Belta 53 är en riktigt intressant grupp som får mig att tänka på tidig svesk punk men ändå men en modern touch. Gruppen var så vänliga och svarade på en massa frågor från mig i oktober 2019

 

Lite historia om gruppen?

-Det började i Haurida utanför Jönköping 2012. Jojo hade en blogg som Jonathan följde och när hon skrev att hon saknade att spela i band var han snabb med att svara. De bestämde sig för att provspela ihop och lyckades övertala Anders att vara med som trummis tills de hittade någon annan. Vi hade aldrig någon tanke om genre utan vi bara körde. I början repade vi kanske 1-2 gånger om året. Men 2014 när vi sökte till Livekarusellen blev det lite tätare mellan repen. Det har tagit ett tag att verkligen hitta vår grej. Folk började kalla det för punk och vi bestämde oss för att kalla musiken punkrock. Många diskussioner har det blivit men nu vet vi lite mer vad vi vill som band och i vilken riktning vi vill gå vidare. Anna kom med i bandet på tamburin och sång våren 2019 och det var helt klart ett lyft.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

-Jojo: Jag har två barn. Jobbar som musik- och fritidslärare. Spelar gitarr och sjunger i Hoppstylta. Har varit med i några olika band och projekt tidigare bl.a. Konstruktivt Illamående.

Jonathan: Arbetar med media, har spelat i en hemskans massa band och konstellationer i en hemskans massa år

Anna: Bor med kisse o sambo. Jobbar som hotellreceptionist. Belta 53 är enda bandet.

Anders: Har både jobb och familj. Spelar även i Spegelmannen.

Jag kan höra mycket äldre svensk punk som Pink Champagne, Dom Fåglarna etc, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Anders: Om förr var 90-talet så ja.

Jonathan: Jag tror inte att det var bättre förr. Det spelades och gavs ut precis lika mycket skit som idag. Vi har aldrig försökt låta som någon speciell grupp eller stil, och jag tycker att det är viktigt att fortsätta så. Vi är så pass olika och har så många olika influenser, och det mest spännande blir om man blandar alltihopa och ser vad det blir för mix som resultat!

Jojo: En sak jag tänker på är att förr var det vanligare att låtarna på en skiva med samma band kunde låta väldigt olika varandra. Det är en grej jag tycker är bra. Annars vet jag inte. Samhället går framåt i utvecklingen i vissa avseenden medan det går tillbaka i andra.

 

Belta 53, är ni nöjda med namnet? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Ja vi är nöjda.

Jonathan: Fast ett namn är ändå bara ett namn. Det är musiken som räknas.

Anna: Inte alla som är döpta efter en ko!! Finns många bra bandnamn.

Jojo: Hoppstylta är annars mitt favoritbandnamn.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Jonathan: Allt! Publiken! Feedbacken! Nerven! Känslan av att kasta sig ut där vad som helst kan hända! Att få ge ”allt” åt de människor som kommit dit, vara sig de är 5 eller 500!

Anna: Och man får se reaktionerna direkt.

Anders: Att få se publiken hoppa, dansa och sjunga med i låtarna.

Jojo: Att någon har valt att komma för att lyssna på oss och dessutom stannar kvar. Känslan när folk sjunger med i texter jag har skrivit är obeskrivlig.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Jonathan: Det är alltid bäst att spela där folk lyssnar och gillar det vi gör. Det kan vara helt olika från gång till gång i en och samma stad.

Anders: Bäst är en lagom liten scen inomhus. Sämst en stor utomhusscen med massor av plats för publiken så även om det är 100 pers ser det tomt ut.

Jojo: Ja, alla ställen där publiken kommer nära är bra. Och där det är tillåtet för små okända lite halvskeva band att spela. Jag älskar tonårspunkband som gör sina första spelningar och där stämningen är att alla peppar varandra.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag??

-Anna: Bara bra! Så länge folk lever så kommer denna musiken att skapas och någon kommer alltid att känna igen sig.

Jonathan: Och fantastiskt viktigt i den tid vi lever i just nu. Jag känner mig oerhört stolt varje gång jag får stå på scen och sjunga textrader som ”Alla måste få tro och tycka! Vi har rätt att leva och finnas!”

Jojo: Sen är det är ju inget för den som vill tjäna pengar. Men det går att hitta riktigt fina små ställen med eldsjälar som drar ihop spelningar, fixar gott käk och sovplats.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Attityd, passion, energi

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Anna: För mig är det mer av en livsstil än bara ett ord. Jag är den jag är och tänker inte vara nån jag inte är, och däremellan kommer punken.

