Barbaras Grannar har ju varit borta ett tag av olika anledningar men här är de tillbaka igen. Roger har varit så snäll och svarat på ett helt gäng frågor. Aug-2018

 

Lite historia om gruppen?

-Började spela ihop omkring 1990. Jag, gitarristen och Thomas hade spelat ihop i ett annat band(Von Bööm). Fanns många band i Karlskoga och bildades lite hur som helst. Inte så noga hur det lät och hur ofta man repade, huvudsaken för många var att tillhöra ett band och marknadsföra det stenhårt. Fanns många hårdrocksband I stan som enligt dom själva sålde skivor som satan då. Men i Japan. Bara i Japan..

Studieförbund med studios fanns det förstås oxå i denna stad. Men ockuperat av hårdrockare och coverband som med medlemmar som hade arbetslöshetsåtgärder där eller nån form av anställning. Svårt att få inspelningstider där och va mycket svarta stålar som gällde. Vi repade i en källare med massa band under legendariska Rockhouse. Hade en direktuppgång innifrån upp till Rockhouse men en hiss satte så småningom stopp för det. Men förfesterna slutade vi inte med för det i replokalerna. Full fart å en härlig tid. Anslöt oss till Äggtapes vid typ 1994-95. Spelade runt om i Sverige under 90 talet och släppte några skivor och med på ett gäng samlingsskivor. Släppte en 4 låtars singel 2012 "2012" och en 5 låtars 2016 "Amelia". Varit vilande i över 2,5 år pga sjukdom.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? Har ni spelat hela tiden eller var det uppehåll när du var sjuk?

-Efter vårt uppehåll på 13-14 år så var det jag och Thomas från originaluppsättningen som drog igång typ 2011. Hade med lite olika folk i omstarten men är i det vilande dagsläget Jag och Thomas. Får se vem som kommer spela bas så småningom, men blir ev Jag som lägger bas på dom låtar som är lite under planerad inspelning nu.

Medlemmar nu:

Roger Palmén: Gitarr/sång. Lastgammal. 18 år som Specialbilsförare. Flickvän och katt(Sigge). Sidoprojekt Pts Palmén trouble songs

Thomas Herou: Trummor. Lite mindre lastgammal än föregående. 19 år som kundmottagare, vi jobbar inom samma bolag. Singel.

 Jag va risig när singeln “Amelia” gjordes i slutet på 2015. La bla gitarrerna på den hemma i min lilla studio. Jag blev bara sämre. 3 augusti 2016 opererades jag för elakartad cancer som hade spridit sej..

Så när “Amelia” singeln släpptes i Februari 2016 var Barbaras Grannar vilande. Och så har vi varit sen dess. Fått mycket förfrågningar om spelningar efter ”Amelia” släppet, men som vi tyvärr fått säga nej till. Jag har varit i för dåligt skick för att repa i en replokal men börjar bli aktuellt med en sammankomst i replokalen å se hur det funkar. Jag är i replokalen nån gång ibland och det är fortfarande rätta vibbar där och man trivs.

 

Jag kan höra mycket gammal punk och då både svensk och engelsksjungen, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Absolut att det var bättre förr när det gäller punk tycker jag. Då var det ungt, förbannat och ärligt. På nåt sätt kunde man ta det på allvar. Idag när folk runt 50 år vinglar packade upp på en scen i 77 punkutstyrsel och har texter om Facebook och dumma poliser å sånt, nej det är inget som tilltalar mej i alla fall. Var sak har sin tid. Men äldre punk, och då framförallt svensk punk, lyssnar man ju på nån gång ibland. Brukar ge roliga minnen.

 

Barbaras Grannar, är ni nöjda med namnet? Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Namnet Barbaras Grannar bara blev när vi behövde ett namn på lådan till mixertapen(glömt bort om rullbanden hette så..) Kasst namn, men vi var ju garanterat ensamma i världen om det. Svårt med bandnamn, blir oftast löjligt, ungefär som vårt. Bästa bandnamn? På något sätt har jag alltid tyckt Dag Vag är ett bra namn. Inget fan av dem direkt men flertalet bra låtar gjorde de allt.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Vår återspelning 2012 efter 15 års frånvaro på scen blev precis så som en bra livespelning ska va. Vi var enda bandet, fick skjuta på starten 45 minuter och kliva på vid 23.45 istället för 23.00 för det kom in folk hela tiden. Stor scen utomhus på en stor

hotellinnegård och bra mixare(kompis till oss). Folk sjöng med och det dansades å gungade på bra. Riktigt bra känsla. Trots konkurrens från gratisjippot “Putte i Parken”(bl.a. Lundell då har jag för mig) i Karlstad 6 mil bort och annat runt om så kom det över 250 stycken på en regnig Borgård i Karlskoga. Fick höra från många efteråt att de skulle ha kommit om det varit ett annat datum och bättre väder. Lite tokigt kanske att vi la vår återföreningsspelning under semestertider så här i efterhand.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Får gå på gamla minnen då. Göteborg alltid bra och vår hemstad Karlskoga har alltid funkat. Lite konstigt med Karlskoga med tanke på aldrig profeter i sin hemstad. Oftast har det funkat och varit kul i andra städer också förstås. Eftersom jag är, och nog alltid varit politiskt obunden så är flera spelningar för Vänstern nåt jag skulle kunna ha varit utan. Men det är glömd historia för mig idag.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

