Hungarian punk at it´s best

Rocco från Bankrupt sände mig en promo på deras nya CD och jag skickade honom några frågor till en intervju som han svarade på samma dag. Det är så som de ungerska punkarna jobbar. Detta hände i februari 2005. 

 

Historia?

Rocco: Vi började i mars 96 men saker har blivit(lite mer) allvarligt med den nuvarande sättningen som blev till i slutet av 2000. Sedan dess har vi spelat en massa gigs i 8 länder och spelat ihop med band som Toy Dolls, Real McKenzies, och DOA, och släppt ut två album (Listen – 2000, Bad Hair Day – 2004).

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj och något hemskt om varje medlem?

Jag är Rocco, jag spelar bas och sjunger på nya skivan. Jag har lyssnat på punkrock de senaste 16 åren. Mina alla tiders favoriter är the Clash, the Ramones, and the Stranglers, och jag har upptäckt en hel del nya band de senaste åren som the Dwarves, Turbonegro och Briefs. Jag gör Magyar Taraj, det bästa lokala zinet.

William spelar gitarr och han sjöng på de flesta låtar på Listen och han sjöng backgrundssång på senaste skivan. Han har ett litet bolag som heter PiaR Records (www.piarr.hu), och det är där vår nya skiva är baserad. Han gillar melodicoreband som NOFX och Pennywise. Han har varit med i bandet tillsammans med mig sedan början.

Kicsi (Shorty) spelade trummor i ett band som hette Kulturalis Szemle på 90-talet. De turnerade i Frankrike två gånger och det var en ganska stor sak för ett punkband då(före internet åldern). Han kommer från Oroshaza, han gillar 77 punkoch lite konstig industrimusik också.

(Vi föredrar att inte gå in på något av vårt privatliv

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Ungern?

Det är inte lätt. Även om vi har lite ungerska texter nuförtiden, så är vårt fokus på den engelska texterna och det är fortfarande oacceptabelt för punkband att sjunga på engelska här. Det är OK för hardcoreband men inte för punkband. Vi skiljer oss också musikaliskt eftersom vi har olika influenser om vi jämför med andra lokala band.. 

 

Ungersk punk har jag inet hört så mycket om, hur är historien om ungersk punk? 

Eftersom det var  kommunistregim I Ungern fram 1989 så var punkbanden på 80-talet starkt antikommunistiska. Några band som CPg kom till och med i fängelse för detta. Mitt favoritband från den här eran är Kretens även om några medlemmar i detta band senare blev mainstreampopmusiker. Det finns några få bra inspelningar med dessa band eftersom inspelningsstudio styrdes av kommunisterna också så kunde de flesta band inte spela in sina skivor. Det enda bandet som startade på 80-talet och fortfarande håller på är Aurora(CPg återbildades också för några år sedan)

Punkbanden som blev störst efter systemändringen är  Prosectura (fun-punk), PICSA (oldschool punk) och melodicoreband som Alvin es a mokusok, Macskanadrag, Hatosagilag Tilos, och Furgerokalabak.

 

Finns det några bra band nuförtiden? 

Det bästa ungerska bandet någonsin är troligen psychobillybandet Gorilla, som är vida berömt som ett av de bästa banden i genren(tyvärr kan de bara spela 1-2 gigs per år eftersom deras gitarrist bor i Kanada) Jag måste också nämna våra vänner Honeyball (ska-punk), och de andra banden på Piar Records: Graveyard på Maximum (ska-punk) och Nem-Mind1 (melodicore). Du kan hitta en lista på lokala punk band på www.magyartaraj.uw.hu  .

 

 

Det politiska livet i Ungern , hur är det?

Det är en besvikelse. Nu när alla stora politiska partier har chansen att komma till makten, har alla blivit inkompetenta korrupta idioter. De två stora partierna är ex-kommunisterna och ett annat fruktansvärt parti leds av nationalistiska yuppies. Det finns inget att välja på egentligen.. 

 

Punk och politik, går det hand i hand?

