Bisonintervju kan det vara något, javisst, denna ägde rum den 21/7-2000

(Svaren ges av Tomas som spelar gitarr och sjunger)

 

Historia?

-I väldigt unga år blev jag och Johan  inspirerade av den mycket aktiva punkscenen som fanns då. Många kompisar spelade i band och vi  spenderade åtskilliga timmar hängandes i bl.a. Roland`s Gosskörs replokal. Fattar inte hur dom stod ut med oss som publik varenda repning. Tillslut bestämde vi oss för att starta ett eget band. Bandet fick namnet ”Greta Stensprongs proteser och bestod av Johan på trummor och mej på gitarr och sång. Tyvärr var vi så jävla usla på att spela så vi fick inte tag på någon basist som ville förnedra sej själv genom att spela med oss. Tillslut så böt jag gitarren mot en bas för att istället försöka ragga upp en av alla gitarrgurus som gärna vill få glänsa lite. Vi fick då tag på Jonk. Tyvärr var Jonk lite Roffe Wikström-inpirerad, men va fan gör man när man vill rocka? Vi hade nu bytt namn till The man in the moon.  Jonk blev dock inte långvarig i bandet. Han var så osmidig att han sa upp sej bara några dagar före en spelning på Tre Backar i Stockholm. Vi fick då nys om Ove som vi inte viste någonting om utom att hans bror var en jävel på bas. Ove blev akutinkallad som basist och har sedan dess varit en riktig klippa i bandet. Så småningom fick vi med en kille som heter Benkt på sologitarr. Han kunde sola som den värsta gamla hårdrocksräv man kan tänka sej. Musiken blev då ganska finlirsbaserad eftersom jag kunde koncentrera mej på att sjunga medan dom andra kunde showa loss på sina respektive instrument. När Benke slutade för att flytta till Skåne (Hmmm..?) så blev det lite svårt att fylla tomrummet efter honom. Det var då vi kom på att om vi spelade lite högre och lite snabbare så skulle nog ingen sakna Benkes meckiga gitarrslingor. Sagt och gjort.

 Vi hade tidigare varit med på någon samlingscd men tyckte att det nu var dags att släppa en egen platta, och då kan man ju inte heta The man in the moon, det är ju så himla svårt att uttala när man är full. Dessutom så har vi ju hela tiden sjungit på svenska så ett engelskt namn kan ju verka lite löjligt. Första plattan kom och andra plattan kom och vi är jäkligt nöjda med båda två.

Puh –det blev en lång historia.

Ni har varit med i andra band före osv. Har ni några andra band bredvid eller så nuförtiden?

-Johan är väl bandets frifräsare. Han har spelat covers i BobCats. Inget jäkla Proud Mary-sweet home- Alabama- filande utan bra covers av Ebba grön , Repeerbhan och Stockholms negrer .Också lite Dylan förståss. Nu lirar han lite med ett band som heter Unpredicteble Raw som kör nån form av garagerock.

Ove har sitt solo projekt Abowe youre mind. Det är tunga grejer det . Sen är han vist med i nåt plojhårdrocksband som kallas Lussebullarna, eller nåt sånt.

Själv är jag trogen Bison i alla lägen. Skulle väl gärna spela med nåt mer band men det hinns liksom inte med.

Berätta lite om varje medlem, civilstånd, ålder, jobb, intressen mm mm?

-Ove Noring  30+ Elektriker. Intressen – Att fly undan världen ner i sin studio som han har i källaren. Där spelar han in en massa bra band också lite Abowe youre mind förståss.

Johan Leidermark 30+ Kvalitetskontrolant på ett antennföretag. Att snickra och skapa mycket användbara och funktionsdugliga prydnadsföremål. Måla tavlor. Att jobba så lite som möjligt.

Tomas Nilsson 30+ Vårdare av vuxna människor med autism.  Intressen –Musik ,Lyssna, spela, kolla, ge ut,

Samtliga i bandet är dessutom intresserade av att umgås och dricka öl.

Hur skulle ni själva vilja beskriva er musik?

-Ösig rocknrollpunk med tyngd och melodi och svenska genomarbetade texter.

Vad betyder punk för er? Är det bara ett ord eller?

-Punk är förhållningssätt ock en attityd som bygger lite grann på DIY-ideerna, mer än vad det är en massa attribut som nitar och tuppkam osv. Det känns väldigt onödigt att markera gränser mellan de olika punkgenrerna. Man behöver inte vara så politiskt korrekt hela tiden ,men ett ord som är så paradoxalt så att jag inte förstår hur det kan finnas är ”Nazipunk” Det går bara inte ihop.

Ni är lite äldre, tror ni fortfarande att ni skall bli rockstjärnor eller vad driver er att spela i Bison?

