Bent Out of Shape från Nederländerna har gjort en av de bästa skivorna i år tycker jag. Läs gärna den här intervjun som gjordes i december-2022. Jag tror att det är Bart som svarar på de flesta frågorna.

 

Berätta gärna lite om varje medlem och bandets historia? Ålder, arbete, band innan?

Bandet startade i oktober 2019. Vår tidigare basist Jeroen sa att vi skulle starta ett Oi-band och vi kontaktade Norbert och Henk och det var det. Vi började snabbt, skriva låtar riktigt snabbt och kom ut med en demo med 7 låtar i början av 2020. Vi blev kontaktade av Demons Run Amok från Tyskland och hade ett gäng spelningar uppradade och då kom Corona. Så inga shower, men vi fortsatte skriva och spela in. Jeroen var tvungen att sluta i bandet, för han var för upptagen med andra saker, men vi är fortfarande nära vänner. Rik klev in på bas; han har varit min bandkamrat i vårt andra band; de Hûnekop, i 13 år och vi var redan med i ett Misfits coverband tillsammans innan dess. Han går också långt tillbaka med de andra killarna, så det var en no-brainer. Henk, Norbert och jag har gjort musik tillsammans (till och från) i över 25 år nu. Vårt första band tillsammans var ett HC-band Spirit 84, som höll på från 1997 till 2002. Efter det var vi med i Dead Horse Running. De var också med i Dead Scenestars tillsammans och är för närvarande i HC-bandet Icepick. Alla har också varit med i en massa andra band, men det är för många för att nämna. Henk är grafisk formgivare, Norbert har sitt eget Sports broadcasting company (SBC) och gör konstruktion vid sidan av. Rik är säkerhetsinspektör för främst lekplatser och jag håller även på med säkerhet och ergonomi. Ålder? Jag vet att jag är 46 och äldst. De andra killarna är "tidiga" fyrtio-ish haha.

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, jag tycker ni har spår av både gammal punk och såklart oi?

Jag anser att det är en komplimang. Den ursprungliga avsikten med detta band var "let's do an Oi band", men i slutändan handlar allt om punkrock. Vi har ingen regelbok om hur vi måste låta. Henk är den främsta låtskrivaren (musiken) i bandet och han lyssnar på allt möjligt och det kan man höra tror jag. Naturligtvis är vi influerade av många klassiska (Oi) punkband, men vi tar också influenser från nyare band som Reapers, Bishops Green, No Heart etc.

 

Namnet Bent out of Shape var kom det ifrån? Vad menar ni med det... Ni var inte rädad för att någon annan band skulle heta så här redan?

Min första tanke var att kalla oss Band Out Of Shape. Som ett ordskämt uppenbarligen, för ett gäng äldre killar som gör ett band igen. Sedan skrev jag ut det med stora bokstäver och märkte att förkortningen var B.O.O.S. Boos är ett holländskt ord för "arg" och böjd ur form betyder ungefär samma sak. Det löste det för oss; det skulle bli Bent out of Shape. Självklart googlade jag, för att se om det redan fanns ett band med det namnet. Jag hittade bara ett Indieband som heter Bent outta shape, men de hade redan splittrats, så vi är bra.

 

Är det viktigt att släppa fysiska saker? Eller kan du känna att du har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? 

Fysiskt är mycket viktigt. Jag glömmer aldrig mitt första demoband, första CD, första vinyl.. Musiken är förstås det viktigaste, men texter, konstverk och att faktiskt hålla något i handen betyder också mycket. Det här sista albumet har mycket blod svett och öl i sig. Att bara släppa det digitalt hade sugit big time.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Om inte har när kommer ni?

Henk och jag var i Göteborg 2006, när hans gamla band REMAIN spelade där på turné så var jag roadie. Det var min enda gång där, kan inte säga att jag minns mycket av det ärligt talat. Henk åkte senare tillbaka på semester i Stockholm. Norbert var också i Stockholm för att spela (ishockey)hockey och Rik har varit i Sverige flera gånger på semester. För några månader sedan spelade vi en Oi-fest i Hoofddorp och det fanns också detta fantastiska Oi-band som heter kom Oldfashioned Ideas från Malmö, och vi hängde där och de bjöd in oss att spela i deras stad någon dag. Så om du kunde sätta upp en show också, skulle vi kanske kunna göra en liten turné genom norra Tyskland, Danmark och Sverige. 

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

Hittills har det bara varit Nederländerna och Belgien. Vi spelar i Tyskland nästa år och är redo för weekendresor var som helst!

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och lite med musiken eller hur gör ni era låtar?

Vi gör mycket prepping med låtar hemifrån. Henk spelar in riff på sin telefon och skickar dem till oss. Jag har ett elektroniskt trumset och lägger till trummor och klipper och klistrar sedan in dem. Sedan tittar Henk eller jag på vilken text som kan fungera till låten. Så ofta har vi en rå demo med en låt 75 % klar. Sedan i replokalen spelar vi det och kommer med refränger etc, och avslutar det. Norbert skrev också en del grejer och jobbar på samma sätt, förutom att han själv lägger till elektroniska trummor.

