(Häiriköt är mitt favoritband) och bra punkband också som Kohu-63

 

Vad vet du om Sverige?

-Måste nog saga att jag vet nog ungefär lika mycket om Sverige som du vet om Finland. I skolan lär vi oss ganska mycket om ert land och vi lär oss mer från TV än från tidningar. Jag har hört att er värlfärdsservice är mycket bättre än i Finland. Jag menar ni tar bättre hand om de fattiga, arbetslösa, handikappade osv. Jag tror att det är väldigt viktigt.  Mina föräldrar jobbade i Sverige förut på 60-talet. De har berättat för mig att det var ett ganska bra land då också. Jag har hört att ni har många väldigt våldsamma nazister i ert land. I Finland finns det väldigt få av dem.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Jag gillade Ebba Grön en massa. Asta Kask är bra. Även ett band som hette Strebers är/var bra. Sedan finns det ett band som heter Ultima Thule. Jag vet inte om de är nazister men deras musik är bra. Sedan får man inte glömma The Troublemakers. Kommer jag ihåg korrekt fanns det ett band som R.I.F (Rescues in Future) som var riktigt bra.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag har aldrig klätt mig som en punkare- mer som Ramones. Punk betyder solidaritet och tolerans för mig. Vad punken har lärt mig är att man skall akta sig för varje elakhet och hjälpa andra som vill ha hjälp. Jag försöker hjälpa till om jag kan.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Fem skivor(utan inbördes ordning)):Cockney Rejects -The greatest hits vol. II & The Power and the Glory, Ramones -Pleasant dreams, Ratsia -Elämän syke, The Misfits -Walk among us.

Fem konserter (ingen speciell ordning): Die Toten Hosen (YO-talo, Tampere, Finland '94), Dee Dee Ramone (Tullikamarin klubi, Tampere, Finland '94), Danzig (Roskilde, Denmark '91), Sielun Veljet (Koivu på Tähti festival, Finland '85), Jason & the scorchers (Koivu på Tähti festival, Finland '85)

Fem viktigaste sakerna(utan inbördes ordning):hälsa, min 3 åriga dotter Pinja, vänner, göra musik, mamma(min pappa dog 88), kärlek.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första skivan jag köpte var "King Creole" med Elvis Presley 1978. Senaste jag köpte var "Stardom is here" med finska bandet Hybrid Children.Jag köpte den för att de brukar vara bra och att CDD:n bara kostade 2,99 euros. Den dyraste skivan jag har köpt är en 12 radio promo singel med Ramones. Den kostade 25 euros och Eaters enda originalalbum för 20 euros. Jag är inte mycket till skivsamlare. Ibland när jag har ont om pengar säljer jag några av mina skivor. Till exempel köpte jag “Beware” av Misfits för 5 euros och sålde den för 70 euros.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Kan inte komma på någon. Alla finns här av någon anledning.

 

Hur kan ett band hålla ihop i 20 år?

-Bandet bildades 1985 men vi har bara varit tillsammans I 8 år('85-'90, '95-'97 och nu från '05 till evigheten). Men jag tänker så att så långe jag finns så finns Blitzkrieg Boys – på ett eller annat sätt. Och Mikkla ( Gil) har varit vid min sida sedan starten. Efter att vi splittrades på 90-talet har jag alltid drömt om en comeback. Tiden verkade vara rätt 1995 men det var den egentligen inte. På senaste tiden har det börjat bli rätt – vi har funnit de rätta medlemmarna , vi har ett nytt album ute(17 år sedan sist), vi har ungefär 60 låtar redo för att bli inrepade och folk verkar intresserade av vår comeback. Jag har alltid känt att vi blev störda när saker började att hända. Och när man väl lärt sig att göra musik så är det svårt att sluta. Det finns i ditt blod.  

 

Blir det 20 år till?

-Ifall du frågar mig säger jag varför inte. Men man vet aldrig vad som händer i framtiden – något kanske dör eller blir paralyserad. Men I vilket fall- det har varit 20 år och det blir troligen 20 år till – hoppas jag. Att göra musik är det enda jag är bra på …jag har tränat i 20 år så jag kan bara bli bättre. Jag ser redan framemot vår nästa skiva.  

 

Gör ni några covers när ni spelar live, varför eller varför inte?