Jojo: Livsstil för mig också, ända sen högstadiet. Från början var det bara musikstilen men det utökades till att bli en plats där jag får vara mig själv. Ett sätt att visa på utsidan att jag är annorlunda. Att sticka ut men ändå få tillhöra en grupp. Att stå upp för de svaga och våga göra min grej. DIY osv. Sen försökte jag vara normal i ganska många år men det funkade inte så bra.

Jonathan: Punk är ett förhållningssätt, inte en klädstil eller ens en viss sorts musik. Punk handlar om att gå sin egen väg och utforska den, även om den inte följer mallen.

Anders: Ja, jag tänker ungefär samma som resten av bandet.

 

Vilken är gruppen/album/låten som fick in dig i punken?

-Jojo: Min morbror tipsade mej om The Clash. Han hade hört dem på Roskilde och trodde det var nåt för mej. Det var nog så det började. På deras rosa heltäckningsmatta framför stereon med hörlurar på släktkalasen.

Anna: Till en början Ebba Grön, men sen Attentat som gjorde mig frälst (gamla Attentat ej nya).

Anders: Jag har ju alltid gillat Green Day

Jonathan: Jag växte upp när punken kom första gången och påverkades mer av förhållningssätt och attityder än nödvändigtvis den eller den artisten. Sen har jag en massa olika band som jag gillar.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Anna: Har väl själv fått min musik där via någon gång så vem är jag att döma.

Jojo: Jag tycker det är bra att musik bli mer lättillgänglig

Jonathan: Det är precis som när vi satt och spelade av varandras LP-skivor på kassett förr i tiden. Det är ett sätt att upptäcka ny musik. Gillar man den tillräckligt mycket så köper man den förr eller senare eller går på en spelning. Så var det för mig och för mina kompisar på den tiden.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD får mer och mer röster?

-Anna: Vissa stunder läskigt, andra helt underbart. Men SD är bajs.

Anders: Bedrövligt. Folk röstar på något som är dåligt för dom själva och nästan alla dom känner. Helt obegripligt.

Jonathan: För mig som både är invandrare och ser ut som en sådan är det oerhört otäckt. Att gå ut på stan och veta att var femte människa man möter röstar på ett parti som helst vill kasta ut en ur landet är rätt nedslående. Tonläget har blivit helt vedervärdigt, sociala media är en öppen stinkande kloak där den mänskliga ruttenhetens mest stinkande kadaver flyter upp till ytan. Dessutom breder en alldeles oerhörd, bräkande okunnighet ut sig, tillsammans med fördomar, relativisering och ”alternativa fakta”. Vi har aldrig haft så mycket kunskap tillgänglig, någon gång, i hela mänsklighetens historia, och ändå känns det som att folk håller på att bli dummare och mer obildade än någonsin. Det är i sådana lägen som det känns viktigare än någonsin att spela med Belta 53 och gå till motattack med musik.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Anna: En hel del band som har Jönköping som hemmaplan. Punkband? Några, bl.a. Cervix och Skrammel

Jojo: Och ganska nära som i Tranås där vi spelar in vår nästkommande skiva finns Rövsvett och i Skövde har vi Körsbärsfettera. Annars är mina favoriter just nu Allvaret, Arre! Arre!, Slöa Knivar, Giftigt Avfall, Trubbel och Gatans Lag.

Jonathan: Köttgrottorna och Dead Pollys är två som jag kan dra ur hatten på stående fot.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Vi har spelat på Huset KBH i Köpenhamn. Men det vore kul att få komma ut och spela mer.

 

Andra bra band från utlandet?

-Jojo: Jag vill tipsa om Jigsaw Youth. Tre ungdomar från NYC USA som blandar punk och grunge. Riktigt fett. Sen är ju Honningbarna från Norge fina med.

Jonathan: Ampex, TDK, BASF LGR-50. Fast på rulle, inte kassettband, usch.

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annan språk än svenska?

-Jojo: Jag skriver bara på svenska då jag tycker det är svårt att få till välskrivna texter på engelska. Texterna är viktiga för mig både när jag skriver själv och lyssnar på andra. Det blir på något sätt personligare och mer närgånget på svenska. Andra textförfattare jag inspireras av är Joakim Thåström, Mart Hällgren och Veronica Maggio. Ämnena jag skriver om är sådant jag brinner för just då eller har starka känslor inför. Det kan vara politik, kärlek eller egentligen vad som helst.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget heligt?

