Live bilderna är Zäta Zättergren som fotat och han var noga med att hans namn skulle stå med (har även döpt dom 3 bilderna efter hans namn), dom andra bilderna är skitsamma men svanbilden om du nu skulle vilja ha med så får du gärna skriva dit Bina som fotograf. Så här skriver Robin från Bina när han svarat på frågorna angående gruppen från mig. April-2023

 

Berätta historien om Bina? Hur kom det sig att ni träffade varandra och började att spela ihop? 

-Binas första trummis Grisan Levengood junior(Mark) träffade jag på sommarskola. Binas andra trummis som spelat på två senaste skivorna (Daniel) har jag bara lärt känna från spelningar och fester och sånt där sedan långt tillbaka. Det har ju varit andra inblandade också speciellt vid spelningen. Lite rörigt att hålla koll på. Historian om Bina började med att en grabb vid namn Bina Fläskhane från bandet Valpmynning som var rastlös eftersom bandets replokal brunnit upp så han passade på att göra en egen skiva fast då bara under namnet BINA. Jag tror det gick till så kan också vara att den brann senare och vi bara hade nån paus eller att Bina använde nån form av simultanförmåga(tro det eller ej) och repade med Valpmynning samtidigt.

 

Berätta lite om varje medlem? Band innan, band bredvid, vad jobbar ni annars med? 

-På första skivan ”MINA SOMMARHITS” var det Patric ”pata” (mannen med ett fiskmås nylle) som spelade basen och lite synth sen spelade studiomannen Johan Syren lite munspel och sjöng här och där. Patric spelade också i Valpmynning och vi har även spelat tillsammans i Drip Feed efter det, han var också med på spelningen vi hade nyligen där han spelade gitarr. Andra plattorna har jag skött basen själv. Vår finska kamrat Mark spelade trummor på sommarhits och så less på vara en nolla. Han var även med i Valpmynning och Drip Feed. 

På skivorna Död Svan Blues och Utlåst har det främst varit Bina (gitarr, bas och sången) och Daniel (trummor, tamburin m.m.) sen studiomannen Markus som hjälpt till med lite allt möjligt (synth, munspel m.m.). Sebbelina, Ville the douche och Manne Maniac är andra inblandade samt Carl-den 12e fluffern som var med på live giget där han spela bas och han är nog den ändå som är aktivt med i andra band just nu (Attityd boys och Reckless State). Daniel släppte skiva för något år sedan som eget projekt som heter Kungens kurwa. Markus sjunger i Pestkontroll. 

Carl jobbar som torped och Patric massös(happy ending endast!), vi andra är kannibaler. Daniel kör även lastbil.

 

Jag tycker det finns influenser från tidig punk? Hur skulle ni beskriva er musik själva?. 

-Jovisst det stämmer. 77 punk kanske jag vettefan, för mig räcker det med att bara kalla det punk egentligen men första skivan sommarhits är väl mer utav en rock/pop platta med punkinslag och dom andra tvärtom.

 

Hur går det till när ni gör låtar, är det en av er som gör låtarna eller hur funkar det när ni gör låtar? Berätta lite om låtarna…. 

Utlåst 

Död svan blues 

En lång natt 

 

Bina, alltså jag…har skrivit all musik och text och sedan har Daniel varit med och suttit ihop låtarna och kommit med jävligt bra ideer(arrangerat som jag tror det kallas). Vi har repat hemma i Daniels vardagsrum ute i Rågsved (Respekt till Biggie och alla grannar som stått ut med oljudet!)

Oftast har musiken skrivits först sen texter efter det, men på utlåst (låten) gjordes texten först. Det var aldrig menat som en låttext, utan mer att skriva av sig lite frustration efter en intensiv utlåsning, sen med tiden fortsatte jag skriva på den med nya perspektiv och då blev det en låttext tillslut. 

Död svan blues skulle aldrig ha spelats in utan den kom jag på under repen inför studion och Daniel som trummade var skeptisk till det hela men nu gillar även han den. Texten var också något som kastades ihop rätt snabbt men den är en av låttexterna som jag nästan mest är nöjd med. En annan intressant grej med detta är att utan svanliket så skulle aldrig ens denna skiva existera. Jag har sett flera men just den där döda svanen väckte något inom mig. Så stor tack och hoppas han/hon har det bra i svanhimlen eller att den reinkarnerats till något trevligt. Ytterligare ett shoutout till Svanen som agera modell till omslaget! stort tålamod med massa närbilder tills den nästan bet av handen på mig. 

En lång natt riffet har jag haft liggandes länge men fick ändra om lite eftersom Daniel inte gilla. Outrot kom jag på när vi börjat repa och själva slingan i refrängen kom jag på några dagar innan gitarren skulle spelas in. Den är nog Bina låten jag är mest nöjd med faktiskt och själva outrot är nog en av BINA’s bästa riff.

 

Vilka typer av band spelar ni ihop med när ni är ute och spelar? Vad är det konstigaste band ni haft en konsert tillsammans med 

-BINA har bara haft en spelning hittills och det var med Knifven som var jävligt trevliga. 