-Vi har alltid varit rockstjärnor. Det är bara det att ingen har fattat det ännu. Du ska se vilka tuffa rockposer vi brukar göra i replokalen. Vi har snott hela paketet rakt av från Bon Jovis video Livin on the prayer. Vadå lite äldre. Viste inte att det fanns någon övre åldersgräns för att lira. Är det nåt EU har hittat på kanske , eller är det kungen. Skit samma vilket!

Var kom namnet ifrån? Finns det någon lång och häftig historia bakom?

-Alla bra namn var upptagna, också blir Ove ganska bufflig när han dricker starksprit (inte så ofta som tur är).

Finns det något riktigt roligt att berätta om er karriär?

-När vi gjorde debutspelningen med Greta Stensprong`s proteser så blev vi censurerade i lokalpressen. Skribenten tyckte att vårat namn var för makabert så han ändrade det till nåt mer rumsrent Gissa varför det går lite trögt för oss att nå ut till de breda massorna.

En kul spelning med Bison var när vi spelade på en fest i en liten stuga långt ut i skogarna i Uppsalatrakten. Det var inte så mycke folk men det blev ett härligt bonnröj  , spela med bara överkroppar och sånt där. Efter spelningen blev det tvåkönad bastu nere vid sjön. Inte för att vi är några snuskgubbar men lite naket har ju alltid piggat upp.

Ni har gjort två CD eller ,ingenting mer?

-Två fullängdscd och diverse olika samlingar skivor och kassetter.

Ni har Trapdoor records, finns det några andra band där?

-Trapdoor rec. är väl mitt (Tomas ) egna lilla hobbyprojekt. Inga andra band är knutna dit. Men på de samlingar jag har gett ut så har jag mina favoriter som jag hoppas kunna ge ut nåt med så småningom.

Finns det något band som ni verkligen skulle vilja ha där?

-Electric Banana Band trycker på stenhårt för att få bli signade men får man nu välja fritt så blir det nog till att ge ut en box med gamla fina Thomas Ledin låtar. Äh fan den här frågan var visst för svår. Dom som är intresserade kan väl skicka en demo.

Ni tackar två band bara Black sabbath och Ebba Grön, varför just dessa två och inga mer?

-Vi skulle kunna tacka många fler men dessa två band har i väldigt stor utsträckning bidragit till att bra musik kan vara så jäkla bra. Det är nog inte bara oss dom har inspirerat.

Blir det mycket intervjuer eller? Är det tråkigt?

-Det har väl blivit intervjuade i lite olika lokalblaskor på orter som vi spelat på. också några zines. En gå blev jag telefonintervjuad i finsk radio. Det blev lite tokigt eftersom jag inte fattade att det var direktsänt live ut i etern förrän intervjun var slut. 

Frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och svara på den?

- Lever Elvis ”The King” Presley ? Svar: Jag tror inte det.

Läser ni mycket om musik, några favoriter på papper eller på nätet?

-Det blir en del zines. Saknar gamla fina Backstage.

Vad skall ett bra fanzine innehålla?

- Musik, förståss. Bra intervjuer som inte bara följer standard formatet för intervju ”- dra sättning och sånt ,du vet” frågor.  Gärna intervjuer med andra inom musiksvängen som konsertarrangörer, skivbolagsfolk etc. Lite egna funderingar kan ju va spännande att få ta del av också.

Blir det mycket spelningar eller? Var är bäst?

-Det gå tyvärr lite trögt på spelningsfronten. Dels har vi väl inte jobbat så hårt för att komma ut och spela på senaste tiden då vi har haft fullt upp med förberedelser inför nya plattan. Men till stor del beror det nog också på att det finns färre spelställen som vågar satsa på annat än Sweet home Alabama-gängen.

Hur är en bra spelning med Bison?

-Som den i Uppsalaskogen , fast med lite mer folk (fråga 8).Vi uppskattar när det pogas så att vi får microfonerna nerkörda i halsen när man ska sjunga…?

Varför eget bolag och inte något annat, vill ni inte eller har ni inte fått kontrakt?

-Vi skulle nog inte tacka nej om något av de större independentbolagen ville ge ut oss. Men samtidigt är det jäkligt kul att hålla på med att ge ut plattor  så det gör ju ingenting att vi inte blivit signade.

Vad är era råd till nya band som vill ha kontrakt och vad skall de tänka på när de är nya i branschen?

-Var ihärdiga och var beredda på att göra en stor del av jobbet själva. Även om era låtar är bra så måste ni se till att folk som ska köpa er platta begriper det och det kan vara ett jäkla slit, men kul.

Yeah Bebappelula baby, vad är det för en titel?