-Vet inte om det är punk vi spelar, eller någonsin varit punk på det sättet många vill ha det till idag. För mig var punk Ebba Grön, KSMB, Sex Pistols m.m. Hörde tydligt budskapet i både musiken och texterna. Som jag skrev förut, ungt, förbannat och ärligt. Träffat många och fått mail m.m. av alla möjliga, inte minst gamla 77 punkare(bl.a. basisten i gamla Skäms) om låten “Kalla ögon”. De tycker det är gammal hederlig go punk i den. En låt som handlar om relationer. Sen har folk i alla samhällsklasser och positioner lovordat låten “Amelia”, också en låt om relationer. Punk?? Har förstått att vi har ett ännu bredare spann av lyssnare efter senaste singeln “Amelia”. Ska bli kul att se live, om det blir av, hur det ser ut.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Punkrockrollnroll från Karlskoga

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? 

-Punk var nog mer för både mig och Thomas i yngre dagar. Men det gamla punkhjärtat har vi ju kvar förstås.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Tycker det är bra. I och för sig är det väl få som laddar ner mp3 idag. Spotify är bra men tråkigt med så mycket kvalitéförlust på ljudet, men det blir ju bättre och bättre. Man får enorm möjlighet att utforska andras musik. Lite kul och se hur många lyssnare och streamade låtar band/artister har. Stämmer väl inte så jättebra med det många band sa, nu när man kan se deras streamningar och lyssnare.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD?

-Jag trivs där jag bor. Sverige funkar men haltar lite nu. Försöker sätta in mig lite i politiken nu inför val och så, men det är mest pajkastning och bakåtsträvan tycker jag. Viktigt tror jag att man röstar på hur man själv vill ha det där man bor och vistas och jobbar. Se till sin egna situation och inte falla för något grupptryck ,att man ska rösta så för att kompisarna gör det och det hör till våran “stil”. Sen är det bara larv när man stör och ställer till för bl.a. SD. Åsiktsfrihet måste få finnas och alla måste få komma till tals. Oavsett om det är idioter eller inte. Det är bl.a. punk för mig. Trodde väl aldrig jag skulle vilja ha mer poliser men tyvärr har det ju blivit så när allt för många oskyldiga drabbas av både det ena och det andra. När tryggheten inte finns för en vanlig medborgare då är det något som är så in i helvete fel. Efter över 2 år med mycket tid på sjukhus med underbar personal förstod jag, och har fått höra det många gånger från personalen, bara stålar fixar inte vårdproblemen. Det är en hierarki som är hemsk tydligen, men visst, det har man ju sett själv att dom värsta divorna är inte operadivorna man trott, nej då, den finns bland “dom lite mer lärda” på sjukhusen och dess politiker. Något är jävligt fel där!

Och LO har väl spelat ut sin roll om dom nånsin haft nån.. Nu skulle jag kunna skriva på men då tar det aldrig slut. Och angående SD? Nej, inget för mig.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?

-I Karlskoga finns det väl inga direkt. Spelas mycket i replokaler och de hade en livescen men som nu är nedlagd. Hög medelålder på banden och Barbaras Grannar hjälper till bra där.

I övriga Sverige finns det intressanta band/artister. Tycker det är kul med typ Stilett och sådana. Bara de försöker kämpa på med sin egna stil som jag tycker flera band har. De här kopiorna av Asta Kask m.m. som dykte upp i massor i början på 90 talet och gör det än idag, är inget som tilltalar mej. Har väl i och för sig aldrig varit fan av Asta Kask heller för den delen. Alonzo och hans konstellationer har man lyssnat mycket på och det är bra. Men efter allt stöniga med KSMB och anklagelser runt om så är det inte lika ofta och kul längre. Att återföreningen av KSMB på Brålanda visade upp dom pengakåtas ansikte kan väl inte många ha undgått..

