Även I Belgien kan man göra bra folkpunkrock. Black Tartan Clan är ett bra exempel på det. Intervjun gjordes i januari 2009.

 

Historia om gruppen?

-Inte så mycket historia ännu. BT Char bara existerat sedan februari 2008 men vi har släppt en demo och nu vår fullängdare 'Boots, Kilts ‘n Pipes' som också är ute. Konserter går också bra, vi gjorde 23 spelningar 2008 och vi har redan 24 konserter planerade för det här året och mer som snart är klara....

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen, familj, jobb och något hemskt om varje medlem?

-Vi är alla mellan 30 och 43 år gamla, familjemän med barn, våra jobb är vanliga och tråkiga och betalar bara våra räkningar, vår stora intresse är musik, spela inför public. Alla har ett stort intresse för musik(att spela och lyssna till den), det är vad som fått oss tillsammans ifrån början. Något dåligt om varje: Vi festar för hårt, ibland för hårt.  

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Belgien just nu?

-Det finns en massa intresse från bokingsbolag och promoters, vår stil är ganska unik i Belgien . den är inte bara strikt hållen till punkscenen och den tilltalar andra folk också som gillar  folk, rock, metal, pagan och mer mainstreammusik.

 

Hur kom ni på detta med att spela folkpunk?

-Vi ville ha en säckpipa som ersatte sologitarren. Ljudet är väldigt speciellt och ger vår musik en keltisk karaktär.  

 

Hur kunde ni hitta en punk som spelade säckpipa?

-Mac Hoze spelar I traditionella säckpipeband men han ville spela i ett band som hade mer “balls”. Han får också mer rum för sina egna idéer nu eftersom han är tvungen att spela mer klassiska skotska melodier med sitt band  'Pipes,Drums n Bikes'.

 

Ni har en massa konserter ser jag på er My Space-sida…är det det bästa sättet att se er, live menar jag, är det er styrka som band? Bara i Belgien eller?

-Vi har fortfarande en del att lära live…men det är riktigt roligt. Vi har redan en massa fans som reser med oss när vi spelar i Belgien. Det finns ganska mycket intresse från andra länder, vi har redan gjort en miniturné i Skottland i början av 2008. I December gjorde vi en julspelning i Bretagne(Frankrike) och i februari skall vi spela på  Punk & Disorderly i Berlin.

 

Vilket är det största bandet ni spelat ihop med?

-The Business/Anti-Nowhere League i Frankrike.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är inget man poserar, det betyder att man kan göra vad man vill och inte bry sig om vad andra folk tycker om det. Det är ju det vi gjort med BTC, vi spelar bara låtar vi gillar och tänker inte efter om det låter tillräckligt mycket punk. Vi har full kontroll på inspelandet och mixandet också så det du hör på CD:n är vad vi gillar.

 

All for one, vad menar ni?

-Det handlar om en klankänsla. Vi är en stor familj, inte bara bandmedlemmar det är bandmedlemmars fruar , vänner och fans. Vi accepterar alla i vår klan.

 

Har ni gjort något mer än Boots, Kilts n Pipes? Ifall ni har det hur kan jag få tag på det?

-Vi har en demo som vi har spelat in två veckor efter att vi startade bandet inför vår minturné till Skottland  . The ‘Boots, Kilts ‘n Pipes’Cd har bättre ljudkvalité så vi behåller demon för promotionärenden. Vi är väldigt stolta över allt vårt arbete, inspelningar, mixande och artwork.  

 

Vilken av era låtar är din egen favorit?

-One For All.

 

Det känns som om ni mixar en hel del olika stilar men har punken som grund, vilka andra stilar gillar ni?

-Vi gillar all musik egentligen. Man kan få riktigt bra ideér när man lyssnar till annan musik, även om det inte är vår stil.  

 

Finns det några bra band i ert land nuförtiden?

-Det finns egentligen inga bra originella band i Belgien i vår smak. Ett bra gammalt band var The Kids.   

 

Vad vet ni om Sverige?

-De vanliga klichéerna, kallt, vikingar, snygga blondiner och ABBA.  

 

Har ni hört något bra svenskt band?

-ABBA

 

Jag vet att Belgien(eller var det Hollan) som hade problem med fotbollhuliganer, hur är det nu? Något favoritlag i fotboll förresten?  

-Vi är inte inne på fotboll och huliganism. Men jag tror att Mac Hoze gillar  Standard, Liège.

 

Hur är det att bo där just nu, jag menar politiskt?

-Det är väldigt trevlig att bo där jämförelsevis med andra länder.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-För många bra skivor för att välja, det skulle ta oss hela dagen att komma överens om fem..

-Dropkick Murphys i Bryssel?

-Ha roligt, skaffa en massa vänner, spela musik, familjen, klanen

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-???

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Allt vi gör är att lyssna och det hjälper oss att ha ett öppet sinne till andra stilar och vad som är på gång och vem kan saga vad som är pinsamt och inte? Som musikälskare kan det variera från skotsk och irländska ballader till heavy metal, vi har alla olika musikaliska smaker  och det adderar en styrka till bandet.

 

Vad tycker ni om Facebook, My Space och alla de sakerna , är det bra för ett band av er kaliber?

-Vi tycker att My Space är riktigt bra för band som oss som har börjat precis och det ger oss en plattform för att se hur folk reagerar på vår stil av musik. Du kan låta andra människor runtom i världen höra din musik, du kan annonsera konserter och hålla alla up-to-date om vad som händer med bandet. Det är bra för promotors och bokningsagenter som kan upptäcka bandet och vi har redan haft ett par konserter tack vare My Space.  

 

Var står ni när vi snackar om mp3 och nedladdning?

-Vi bryr oss inte så mycket men vi kan förstår etiken som är inblandad och för allt hårt jobb och alla pengar som har gått in i inspelningen. Det är något som alltid kommer att existera tror jag, men vi har också spelat in låtar från radion en gång på 80-talet

 

Är det bra eller dåligt för ett band i er storlek?

-Jag tror att det är bra för ett nytt band som vårt så att vi hörs av så många som möjligt , även de som inte har råd att köpa våra skivor.  

 

Framtidsplaner för bandet?

-Jobba på nya låtar, göra vår show bättre och ha en massa roligt. ,

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Utvecklas som band

 

Visdomsord?

-Lev idag.

 

Nåt att tilläga?

-Tack för att du ger oss chanson att bli upptäckta av det svenska folket!