 

När vi ändå pratar om musik, hur ser ni på punk? Är det bara en musikstil eller en livsstil? Hur har den tanken förändrats genom åren? Mer punk eller mindre punk? 

-För att sammanfatta svaret lite kort med en vers från en låt av The Kids: 

”well there are good and bad times coming our way only rock 'n roll is here to stay rock 'n roll is what i feel rock 'n roll is fucking real”  ….Vet inte om dom ansåg sig själva vara ett rock n roll band men i mitt tycke är dom punk.

 

Bina hur kom det namnet upp? Hur tänkte ni med det? Annars vilket är favoritbandnamnet runtom i världen? 

-Det har lite med evolutionen att göra om man nu tror på den teorin. Gick från Bina Fläskhane till bara BINA. En naturlig utveckling helt enkelt!

Det finns säkert många bra bandnamn men det står stilla i mitt huvud just nu tyvärr. The Pork Dukes är ganska bra. Jag, Daniel, Carl och Kenta hade ett band som la ner rätt fort men vi funderade på heta ”The driver’s liconers”(eftersom alla hade körkort) synd det inte blev av det var ett jävla bra band namn nämligen. Kentas aktiva band General Genocide är ju också ett bra namn. 

 

Hur kommer det sig annars att man spelar den här typen av musik idag, vad är det för grupper som inspirerar? 

-Det blir väl bara naturligt att man spelar det man tycker är bra för det mesta skulle jag tro. Sedan har jag rätt bred musiksmak, lyssnar på det mesta (förutom Bob Marley, bandit rock, Rnb rapp och grindcore…fyfan) så det är väl en del som påverkat, alltifrån tidiga Billy Idol med synthen till tidiga Iron Maiden med gitarren. 

 

Vad för typ av publik drar ni? Finns det några sorter som ni saknar? 

-Dom som dyker upp och köper skivor eller skapar oreda i symbios med musiken är alltid att föredra.

 

Ni har ju fått till ett ganska kompakt sound på er inspelning, gör ni allt själva eller är det någon producent inblandad? 

-Jag hade en grundide om hur det skulle låta sen har Markus i studion ( f.d. Studio Hot Takes nu Studio Smutsrock) resultat varit över förväntan. Men även Sebbelina och Daniel har kommit med riktigt bra idéer och synpunkter som format det hela. Det här blir väl fjärde skivan, egentligen tredje eftersom Död Svan Blues spelades in samtidigt, men jag tycker att utvecklingen i musiken hörs tydligt och det är väl meningen för det är mycket med tidigare skivorna jag känner kunnat blivit bättre.

 

Musik och politik hör det alltid ihop? Varför eller varför inte? 

-Nej det tycker jag inte… iallafall inte punk men politikerförakt däremot. Kolla bara på hur många punkband som skrivit hatlyrik om Margret Thatcher i England till exempel. Sen är ju politik egentligen rätt brett begrepp så det är skillnad på politik och politik. Men att lägga punken i ett fack och kalla den röd som många gör tycker jag är fel. Dom har nog blandat ihop det hela med progg. Punk är fri och oförutsägbar…en utrotningshotad art, inget får. 

BINAs texter kan handla om lite allt möjligt men tror dom flesta låtar har en själv upplevd händelse i grunden som det baseras på. BINA är ingen politiker och kommer heller aldrig vara det….anti todo!

 

Finns det några bra politiska band som ni gillar? 

-Deras politiska agenda är inget större intresse för mig

 

Finns det några andra band i Sverige som ni kan rekommendera? 

-Om du syftar på aktiva band så är Suger Rats som jag tror är ett rätt nya bra (de har också släppt under Bollmora Rekords.) Även nya släppet med The Bonks är jävla bra men det är ju en väldigt gammal inspelning med ett band som inte finns längre vad jag vet, iallafall inte med Ludde på sång. När vi ändå snackar Bollmora Rekords så köp The Imps samlingen för den är också riktigt bra. Tycker även The Cliches från Norrköping har gjort jävligt bra grejer men tror dom lagt av tyvärr. Om du inte hört Drip Feed så leta upp våran senaste skiva (Insanity).

 

Några bra band i er hemstad?

-Jag flyttade rätt nyligen och härute verkar bara finns EPAtraktorer som spelar techno. 

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor tycker ni? Är det vinyl som gäller eller?  Hur kan jag få tag på er första CD Sommarhits? Är det den och spliten med Lost Boys plus de två singlarna ni har gjort? 

-Bara släppa musiken på internet är värdelöst och vinyl är ju roligare än cd men synd bara att det blivit så dyrt. Ja dom nämnda släppen är allt och Sommarhits går att köpa från binas Facebook eller dra iväg ett mail till brun_pung@live.se det är dock en låt på skivan som förstör allting (Binas psykos) ångrar att jag hade med den nu såhär efteråt. Vart ett jävla hisp när den spelades in och jag höll inte i alla spakarna för vi var alla extremt onyktra utom en person och den skulle egentligen varit instrumental.

 

Köper ni mycket skivor själv, är ni samlare? Vilken är den dyraste skivan du har? 

