En av de konstigaste intervjuerna i Skrutts historia blev intervjun som jag gjorde med Iain i Beerzone, vi började en dag och 25 timmar senare var den nästan gjord. Vi föröskte att använda ICQ och i början gick det bra men Iain försvann ibland och intervjun skulle varit mycket längre, men här är den........JULI-03.

 

 

S:Hellå där, hur är det???ÄR DU DÄR?????Hallåååååå

I:Jag är inne till slut, är du där nu Peter.

 

S:Ja, jag är här, skall vi börja.

I:Hallåååååååå

 

S:Ja vi börjar lite, snälla berätta lite historia om ditt band?

I:Ok...här kommer det......Vi började sommaren 1997, spelade 200 spelningar i Europa, oftast i England, spelade 6 stora turneér i USA och den nästa turnén där blir i september på östkusten. vi har 3 fullängdare ute, 4 sent 2003, vi har 4 singlar ute och finns med på en massa samlingsskivor, vi har spelat med grupper som. Dead Kennedys, Suicidal Tendencies, Bad Manners, SLF, Sham 69, Damned, Agnostic Front, Exploited, Cock Sparrer och många mer. Vi har turnerat med Dropkick Murphys två gånger i USA och med   The Business, Anti-Flag, Blood for Blood. Vi har varit med på en massa tv-dokumentärer som ett av de mest inflyteslerika banden från Storbritannien på väldigt länge, vi har blivit tillfrågade om vi vill spela i Japan och Australien, vi har den högsta förhandsbeställningen i TKO Records historia. Allt är så överraskande och vi började bara för att ha roligt.

 

S:Men det är fortfarande roligt?

I:Ja, det är fortfarande roligt , men det är väldigt tidskrävande eftersom jag lägger ner så mycket arbete på hemsidan, nyhetsbrev, merchandise, låtskrivande, att vara manager till bandet, bokningar etc .

 

S:Vad är skillnaden om man jämför emd i början när ni spelade?

I:Sättningen har ändrats mycket eftersom vi inte trodde vi skulle spela så mycket utanför vår stad men före vi visste ordet av så var vi på en 10 veckors turné i USA och det blev en enorm press på grabbarna. Jag är den ende originalmedlemmen som finns kvar men vi är goda vänner med alla gamla medlemmar.

 

S:Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen?

I:Stu - gitarrist - 6'2, kör motorcykel och har en karateklass, dricker inte. Smeknamn: Bone Idol.

Ruffy - gitarrist - 5'9 en original rock n roller, älskar att spela musik och att vara social. Smeknamn:  - Johnny Cash

Glen - Basist - 5'9 den här mohikanen är den mest kände i bandet, han håller sig i form och gillar att ta en öl och får alla flickor ute på turnéerna, kör en hel del mountainbike också. Smeknamn - Shifty( han stjäl allting på tunréer som inte sitter fast)

Stevie - Trummor - 6'2, älskar att spela trummor och spelar också i ett klassiskt coverband Clash City Rockers.Smeknamn - Skin

Iain - Sångare 6'0 älskar fotboll, följer Skottland runt om i världen, håller sig i form genom cyklande och gillar att ta en öl med kompisar.  follows Scotland round the world, keeps fit by biking and running and like a beer with friends Smeknamn - The Captain

 

S:Du älskar fotboll säger du, vilka följer du förutom Skottland?

I:Hibernian och Gothenburg hee hee

 

S:Jag gilalr inte IFK Göteborg själv, mitt favoritlag heter GAIS(de har grönsvarta dräkter men på 60-talet hade de gröna tröjor med vita ärmar och jag tror att Hibernian har det också och många gaisare har köpt tröjor därfirån och satt på ett GAIS-märke) Varför är fotboll så roligt(jag följer nästan alla GAIS-matcher och min sons matcher) ?

I:Det var fräckt med kopplingen till Hibernian. Jag har alltid älskat fotboll och som en ung grabb erbjöds jag kontrakt av Tranmere Rovers i England och av Morton i Skottland när de var i första divisionen. Jag är inte supporter till IFK Göteborg. Jag var där en gång för att kolla en match med Skottland, det är allt. Jag kommer att följa GAIS resultat nu när jag känner dig.

 

S:Jag är supporter till Hibernian nu...GAIS ligger i tredjedivisionen men vi har ungefär 3000 på matcherna och de andra lag i samma serie kanske 200. Vi har en bra publik...det är nästan alltid en koppling mellan fotboll och streetpunk, har ni varit med på något tribut eller något i den stilen till Hibernian?....

I:Nej men vår tredje singel, Gazza Gazza, spelade på Newcastle och Everton matcher. Var i Sverige bor du, öst, väst, nord , syd?

 

S:Jag bor i västra Sverige, Mölndal heter staden och den ligger ihop emd Göteborg. Hur känns det när era låtar spelas på Everton och Newcastles matcher?

