Berlin Blackouts är ett riktigt bra tyskt punkband. Bev var så snäll att svara på många frågor för Skruttmagazine i oktober 2019.

 

Berätta lite historia om gruppen?

Bev: Det är faktiskt en riktigt lång historia. Vi hade några olika gitarrister och några trummisar, Katja (bas) och jag på sång och gitarr är de enda originalmedlemmarna. Vi började i slutet av 2014. För tillfället är vi gyra, men vår gitarrist är riktigt blyg och vill inte

vara på bilder och i videor, det är därför alla tror att vi är en tremannagrupp.


Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

Bev: Jag sjöng i ett band som heter "Radio Dead Ones". Vi spelade i 12 år, spelade över hela Europa och släppte en stor hög med skivor. Katja spelade i några band tidigare (Twitchblades, Erotic Devices, ...) och Chris, vår trummis är för närvarande med i två andra band (Kotzreiz och Bloodhype), men han spelar alltid i band och kan alltid överleva utan jobb, men inte utan musik . Vår gitarrist har sitt eget band som heter "Gang Zero". Katja arbetar på världens enda Ramones-museum i Berlin. Vi är i mitten av 30-40 strecket och 90% av vårt liv handlar om musik.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest gammal punk som Ramones, Heartbreakers och några nyare saker, har jag rätt? Favoriter från förr?

Bev: Åh ja, vi lyssnar på mycket olika musik, vi vill behålla den gamla stilen med det här bandet. Vi försöker undvika alla moderna element och försöker hålla det gamla ljudet levande. Jag är ett mycket stort Sex Pistols-fan, men gillar också Clash och Ramones. Vi älskar också gräs och detta kräver Reggae som Peter Tosh och så vidare.

 

Berlin Blackouts är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Bev: Strax efter att vi gav namnet till bandet så tänkte jag aldrig på namnet längre. Men jag tycker det låter bra. I början var vi ett team med riktiga festdjur, därför tyckte vi att "blackouts" passade. Om något annat band någonsin kommer att tänka på att ta detta namn, kommer vi att stämma dem haha ... Jag tror att "Berlin Blackouts" är mitt favoritbandnamn 😉


Vad är det bästa med att spela live?

Bev: Adrenalinet. Bättre än något annat läkemedel i världen.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Bev: Jag älskar att spela i Tjeckien, men även Storbritannien är jättekul.

Tyvärr, jag vet att du kommer från Sverige, men detta är faktiskt ett av länderna där det har varit lite knepigt. Jag spelade där några gånger och när vakterba nästan startade ett bråk med mig medan vi spelade, för att jag drack sprit på scenen. När de tog bort den första flaskan tog jag tag i den andra och började göra narr av drottningen. Jag hade det kul, men det var konstigt hur lätt det var att kränka människor där.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Bev: Det är absolut inte lätt som ett engelskt sjungande band i Tyskland. Det är svårt att ens nämna några band som kan komma någonstans om de inte sjöng på tyska. Vi spelar med alla slags band. För några veckor sedan spelade vi med ett hardcore band, ett garage band och en HipHop kille. Mångfald är alltid coolt.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Bev: '77 Punk Rock

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Bev: Att vara emot samhället, kapitalism, rasism, nazister, TV, McDonalds, Primark, H&M och många många fler saker. Det är mitt sätt att vara PunkRock.

 

Vilken låt / album eller grupp var det som tog dig till punk/hardcore? Ni sjunger att ni kommer att "Make Punk Rock great igen" ... vem är den orange biliionären ni sjunger om?

Bev: Sex Pistols - Never Mind The Bollocks var min första Punk-skiva. Detta förde mig hit. Låten du nämnde är en duett med Peter Bywaters från Peter and Test Tube Babies. Han har varit en av mina favoriter sedan jag var tonåring. Nu är han en god vän. Haha, den orange miljardären är den hjärnlösa amerikanska kukhuvudet ... vill inte nämna hans töntiga namn.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var små? De har redan sett allt?

Bev: Verkligheten i dessa dagar är så oerhört chockerande, att jag tycker att det är bättre att försöka vara en bra person och använda ditt förnuft för att inte gå vilse i denna dagliga galenskap.

Hur är det att bo i Tyskland just nu? Politiskt? Fascister?

Bev: Jag kommer från östra Tyskland. När muren revs fanns det många nazistiska skinheads. Jag och vänner var tvungna att springa och gömma oss några gånger för att inte bli misshandlade av detta avskum. Men de dödade tonåringar med färgat hår i mitt grannskap. De slog dem till döds på gatan och jagade svarta människor genom innerstaden. I Berlin är det lätt att undvika dessa blockheads, men i de mindre städerna måste du ta hand om dig. Jag är bara glad över att det mestadels är gamla människor nu. Nästa generation verkar vara lite smartare, de vill inte ha den här högra hjärntvätten längre.

 

Finns det några bra band från Tyskland just nu? Är punkscenen/ metallcenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

Bev: Ja, det finns massor av band i alla genres. De flesta band jag lyssnar på kommer inte från Tyskland, de flesta band jag gillar är från Storbritannien.

Ett tysksjungande band är "Schrottgrenze", de är fantastiska låtskrivare, jag gillar vad de gör.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång?

Bev: Naturen är fantastisk. Emil i Lönneberga var hjälten i min barndom. Jag har varit där som barn med min familj och spelat där med mitt gamla band.

