En väldigt trevlig intervju med Blackfish records grundare Ian Glasper gjord i april 2003.

 

Varför startade du ett bolag?

-Jag var trött på att se alla bra band som spelade med oss(Stampin Ground) som inte hade någon som släppte deras musik på CD. För att vara ärlig, så trodde jag aldrig att jag skulle släppa något mer än mini CD:N med Unite men den sålde så pass bra så att jag kunde släppa en skiva till….och så vidare. Jag ville ha något at göra bakom scen, tror jag i alla fall , efter att ha haft så mycket njutning av scenen genom åren.


Hur mycket säljer du ungefär av dina skivor? Vilken har sålt mest?

-Oftast säljer vi omkring 1000 till 1500 av varje utgåva, så det är väldigt mycket underground. Den bäst säljande skivan hittils är Knuckledust/Stamöpin Ground spliten- jag tror att jag gjorde 2000 av den och jag kunde ha gjort mer men vi gjorde inte mer eftersom Knuckledustkillarna inte var nöjda med inpelningen/produktionen på den skivan.


Vilken skiva är du mest stolt over?

-Senaste är det den senaste skivan, trash metal tributen. Et var en massa hårt jobb med den men den blev skitbra i slutändan. Och det var en ära att ha ett omslag som är gjort av Ed Repka på mina skivor. När jag ändå säger detta så är Knuckledust dbutalbum ett av de hårdaste ,mest intensive skivorna genom alla tider och det är underbart att ha varit en del av att släppa den och att ha gjort en så pass viktig CD för scenen.

 
Du har gjort några tributskivor till band som Subhumans, Cro-Mags, Conflict och så vidare, är det svårt att få band att göra de sakerna och vilket/vilka har varit roligast att jobba med. Något drömband som du skulle vilja göra en tribut till?

- De flesta band älskar att vara med i ett sådant här projekt och det är oftast väldigt roligt för alla som är involverade. Jag tror att ,in favorit är Subhumanstributen eftersom de har varit mitt favoritband för i många år. När jag ändå pratar om det så tycker jag att Conflict tributen blev riktigt bra också och jag har gillat det bandet väldigt länge också. Jag skulle vilja göra en Rudimentary Peni tribut…men jag skulle vilja göra det endast om Nick Blinko(R.Peni gitarrist/sångare/artist) gjorde omslaget och det kanske inte är troligt så hoppas inte för mycket,hahaha.


Vad måste man tänka på när man startar ett nytt punk/HC-bolag, vad är det värsta och vad är det bästa med det?

-Det värsta med det är att man inte har tillräckligt med pengar för att göra allt man vill göra och inte tillräckligt med tid heller. Det bästa med det är att man träffar en massa coola band och får släppa deras musik. Ifall någon tänker på att skaffa ett eget bolag , föprsök att få tag på någon som har ett eget bolag och pumpa dem på goda råd och kontakter man kan lita på. Och kolla sedan på en massa konserter för att se vilka band du kan släppa.

 

Hur många demos får du varje dag och vad gör du med dem, några planer på en demosamling eller något sådant?

-Jag får ungefär 10 till 20 demos varje vecka, tror jag. Jag lyssnar på alla men har inte pengar till att släppa så många som jag skulle vilja. Det närmaste jag har varit till att göra en demosamling är när jag släppte UKHC samlingen eftersom jag hade en del osignade band på den men det fanns några större band där också så att den skulle sälja bättre.


Finns det något bolag som du ser upp till och som gör allting rätt?

-Jag vet inte, kanske Dischord eller Alternative Tentacles? Jag tycker att båda har en stor integritet och skall ha mycket credit.


Vilket bolag är det bästa, vilket som släpper de bästa skivorna och som släpper skivor som du vet är bra bara för att de kommer från det bolaget(förutom Blackfish såklart)?

-En gång i tiden så skulle jag ha sagt Victory men det var ett tag sedan jag älskade allt som de släppte. Det är likadant med Revelation – jag älskade det de släppte på sent 80-tal, tidigt 90-tal men det senaste de har släppt har jag inte varit så förtjust i. De har gjort en del underbara saker men de kan också ge ut en massa skit som jag inte är intresserad av. Men det är väl bara naturligt- du kan väl inte vänta dig att ett bolag är en exakt spegel av vad du själv gillar.

 

Varför tog du namnet Blackfish på bolaget?

 

The Blackfish is the killer whale, as named by the Canadian Indians of Vancouver Island. I went whale watching there 5 or 6 years ago, and it was a profound experience for me. My catalogue numbers all start with the word ‘Orca’… again, another name for the killer whale.


Du jobbar inte på Kerrang (elelr var det en annan) längre? Ifall du inte gör det, varför inte

-Jag har aldrig jobbat på Kerrang. Men jag har skrivit för Terrorizer i över tio år nu….och jag skriver fortfarande för dem. Jag srkiver lite grand för Record Collector i här i England också.


Du har riktigt låga priser, hur kan du hålla dem så låga?