I:IDet kändes bra att de spelade den, den spelade på 60 radiostationer i hela England också. 3000 är bra för att vara i tredje divisionen, vi har ungefär 10000 på våra matcher.

 

S:Hur gick det för Hibernian i år?

I:De hade en dålig säsong och slutade på 7:e plats men jag tror de kommer att bli bättre nästa säsong.

 

S:Många ungar i Sverige håller på Celtic mycket beroende på att de har tre svenskar  Hedman, Mjällby ochHenke Larsson, vad tcyker du om dem?

I:Larsson är superb, Mjallby är bar och Hedman har varit skadad nästan hela tiden.

 

S:Nu tillbaks tille r musik, jag sade i min recension att jag tyckte att ni lät lite som Spldoge, men det gillade du inte, varför?,

I:Jag gillar Splodge men det är ingen som har sagt att vi låter som dem, oftast brukar folk säga att vi låter som SLF, Sham, Rejects och Test-Tubes. Men jag tycker att vi har vårt eget sound. Band i USA beskrivs många gånger som att de låter som Beerzone!!!

 

S:Det är alltid bra när tidningar skriver att man har ett eget sound. Men blev du arg på mig för Splodge-jämförelsen?

I:Vi har haft väldig tur med de flesta av våra recensioner men du måste acceptera de bra med de dåliga när du släpper skivor.

 

Iain verkar vara någon annanstans nu eftersom det tar en väldigt lång tid mellan svaren så jag måste fråga honom var han är??

S:Var är du?

I:Jag är hemma nu. Nästa spelning kommer att vara med Exploited i Brighton nästa torsdag och sedan är vi huvudband av 8 band på Camden Underworld i London. Sedan skall vi tillbaks i USA i september. Någon i Sverige försöker tydligen arrangera spelningar för oss där senare i år , han jobbar med Agnostic Front annars.

 

S:Hur är en bra spelning med Beerzone?

I:Bra spelningar är det alltid när stället är fullt och det är en stor publik och alla sjunger med och invaderar scenen.

 

S:Hur ser er publik ut? är det en mix av olika folk eller?

I:Det är oftast fullt med punkungar, några äldre, några fotbollsfans, straighta, skins, scooterboys ,några psychobillys och en massa flickor.

 

S:Och skinsen är riktiga skins, inga nazistskins eller så?

I:Vi attraherar inte nazistskinsen. På Holidays in the Sun för tre veckor sedan så var det några som hade sett bandet före och de försvann innan vi kom och kom tillbaks efter vi var färdiga.

 

S:Jobbar ni emot rasismen på något vis?

I:För att vara ärlig så är politik något som vi försöker att hålla bort från Beerzone och det leder alltid till trubbel om du försöker predika för folk. Våra åsikter är....att hålla politiken utanför musiken, spela kraftfull, melodisk musik som du kan sjunga med i. Njuta av livet, kolla på fotboll, dejta tjejer och ha en öl när du förtjänar det.

 

S:Och när förtjänar du en öl?

I:Efter en bra spelning och ett hårt jobb ifall du känner för att ta en öl.

 

S:Bara en?

 I:Alla är olika hur mycket de kan dricka, några europeiska öl knockar dig hårdare än andra men andra är light och då kan man njuta av några mer.

 

S:Vilka bolag har de andra två fullängdare släppts på, Strangle all the boybands kom ut på DSS Records? Och vad heter de skivorna?

I:Först fullängdaren hette 'They Came, They Saw, They Conquered' och den kom på TKO Records.Den andra hette 'Strangle all the Boybands' och släpptes på Cyclone Records iUSA och sedan av DSS Records efter det att Cyclone hade sålt sina rättigheter. den tredje fullängdaren kom ut på Beerzone Records nyss och den hette.  'Live On The Drive'.Det var meningen att den skulle vara lågbudget men den går riktigt bra. Nästa skiva kommer på ett amerikanskt bolag.  www.inflammablematerial.co.uk  för att se hur livealbumet säljer på Englands största internetsajt, den går riktigt bra. Det är en massa amerikanska bolag som har pratat med oss och visat intresse mycket beroende på att vi säljer ganska bra och med tanke på allt turnerande vi gör. Ett bolag är ett stort bolag men vi väntar och ser vad som händer. 

 

S:Och den nya låter som singeln hoppas jag?

I:Ja, det var inge singel, det var bara en smakprov på kommande låtar, de andra kommer att låta ungefär samma och nästa skiva är tippad att bli väldigt bra men man vet aldrig , du får vänta och se.

 

S:Jag ser verkligen framemot den skivan. Någonstans läste jag att er skiva hade blivit utvald som den bästa punkskivan(Strangle all the boybands) sedan Never Mind the Bollocks, hur kändes det och vilket tidning/websida var det?

Jag fick aldrig något svar på den så vi lämnar den till nästa gång...

.