Benefit Cheats är ett riktigt bra band som spelar någon form av äldre punk med influenser från nyare band. Här kommer en lång intervju med gruppen och du kan se att hela gruppen har  besvarat detta i de olika färgschemana. Februari 2015.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

 -Benefit Cheats kom tillsammans under 2012 efter sångaren i Jimmy Lean. OJ och Pastys tidigare band LARP, eftersom han flyttade för långt bort för att fortsätta med bandet. Pete var i ett förhållande med OJ och hon sa att han kunde sjunga lite och gillade grejer så vi med honom för en repetition och han passade in, så vi åkte därifrån. Vi hade två låtar som i sanning är skrivna för nästa LARP-skiva men vi gjorde dem i studion med Cheats ganska snabbt, så  vi kunde konstatera att det var en ny sak och fick ut det offentligt. Dessa demos var vårt enda inspelade arbete i ungefär två år, sedan fick vi upp farten och växte som ett band. Vi tycker att ITCH, är det första albumet som är en rättvis indikation på den processen och du kan höra skillnaden mellan de tidiga låtar som Jimmy Lean skrev nästan uteslutande till de som Pete, OJ och Jimmy förde in för att repa och vi arbetade fram som ett band .

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har du varit i några andra punkband innan?

 Jimmy Lean Cheat spelar gitarr, han är någonstans mellan mitten av 70-talet till död eller 12 år på en viss dag, beroende på hur han känner sig. Han är från en skotsk familj men växte upp i nordvästra England, han har en partner som är en konstnär i London som han bor med och de har en vuxen dotter. Han är intresserad av varför han inte är den viktigaste personen i världen mycket av tiden eller åtminstone varför han är den enda som inser det medan alla andra inte förstår hans sanna betydelse och om du tycker det låter arrogant ska du träffa honom ! Han arbetar för en välgörenhetsorganisation som tillhandahåller tjänster för barn, ungdomar och familjer vars liv påverkas av fattigdom. Det är svårt att säga något dåligt om honom, eftersom det är en ganska lång lista, men bortsett från den arrogans vi redan pratat om så vägrar han att ta råd som "ta med en reserv gitarr till spelningen" sedan gör han sönder en sträng och det blir uppehåll i 5 minuter. Han har ett ganska dåligt humör ibland också. LARP såsom nämnts ovan.

OJ är trummis, 37 och den yngsta och vackraste medlem i TBC. Hon är gift med Punky Pete och beskriver honom som "hennes sångare". Hon är en röcktjej i hjärtat och började irritera grannarna genom att lära sig trummor vid en ålder av 11 och spela tillsammans högt till Nirvana. OJ är stolt över att vara en kvinnlig trummis eftersom det finns så få på scenen, men blir ganska arg när män säger "du är inte illa ... för att vara en flicka", vilket händer på de flesta spelningar. Hon har spelat i några band men ingenting så punkigt som TBC, men hon är väl lämpad för denna stil eftersom hon har mer energi än de flesta och ofta får höra att spela långsammare ... hon kan bara inte! På dagarna utbildar hon sig för att bli en barn socialarbetare och hoppas att rädda världen en dag. 

Punky Pete är 50 på gång till 18, riktig punkrocker! Han föddes i en nordlig stad i Lancashire, konstigt nog samma som Jimmy. Han bodde i Schweiz från nio års ålder och talar flytande schweizisk-tyska. Vid 16 var han med i punkbandet Sploge som sångaren och som spelade in egna hemmagjorda skivor 1980-83. De var nära ett  potentiell skivkontrakt och framgång, och hade de bara dykit upp i studion. Punky Pete frontade flera andra band inklusive Agrippa och hängde med Stephan Eicher som gick till att bli en välkänd konstnär. Han gör sin egen solo sak också på akustisk gitarr och ibland sjunger han blues. Han tror att han är en reinkarnation av Joe Strummer och kan hela backkatalogen med The Clashs musik.