Nej. De flesta av original 77-punk banden var inte politiska och till och Med Clash var inte seriösa med sitt vänsterkör, det fanns ingenting bakom det, det sade Joe Strummer en gång i en intervju.  Jag tror att det är viktigt att vara medveten om vad som händer I världen men jag tror att folk som lyssnar på vår musik är såpass intelligenta så att de inser att Bush är en idiot eller att det inte är snällt att vara grym mot djur. De flesta av de så kallade politiska banden idag skriker bara meningslösa slogans och predikar för de redan konverterade och det är tråkigt.

Låten „God Bless Disneyland” på vår nya skiva är egentligen en politisk låt men den driver med de otydliga amerikanska influenserna over Europa på ett ironiskt sätt( med otydlighet menar jag kontrasten mellan deras frånstötande utrikespolitik och deras underbara popkultur, från 50-talet till Ramones).

 

Finsn det någar bra politiska band/artister i världen?

Jag tycker att NOFX brukade vara ett bra band med politiska texter mycket beroende på den bittra, sjuka humorn som vara karekteristisk för Fat Mikes tidiga roliga texter finns fortfarande där. De repeterar inte bara Fuck Bush-mantrat men de kommer upp med ideér , men de komemr upp med idéer som att ju mer utbildad du är , desto mer skulle din röst räknas(Idioterna tar över) och det är en bra idé, egentligen. Ifall du bara tittar på talkshower på TV och idioterna där så har du inget som helst aning om vem du skall rösta på i nästa val. ..  

 

Ni sjunger om punk på er första låt på nya CD:n, vad menar ni med den texten?

Texten till „Start Again” uttrycker mun frustration med den nuvarande punkscenenm, som alldeles har tappat sin original riktning. Det finns få bra och inspirerande band där ute och de flesta av dem( som Dwarves eller Briefs) är män över 30+(eller mer) medan de flesta unga banden spelar allmän, pretentiös skit och de är bara en besvikelse.

Jag ville återerövra det som grep tag i mig som var punk då när jag lyssnade på Clash och Ramones i mitt rum efter skolan.

 

 

 

 

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? 

Gå din egen väg, gör dina egna saker, det är huvudsakerna. Det jag alltid älskat med punkrock är att det är en jordnära genre. När jag hörde vad de killarna sjöng, pratade de med mig, de var verkliga, olika de metalheads som sjunger om kämpande drakar och all annan skit . Så det är riktigt tråkigt att punkrocken går mot mer metal igen nuförtiden, och med till och med mer meningslösa texter som får mig att tänka tillbaks på de där drakarna med nostalgi. 

 

Ni sjunger både på ungerska och engelska, är det svårt att bestämma vilket språk ni skall sjunga på?

Vi har ungerska versioner av 5 låtar och vi använder bara de i Ungern. En hel del folk här kan inte relatera till ett band som sjunger på engelska så det är en lite kompromiss vi måste göra.

 

Men ni satte era ungerska låtar sist? Varför mixar ni inte? 

Det är ungerska versioner av 5 låtar som finns bland de 11 första engelska låtarna, ifall du hade lyssnat mer noggrant J

 

Hur ser den emdelmåttige Bankrupt diggaren/lyssnaren ut?

Hon har blont hår och stora bröst, idealet.

 

Hur mycket säljer en skiva som er?

Än så länge har vi salt 520 kopior av Listen, förra skivan. Den nya skivan Bad Hjair Day kom ut I December så försäljningen har precis börjat men vi hoppas att vi kommer att sälja mer av det albumet eftersom det är ett bättre album.  

 

Har folk i Ungern tilrläckligt med pengar för att köpa skivor?

De flesta människor skulle ha råd att köpa oberoende skivor(CD från lokala band kostar ungefär mellan 5-10 EUR) men de väljer att ladda ned dem från Internet och spendera pen garna på öl istället.

 

Är det mycket piratförsäljning av musik och Cd i Ungern?