-Om men lyssnar på texten på ”Öken” så förstår man vad det handlar om, kanske. Yeah Bebappelula Baby är väl lite av ett internt utryck för lite Jävlar annama och party. Sånt kan man inte få för mycket av, ju mer desto bättre . Det gör dej bara gott!

När ni gör låtar, vad är viktigast refräng, musik, texter eller vad tycker ni?

-Att det är en bra refräng är ju självklart viktigt men det är ändå låten som helhet som avgör om man är nöjd med den. Man kan ju inte spela en halvkass låt bara för att refrängen råkar ha lite hitpotential. Texten är väldigt viktig. Det behöver inte nödvändigtvis vara en massa åsikter som pressenteras i en text. Det kan lika gärna vara lite humor eller en relationstext. Det viktigaste är att den känns ärlig.

Vem gör låtarna och hur går det till när ni gör låtar?

-Olika. Ibland gör kommer Ove med en massa ösiga riff som han har spelat in hemma i källaren och så får jag sätta sångmelodi och text till det. Några Låtar t.ex. ”Led mej hem” har Ove totat ihop helt på egen hand.  Själv skriver jag på ett mer traditionellt vissångarvis- akustisk gitarr ,text och musik kommer på samma gång. Det kan va svårt att få dom andra i bandet att fatta hur ösigt det blir när det är klart när det man pressenterar mest låter som en gammal Micke Whie-låt.

Vad tycker ni om Sverige, politiskt och musikaliskt?

-Sverige är och förblir en ankdamm.(Politiskt) Musikaliskt sett mår nog Sverige ganska bra på gräsrotsnivå. Det finns massor av bra band men tyvärr finns det mycke liten möjlighet för folk att höra dom. Var hittar man tillexempel en radioproducent som vågar hoppa av mainsrteemtåget och lägga ut lite mer ohippa låtar i etern.Reklamradion är en skrämmande kulturhatande jättekoloss som satt sej som ett lock över ett levande musik Sverige. Men det är väl kanske så det blir i ankdammar.

Finns det några bra band i Sverige? I utlandet?

-Bra band finns det gott om. Kolla bara Holy shit-plattorna. Även i andra genrer än punk kan man hitta folk som rockar fett. L. Winnerbäck t.ex. Mycket av det som ges ut på Burning Heart är coolt så det förslår.Från utlandet kommer Korn, Guano Apes, Glucifer osv.I detta spörsmål blandar sig även övriga bandmedlemmar i och har åsikter: Ove: Motörhead ,Sator och ZZTop Johan : Thåström,Sundström och Ljungström

Vilken är den första respektive den senaste skivan ni köpte?

-Den första är en väl bevarad hemlighet ,men okey då om ni tjatar-Schyts-Hålligång 4.(Nu är det sagt) Senaste är nog KKPA`s För jävelen- en riktig höjdarplatta.

Idoler när ni var små?

-ABBA och KISS, men det var väldigt, väldigt länge sen . Sedermera fastnade man mer för band som KSMB,  E.Grön och Sex Pistols

Till hemsidan nu, ni har en , vem gör den och är det viktigt att ha en?

-Vår hemsida gjordes av Oves bror Åke. Sen en tid tillbaks har han dock lämnat över ansvaret till mej. Eftersom mina kunskaper beträffande HTML och sånt där är extremt begränsade så händer det tyvärr inte så mycke på sidan just nu. Vi tror nog att det är bra att ha en hemsida. Dom som är intresserade kan ju lätt hålla koll på vad som är på gång med Bison på så sätt.

Vad tycker ni annars om det nya sättet att kommunicera med email och internet?

-Alldeles utmärkt. Snabbt och smidigt och risken för smitta är minimal.

Någon favorit sida förutom Skrutt på nätet?

-The punk rock shop. En sida som förmedlar musik utan att ta ut några som helst avgifter. Även Grottforskarens sida är OK Några nätzine har jag nog aldrig kollat. Tycker mest om papperstidningar. En tidning ska man kunna bläddra i, lukta på, ta med sej i badet, slå nån i huvet med. Det är ändå en viss känsla i papper.

Vad är det bästa och respektive det sämsta med att spela rock i ett band?

-Det bästa är känslan när man satt en ny kanonbra låt eller gjort ett riktigt höjdar gig.Det sämsta är frustrationen när man känner att man vill skriva en ny låt men inte har nån inspiration. Eller en spelning när gitarren inte håller stämningen.

Vad är rocken framtid?

-Har man sett Iron Maiden och Lemmy hos Ulf Larsson i Söndagsöppet så vill man helst inte tänk på rockens framtid.

Framtidsplaner?

-Ut och spela så ofta det bara går. Kanske ordna en intern pubkväll i replokalen.

Visdomsord?

-Visdomstand

Nåt att tillägga?

- När man tänker efter så kanske Elvis lever i alla fall, eller??!!