Pasty avslutar BC Northern triumviratet eftersom han är en exil son från Oldham, Lancs, närvarande hålad upp någonstans i Midgård. Han har basat, trummat och strummat sig igenom minst 10 band genom åren (även om hans förvirrade minne kan spela tricks) och har haft krockar med olika musikaliska genrer, inklusive punk, goth, prog och även metall. Inte j ** z dock. Han ville inte lämna skolan förrän vid 27 års ålder, även om det verkar ha gjort honom lite skada eftersom han arbetar nu för NHS mellan spelningar och repetitioner. Pastys värsta attribut är hans orubbliga lättja i låtskrivandeavdelningen, som trots sin engelska Lit O'Level är lyrisk skrivande orsaken till mycket vrede.

 

Jag kan höra mycket Clash, Rancid och andra tidiga punkband? Har jag rätt?

Favoriter från förr?

-Clashjämförelser händer mycket och jag antar Pete är en massiv Clash fan men också lyssnar till ett brett utbud av musik ... allting går. Pasty älskar The Damned, Jimmy kollar sina mest spelade på sittmusiksystem för att se vem han lyssnar på mestoch det visar sig att det är Bob Mould, gamla Northern Soul samlingar och et walesisk band som heter Future of the Left. OJ har rötterna i grunge men älskar också allt som får henne att dansa.

 

Benefit Cheats är du nöjd med namnet? Hur kom det kom upp? Varför cirkeln runt A:et? Vilket är det bästa bandnamnet som du vet?

-The benefit Cheats är typ av ett sätt att säga att vi identifierar oss med de fattiga och utslagna i Storbritannien just nu och vill kämpa mot strukturella nackdelar. I grund och botten har vi en regering och etablering i det här landet som såg ett gäng bankirer föra världsekonomin ner på s knä genom girighet och sedan för våra pengar så löste de ut dem. Man skulle kunna tro det var illa nog, men de har sedan, med iakttagande av en tam media, som har sin egen egenintresse av att bibehålla status quo, konspirerade att skylla fattiga människor för situationen och har onödiga åtstramningar på dem. Symbolen för detta för den etablerade tama pressen och de okritiska och okunniga konsumenter av det blev The Benefit Cheats, människor som påstås var orsaken till problemet genom att lura välfärdssystemet. Vi visste att detta var skitsnack och så placerat oss stadigt på sin sida, att ta  namnet på etablissemangets syndabock. Den är utformad för att förolämpa och reta och det har den effekten på exakt rätt personer.

Cirkeln är en anarkisymbol, vi anser att det är ett verkligt alternativ lösning, självstyre existerar ganska mycket redan för de välbärgade i våra västerländska nyliberala ortodoxier, så varför inte för resten av oss? Även i de försök som gjorts , och även om det finns pirater och religiösa uppror i Somalia, som inte har någon officiell regering sedan 1991 har de faktiskt förbättrat levnadsstandarden.

Det bästa bandnamnet OJ vet är ...... du ska vara lycklig om hon kan komma ihåg namnet men hon kan sjunga dig alla låtar.

The Wobbly Rockers

By Jovi

 

Vad är det bästa med att spela live?

-En bra publik, de ger dig energi och eftersom vi är en ganska energiskt band på scenen så multiplicerar publiken detta. Missförstå oss intel, vi kan skapa detta själva ganska effektivt om vi måste, men när det kommer tillbaka från andra hållet, hela bandets låses in och Punky Pete går omkring i till publiken med mikrofonen, det finns bara några känslor i livet som är mycket bättre.

OJ älskar att titta på hennes bandkamrater när de hoppar omkring och Punky Pete rullar runt på golvet. Älskar när en spelning visar sig bli fantastiskt när man tänker att det kommer att vara dåligt eftersom ljudteknikern är en eländig twat.

Punky Pete älskar att låta punken flöda och flyga iväg ihop med publiken!

