BIG MEAT HAMMER

Jordan Kratz från Big Meat Hammer är en trevlig kille och han can son gamla punkhistoria. Här ger han oss den sanna historien om Big Meat Hammer och intervjun är gjord i februari 2001. 

Snälla berätta historien om gruppen?
-Jag bildade Big Meat Hammer sent 1989. Först var det tre killar från mitt förra band "The Gorehounds" och en kille vid namn Dave Busch.Mark,Bob och Ned kom från The Gorehounds. Jag hade suttit i fängelse för ett drogärende och skrivit en massa texter och musik. Gorehounds splittrades sommaren 1989 och BMH bildades på hösten och då gjorde vi mest saker som jag skrev i fängelset. Jag släppte ut en kassettLP som producerades av min vän John Hayden och vi spelade några gigs. Hösten 1990 så hade vi samma band som nu förutom trummisen. Vi har haft en massa trummisar men Lenny,Skummy och Jim har alla varit med sedan hösten 1990 och är det officiella bandet. Alla saker vi gör kommer från denna sättningen förutom några favoriter från 1989.

 
Snälla berätta något om varje medlem, ålder, familj och så vidare?
-Jag sparar mig själv till sist så jag tar de andra först:
Jim Rand är i mitten av 30-talet i ålder och är stationschef för WMPG, vår coola lokala radiostation. I det tidiga 80-talet var han ansvarig för att punk musiken kom till Maine. Han gjorde en radioshow då som DJ och spelade musiken som punkare älskade.  Senare steg han i graderna men han DJ:ar ännu ibland. När han var proramdirektör så försäkrade han sig alltid om att några punklåtar skulle spelas. WMPG är involverad med kommunala affärer och Jim är limmet som skall hålla ihop det.Jim har också varit ett fan till punkrock sedan det tidiga 70-talet och han har spelat gitarr sedan dess och han gillar att spela en slags kulsprutestil på sin gitarr och det kan få Jimmy att slå sönder några strängar ibland. Kolla in hans händer för de är fasligt snabba. Han älskar ockås att dricka öl och skulle gärna acceptera något bryggt från våra fans. Jim älskar att parta och ha roligt. Han älskar golf och att spela kort om pengar.
 
Who´s your daddy, är det det enda ni har gjort, hur kan jag få tag på andra skivor om ni har gjort något mer?,
-Vi har bytt namn till,"Keep Portland Clean",för att göra det lättare. Den har 28 låtar och är 66 minuter lång. Vi gjorde en kassettLP som hette Songs From The Dinner Table och jag kommer att ge bort den gratis. Det är en fullängdare men jag ber bara om portopengar. Vi har gjort en sjutumssingel med konst på framsidan av Marvel Comics Artisten Mort Todd. Kolla in vår hemsida för att se omslaget på  Barbarian Woman Spewing Brains.Vi är med på några samlingar men de har inte gett oss några. Vem vet vad de har gjort med vår musik. Jag har gjort en del videos, en hel del konstiga videos. Ifall någon vill ha någon av vår musik kan de skriva till mig. På vår hemsida finns det en beställningssida med lite saker på och ifall du inte har en dator skriv till mig på följande adress:
Jordan Kratz
P.O.B.7971
Portland,Maine
04112 USA
 

Who´s your daddy(Songs from the dinner table) skall komma ut på riktigt CD, på vilket bolag?
-Jag släpper ut den på mitt eget bolag som jag kallar GOREPROD.Jag har kallat allt jag gjort tidigare för  Gore Productions och använt nmanet till, audio/videosaker jag gjort tidigare. Så jag kortade ner det till GOREPROD . Jag kommer att pressa upp 1000 ex först. Den skall släppas i mars 2001. Jag har precis gjort färdigt det grafiska. Min vän Fraser har varit med på ett hörn också. Jag har jobbat med like olika sorters mastering och finns det några band som vill restaurera gamla band eller repiga skivor hör av er. Jag kommer att sälja min CD på hemsidan och på andra ställen som är mer konventionella. Vi letar efter distributörer som gärna får kontakta oss. Skivans namn är ändrat till"Keep Portland Clean".