Tacka vet jag Thåström och Ebbas återförening som skulle gjort dom till mångmiljonärer. Hur jävla korkat är det att tacka nej till dom stålarna? Men med facit i hand, var Thåström så smart att han visste att hans tid som soloartist säkerligen skulle dö ut vid en återförening? Ingen Brandy med hans namn, köpta intervjuare han valt själv, stor marknadsindustri, mångmiljonär flera gånger om m.m. m.m. Därför ja nämner Brandyn är hans tidigare hat mot sponsoröl och sånt i bl.a logen vid spelningar. Han drar väl in 3-4 knegarårslöner  på en spelning idag. Han får nog sålla rejält om han ska köra gamla Ebba låtar idag och vara trovärdig.. Men det är ju ofta så det kan bli. Punk?

 

Spelar ni något utanför Sverige? 

-Gör inga spelningar idag men visst skulle vi göra det om allt kändes rätt.

 

Andra bra band från utlandet?

-Tycker Toy Dolls håller än och blir glad av att se Olga. Thomas lyssnar mycket på utländsk musik. Venom är väl och varit något som ligger han varmt om hjärtat. Har bl.a. en bild på Kronus(Venom) när han håller i singeln “Amelia”. Blir väl mest musik med nu gamla gubbar från utlandet , återväxten är väl tyvärr inte så stor där idag.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annat språk än svenska?

-Jag gör musiken och texterna. Endast svenska texter. Man skrattar gott åt vad man skrivit under alla år. Väldigt mycket alkohol har det innehållit. Och det var ju en stor del i ens liv i bra många år. De mesta av mina texter är självupplevda. Ändrar lite text ibland för att det inte skulle bli så uppenbart vem eller vilka det handlar om. Influenserna kommer från allt möjligt. Efter min cancer så blir det mycket texter om livet och sånt som man missat och saknar. Lite mörkare tror jag. 

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Djursex och sådant fjant skulle aldrig falla mej in att skriva om. Nu spelade vi ihop med Vrävarna på 90 talet och låg på samma skivbolag. Fastnade och lyssnade aldrig på deras texter direkt. Jävligt sköna gubbar som var hyfsat galna och det kunde hända vad som helst. Följer Rubens gäng och kollar lite vad dom har för sig än idag. Sen direktriktade personhopp, mörda folk och liknande är inget jag skriver om.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Är det ännu viktigare att sjunga om politiska saker nu när valet stundar?

-Tycker absolut inte att musik och politik alltid hör ihop. Hörde nog 70-talet till. Snarare tvärtom. Finns väl få politiska band idag. Däremot opolitiska som sjunger om problem, missnöje och sådant. Såg förresten Wiehe i stan idag när han checka in på hotellet. Chauffören bar hans packning och den gamle proggaren såg pigg ut.

 

Bästa politiska band/artist?

-Björn Afzelius. En hedersman som kunde erkänna sina fel och ångra sådant han trott på och skrivit låtar om. Lyssnar mycket på Afzelius emellanåt.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Absolut. Som jag nämnt har vi fått mail angående låten "Kalla ögon" som hjälpt folk att komma till ytan lite fortare när livet varit för jävligt. Även låten "Amelia" verkar få folk att bli glada och minnas en bortgången/borttappad/förlorad vän. Gjorde en låt om att aldrig ge upp "Ärrad sårad men inte slagen"(finns bara på youtube) med mitt enmansprojekt Pts.  

Fått mkt respons och bl.a från en kille med samma cancer som jag hade. När allt var som jävligast satte han på låten och knöt näven och kämpade på. Och jag själv har låtar jag flyr bort med. Såvisst, musik kan göra mycket..

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Tack, det är jag som gjort omslagen och loggan på dom senaste skivorna. tror inte omslagen har så stor betydelse idag. På bl.a Spotify är det väl ingen som tittar på omslagen. Mitt favoritomslag: The Clash "London Calling"

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Hade velat vilja svara ja på det. Men jag tror tyvärr inte det. Ingen släpar väl runt på cd skivor idag. När man kan nå hur många miljoner låtar som helst via en mobiltelefon så är nog cd:ns dagar räknade. Det komprimerade ljudet blir bättre och bättre och låtbiblioteken oändliga. Det jag tror kommer mer å mer är nog någon fortsatt typ av radioappar. Mindre programledartjat men mer kategori inriktad musik. Tyvärr finns inga skivaffärer kvar i staden.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-När vi körde in fullängdaren 1995 i KM studion så la de i en annan av KM:S studios på andra sidan stan på röster/ljud till "Den lilla sjöjungfrun". När bl.a. "KvinnaböskeHasse"(hunden till himlen) och hans tant och hund! dök upp i studion höll vi på att lägga på kör till låten "Lev å lär" så fastnade dom för något där. Vi krökade på coh fortsatte lägga lite körer och så, men mest krökade, var ju nästan klara med det som skulle spelas in. Framåt kvällen ringer den ansvariga för rösterna för "Den lilla sjöjungfrun" till vår producent å hör om vi är kvar. Japp sa han, men rejält packade. Det var så att i filmen är det sjömän på en båt som sjunger å grejar. Kanske vi kunde fixa deras röster? Var tydligen ”KvinnaböskeHasse” med sällskap som tipsat och tyckte kören på låten ”Lev å lär” va nåt sånt som skulle passa. Men det var ont om tid och skulle behövas sättas på studs. Men dagens alkoholintag hade gjort sitt på oss och som vår producent sa, dom är för packade. Lite synd, men hade väl inte gått igenom Walt Disneys krav, men ändå..