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Överallt där det finns en folkmassa. Någon plats där det inte finns och Burnley.

Darwen Live music festival i Lancashire, UK

Loco, Sydvästra London…värsta stället, Nambucca, Holloway Road North London

Bästa:  The Brighton Bar, Long Branch, NJ. Cirka 1992.  Värsta: Var som helst i närvaro av skäggiga hipsters

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England just nu?

-Inte massivt skarpsinnigt kommersiellt, om du vill tjäna pengar, bäst att vara One Direction. Självklart om du vill behålla ett uns av värdighet bäst att inte vara. Mainstream musik har till stor del blivit en dum talangjakt av produktionslinje av icke enheterdär ca 1 på 6 lyckas och resten hamnar på Butlins (holiday camp) och gör temahelger. Detta har gjort den lokala scenen viktigare igen och hitta din väg in i grupper av människor som är likasinnade och vill titta på bra livespelningar och det har varit vår bästa upplevelse av spelande. Den andra sidan av det som händer är många promotors som har kvällar med 5 eller 6 band i hopp om att generera tillräckligt följande från varje band för att kompensera en spelningspublik och detta är verkligen hit och miss.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Klassisk Punkrock

Snabbt och galet

Punk fucking rock

Inte mer svart

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är en vägran att styras och att vara inramad av omständigheterna i det samhälle man lever i. Att vara punk är att ta en annan väg, att ifrågasätta, att själv bestämma, att ta itu med orättvisor, där du ser den och att tro på och lita på dig själv och din omgivning för att försöka göra saker bättre för alla. Och ibland det innebär att bryta några lagaroch vara lite av en pirat. "Ingen anledning att spela rättvist".

Den bästa musiken, underhållningen, modet och attityden som har en revolution och chockerande!

Var dig, var dig själv, var fri!

Aldirg levt den livsstilen, bara intresserad av musiken.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Det gör det svårt att göra några pengar på inspelad musik om du är ett litet band. Det  är frustrerande eftersom vi tillbringade många år för att lära sig spela, lära sig att skriva låtar, bli bättre på det och bra på att spela live. Vi investerar också pengar, tid och kraft på att göra en skiva, betala för studiotid, utgiviningar etc. Om du skulle fråga en rörmokare som på liknande sätt investerat tid och kraft för att bli väl kvalificerad att arbeta för ingenting, eller ens få betalt för att arbeta hur tror du det skulle ses? Så det är en frustration.

Men en av de andra effekter är att eftersom inspelad musikoch royalties har försvunnit, alla är tillbaka ut på vägen. Så när stora band kommer tillbaka för att spela live i mindre lokalerså kommer alla andra lite längre ner i näringskedjan som har sett lite av en renässans i lokala gig scener. Men den absolut bästa med digitala plattformar är förmågan att få ut dina grejer direkt och ansluta direkt med människor som gillar musik och är beredda att bidra till att göra det.

 

Finns det några bra band från England nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Slaves är fantastiska, Sleaford Mods får en hel del uppmärksamhet,  Future of the Left (Welsh), Fashoda Kris, King Kool, The Amazing Snakeheads (skotska), Girl Band (irländare). Punkscenen är inte nödvändigtvis stor men det finns en hel del alternativ musik som spelas på små scener upp och ner i landet. I vår hemstad är vi för närvarande nummer 24 på reverb nation lokala punk diagram tidigare har vi varit nummer 1 kring tiden då albumet kom ut i september 2014. Det finns över 40 band på det diagrammet och detta är bara en liten stad nära SW London så det finns en massa saker där ute.

Det verkar vara mer punk spelningar norrut och mer av en scen där uppe och musik är mindre utspätt ... folk uppskattar det och kommer för att se dig spela, medan London är alltför upptaget och för dyrt och full av hipsters.

 

Vad vet du om Sverige?