-Anna: Enligt mig, inget heligt. Men jag är inte ensam i bandet så...

Jonathan: Det viktigaste är att alla i bandet kan stå för texterna till 100%. Då blir det bra och kommer inifrån.

Jojo: Vi kommer aldrig att sparka neråt. Kängorna vi delar ut är tillägnade makthavare, mobbare och de med privilegier.

 

Berätta lite om låtarna Flexitarianer och En kväll i augusti?

-I låten Flexitarianer får vi följa en gris från födsel till slakt. Alla i Belta 53 är inte vegetarianer och vi är inte ute efter att döma någon. Däremot vill vi lyfta tanken att varje gång du äter kött är det ett djur som fått sätta livet till. Vi vill ge grisen en röst helt enkelt.

En kväll i augusti skrevs efter en hemsk händelse i Huskvarna hösten 2018. En man dog efter att ha misshandlats av barn och tonåringar. Med låten vill vi hedra hans minne och samtidigt påminna oss alla om att vi aldrig får tystna. Vi måste stå upp för alla människors lika värde. Vi behöver prata om det men också visa det i våra handlingar. Vi får aldrig låta hatet ta över.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop??

-Anders: Det behöver det väl inte göra men jag tycker det blir mer intressant så.

Jonathan: Det är som att fråga om t ex kärlek och musik alltid hör ihop.

Anna: Däremot blir det lätt så att man nog kan förstå vart man står via ens texter.

 

Bästa politiska band/artist?

-Anna: Dead Kennedys Jello Biafra hahaha nä asså han är den enda jag vet som faktiskt nästan kom nån vart inom politiken.

Jojo: The Baboon Show. Sen är jag ju uppvuxen med Björn Afzelius och Mikael Wiehe.

Jonathan: Belta 53

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Anders: Jo, det kan nog påverka rätt mycket.

Anna: Oja, hade ej varit den jag är idag om inte musiken.

Jonathan: Absolut! Det har den gjort för mig.

Jojo: Texten i DLK:s Troll och häxor fick mig att få upp ögonen för rasismen som höll på att normaliseras redan när jag gick på högstadiet. DLK var ju tuffa och jag ville inte vara den som trodde på troll och häxor.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?

-Anna: Jag... Med hjälp av sambon. Favoritomslag? Ojojoj mååånga.

Jojo: För mig är det viktigt att omslaget är tilltalande, känns fräscht och stämmer överens med innehållet på skivan. Mitt favoritomslag just nu är nog faktiskt detta. Annars är det Pride And Prejudice med Beyond Pink.

Jonathan: Kolla bloggen ”Katastrofala omslag”, det är ett bra ställe att få veta hur man INTE ska göra…

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? Senaste ep:n släpper ni bara digitalt eller?

-Anna: South End Records är nog den enda skivbutiken vi har kvar i stan, precis flyttat till en finfin lokal!

Jojo: Om Du Faller släpps bara på digitala plattformar.

Anders: Det är lite kul med fysiska skivor men finns det ingen efterfrågan är det bara onödigt att trycka upp massa skivor.

Jonathan: Att släppa digitalt blir ju miljövänligare.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Anna: När vi var förband till The Vibrators så tog sångaren (Nigel Bennett), som satt och jobbade på datorn när vi spelade, av sig hörlurarna och ställde sig upp för att lyssna på oss. Och så sa han "This is a good band" trots att han inte förstår ett ord svenska.
Jonathan: Vi har spelat två gånger i radio, i olika radiokanaler – och båda gångerna spelade Jojo av en sträng på basen. Vilket hon aldrig gör annars.

Anders: Mer tragikomisk kanske, när jag kastade ut en t-shirt i publiken och ingen ville ha den. Fick plocka upp den ur en vattenpöl efter spelningen.

Jojo: Jag tror jag säger eller gör pinsamma saker som andra har roligt åt ungefär varje spelning. Som tur är har jag inte vett att skämmas.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Anna: Tror vi drar alla möjliga folk, allt från punkare till icke punkare.

Jojo: Vi är ju inte så stenhårda och så är vi lite olika inom bandet med. Så vi kanske lockar lite olika typer av människor.