 
Du har varit involverad i punkrörelsen länge, har du varit med i några andra band? 
-Jag har varit involverad i punken sedan 1976. Jag brukade festa på en klubb i Boston där pumkare spelade redan 1974. 1974 kom jag till drogrehabiltering/alternativ högskola precis över gatan. Klubben hette Rathskellar och den skulle spela en stor roll i Bostons punkscen. det var där jag första gången såg The Deadboys,Ramones,Stranglers,och många andra band i slutet av 70-talet. Du ser det fanns ingen cool musik som man kunde höra på radio. Jag kommer ihåg när jag lyssnade mycket på 8-track kassetter men en dag hittade jag en radiostation som spelade en gammal Blue Cheer sak. Det var från första LP:n och det var något nytt för FM-radion så jag fortsatte att lyssna på ny musik där. Lokala Boston band som real Kids och Devo och andra band. Jag lyssnade på konsertrapproterna på den här showen som hette The Deme Monde och de sade att det skulle vara band som spelade på Rathskellar så jag började att gå dit och kolla på gigs. Jag spelade i några band...mer som jammande med vänner på munspel. Detta började 1972 när jag var 16. Jag kunde se efter att ha sett en del ny musik(det kallades inte punk då) att jag också ville spela  detta och att det var lätt att skriva låtar så jag gjorde det. Jag bildade The Transplants 1976 eller 1977, jag kommer inte riktigt ihåf. Jag skrev några låtar och resten var covers som
 I Wanna Be Your Dog,Iggy Stooges Songs och senare Deadboyslåtar. Vi gjorde covers på 60-talsband som The Sonics,13th Floor Elevators också. Det var på den tiden hade ingen annan gjort det. Det kändes väldigt bra att vara involverad i någon form av ny revolution emot all kommersiell skit....och regering/sociteten/världen. Detta var en tid som folk skrattade åt mig för att jag såg ut som jag gjorde. En del bankade skiten ur mig, kastade in flaskor genom bilens vindrutor och så vidare bara för att jag var den enda punkaren i 3 eller 4 städer norr om Boston. det fanns egentligen inga tecken på punkrock ifall man inte kom till hjärtat av de stora städerna. Där kunde man hitta lite graffitti eller flyers för något band.  Jag gick på på punkshower och fick min mentala hälsa tillbaka. Jag klättrade på saker och dök in på folk och dansade upp och ner för att hoppa in i nästa person. Ingen gjorde så här och folk trodde jag var galen. Jag var hehehehe på speed, coke, heroin, syra allting. Jag partade hela tiden och hade skitroligt. Transplants fick ett följe och var en gång fyra på Radio Free Punk rock charts som var på Deme Monde showen som gästades av Oedipus. Jag gjorde en massa konstiga saker på scen på den tiden , jag hoppade på bord och putte ut drinkar, jag moonade folk, rullade omkring på scenen, slog mig i huvudet med mickstativen och rappade folk med dem.Vi gjorde låtar som Police State,Suicidal Tendencies,I've Had My Fill.Jag kommer att göra en hemgjord CD med detta band med låtar som vi spelade in 1977. Vi splittrades 1980 och just då hade jag tankar på att sätta ihop ett nytt Transplants. Jag gjorde det bara på skoj eftersom jag egentligen tyckte om att se andra mer än att spela själv. Sedan flyttade jag upp till Maine och bildade Gorehounds, de bildades och dog sommaren 1989. Jag kom till Fed Fängeslet 1988-89. 
 

Du kände GG Allin, var denne man så knäpp som han verkade att var?
-GG gjorde inget knäppt mot mig. Jag kände honom sedan sjuttiotalet mycket beroende på att hans bror Merle spelade bas i Bostonpunkbandet Thrills. Deras gitarrist gick med mig i Drug Rehab school 1973-74.  Jag följde Thrills och gjorde en eller två inspelningar med dem. Det var då jag träffade GG och jag såg honom göra en massa knäppa saker mot folk som han inte brydde sig om. Jag skulle nog kunna säga att han var den knäppaste av alla punkare. Han var på en mission och ifall du kom ivägen för honom så skulle han bråka med dig. Ibalnd bråkade han med folk bara för att ha lite roligt. Men du har säkert hört en hel del historier om GG så jag tänker inte dra dem igen. GG hade sina vänner och han var trevlig mot sina vänner