 

Jag tycker att er skiva är en av 2022 års bästa skivor? Vad tycker ni om det?

Vad kan jag säga? Du är uppenbarligen en man med fin smak haha. Nej seriöst; Det är en stor komplimang och betyder mycket. Som jag nämnde tidigare gick mycket arbete in i det här albumet. Med heltidsjobb, familjer, andra band etc. krävs det en del engagemang för att hålla igång en sådan här grej. Så jag är stolt över vad vi har lagt ut hittills, och speciellt den nya skivan.

 

Berätta gärna lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

My part of town

Jag skrev den här. Men det är mest inspirerat av berättelser från Norbert och Jeroen, om ett område de brukade bo (Vlietzone). Någon galen skit gick ner dit (och fortfarande) och jag tänkte att det kunde bli föremål för en text. Som jag ofta gör; Jag försökte liksom skriva det på ett sätt, att det kunde vara relaterat till andra människor också. Så det blev en låt om att stadsdelar som skiter sig och som händer över hela världen

Good old memories

Det här är speciellt. Den här låten var faktiskt en gåva från vår vän Ronny Hamersma (Reapers, Day Drinker, Crown Court, Hard Wax etc.). Ronny är en god vän till oss och en absolut mästerlig låtskrivare. Vi hängde (drack) hemma hos honom och han visade oss sitt upplägg och hur han spelar in sina hemmademos. Han spelade oss originalversionen av den här låten och vi älskade den omedelbart. Ronny sa att Reapers inte hade använt den, eftersom texterna var så personliga för Ronny, att det inte kändes rätt för Gwenn att sjunga dem. Så texten skulle behöva skrivas om, och utifrån hur jag minns den var Ronny inte riktigt motiverad att göra det, så låten lades på hyllan. Vi sa, kompis, den här låten är för bra för att inte spelas in; som Ronny sa; varför tar ni inte den? Så det gjorde vi. Henk hade dock samma "problem" med texterna, så jag frågade Ronny om han var okej med att jag ändrade dem. Han var OK med det och det gjorde jag, för att göra det mer relaterat till oss. Så vi ändrade texten lite och klippte ut några delar i musiken, men det är ändå i princip Ronnys låt. Bästa presenten någonsin. Åh vad gäller texterna; Jag hoppas att de liksom talar för sig själva.

Contagious

Jag skrev den här texten (lite annorlunda) för ungefär 15 år sedan, när en vän blev väldigt sjuk, inte för första gången. Du är helt maktlös när det händer en älskad och önskar att du kunde göra mer, men allt du kan göra är att bara vara där. Det är vad det handlar om i grunden. Jag använde det aldrig och tänkte att det kanske var för "emo" för det här bandet, men det funkade faktiskt ganska bra tycker jag. 

 

Hur är det att leva i Nederländerna nuförtiden, rasister, politik, covid, etc?

Jag älskar att bo i Nederländerna, och särskilt vår del i skogen; Fryslân. Covid förstörde och avslöjade mycket fulhet, men jag hoppas att det var då. Holländsk politik är inte bra, men inte heller så hemskt tycker jag. Det finns många partier och regeringen är alltid en koalition, så det finns en del kompromisser och inget för extremt. Rasister suger. 

 

Kallar ni er punkband, oiband eller vad kallar ni er stil?? Vad tänker ni om punken när ni började och om ni jämför med punken idag?

Jag tror att vi mest använder termen Streetpunk nuförtiden. Jag har lyssnat på metalpunk och hardcore i över 30 år och jag kan inte säga att scenen/scenerna förändrades så mycket under den tiden. Allt blev större, men det finns fortfarande en hälsosam underground Jag har inga starka ideologiska tankar om punk, jag är en metalhead/hardcore "kid"/Oi boy. 

 

Har ni något favoritlag i fotboll(jag stöttar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)? Och hur kommer det att gå för Holland i VM?

Jag supportar Cambuur Leeuwarden och andra supportar SC Heerenveen, båda frisiska lag i den nederländska högstaligan. Nederländerna slog USA i dag och vi spelar kvartsfinal mot Argentina. Jag hoppas att vi vinner cupen, men skulle inte lägga pengar på det. 

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv.. Din favoritölstil ? Ni har ingen egen Bent out of shape-öl? Eller kanske är ni straightedge?

Vi gillar alla öl. Min favoritöl är gratisöl. Bara vanlig öl, som Heineken, Budweiser, Becks, etc. Inga fräckagrejer. Henk är vår finsmakare och gillar special-/hantverksöl. Vi har ingen egen öl, vi är inte Maiden eller Motörhead haha. 

 

Finns det några bra band från Holland värda att nämna? Och hur lever oi/punk/hardcore-scenen vidare i Holland just nu?

Scenen är liten men dedikerad. Det finns många bra band. The Reapers, the Young ones, Complaint, On the Rampage, Diamond Dogs, One Voice, Savage Beat, etc. 2023 kommer att se utgåvor av Malad och City Riot, så ser fram emot det. Bullbar är ett relativt nytt band, vars debutalbum imponerade mycket på mig. Och jag kan inte prata om den holländska scenen och inte nämna kungarnas kungar; Evil Conduct. 