-Ölen dyra, producerade den kreativa pornografin på 70-talet, samarbetade i en smutskastningskampanj mot Julian Assange när krafter var lite förbannad på honom. Du vet standard kön avgift som dyker upp när någon behöver styrning, att bli av eller hålla tyst se även Strauss Khan, Robert Del Naja, ABBA naturligtvis, Volvo naturligtvis IKEA naturligtvis, The Hives naturligtvis, Peter Bjorn and John, The Hellacopters, vet inte riktigt mycket mer där. Lisbeth Salander är Jimmy Leans favorit fiktiva person. female character (för mig med…hon rockar)

Folk tenderer på att förväxla Sverige med Schweiz.

TV-filmer är råa och verklighetsbaserade till skillnad mot engelska

Enda landet där moln är intressanta

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Sett the Hives live mer gånger än nödvändigt, gillar faktiskt ABBA

Bathory (lol)

 

Era texter, vem gör dem och vad som påverkar dig?

 -7 Av spåren på albumet är Jimmy Leans och han påverkas av sociala frågor och sånt som han uppfattar som orättvist eller styrande, långt ut till höger opportunistisk politik och hat, unga män som utför manlighet till förmån för överensstämmelse och godtagande, djupa frågor hanteras på ett  "tungan i kinden" sätt.

OJ skrev Dumb Bums som påverkades av upploppen i London 2013 efter mprdet på en 29-årig svart man som dödades av polisen.

Punky Pete skrev Stash och Horrible… båda låtarna baserade på personliga erfarenheter, motgångar och kamp i livet.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

 -Vi skulle inte självcensurera oss men det finns tillräckligt intetsägande skit om bilar, tjejer och hur mycket pengar / saker du har i världen utan att lägga till mer.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Ge mig namnet på en politiker som någonsin gjort en anständig låt?

Det är ett bra sätt att ventilera om vad som händer på den politiska arenan ... musik är bra men politiken är en hög av skit ... det är något att prova på.

 

Bästa politiska band/artist?

-Dylan, The Clash, Dead Kennedys/Jello.

The Sex Pistols

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

 -Ja, Eftersom det ändrade våra uppfattningar när vi var unga och fortfarande gör det.

Den musik du lyssnar på i tonåren stannar med dig i ditt hjärta för livet eftersom det verkligen betydde något för dig på den tiden och hade relevans. ... Du växer aldrig ifrån det.

 

Jag känner igen albumomslaget på något sätt, varför ??

-Det är en hyllning till Saul Bass "öppningstitlar till Seven Year Itch film. En liten bit av öppningen med förtexter omfärgat för att passa vårt färgschema.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor med era grejer? Varför eller varför inte?

-Det är viktigt för spelningar och för de människor som gillar att ha något fysiskt som ett minne. Men formatet är inte så viktigt för oss som samspelet mellan lyssnaren och musiken och att få en reaktion av något slag är viktigt för oss.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån viss spelning?

-Punky Pete slog en tand ut på hans mikrofon under en spelning och fick den tillbaka i slutet av spelningen.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter?

-De ser främst ut som medelålders punkare med någon udda yngre som kastats in. Många ser ut som om de just har kommit från jobbet eftersom de oftast har det. Vi får den udda hunden också.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor

It’s Alive – Ramones

London Calling - Clash

How To Stop Your Brain In An Accident – Future of the Left

Konserter

Bruce Springsteen – Manchester Apollo 1981

Joey Ramone Birthday Bash – NYC 2005

The Specials – Brixton Academy – May 2009

Viktigaste sakerna

Partner

Familj

La Cabronita Telecaster

Skivor:

Nevermind – Nirvana

Every album – Michael Jackson

A Night at the opera – Queen

The Real Thing - Faith No More

Konserter:

Billy Idol på Brixton Academy

Gogal Bordello

The Prodigy på the Isle of Wight Festival

Nirvana på Reading Rock Festival 

The Levellers på Glastonbury Festival

Favoritsaker:

Musik

Vänner

Dricka te

Mitt jobb (jag vet…galet)

Springa

Skivor:

The Clash - The Clash

First album - Nina Hagen Band

Brave and Stupid - The Bucks

Generation X

Breaking Glass - Hazel O’Connor

Rocket to Russia - The Ramones

Konserters:

The Sex Pistols på Brixton Academy

Billy Idol på Brixton Academy

P.I.L på Brixton Academy

Iggy Pop på Hammersmith Apollo

The Stone Roses i Manchester

Viktigaste sakerna:

Musik/livespelningar

Mina döttrar

Schweiz

Vänner

Punk konst

Skivor:

Stiff Little Fingers – Inflammable Material

Ramones – Ramones

X-ray Spex – Germfree Adolescents

The Damned – Machine Gun Etiquette

Sex Pistols – Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols

Spelningar:

The Wonder Stuff – Manchester Boardwalk, 13th May 1988

The Ramones – Manchester International, 4th October 1989

Nirvana – Bradford University Communal Building, 26th November 1991

Stiff Little Fingers – Brixton Academy, 17th March 1991

The Damned – Leeds Rios, 11th December 2007

Viktigaste+t:

The Rickenbacker Guitar Company, Santa Ana, CA.

Le Champignon Sauvage, 24-28 Suffolk Road, Cheltenham

SINT SIXTUSABDIJ, Donkerstraat 12, B - 8640 Westvleteren

Has Bean Coffee Ltd, Ladfordfields Industrial Estate, Seighford , Stafford

Anolon Cookware Ltd, Riverview Road, Bromborough

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Nej älskar dem. Vi har inte tillräckligt intervjuer.

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Ramones

Damned

Clash

Iggy and the Stooges

P.I.L.

The Clash

The Sex Pistols

The Ramones

The Bucks

Billy Idol

En supergrupp bestående av:

Poly Styrene – sång

Lemmy – bas & sång

Johnny Ramone –gitarr

Ralf Hutter – moog

Jag – Trummor

 

Är punk ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför punkmusik ??

 -Nope, Om du inte är en trevlig person i första hand så kommer inte punk att göra dig till en, Jimmy är ett levande bevis på detta.

Folk frågar alltid OJ om att spela trummor hjälper till att få ut ilska eller frustration ... svaret är nej ... jag har baraen massa jävla kärlek när jag spelar och får en massiv hög av det..det är ingen ilska där, bara ren njutning.

Punk musik är där Punky Pete verkligen är bekväm och kan vara sig själv på scenen, medan han kämpar med ett normalt liv.

 

Vilken är den mest udda frågan ni har fått i en intervju?

-Tror du att det är dåligt att ungdomar blandar alchopops med hostmedicin?

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Vilket råd skulle du ge till andra punk sångare som vill vara lika bra som du?

Det kommer aldrig att hända..ha ha

 

Framtidsplaner för bandet?

-Släppa två album och en liveskiva, bryta upp på grund av musikaliska skillnader, klaga på varandras soloprojekt, gå tillbaka tillsammans för en lukrativ jubileumsturné och le på scen medan i hemlighet hata varandra och resa i separata bussar och hantera varandras kemiska beroenden.

Spela en massa mer spelningar och forstätta att ha punkrötterna, göra en turne I Europa...håller med

Eno Collaboration

 

För dig själv?

-Lite lugn och ro, frihet, kärlek och sällskap.

Skriva min bok, sälja lite konst, fortsätta att vara fri!

Fortsätta att rocka, blir färdig med min socialjobbsskola, skriva mer låtar

Ah ha ha ha stayin’ alive

 

Visdomsord?

-Love Love är ett verb, love är ett ord.

Be a thinker, not a stinker

Det är därför man repar

Ha det bra, alltid, det är min filosofi

 

Nåt att tillägga(add)?