 

Dina rötter kommer från 77 pumken, var punken bättre då?
-Jag tycker at den punktiden var den bästa. Det var nytt och litet och alla stöttade varandra genom att se varandras band och allting var närmare på något sätt. Musiken var bättre och mer iriginell. Vi klädde oss originellare och nu härmar bara de unga det vi gjorde. Några av de har förstört vår scen och med sina politiskt korrekta sätt att säga vad som är punk och vad som inte är punk. Vi hade bara ett sätt att uttrycka oss fritt på scen och frihet var viktigt på många sätt. Nu finns det Anarkipunks- PC punkare, Drunk Punks, Straight edgepunkare, , veganpunkare och ännu mer sorter. Oh yeah jag glömde att det finns gutetrpunks också. Punk rock var bäst när du visste att du kunde få stryk för att du var en punkare. När vi gjorde något som ingen annan hade gjort innan, vi satte en ny grund. När du kände alla och alla kände dig. När du alltid hade 75 personer som kom på dina lokala spelningar. Saker har blivit lamare nuförtiden. Ifall du spelar punk kommer nästan ingen  m,en det är klart ifall du spelar lite 70-tals aktig retro. så kanske du får en stor publik. Det suger men du kommer aldrig att se mig sälja ut sådan här skit eller spela sådan här skit så att folk skall komma. PC-punkarna och straight edge punkarna gillar oss inte och vem annars vet jag inte vem skall gilla oss. De gamla tiderna var egentligen bättre, fråga vilken gammal punkare som helst, var som helst och du får samma svar.

 
Finns det några bra band nuförtiden?
-Svårt att säga. Jag tycker att jag hör saker som låter bra då och då. För det mesta när jag lyssnar är det på mina egna skivor och kassetter. Gamla 70-80-tals punkskivor. En sak som jag märker är att yngre människor har ett öppet sinne och gör en del bra musik och sätter upp smågigs. Jag såg några 16-18 åriga killar nyss som spelade trashig 80-tals punk. Jag gillade det och tyckte det var det bästa jag hört på länge(Maineband) och ungarna verkade att gilla det också. De har en bra scen på gång och alla hade läderjackor och färgat hår och det såg coolt ut...lite som en tidsmaskin.
 

Inga bra band i ditt hemland?
-Jag har inte lyssnat på något det senaste.

 
Vad vet du om Sverige?
-Inte mycket. Jag har hört om den vackra naturen och bra människor. Jag har mött några svenskar genom åren och gillat dem. Jag vet att jag har hört svensk punk och gillat den också.
 
Har du hört några svenska band?
-Det har jag men jag kan inte komma på namnen.
 

 

Hur är en bra konsert med Big Meat hammer?
-Se vackra punkkvinnor ! Drick många billiga öl! Se fyllon ramla över varandra! All detta och mer på din lokala Big Meat Hammer spelning. Fans rusar fram på scen och sjunger med mig.  People slammar omkring framför scenen och spiller öl på varandra och över oss. Överrösta med svett och öl. En massa energi i rummet. Vi spelar ungefär 50 minuter och gör några gamla Stooges och Dead Boys covers för punkarna.
 
Hur ser den medelmåttige diggaren ut ?
-Väldigt ovanlig tror jag.
 
Har ni bra kontakt med era fans, på vilket sätt?
-Jag är ofta ute när det är varmt nere på stan och jag hittas ofta av de som vill hitta mig. Jag pratar med och partar med mina fans. Ifall de inte bor här så skriver jag till dem och skickar kanske några tidningar eller något. Jag gillar att fortsätta att prata eller skriva till mina fans. Ifall vi spelar på något ställe där det finns fans så gillar vi att ha fest med dem efter en spelning. Möta nya fans är roligt. 