Men jag gillar inte Stockholm, det är för snyggt och rent för min smak.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Bev: Visst, jag såg precis Hellacopters. Det är extremt hur många bra och begåvade musiker som kommer från ett land med så få människor som bor där.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på tyska? Berätta lite om låtarna MSP och Kubrick Eyes?

Bev: Jag skriver texterna. Varje ledig minut handlar om att tänka på texter och melodier. Livet i allmänhet är det bästa ämnet, det är enkelt eftersom du bara sjunger om vad som händer. Tyska låter inte riktigt bra. Jag har spelat in två låtar i mitt liv på tyska ... tycker det räcker. hehe.

MSP står för "Manic Street Preachers". De är ett av mina favoritband i mer än 20 år och när de släppte det sista albumet gillade jag det så mycket att jag var tvungen att skriva en låt om dem. "Kubrick Eyes" handlar om att se världen från en annan vinkel ... Jag tror att Kubrick hade ett speciellt sätt att se världen och om han inte kunde uttrycka sig i sin konst och sina filmer skulle ingen ha förstått honom. Det är svårt att vara främling, för vanliga människor tycker att det är skrämmande.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

Bev: Om att dricka. Det är ett mycket lamt ämne, tycker jag.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram era åsikter i musik?

Bev: Det går bra tillsammans för mig. Eftersom jag läser mycket om politik och lyssnar på musik hela tiden. Jag kan fortfarande inte förenkla politik tillräckligt för att skriva riktiga politiska låtar. Jag skulle kalla det mer kritiskt om samhället. Jag skriver låtarna mest för mig själv, jag bryr mig inte så mycket om folk lyssnar så noga till texterna eller bara har kul medan de lyssnar.

 

Bästa politiska band/artist?

Bev: Peter Tosh eller Joe Strummer.

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra folk, då menar jag  människor som lyssnar på musik?

Bev: Nej, det tror jag inte. Det kunde förändra något på 60-talet, men inte längre.

 

Ditt favorit skivomslag alla tider? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

Bev: Sex Pistols - Never Mind The Bollocks är det bästa skivomslaget någonsin. Våra omslag är DIY, tillverkade av oss. Katja gjorde det sista skivomslaget på egen hand.

Åh ja, det finns många skivbutiker. En i mitt grannskap heter "Static Shock". Det är en fin liten butik.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du skulle kunna välja vad som helst?

Bev: Jag har aldrig laddat ner en enda låt. Jag gillar vinyl. Det är fortfarande en trevlig känsla för mig när jag får vår nya skiva för första gången.

 

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

Bev: De roligaste spelningarna var de när jag var riktigt ung och extremt borta. Men jag kan inte komma ihåg de flesta saker så bra att jag kan skriva om det.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Bev: Detta beror på land, stad, typ av plats. Vi har inte ett speciellt följe som du kan beskriva med en stereotyp.

Ibland saknar jag yngre på spelningarna och jag tycker fortfarande att det är riktigt konstigt att punkrock är en så vit musik. Det är sällsynt att du ser svarta människor på punkrock-spelningar. Det största bandet vi någonsin spelat tillsammans med är "Die Toten Hosen". Det var en julshow med 12.000 personer.

 

Vänligen ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Bev: Skivor:

Peter Tosh - Legalize It, Bob Marley - Survival, Clash - London Calling, Sex Pistols - Never Mind ..., 3 Colors Red - Pure

Konserter:

Zeke (15 år sedan), Lunachicks (20 år sedan), Arctic Monkeys (förra året), Beatsteaks (20 år sedan), Duane Peters & The Hunns (för 20 år sedan)

Viktiga saker:

vänner, bror, flickvän, band, gräs

 

Första, senaste och dyraste skivan som du någonsin har köpt?

Bev: Sex Pistols (första), More Kicks s / t (senaste, förbeställning), dyraste kan vara en av Tom Petty's skivor.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

Bev: Sedan tryckta tidningar dog ut, är det nästan inga intervjuer längre. Ibland är de ganska tråkiga, ibland är det kul.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin har fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit i?

Bev: Jag gillar det när folk tar sig tid att skriva om en skiva du har gjort, men för att vara ärlig,  de flesta gånger är jag för lat för att läsa dem.

Det är därför ingen recension som fastnar i mitt huvud.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

Bev: Av någon anledning jämför människor oss alltid med band jag verkligen gillar, det är därför jag tycker att det är coolt.

 

Om ni kunde välja fem band från nu och då och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Bev: Det gör inte någon stor skillnad för mig att spela med olika band. Innan vår show kan jag inte riktigt titta på banden, för jag är för nervös. Efter vår show är jag nästan död ett tag och vill bara röka en joint. Det skulle vara slöseri om vi till exempel skulle kunna spela med The Clash och jag ändå missar dem hehe

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Bev: Definitivt. Det hjälper mig att hitta min balans bättre än någonting annat.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni någonsin har fått i en intervju?

Bev: Om vi drömmer om att tjäna pengar på det. Att tjäna pengar på PunkRock är dumt.

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den?

Bev: Vilken politiker skulle du döda om du kunde vara terrorist under en dag? Just nu växlar jag mellan Erdogan och Bolsonaro.

Framtidsplaner för bandet?

Bev: Spela alla shower vi blir erbjudna. Gör en ny skiva nästa år.

 

För dig själv?

Bev: Ha det bra innan världen är helt fucked up.

 

Visdomsord?

Bev: Tyvärr, jag är fortfarande för ung för att vara klok.

 

Något att lägga till?

Bev: Ta inte fred för givet.