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

Ha kul. Vi går upp för att ha fest. Henk är en bra frontman, som ansluter till en publik. Och när Norbert tar av sig tröjan vet man att något är på väg att gå ner.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar ni?

Beror på vilken typ av spelning. När vi spelade Oi är det Tegelen, eller Oi i Hoofddorp, uppenbarligen var det mycket skins och punkare mestadels. Som jag sa tidigare är scenen liten men lojal. Det är många som reser för spelningar. När vi är på en mer varierad festival kan det vara det, i kombination med rockers, HC-barn, metalheads etc. Jag saknar egentligen inte en typ av människor faktiskt. 

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Någon bra skivaffär?

Jag köper fortfarande skivor ibland (mest cd-skivor faktiskt), men inte lika många som förr. Spotify gjorde det bara för lätt att inte göra det och jag har spenderat en liten förmögenhet på musik i mitt liv, så jag mår inte så dåligt av det. I min hemstad Leeuwarden finns det faktiskt några riktigt coola skivbutiker som säljer främst vinyl, som King Kong Record, Big Bad Wolf Records och T-Rex.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

Vi säljer t-shirts, vinyl och cd-skivor på spelningar och nyligen har vi lagt till fotbollshalsdukar, som är ganska coola. Än så länge tror jag t-shirts säljer bäst. 

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

 Min favorit kan vara Never went away. Det var på vår demo och vi bestämde oss för att spela in den igen för det nya albumet eftersom den funkar ganska bra live också. Jag vet inte om folkets val, men från den nya skivan säger många att deras favorit är Places to go. 

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

Jag har spelat i band i över 25 år och jag kan inte riktigt komma på någon skillnad. Jag blir mindre nervös och mindre berusad inför en show nu för tiden antar jag. 

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

Ja, jag bryr mig om recensioner. Det är alltid trevligt om någon tar sig tid att verkligen lyssna på din musik och dela sina åsikter om den. Egendomlig.. Jag har egentligen inte läst några konstiga recensioner hittills. År 2020 kom vi på årslistan på American Oi två gånger, med både vår demo och vår EP, det var ganska speciellt. 

 

Om du kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

Det första jag tänker på: Cocksparrer, Rancid, Stiff Little Fingers, The Last Resort, the Exploited. Så inga zombies på scenen. 

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken? Förmodligen, ja. Även om musik mest är roligt för mig, och inte känns som att få ut frustration så mycket, hjälper det bara att undvika det. Att spela i band är också ett bra sätt att hålla kontakten med några nära vänner. 

 

Ni sjunger på engelska, varför inte på nederländska? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte blanda in politik i er musik?

Jag skriver i stort sett alla texter och det känns tryggare att göra det på engelska. Holländska skulle vara väldigt bokstavligt och jag skulle väga alla mina ord mer. Men; Vi har inga stora globala ambitioner, men det är trevligt att folk från andra länder förstår vad vi sjunger. Vi vill inte ha politik i vår musik egentligen, men det sipprar in ibland . Divide and conquer på demon är vår mest politiska låt. 

 

Några bra svenska band du gillar?

Visst, massor (infogar ABBA-skämt här). Outlast, Perkele, Lavett, Oldfashioned Ideas, många bra grejer. Clichés är nog mina favoriter. Jag gillar mycket svensk death metal också.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar ni Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

Det är inte tråkigt alls, även om vissa vanliga frågor blir lite gamla efter att ha svarat på dem några gånger. Det är inte så många, så det är coolt och vi uppskattar det verkligen. Hittills har vi bara gjort den här typen av intervjuer och jag gillar det, för du kan ta dig tid att tänka på och formulera ditt svar. Jag blev intervjuad för en podd nyligen (inte särskilt om det här bandet) och det var coolt, men senare tänker du på saker du borde ha sagt, eller önskat att du sa. 

 

Framtidsplaner för bandet?

Vi har egentligen inga specifika planer eller mål. Vi kan egentligen inte turnera eller något, på grund av jobb, familjer etc. Så planen är bara att spela ett gäng fler coola spelningar, förhoppningsvis spela in mer musik. 

 

Framtidsplaner för dig själv?

Hålla mig frisk och fortsätta på min nuvarande väg. 

 

Visdomsord?

Det handlar inte om att ha det du vill ha; det handlar om att vilja ha det man har. Räkna dina välsignelser och lär dig att vara nöjd. 

 

Något mer att tillägga?

Bara tack för att du hörde av dig och de vänliga orden!

 

Hur kan jag få tag på era andra skivor. Berätta om varje skiva ni har gjort?

Hittills har vi gjort:

- Demo 2020 cd

– Who laughs last 7"

- Split 7" med Boldness  -

 Split 7" med Skroetbalg 

- Old rats on a new ship fullängds LP & CD

 

Du kan få tag på dem här

 

https://shop.demonsrunamok.de/de/suche?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=Bent+out+of+Shape+&submit_search=Suchen