Ni har en egen hemsida, är det viktigt och vem gör den?
-Jag gjorde iordning hemsidan för 4-5 år sedan och jag tyckte det var cool då och tycker det än idag. De som är unga nuförtiden är lyckliga människor för när jag var ung var det roligt och spännande att ha en egen batteridriven radio. Jag är 45 nu och det fanns inte så många elektriska leksaker på 60-talet. Familjer nuförtiden har datorer och går ut på nätet. Jag förutsåg detta och satte ut oss på nätet. Jag hade mp3 och även bredbandsvideo för 3 eller 4 år sedan. BMH var ett av de första rockbanden på nätet i Maine. Datorer är tyvärr ett sätt att leva och kommer inte att försvinna. det är viktigt att upptäcka teknologin runt oss och använda det i konsten. Internet ger oss möjlighet att uttrycka konstarten och distribuera den. Det betyder att du och ditt band får berömmet och inget bolag behövs. 

 
Kan musik ändra någons liv tror du?
-Musik är mitt sätt att få ut aggressioner och negativa känslor på ett poistivt och konstruktivt sätt. Musik är den enda terapi jag behöver. Muskk can och ändrar livet för människor. Det kan öppna många dörrar för en individ.
 
Vad tycker du om kombinationen rock och musik?
-Musik är ett bra sätt att få ut saker och ting.ARG UNGDOM heheh...Bli förbannad och skriv en låt om det. Låt andra få veta vad som händer politiskt. Det enda dåliga med det är att de som ser ner på andra musiker så som de nya PC punkarna gör och de är bara med sin egen lilla klicka av folk som har samma åsikter. Jag har sett detta beteende växa under åren och eftersom den lokala scenen har splittrats till mindre grupper som verkligen suger. Jag tror på friheten till att tycka vad de vill för alla. Även NAZIidioter måste få säga sitt  likaväl som vi icke rasister får säga vad vi tycker. Alla folk kan och bör tala om sin åsikt.PC/PUNK/Veganer etc kan och gör censurfria tal och på ett sätt är de lika dåliga för regeringen de också.
 
Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara med i ett band?
-Att vara med i ett band är att vara pappa ibland och ta hand om ett gäng ungar...Att vara med i ett band är roligt och det suger ibland också. Jag har spelat i band sedan 1972 och jag skulle göra om allt om jag fick chansen. Att spela musik finns i ditt blod och du gör det genom dåliga tider och genom bra tider. Det är ett stort ansvar att ha hand om ett band och det är som ett jobb som vilket annat. Det blir tröttande efter ett tag och du måste gräva dig in och göra det. det betalar sin i slutändan.
 
Vad är det konstigaste som har hänt under en konsert med er, på scen eller i publiken?
-Det är svårt att säga så jag måste relatera till ett par sagor från förr. A. I Boston hade jag en känsla av att gå på punkkonserter i Boston 1977. Jag brukade hoppa på bord och poga omkring när ingen anna gjorde det. Jag kan nog säga att jag var en av de första slamdansarna/stagedivarna.  det blev nästan revolution när jag hoppade in i folk och rullade runt och knockade de dansande som ett levande bowlingklot.
B.En av mina gamla flickvänner brukade strippa och dansa omkring på scenen. Detta var 1986 och vi skulle ta lite kokain/heroin före vi spelade. En halloween spelade jag på en club "The Rat" och vi var huvudband, blev utburna i hemgjorda kistor och jag var så hög på heroin. Jag kommer ihåg att jag ramlade av scenen..en riktigt drogröra.
C.Ibalnd kunde jag dra av mig kläderna och göra dumma saker som att skära upp mitt bröst, eller släng omkring kuken. Jag gillar att tugga på mikrofonställ och dansa omkring med micken i munnen. 
D.Vi har spelat några spelningar där vi har blivit avslängda från scenen efter några låtar. Jag tror att de inte gillade oss. 
E.Jag spelade en spelning på ett flickställe och dt var en mental show. Jag smetade blod över hela mig, förstörde stället, en massa fans kom och terroriserade stället. det var det galnaste party/spelningen jag har gjort genom åren. Jag kan bara komma ihåg lite av detta för det var 1986. 
 
Blir det mycket intervjuer?Är det tråkigt?
-Intervjuer är cool och tråkar inte ut mig.
 
Big Meat Hammer, vad menar ni med det namnet
-Det är ett köksredskap man har till att bulta kött. Alla musiker måste ha haft köksjobb före.BMH är ett matredskap.
 