-Just nu gör vi inga covers.Kanske för att vi litar på vårt eget material. Ifall det skulle vara en cover blir det något av  Ramones, Adicts, Cockney Rejects, Angelic Upstarts eller Dictators låtar. Förr i tiden i början brukade vi att spela Ramones (I wanna be your boyfriend, Chasing the night & Bye bye baby –en speedad up version) och Misfits (I turned into a Martian & Astro Zombies) som covers.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Sedan den här comebacken ('05) har vi gjort mer intervjuer än vi gjorde på alla år tillsammans före. Ibland är det tråkigt när man får samma frågor hela tiden men vi klagar inte. Vi behöver publiciteten och jag har en hel del tid att göra dem på eftersom jag är arbetslös. Dina frågor har varit bra hittils. Den tråkigaste frågan är Historia. Jag skulle vilja svara alla att de skall läsa på vår hemsida eller på vår skiva. 

Men jag klagar inte – det är bra att få fram våra åsikter och tankar.  

 

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Varifrån får du inspirationen till texterna?

Det är några låtar om min far som har dött – min pappa, Gil´s mammaa , vänner som har tagit självmord eller dött unga, några observationer om religion och politik, några låtar angående kärlek och några om hur det är att vara ung i Finland. Vi kommer ihåg hur jävligt det var att vara under 18 år och man kunde nästan inte göra någonting. Vi har också haft en ”Friends”-trilogi. Mitt favoritämne är att man inte skall ge upp. Jag hade lite psykiska problem på 90-talet och jag har några låtar om det.

 

Finns det någon chans att se er i Sverige snart? Har ni spelat här??

-Vi skulle väldigt gärna spela I Sverige men har inget sådant ordnat ännu. Vi har bara varit i Sverige som turister.

 

Var är bäst att spela?

-Vastavirta klubi här i Tammerfors är väldigt bra, bra känsla och det tar bara 100 stycken för att fylla det. Vi skall göra en DVD där 3.3 2007 med tre kameror.  

 

Hur är en bra spelning för er?

-Det skulle vara bra om vi slapp betala för att få spela. Såklart också att medlemmarna är tillräckligt nyktra för att kunna spela. Det skulle såklart vara bra om vi hade tillräckligt med public(mängden beror på stället). Förhoppningsvis är publiken så pass exalterade när de hör bandet.

 

Marty spelar gitarr(akustiskt) på skivan?Är det något ni ofta gör?.

-jag spelar oftast akustiskt när jag arrangerar mina låtar. Vi har blivit tillfrågade att spela unplugged live(jag och Gil) men vi har inte gjort det ännu. Kanske en dag!  

 

Vad skall vi göra med alla rasister?

-Detta var ens vår fråga. Vi kanske borde sända dem till koncentrationsläger men det vore inte rättvist för de är människor också. Jag har inget riktigt svar på denna.  

 

Bästa bandet i punkhistorien? I finsk punkhistoria??

-Det bästa är Ramones men jag brukade gilla tidiga Cockney Rejects och Misfits också. Även Pelle MIljoona OY var nära mitt hjärta när jag hade en hard tid på skolan. Det gav mig en styrka att fortsätta. Så det bästa finska bandet måste Pelle Miljoona OY.Also Kohu-63 var(är fortfarande) bra. Så många utländska band som bubblar där under så det är svårt att säga..

 

Den viktigaste punklåten?

-Det är riktigt svårt. Det finns så många bra så jag måste ge dig två:

Angelic Upstarts -Solidarity, Cockney Rejects -On the run and The Business -Fear in your heart.Och som jag sade är det en massa bubblande därunder..

 

Framtidsplanerna för bandet?

-Vi kommer att göra en DVD 3.3.2007.Sedan kommer vi att göra 10 gigs i Tyskland och Frankrike i slutet av mars.Vårt skivbolag kommer att släppa en splitsjua med Heartburns detta år och vi kommer också gå in i studio för ett album som vi kommer att släppa nästa år eller i år. Vi skall försöka göra konserter i Finland med samma typ av band  (Häiriköt?) och utomlands.Även T-shirts och badges skall vi göra.

 

För dig själv?

-Jag försöker hålla mig arbetslös.Skriva mer och bättre material till bandet. Se min dotter växa(jag och min dotters mamma är inte ihop längre) Förssöka att sluta röka. Försöka få så mycket pengar med bandet så jag slipper gå och jobba.  

 

Visdomsord?

-Håll i dina vänner och håll i allt du älskar. Du kommer att vara deprimerad men det är inte för alltid så gör inget förhastat. Använd inte tunga droger. Försök att vara öppen för allt. Och ge inte upp!  

 

Nåt att tilläga?

-Ta upp en gitarr och lär dig att spela. Det ger di g styrka för framtiden. "If you love someone/You'd better let him or her know/Know it right away/'cause tomorrow or even today/It may be too late"

 

 Min E-mail addres är: tienhaaramarko@hotmail.com

 Och bandet hemsida är: www.blitzkriegboys.com