Jonathan: Vi spelar för dem som är där, om det så bara är ljudteknikern. Alla är välkomna! Fokuserar man på dem som inte är där så förolämpar man dem som gjort sig besväret att ta sig dit. De har rätt att få maximalt fokus av oss.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Jojo: Skivor: Allvaret – Skam och skuld, Beyond Pink – Pride and prejudice, Matriarkatet – Antiklimax, The Baboon Show - People´s Republic of The Baboon Show Formerly Known as Sweden, Trubbel - Snestegsvalsen (fast jag älskar allt med Trubbel). Konserter: Thåström – Huskvarna Folkets Park 2002, Trubbel/ Tiger Bell - Pinnen i Nässjö 2014, KSMB – Återföreningen på Bråvalla 2015, Honningbarna – West Coast Riot 2016, Arre! Arre!/ Vånna Inget – Punk i Parken i Malmö 2016

Jonathan: Skivor: Dag Vag: Scenbuddism, Peter Gabriel: Us, Kebnekajse: III, Cream: Goodbye, The Jam: Live Jam. Konserter: Ebba Grön/Dag Vag, Huskvarna Folkets park, 1980, Peps Persson, Jönköping, 1984, Bruce Springsteen, Ullevi, 1985, Abraham Laboriel, Missionskyrkan Bankeryd, 1994, Peter Gabriel, Globen, 2014

Anna: Skriver vad jag känner just nu. Skivor: 1. Pink champagne - Vackra pojke. 2. Xray-spex peel session and more 3. Allt med Ramones 4. Min samlings cd med Troublemakers 5. Mögel mögel

Anders: Broder Daniel - Cruel town, Green Day - American Idiot

En riktigt bra konsert var System of a Down på Hultsfredsfestivalen 2005

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Anna: Nja, mer så många frågor, feeling the pressure haha.

Jonathan: …snark… zzzzzz… öhhh… va sa du?

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Anna: Typ Ramones hade vart awesome!

Jojo: Bikini Kill, Pussy Riot, The Runaways, The Baboon Show, Beyond Pink.

Jonathan: Dag Vag sättningen 1979-81, The Jam, Dead Pollys, M A Numminen, Spike Jones and his City Slickers

Anders: Broder Daniel, Turbonegro (gamla), Ganglion, Sibirian Meat Grinder, Hellacopters

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Jojo: Jag är arg på ett annat sätt idag. Och jag är nog lite mer nyanserad i min ilska. Då hade jag inte riktigt kunskapen att argumentera för alla orättvisor jag upplevde. Tex att killarna fick förtur till de ”tuffa” instrumenten och dessutom alla möjliga andra fördelar. Jag försökte distansera mig från tjejer ett tag för att jag var så trött på att bli placerad i det facket. Nu vet jag bättre och värderar systerskapet på ett helt annat sätt. Och musiken är helt klart ett mer konstruktivt sätt att kanalisera ilska än att sparka sönder saker.

Anders: Jag är nog också mer nyanserad idag men eventuellt argare än förr.

Anna: Tycker musik är ett bra sätt att få ur sig alla känslor, inte bara frustration. Och jag är nog lika arg idag som jag var när det begav sig för mig.

Jonathan: Den dag jag slutar vara arg på missförhållandena i världen är det nog rätt ute med mig.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-Den här

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Jojo: Hur många pedaler har Jonathan i sin väska?

Jonathan: Just nu 7 st. Men det kan komma att ändras.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela mer, fortsätta att utvecklas, samt bidra till att motverka rasism och all form av diskriminering.

 

För dig själv?

-Jonathan: Samma svar som på frågan nyss.

Jojo: Just nu ser jag bara fram emot en ledig helg och att få sova haha.

Anna: Stressa mindre, tacka nej till övertiden på jobbet.

Anders: Jag vill vara en bra medmänniska och utvecklas som musiker och textförfattare.

 

Visdomsord?

-Jonathan: Den som inte lär av historien är dömd att upprepa dess misstag. Allt vad ni vill att människor ska göra mot er ska ni göra mot dem. Sanningen ska göra er fria.

Anders: Uppför dig! Det kanske lönar sig.

Jojo: Var alltid sann mot dig själv.

Anna: Livet är en subba sen dör du.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för att vi fick va med. Kom gärna på våra spelningar och lyssna på oss på nätet. Spana in vår hemsida, följ oss på YouTube, Spotify, Deezer, Bandcamp, Facebook, whatever. Varenda en som vill vara med på den här resan är viktig för oss <3