Nej, de flesta laddar ner musik från Internet istället för at köpa CD:s

 

Får punk någon täckning i media?

Lite men ofta är det stereotypt och felvrängt. ,

 

Hur är en bra konsert med er?

Ifall ljudet är bra och det är tillräckligt mycket folk som gillar melodisk punkrock brukar det oftast bli bra. Vi öppnade för Toy Dolls i Budapest nyss och det var skitbra.

 

Ifall du kunde välja fem band från historien och från nutid att ha en stor konsert tillsammans med Bankrupt, vilka fem band skulle du välja?

Min första stora punkupplevelse var Toy Dolls i Budapest 1995, nio år senare spelar vi ihop med dem med Bankrupt, så det var en dröm som blev verklighet. Vi har spelat på Punk Aid festivalen i Prag och där var Damned det stora bandet och de är fortfarande väldigt bra, så det var också minnesvärt  tillfälle.

Självklart, skulle jag vilja se Clash eller Ramones men det är inte så realistiskt så jag skulle vilja ha samma nota som Dwarves eller Briefs.  .

 

Vad vet du om Sverige? Du jobabr på ett svenskt bolag?

Ja, så jag får troligen chansen att besöka Sverige snart. Jag har hört att det är riktigt vackert på sommaren. Jag gillar en massa svenska band som Hives, Randy, Backyard Babies, Bones, er rockscen är definitivt den bästa i Europa.

 

Har du hört några bra svenska band?

Det finns en hel massa av dem.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Jag gillar inte att sätta upp sådana här top-5 listor men jag kan nämna några bra. J

The Dwarves är ett band som vi alla gillar, The Dwarves Are Young And Good Looking och The Dwarves Come Clean är båda underbara skivor och jag vill verkligen köpa den nya skivan, den skall också vara bra. Vår trummis, Kicsi var riktigt entusiastisk när han pratade om Hatepink från Frankrike, när vi spelade med dem i Chemnitz, Tyskland. Jag och William åkte och kollade på Beatsteaks från Berlin förra lördagen och de var bra också.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

Jag tror att den första CD:n jag köpte Orcastrated med the Toy Dolls, och nu skulle jag vilja köpa den nya Dwarves CD:n hur mycket den än kostar. Jag vet att den senaste CD:n Williams köpte var  Smacksmash med the Beatsteaks.

 

Den mest pinsamma skivan i din samling?

Jag har inga CD som jag inte gillar. Så mitt samvete är rent.J

 

Ert språk är lite like det finska språket, har du hört några finska band som du gillar? 

Det är en väldigt långväga sammanband, vi förstår inte ett ord på finska. Det är ett av de roligaste språken. Det finns ett bra gäng med finska band på Bad Afro som the Flaming Sideburns och the Festermen, som är bra, och det finns ett ungt Misfitsinfluerat band som heter Scarecrow som var på min samlingsCD I mitt zine och folk som hörde dem gillade dem. Jag också såklart..

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

Inte många, det enda tråkiga är att frågor oftast är samma. Det här är vår första intervju för ett svenskt zine, så den här är cool.

 

Finns det många zines i Ungern? Något värt att nämna?

De andra punkzinen bredvid Magyar Taraj håller på att starta upp. Det finns ett som heter Knuckleduster, jag gillar detta. Det finns några hardcore och skinhead zines också, till exempel The Six Cuts Hardcore Webzine – www.thesixcuts.hu

 

Framtidsplaner för bandet?

Träffa coola människor, upptäcka nya ställen, spela bra spelningar. Det är det.

 

För dig själv?

Skriva bättre låtar och utvecklas som musiker och låtskrivare. 

 

Visdomsord?

GABBA-GABBA HEY!

 

Nåt att tillägga?

Våra CD finns tillgängliga på www.interpunk.com och www.outbench.at . För nedladdningsbara låtar, kola in vår hemsida  : www.bankrupt.at.hu, och ifall du är en snygg tjej, lägg till oss till dina vänner på MySPace: www.myspace.com/bankrupt