Hänt mycket tokigt och roligt genom åren. Med Äggtapes som skivbolag kan ju mycket hända där också..

Något som är synd är en spelning ihop med Stockholms Negrer i Malmö på 90 talet som ställdes in. Negrerna var på topp och levererade grymma livespelningar då. Men Alonzo och Alexandra Pascalido blev hotade och Alonzo fick väl inte göra spelningen då pga säkerhetsskäl har jag för mig vi fick höra. Tråkigt att det blev så,  hade nog varit ett roligt minne.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Svårt att veta idag. 2012-2013 var det blandat. Låten "Längst bak i bussen" som gavs ut på samlingsplattan "Raggen går" 2014(tror jag det var) spelas tydligen i raggarbilar och deras träffar. Sen efter senaste singeln så är det en stor blandning som lyssnar. Blir spännande nästa gång, om det blir av, och se vilka man har framför och runt scen.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Jag är mycket allätare och har svårt att bara lista fem så Thomas får ta sina fem som blev följande:

Sex Pistols "Nmtb"

Venom "Black metal"

Motörhead "No sleep til Hammersmith" (Jag håller nog kanske med)

Stiff Little Fingers "Nobodys heroes"

Anti nowhere League “Road to rampton"

 

Konserter är mer Thomas grej så han får ta det också.. Jag föredrar mindre tillställningar. Men visst, att se Thåströms konserter runt år 2000 var kul. Då var han bra förbannad. Har annars bl.a Afzelius, Json Lindh och Hannes Rådstams spelning på 90 talet någon gång som en av dom bästa. Inte så jävla hippt..

Thomas fem bästa konserter: 

Metallica 86 Roskilde

Venom 2012 Bang your head festival

Motörhead 93 Karlskoga

Iron maiden Ullevi 08  

Arch Enemy Göteborg 2012

 

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Nej då, bara man har tid att besvara.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Får väl chansa lite vad Thomas också skulle kunna tänka sej. Men dessa kanske:

Motorhead, Venom, Ebba Grön skulle vi nog vara överens om. Sen var/är han svag för Lena Philipsson, så han i samma loge som henne skulle han nog gilla. Jag skulle nog kunna tänka mig Elvis Presley. All publik vi skulle få, och se allt runt honom. Var nog sorgligt mycket där. Barbaras Grannar skulle köra den konserten med gage på dörren då.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Det tror jag. Ge järnet i en replokal när svett och endorfiner strömmar ut ger ett skönt lugn efteråt. Man orkar inte vara förbannad då. Lyssna på musik och fly bort  kan nog ge en bra harmoni. Man är nog lika arg på alla orättvisor idag som när man var ung. Om inte ännu mer idag..

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Kommer inte på nån nu direkt, men många Fanzines och journalister kunde ha lustiga frågor under 90-talet.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Hur kan ni vara så enormt jävla snygga? Är bara oss själva..

 

Framtidsplaner för bandet?

-Nya låtar finns och blir nog lite repande på dom, förhoppningsvis rätt snart. Spela in dem och ut med lite nytt. Sen komma igång och repa gamla låtar förstås. Livespelning så småningom skulle nog vara kul.

 

För dig själv?

-Cellgifterna jag fick, 3 stycken olika, och annat jag var tvungen att ta har ställt till mycket skit. Har permanenta och kroniska skador. Cancern är lugn och kommer ju kollas 2 ggr/år tio år framåt. Tar en dag i taget och är glad att jag lever. Har nu i efterhand förstått att oddsen att överleva för mej inte var så stora.. Men jag har fortfarande ett bra liv och man lär sig förhoppningsvis så småningom att leva efter de förutsättningar som finns. Har börjat göra och spela in mer musik hemma, några låtar går till Barbaras och några till Pts.

 

Visdomsord?

-Ge aldrig upp!

 

.Nåt att tillägga?

-Härligt med gamla Fanzines som lever kvar eller dyker upp igen. Fanns många under 90 talet. Sen vill ju hälsa förstås till alla gamla band och fans som vi haft att göra med genom alla år. Och de förhoppningsvis nya som tycker Barbaras Grannars musik funkar.

Och tacka för ditt visade intresse förstås 

Vore kul om du kunde länka min kämpacancerlåt ”Ärrad sårad men inte slagen” 

Finns bara på youtube än:

https://youtu.be/Q6FqxQwHHzQ