Vad betyder punk för dig?Är punk lika viktigt för dig nu eller var det viktigare när du var yngre?
-Punk kommer alltid att vara mitt liv. Det samma som före de hade ett ord för det. Den enda skillnaden för mig nuförtiden är att det inte handlar om att bli hög längre. Punk är lika viktigt för mig nu. Jag är en REBELL..har varit det sedan första klass och jag kommer alltid att vara en REBELL.
 
PSnälla ranka dina fem bästa skivor, fem bästa konserter och de fem viktigaste sakerna i livet?
-1.Iggy and the Stooges 1st LP...2.Sex Pistols LP....3.Ramones 1st LP....4.New York Dolls 1st LP...5.13th Floor Elevators 1st LP I tror jag när det gäller skivor.
BDe fem bästa konserterna minns jag bara lite av...1.Deadboys at the Rat 1977...2.Destroy All Monsters at the Rat 1978 3.Iggy 1978 Boston
4.Agnostic Front/Void/Murphy's Law/Aggression 1984 Boston....5.Pink Floyd på Music Hall Boston 1972 (vilken LSD tripp det var!!)
 
Ifall du kunde välja fem band ur historien ni kunde spela med vilka skulle ni välja?
-Skitbra fråga för det finns en massa band vi skulle vilja spela med.
A.Om vi skulle kunna spela med Blue Cheer (Leigh sSephens gitarr, den tidiga sättningen).BC var ett av de band som spelade högst i slutet av 60-talet. de var också ett band med mycket distortion och ett riktigt tungt sound. Jag gillade de första två skivorna med Leigh på gitarr. Det skulle var en bra spelning.
B.Hur skulle det vara med Iggy and the Stooges och vi skulle vara förband. Jag gör en massa galenheter och sedan kommer The Stooges och toppar det.
C.Eller kanske BMH och Deadboys tillsammas. Det skulle vara en bra spelning det. Cheetah var rumskompis med mig i Boston. Chettah and Skummy skulle kunna göra en dubbelgitarrsaker.
D.Spela ett gig med The Avengers.Jag älskar tidiga Avengersinspelningar och det skulle vara en bra spelning.
E.Göra en spelning med GG Allin.GG skulle spela med oss i Maine.Han dog fyra dagar före spelningen . Jag gjorde en välgörenhetsspelning och vi spelade GGvideos och spelade lite. Vi gav pengarna till Merle för att hjälpa honom.  

Första senaste och den dyraste skivan du har köpt?
-Den första skivan köpte jag 1964 och jag kommer inte ihåg vilken det var. Jag tror att det kan ha varit The Monster Mash LP eller Beatles första eller den första med Stones . Mitt minne är blankt där. Då hade jag en del singlar(jag tror det kostade 29 cent för en singel) som The Ventures när de gjorde Wipeout, The Bird med Trashmen, några Johnny and the Hurricanes...kanske en Link Wray sjua "Rumble eller Chicken Run. Den senaste skivan jag köpte var Chron Gen-best of och det täcker väl det mesta de har gjort av sin brittiska 80-talspunk.

Idoler när du var liten?
-         1960-talet
Rolling Stones (1960's lineup bara),Link Wray,Velvet Underground,Doors,Iggy and the Stooges,Blue Cheer,MC5
 
Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera med email och internet och allt det där?
-Jag tycker det är skitbra. Lätt kommunikation, skicka filer och mer.
 
Någon favoritsida?
-Nope.
 
När du gör musik, vilket är viktigast, att ha en bra text, en bra melodi eller att ha en refrän som folk kommer ihåg?
-Jag skriver bara det som kommer upp i mitt huvud. Jag tänker aldrig på andra människor när jag skriver.
 

Vem gör låtarna i gruppen?
-Jag gör de flesta. Skummy gör några. Jim skrev en och bandet ger kommentarer på arrangemangen.

 

Gör ni några covers??
-I Need Lunch eller Sonic Reducer av Deadboys,Några gamla Iggy and Stooges covers,Drink Fight Fuck and Bite It av GG Allin

 
Fframtidsplaner för bandet?
-Bara fortsätta och spela och göra musik
 
Framtidsplaner för dig själv?
-Fortsätta att göra musik och videos. Upptäcka nya teknologier, spela konserter och ha party.
 
Visdomsord?
-Tro på dina åsikter. Gör om teknologin till dina punkrockmål.

Nåt att tillägga?
-Nope