-Jag har perioder jag kan bli manisk och köpa en del men har dålig koll på värde. Ville The Douche som vart med och sjungit på några låtar är en brutal vinylnörd så det är egentligen han du ska tala med. 

 

Att bara släppa musik digitalt, är det något för er? Känns det som om ni ens hade släppt ett album/skiva om ni bara släpps på säg Spotify? 

-Spotify är tråkigt det ska finnas fysiskt att hålla i. Det ger inte så mycket, blir ju helt annan känsla o dra på en platta speciellt med ett par feta Bang&Olufsen Beovox Penta på hög volym! Dom har inte ens bluetooth och det är precis så det ska vara. Jobbigt när någon är över och det finns en massa plattor från samlingen som båda gillar, att välja på men den giriga gästen ska istället online och styra. Jag hade fattat om detta då var ändå alternativet det hade varit en helt annan grej.

 

Hur tycker ni annars det är att leva i Sverige idag, politiskt med den brunblå röran Ebba Busch uttalande etc? 

-Jag har ingen vidare koll på henne. Tittar inte på svenska nyheter längre, lessnat på all natopsykos propagandan, det är så långt ifrån objektivt som det kan bli…och innan dess var det bara Corona hela tiden. Hade jag ägt en tidsmaskin så hade jag gått in i den om jag fick ta med mig några lirare (tillbaks till 80talet) 

 

Ni spelar inte så mycket ute?  

-Nej men det hade varit roligt! Lite svårt att få till bara med en stor orkester där många har jobb, familj eller andra aktiviteter. 

 

Om ni gjorde en öl som många andra band gör, vad skulle den heta och vilken sort skulle det vara? 

-Den skulle nog få heta ”BINAS SOMMARBEEZ" och släppas i december som skivan gjorde. Inget för komplicerat heller, en ljus halv blaskig lager som släcker törsten bra. Mellis måste den vara också. Den här Falcon Pilgrim var jävligt god fattar inte varför dom tog bort den? men den skulle också kunna få hamna i en Bina burk framöver, kanske då ”BINAS VINTERBEEZ” och släppas i Juli.

 

Vad är det bästa med att spela live? 

-Energin och ruset

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, dina fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i din samling? 

-Motherman.. dessa två första frågorna tycker jag nästan är för svåra.

Den sista frågan är ganska enkel däremot och det nog blir GES- när vi gräver guld i USA singeln. Låten är nostalgi för mig men Orup är rätt vidrig.

Några mästerverk jag tänker på nu är Uk Subs- Endangered species, Proxy singlarna(Undone och Police car), Hurriganes- Fortissimo, GBH-City babys revenge och Onda & Fejs- Jordens salt(tyvärr ej släppt fysiskt), Blood- False gestures for a devoius public. Finns egentligen många fler värda att nämnas. På tal om GBH så var dom jävligt bra live på Augstibuller den spelningen glömmer jag aldrig. Uk Subs var också sjukt bra i Rågsved, kul att se dom på en riktigt liten scen och i förorten. Såg Drunx Incharge live på en båt det var också svinbra. Sthlm Inkasso var också jävligt kul att man hann se innan Onda kola vippen(RIP), det var där utomhus mellan Gamla Stan och Slussen, alltid roligt med utomhusspelningar. Finns många fler men minnet räcker inte till just nu och det var nästan fem.

 

Spelar ni covers live eller låtar från era andra band? Isåfall vilka? 

-Alltid kul med covers hade många idéer i början till denna spelning men ingen blev av. Hot city eller Somebody help me med Hurriganes, You’re ready now me slaughter eller Olympian med Skids samt 77 Sunset Strip av Riptides är några som skulle vara jävligt roliga och passa oss…kanske nästa gång!

 

Ni har spelat in en video till Utlåst, vem gjorde den och vad är syftet med att spela in en video idag? 

-Ja det stämmer, vi gjorde videon för vi tycker det är roligt. Gillar musikvideos och kollar mycket på film. Finns dessutom väldigt lite bra musikvideos inom punken. När jag säger vi menar jag egentligen Sebastian sköld ”Sebbelina”. Jag var delaktig i musikvideon men han har klippt allting.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt? 

-Inte alls många, inte tråkigt heller

 

Vilken är den vanligaste och tråkigaste frågan? 

-Det finns nog fler tråkiga svar en vad det gör frågor. Hoppas jag undvikit dom. 

 

Visdomsord? 

-BINA är bäst! 

 

Framtidpslaner för bandet? 

-Vore kul att lira i Blackeberg nån gång i år som det var tänkt först nu i våras på biografen eftersom där har jag spelat tidigare när jag och Sebbe(hela Valpmynning tror jag) arrangerade en hel dag med massa punkband, det var nästan 20 år sedan men hade varit roligt att göra om det snart. Vi bokade in oss 14 april men då lirar ju både Slaugther and the dogs och även 999 på något annat ställe i Sthlm så det var bara att ställa in. 

 

För dig själv? 

-Gå ner i vikt

 

Nåt att tillägga? 

-Tack för att BINA fick medverka med denna intervju hos Skrutt Magazine!