-Det är svårare och svårare för varje utsläpp,eftersom distribution, manufakterings och annonskostnader går upp. Men jag försöker alltid att hålla mina priser riktigt hyggliga. Jag kommer från en punkrockbakgrund och Blackfish var menat att vara ett alternativ till de stora multionationella bolagen. Det är därför som jag inte skriver kontrakt med banden jag släpper.


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller..?

-Punk är mer än musik, det är en attityd, ett helt sätt att leva. Det är att leva ditt liv efter dina egna regler, när du kan göra det.

 
Har du fått några demos från några svenska band?

-Några men namnen har fallit bort från mig just nu.


 

 

 

 

 

 

Stampin Ground

 

 

Finns det några bra svenska band just nu?

-Jag gillar en hel del melodisk hardcore och en hel del kängpunk också , och en del trash/deathmetal…..och som alla vet har Sverige en massa bra band I de här kategorierna.  2 av mina favoritband just nu är The Haunted och Arch Enemy-båda svenska band. Jag har alltid älskat trash metal och de här två banden är 2 av de bästa moderna trashbanden just nu.

 

Har du något drömband som du vill släppa en fullängdare med?

-Jag har alltid velat släppa ett album med Demonspeed eller DI, 2 av mina favoritband genom alla tider…men jag har inte pengar eller profilen att vara ett bra alternativ till de här banden. Men det är klart Demonspeed har väl splittrats. …?


Finns det några bra band I England just nu?

-Yes! Send More Paramedics, Cry For Silence, Decimate, Co-Exist, Madman Is Absolute, Divide, Incoherence, Knuckledust, Deadline…listan kan göras lång!


Hur är det att leva I England just nu? Är folk rädda för kriget?

-De flesta här känner sig nervösa. Ja, vi är rädda för kriget som varje förnuftig människa troligen är..?

 

Vad tanker du när jag säger George Bush, Tony Blair, Saddam Hussein, Osama Bin Laden?

-De är terrorister allihop..


Tycker du att politik och musik går hand I hand?

-De behöver inte göra det men musiken jag lyssnar till har ofta ett socialt/politiskt budskap. Det verkar vara ett väldigt slöseri att inte ha någon konstruktivt att säga när du har folk i publiken som är villiga att höra på vad du säger.


Trror du att musik kan ändra någons liv? Ge ett exempel på det?

-Musik har ändrat mitt liv, utan punkrock hade jag varit så mycket svagare, mycket mindre individuell-den fick mig att tro på mig själv, den fick mig att tänka på frågorna som så många andra accepterar…den fick mig att ifrågasätta min diet, mina omgivningar, och det jag tror på….den har haft en väldigt positiv inverkan på mitt liv och på folk omkring mig och inte minst av allt på min fru och dotter.


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna I livet?

-Mina 5 favoritalbum:

Dead Kennedys ‘Plastic Surgery Disasters’

Discharge ‘Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing’

Slayer ‘Reign In Blood’

Subhumans ‘The Day The Country Died’

DI ‘Horse Bites, Dog Cries’

 

Top 5 Blackfish CDs:

Thrash Or Be Thrashed tribute CD

Knuckledust ‘Time Won’t Heal This’ CD

Instigators ‘Dine upon The Dead’ CD

Underule ‘Misfortune Comes By Means of the Mouth’ CD

Decimate ‘In The Name of A God’ MCD

 

Top 5 konserter jag har sett:

Crass – last ever show, Wales, 1984

Metallica/Anthrax – Birmingham, 1986

Earth Crisis/Snapcase/Refused – Leipzig, Germany, 1992

Youth of Today – Van Hall, Amsterdam 1989

The Damned – Malvern Winter Gardens, 1982

 

5 viktigaste sakerna I livet:

Min dotter och fru

Mina föräldrar och bror

Hardcore,punk och metalmusik

God vegetarisk mat

Karate

 

 


Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Oh shit, det kommer jag inte ihåg. Jag tror den första var en tidig singel med Adam and the Ants..den senaste vare tt gammalt Stiff Little Fingers album som jag ville ha på CD…och den dyraste var troligen en Misfits eller Samhain box.

 
Hur har du tid, du har ju ditt eget band, Stampin Ground och hur går det för dem nuförtiden?

-Tid är min största fiende,hahaha. Jag sover inte så mycket om jag skall vara ärlig. Stampin Ground är väldigt upptagna- vi har just kommit hem från en fyra dagars turné i Grekland och det var riktigt coolt. Det finns en MASSA turnerande planerad för detta året när den nya skivan kommer ut. …


Vilka är dina framtidsplaner, för bandet och för dig själv?

-Jag vill bara vara den bästa fadern som jag kan vara. Allt annat kommer i andra hand. Jag vill vara med min dotter. Bandet har just precis avslutat inspelningarna på nya skivan och det är det bästa vi har gjort och vi är väldigt spända på den. Jag kommer att börja göra en andra volym på m in trashmetaltribut så jag har en del att göra
Visdomsord?

-Bara ett ord? TÄNK!


Nåt att tillägga?

-Tack.

Kolla in.

www.blackfishrecords.com

www.stampin-ground.com